Connect with us

Vasile Blaga

Vasile Blaga: Prin sprijinirea reformei PAC, Parlamentul European își ia un angajament ferm pentru dezvoltarea micilor comunități rurale și a locurilor de muncă în sectorul agroalimentar

Published

on

© Vasile Blaga/Facebook

Prin sprijinirea reformei Politicii Agricole Comune (PAC), Parlamentul European își ia un angajament ferm pentru dezvoltarea micilor comunități rurale și a locurilor de muncă în sectorul agroalimentar, este declarația făcută de eurodeputatul Vasile Blaga (PNL, PPE) pentru caleaeuropeana.ro.

„Reforma Politicii Agricole Comune, votată de Parlamentul European la ultima plenară de la Bruxelles, săptămâna trecută, oferă un semnal de sprijin extrem de puternic pentru toți fermierii Uniunii Europene. Parlamentul își formulează astfel un angajament ferm mai ales în fața micilor fermieri, dar și tinerilor fermieri care asigură prin activitatea lor siguranța alimentară a Uniunii. Cu alte cuvinte, UE se angajează să conserve și să dezvolte micile comunități rurale și să protejeze și să sporească numărul de locuri de muncă din sectorul agroalimentar. Pe scurt, măsurile votate vizează durabilitatea, flexibilitatea și rezistența sporită la criză a întregului sector agroalimentar”, a spus eurodeputatul PPE.

De asemenea, Vasile Blaga subliniază că UE vine în întâmpinarea tinerilor fermieri prin „alocarea a cel puțin 4% din totalul bugetului plăților directe din agricultură pentru ajutorarea tinerilor fermieri” În plus, spune acesta, „este prevăzut și un ajutor suplimentar pentru investițiile tinerilor fermieri prin alocări financiare din fondurile de dezvoltare rurală”.

Nu în ultimul rând, Vasile Blaga menționează că votul de săptămâna trecută a vizat și transformarea rezervei de criză pentru agricultură într-un instrument permanent, care să dispună de un buget propriu.

Europarlamentarii au adoptat pe 23 octombrie o reformă a Politicii Agricole Comune actuale, în vederea adaptării acesteia la nevoile fiecărui stat membru în parte, dar cu menținerea condițiilor de concurență echitabilă în întreaga Uniune Europeană.

Astfel, Regulamentul privind planurile strategice a fost aprobat cu 425 voturi pentru, 212 împotrivă și 51 abțineri. Regulamentul privind organizarea comună a piețelor a fost aprobat cu 463 voturi pentru, 133 împotrivă și 92 abțineri. Regulamentul privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC a fost aprobat cu 434 voturi pentru, 185 împotrivă și 69 abțineri.

Prin această poziție, eurodeputații punctează că viitoarea politică agricolă a Uniunii trebuie să fie mai flexibilă, durabilă și rezistentă la criză, pentru ca fermierii să poată garanta siguranța alimentară în întreaga UE.

În viziunea acestora, guvernele naționale ar trebui să elaboreze planuri strategice, supuse aprobării Comisiei. În acestea țările membre trebuie să specifice cum intenționează să pună în practică obiectivele Uniunii. Comisia le va verifica și performanța, nu doar conformitatea cu normele Uniunii.

De asemenea, Consiliul a convenit miercuri 21 octombrie, poziția sa de negociere cu privire la pachetul de reformă al politicii agricole comune (PAC) post 2020. Această poziție convenită propune unele angajamente solide din partea statelor membre pentru obiective de mediu mai ambițioase, care să includă instrumente precum schemele ecologice obligatorii (o noutate în comparație cu politica actuală) și o condiționalitate sporită. În același timp, poziția convenită permite statelor membre să aibă flexibilitatea necesară în modul în care acestea și-ar atinge obiectivele de mediu. De exemplu, ar exista o fază pilot de doi ani pentru eco-scheme, iar statele membre ar beneficia de flexibilitate cu privire la modul de alocare a fondurilor în cadrul diferitelor practici ecologice.

Ultima reformă a politicii agricole a Uniunii (PAC), care a fost înființată în 1962, a avut loc în 2013.

Normele în vigoare privind PAC expiră la 31 decembrie 2020. Ele urmează să fie înlocuite cu dispoziții tranzitorii până în momentul în care Parlamentul și Consiliul convin asupra reformei PAC și o aprobă.

PAC reprezintă 34,5 % din bugetul Uniunii pentru 2020 (58,12 miliarde de euro). Circa 70 % din bugetul PAC sprijină veniturile a șase-șapte milioane de ferme din Uniunea Europeană.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Vasile Blaga: Autoritățile din România trebuie să continue “în ritm alert și accelerat” compania de comunicare pentru ca oamenii să se vaccineze

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Campaniile de comunicare și informare desfășurate de autoritățile din România trebuie să continue într-un ritm și mai accelerat pentru a convinge cât mai mulți oameni să se vaccineze, a declarat joi europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) pe fondul acutizării valului 4 al pandemiei de COVID-19 și al ratei de vaccinare din România, a doua cea mai scăzută din UE.

“România traversează în aceste zile cel mai sever val al pandemiei Covid 19. În acest moment, avem imaginea clară a consecinței procentului scăzut al campaniei de vaccinare din România. Vaccinurile disponibile în România sunt, cel puțin la acest moment, singura soluție pentru a proteja cetățenii de complicațiile severe ale bolii”, a spus Blaga, într-o declarație remisă CaleaEuropeană.ro.

El a făcut trimitere la statisticile europene, care arată că în țările cu procentele cele mai mari de vaccinare sunt cele mai mici cifre în materie de decese și cazuri grave.

“Portugalia, țara care în acest moment are cel mai mare procent de vaccinare din Europa, 83% cu schema completă de două doze, media zilnică a deceselor este de 4. Amintesc că Portugalia a plecat în februarie, la debutul campaniei de vaccinare, de la o medie de 290 de decese zilnic. Nu există niciun argument rațional pentru respingerea vaccinării”, a subliniat eurodeputatul român.

În acest context, el a insistat: “Campaniile de comunicare și informare desfășurate de autoritățile din România trebuie să continue într-un ritm și mai accelerat pentru a convinge cât mai mulți oameni să se vaccineze.

Potrivit lui Blaga, România a avut șansa, prin apartenența ei la UE, de a avea acces la vaccinuri în același moment cu celelalte state membre.

“Nu există niciun motiv, altul decât nevaccinarea, pentru care avem acum atât de multe victime ale Covid 19. În plus, să nu uităm că un sistem de sănătate sufocat de pacienți Covid este un sistem care nu se poate ocupa pacienții cu alte patologii”, a conchis Vasile Blaga.

În total, în România, au fost administrate 10.237.524 de doze de vaccin anti-coronavirus. 5.383.893 de români sunt vaccinați cu schema completă. Alți 94.067 de români s-au vaccinat cu a treia doză.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga, despre adoptarea PNRR: Suntem în ”block start” pentru demararea proiectelor de dezvoltare

Published

on

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) salută adoptarea Planului Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană și subliniază că această etapă reprezintă pentru Româna „pasul înainte pentru dezvoltare și reforme.”

„Planul Național pentru Redresare și Reziliență al României a fost aprobat zilele trecute de Comisia Europeană. Suntem, deci, în block start pentru demararea proiectelor de dezvoltare. Între cele 15 componente prevăzute în PNRR, precizez că cele legate de dezvoltarea infrastructurii, sănătate, educație și digitalizare sunt fundamentale pentru următorii ani. Cele aproape 30 de miliarde de euro trebuie să pună îm mișcare aceste proiecte vitale pentru România. Estimările specialiștilor de la Comisie cu privire la impactul asupra economiei României vorbesc despre o creștere a PIB-ului între 1,8 și 2,9% în următorii ani”, a precizat europarlamentarul liberal, într-o declarație pentru CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, deputatul european a făcut referire și la trei domenii esențiale dine PNRR: Avem 7,6 miliarde de euro alocate pentru infrastructura de transport, 2,5 miliarde de euro pentru sănătate și 3,6 miliarde pentru educație. Găsesc că aceste trei domenii sunt prioritare pentru România iar faptul că sume așa de mari vin pentru proiecte clare prin PNRR este absolut salutar. Dacă completăm aceste finanțări, condiționate, ce este drept, și de anumite reforme, cu cele 49 de miliarde de euro alocate României prin fondul de coeziune pentru reducerea decalajelor față de UE, realizăm că avem toate condițiile pentru a ne dezvolta accelerat în următorii ani. Trebuie doar să nu ratăm aceste șanse iar acest lucru trebuie să ne responsabilizeze pe toți, mai ales pe oamenii politici – de la Guvern până la consilierii locali”, a adăugat eurodeputatul PPE.

Un moment istoric pentru cronologia apartenenței României la Uniunea Europeană a avut loc luni la București. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat undă verde, în mod simbolic, Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin intermediul căruia România va putea beneficia de 29,2 miliarde de euro, granturi și împrumuturi, pentru a-și redresa economia și a-și construi reziliența ca urmare a pandemiei, printr-o tranziție verde și digitală. Acest plan a fost posibil ca urmare a acordului istoric Next Generation EU convenit de Klaus Iohannis și ceilalți lideri UE la 21 iulie 2020, după patru nopti și patru zile de negocieri maraton, care prevede o punere în comun a datoriilor în virtutea solidarității și relansării economice și sociale europene, și ca urmare a întregului procesului decizional care a cuprins aprobarea Mecanismului de redresare și reziliență de către Parlamentul European și Consiliu.

Citiți și: Moment istoric pentru apartenența României la UE: Președinta Comisiei Europene a dat undă verde, la București, PNRR-ului de 29,2 miliarde de euro

Formal, Comisia Europeană a adoptat luni, 27 septembrie, o evaluare pozitivă a planului de redresare și de reziliență al României, un pas esențial care deschide calea pentru ca UE să plătească 14,24 miliarde de euro sub formă de granturi și 14,94 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), informează un comunicat publicat de instituția de la Bruxelles.

În prezența președintei Comisiei Europene, a președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Florin Cîțu, care au semnat simbolic PNRR, România a devenit cea de-a 20-a țară din Uniunea Europeană care a primit undă verde din partea executivului european pentru planul său de redresare. Locul ales pentru desfășurarea acestui moment, Spitalul Universitar de Urgență București, este unul cu însemnătate pentru planul ce va fi aprobat României. SUUB va putea beneficia de fonduri prin intermediul PNRR în cadrul pilonului consacrat sănătății.

Sunt încântată să anunț aprobarea de către Comisia Europeană a Planului de redresare și reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR. Fiind axate pe asigurarea tranziției verzi și a tranziției digitale și mergând de la îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor până la îmbunătățirea conectivității și a competențelor digitale, măsurile prevăzute în plan au potențialul să producă o transformare autentică. Vă vom fi alături în anii următori pentru a ne asigura că investițiile și reformele ambițioase prevăzute în plan sunt implementate integral“, a spus von der Leyen.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Criza din Afganistan, mai ales în dimensiunea ei socială, trebuie să aibă un răspuns ferm din partea UE

Published

on

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) susține că actuala criză din Afganisan trebuie să fie o temă prioritară pe agenda instituțiilor euroepene, care și-au reluat activitatea după vacanța de vară.

Într-o declarație pentru CaleaEuropeană, eurodeputatul Vasile Blaga a menționat că această criză din Afganistan, mai ales în dimensiunea ei socială, „trebuie să aibă un răspuns clar și ferm din partea Uniunii Europene.”

„Parlamentul European și-a trecut pe agendă în această sesiune criza din Afganistan. Mă aștept ca toate dezbaterile referitoare la situația din Afganistan să conducă la soluții privind grava situație umanitara pe cale să se producă în Afganistan. UE dar și statele membre, individual, au de onorat datorii către cetățeni afgani care își văd brusc amenințată securitatea lor și a familiilor lor”, a adăugat europarlamentarul PPE.

Uniunea Europeană a început în această săptămână să discute despre implicațiile evenimentelor recente din Afganistan pentru securitatea și migrația în cadrul Uniunii celor 27 de țări.

Președinția slovenă a Consiliul UE a convocat astăzi, 31 august, o reuniune extraordinară a miniștrilor afacerilor interne din UE cu privire la situația actuală din Afganistan.

„Dorim să avem o poziție coordonată a UE cu privire la modul în care să răspundem la situația din Afganistan, dar și la impactul privind migrația și securitatea în UE”, a declarat ministrul Aleš Hojs.

Maine, 1 septembrie, deputații europeni din Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) vor dezbate, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, ultimele evoluții din Afganistan. 

Situația din Afganistan se va regăsi și pe agenda Comisiei LIBE din Parlamentul European. La dezbatere sunt invitați să prezinte ultimele evoluții ale crizei din Afganistan: Directorul General pentru Migrație și Afaceri Interne din Comisia Europeană, Monique Pariat, și responsabilul pentru Asia și Pacific din Serviciul European de Acțiune Externă, Paola Pampaloni.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL13 hours ago

Ziua ONU | UE, hotărâtă să sprijine în continuare ONU pentru o lume mai sigură, mai stabilă și mai prosperă 

Gheorghe Falcă15 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa susține proiectele verzi de transport, iar Aradul se dezvoltă în această direcție

U.E.15 hours ago

Mateusz Morawiecki: Voi face totul pentru ca fondurile europene cuvenite Poloniei să nu fie ”blocate”

Corina Crețu16 hours ago

Corina Crețu, apel la conducerea țării să aloce educației 6% din PIB: Pandemia a accentuat decalajul educațional în UE

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Turcia | Parlamentul European reacționează în cazul ambasadorilor expulzați: UE nu se va lăsa intimidată

U.E.17 hours ago

Viktor Orban, discurs în fața a mii de simpatizanți: Lupt pentru o Europă care sprijină familia formată dintr-un bărbat și o femeie

PARLAMENTUL EUROPEAN18 hours ago

Tinerii europeni au militat pentru o Europă federală în cea de-a doua sesiune plenară a Conferinței privind Viitorul Europei

ROMÂNIA18 hours ago

MIPE: România mai are de îndeplinit 16 condiții favorizante pentru a putea atrage fonduri europene în perioada 2021-2027

INTERNAȚIONAL1 day ago

De astăzi, cetățenii Croației pot călători în SUA fără viză. Cel mai nou stat UE devine cel de-al 40-lea membru al Programului Visa Waiver

INTERNAȚIONAL1 day ago

Turcia: Ambasadorii ai 10 țări, printre care SUA și Germania, vor fi declarați ”persona non grata” de conducerea de la Ankara

NATO3 days ago

NATO: România, între cele 17 aliate fondatoare ale primului fond de inovare din istoria Alianței Nord-Atlantice

CONSILIUL EUROPEAN3 days ago

Klaus Iohannis, poziție tranșantă la Bruxelles: România va dezvolta centralele pe energie nucleară și rețeaua de gaze naturale. Am insistat ca acestea să fie finanțabile prin bani europeni

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis îl desemnează pe ministrul apărării Nicolae Ciucă drept candidat la funcția de prim-ministru

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu speră ca ”viitorul apropiat să ne arate că Dunărea va contribui la Green Deal și la dezvoltarea economică a tuturor” statelor străbătute de acest fluviu

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE, atrage atenția Comisiei Europene: Companiile din România și din întrega UE au nevoie de sprijin pentru captarea metanului

Cristian Bușoi4 days ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, intervenție în Parlamentul European: COP26, un moment în care să arătăm că ”Green Deal nu este doar o strategie de mediu, ci și o strategie trigger pentru o UE modernă”

Cristian Bușoi5 days ago

Criza energetică: Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru energie, cere din Parlamentul European adoptarea, cât mai repede, a ”taxonomiei pentru gazele naturale și energia nucleară”

NATO5 days ago

Klaus Iohannis l-a primit pe șeful Pentagonului: SUA sunt hotărâte să își mențină angajamentul ferm în regiunea Mării Negre și salută contribuţia majoră a României în cadrul NATO

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen: UE va veni la COP26 cu cel mai înalt nivel de ambiție privind accelerarea tranziției climatice. O facem pentru toate generațiile viitoare!

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Criza energetică: Ursula von der Leyen anunță că va prezenta la începutul lui 2022 o strategie pentru dialog internațional privind domeniul energiei: UE trebuie să-și diversifice furnizorii

Team2Share

Trending