Connect with us

ROMÂNIA

Vasilica Ciucă, director INCSMPS: România poate ajunge departe în privința educației profesionale pentru dezvoltare durabilă, neavând o ,,tradiție” a poluării precum alte state

Published

on

© Diana Zaim/caleaeuropeana.ro

România poate ajunge departe în privința educației profesionale pentru dezvoltare durabilă, neavând o ,,tradiție” a poluării precum alte state, este mesajul transmis de Vasilica Ciucă, director al Institutului Național de Cercetare științifică în domeniul Muncii și Protectiei Sociale (INCSMPS), în intervenția sa din cadrul conferinței internaționale ,,GLOBE Competence Framework – New Skills for Green Jobs. Game Based Training To Develop Transversal Green Skills in Apprenticeship Programmes”, dedicată dezvoltării de noi competențe pentru inserarea pe piața muncii dintr-o economie ,,verde”. 

,,Dincolo de creșterea economică, dincolo de nevoia de a ne dezvolta țara, trebuie să ne bazăm pe oameni. Componenta socială este foarte importantă și este prioritatea noastră principală. INCSMPS este un institut tânăr, dar ne confruntăm cu probleme dificile care ne aduc satisfacție atunci când sunt rezolvate pentru că facem asta pentru oameni. Prin rezultatele pe care dorim să le obținem prin proiectul GLOBE, sperăm să convingem instituțiile statului să dezvolte bune practici”, spune Vasilica Ciucă.

Șefa INCSMPS a punctat faptul că schimbările rapide care apar pe piața muncii dau naștere unei cereri de noi competențe care pot fi dezvoltate rapid prin intermediul educației profesionale la vârsta adultă.

,,În România ne confruntăm cu provocări care nu există în alte țări, precum pregătirea mai slabă legată de gestionarea migrației și mobilității, care trebuie abordate cât mai eficient. De aceea, este nevoie de o adaptare continuă a educației pentru adulți, pentru că trebuie să internalizăm schimbările care apar pe fondul dinamizării  pieței muncii pentru a fi competitivi și pentru a avansa în carieră. Trebuie să dezvoltăm formarea profesională ca pe o cultură socială, altfel ne va fi foarte greu să facem față”.

Vasilica Ciucă este convinsă de faptul că tranziția către o economie ,,verde” ține de comportamentul indivizilor față de mediu și, ca atare, acest comportament trebuie modelat prin intermediul educației. 

,,În proiectul nostru avem și o componentă culturală pentru că locurile de muncă sustenabile și dezvoltarea durabilă per ansamblu apar ca urmare a culturii și cred în asta foarte mult. Oamenii trebuie să internalizeze modul în care interacționează cu mediul zi de zi ca pe niște norme culturale. Comportamentul lor îi poate forța pe decidenți și pe angajatori să se adapteze mai bine. Oamenii pot fi educați, iar o cultură se formează prin educație”.

Aceasta a mai menționat că în România există creștere economică verde ceea ce permite crearea unor noi locuri de muncă decente, bine plătite, care oferă ,,perspectiva unei vieți bune în această țară”.  Astfel, spune Vasilica Ciucă, ,,dacă le imprimăm copiilor noștri, încă de la o vârstă fragedă, competențele necesare în relație cu protejarea naturii, ei vor fi adulți care se vor adapta mult mai ușor la schimbări. Iar România poate să ajungă departe în acest sens, deoarece tradiția poluării nu este atât de accentuată precum în alte țări”.

Proiectul GLOBE este cofinanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul ERASMUS+. Proiectul se adresează în mod direct beneficiarilor de programe de ucenicie: persoane fizice, companii, furnizori de formare, instituţii de învăţământ cu profil profesional și învăţământ dual.

Obiectivele proiectului GLOBE sunt: ​​răspunsul la lipsa de competențe în economia ecologică; contribuția la actualizarea cadrului național de competențe și abilități, inclusiv noi competențe pentru economia ecologică și actualizarea profilurilor profesionale tradiționale, conform noilor cerințe; îmbunătățirea mecanismului de formare, prin dezvoltarea și utilizarea resurselor inovatoare de învățare și formare (învățare bazată pe joc); tratarea dublei provocări a economiei verzi, compatibilizarea creșterii economice cu stabilizarea climei și amprentei durabile asupra mediului prin dezvoltarea competențelor ecologice în domeniul profesional; contribuția la dezvoltarea dimensiunii sociale a economiei verzi, promovând instruirea și adaptarea forței de muncă.

În ceea ce privește INCSMPS, de la înființare, în 1990, institutul a desfășurat activități de cercetare științifică în domeniul pieței muncii și protecției sociale, sprijinind astfel eforturile României de a crea și dezvolta o economie durabilă, bazată pe principii moderne și europene. Cercetarea științifică din institut este legată de piața muncii și de politica socială, pentru crearea instrumentelor de măsurare, indici și criterii.

INCSMPS are ca domeniu principal de activitate cercetarea și dezvoltarea în domeniul științelor sociale și umaniste, realizând sondaje și cercetări cu caracter teoretico-aplicativ în domenii de interes național privind managementul resurselor umane, dezvoltarea socială și protecția socială în România.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ROMÂNIA

Ministrul apărării Vasile Dîncu, videoconferință cu militarii români dislocați în misiuni externe: Dumneavoastră faceți cea mai bună imagine României

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, împreună cu șefi ai unor comandamente și structuri centrale ale MApN au discutat, marți, 30 noiembrie, prin videoconferință, cu echipele de comandă ale structurilor dislocate în misiuni externe din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Polonia, precum și cu personalul aflat pe navele militare aflate în misiuni internaționale, fregata „Regina Maria” și puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Demersul reprezintă o tradiție anuală care se desfășoară în ajunul Zilei Naționale a României

Ministrul Apărării a fost informat de către comandanții de detașamente cu privire la situația de securitate din zonele de responsabilitate, respectiv modul cum militarii își îndeplinesc misiunile departe de ţară și familii, dar și despre măsurile întreprinse necesare limitării răspândirii COVID-19 în rândul militarilor aflați în misiuni externe, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

„În numele meu și al domnului prim-ministru vă transmit La mulți ani de Ziua Națională, să rămâneți sănătoși și să vă întoarceți cu bine acasă! În prima mea oră de mandat ca ministru al apărării am discutat cu omologul meu din Polonia. Mi-a vorbit de trei ori, într-o seară, despre militarii noștri din cadrul Grupului de Luptă din Polonia. Am fost foarte bucuros să aud că sunteți campioni în ceea ce privește forțele străine dislocate acolo. Mi s-a părut emoționant ceea ce mi-a spus. Cu siguranță că și-n celelalte locuri, dumneavoastră, militarii români, faceți cea mai bună imagine României. Sunteți cei mai buni ambasadori ai noștri și pentru asta vă mulțumim! Vă rog să raportați întotdeauna orice nevoie aveți, pentru că vă vom fi alături și vom acționa prompt. Felicitări pentru tot ceea ce faceți!” le-a transmis ministrul apărării naționale militarilor români aflați în misiuni externe, adăugând că „una din misiunile mele la acest minister este calitatea vieții oamenilor noștri din Armata Română”.

Secretarul de stat Simona Cojocaru i-a felicitat la rândul său pe militarii români pentru modul în care își execută misiunile subliniind că „la reuniunile la care am participat la NATO și UE am auzit numai cuvinte de laudă la adresa militarilor români”.

La rândul său, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, le-a mulțumit tuturor pentru curajul și dedicarea cu care își fac datoria departe de țară și de cei dragi: „eforturile dumneavoastră contribuie la creșterea prestigiului Armatei în rândul țărilor aliate și partenere. Vă asigur că siguranța și securitatea dumneavoastră, indiferent de zona de dislocare, rămân o prioritate pentru noi. Suntem preocupați și urmărim îndeaproape atât situația de securitate, misiunile pe care le executați, cât și modul în care putem să vă sprijinim din țară. Păstrați-vă, în continuare, concentrarea și orice nevoie de sprijin raportați-o la timp. În numele Statului Major al Apărării vă transmit La mulți ani de Ziua Națională a României!”

Ziua Națională va găsi aproximativ 600 de militari români în misiuni și operații externe sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE.

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele PMP cere Guvernului să pregătească România în fața noului val COVID-19 și propune o serie de măsuri în acest sens

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, cere Guvernului întrunirea de urgență a factorilor de decizie, la cel mai înalt nivel, pentru întocmirea unui set de propuneri, de prevenire a răspândirii noii tulpini Omicron.

”Dorim să avem toate armele la dispoziție pentru a combate pandemia. Vrem să fim total acoperiți în fața virusului care a secerat mii de vieți omenești, mai ales în timpul valului patru. Guvernul are acum puteri depline. Am trecut de criza politică și avem toate atuurile necesare pentru luarea măsurilor necesare”, a declarat președintele PMP, Cristian Diaconescu”, semnalează liderul PMP într-un mesaj publicat pe Facebook.

Mesajul acestuia vine în contextul în care valul cinci al pandemiei ”bate la ușă și lumea întreagă așteaptă, cu îngrijorare, efectele răspândirii noii tulpini africane. Specialiștii nu au încă detalii asupra procentului în care sistemul imunitar al celor trecuți prin boală, sau al celor vaccinați, are un raspuns eficient, capabil să contracareze efectele variantei noi de Coronavirus. De aceea este nevoie de măsuri clare de protecție a populației în fața acestui nou flagel.”

Liderul PMP consideră că ”Executivul trebuie să reia campania de informare a cetățenilor privind vaccinarea și protejarea în fața Covid.”

”Testarea în masă este, de asemenea, una din măsurile vitale ce se impune a fi luată în lupta cu pandemia. Nu în ultimul rând trebuie adoptată o strategie de combatere a propagandei mincinoase privind pandemia, aceasta fiind de natură să zădărnicească eforturile de stopare a acestui flagel. Este nevoie de acțiuni proactive care să îmbine deciziile privind deschiderea ferestrelor pentru funcționarea normală a economiei, dar și cele referitoare la protejarea populației în fața răspândirii virusului”, mai punctează Diaconescu.

Recent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atrăgea atenția că o ”cursă contra cronometru” a început pentru analizarea noii variante a SARS-CoV-2, făcând apel la populație să fie vigilentă și să ia măsuri de protecție pentru a le da cercetătorilor timpul necesar pentru a analiza varianta Omicron.

Mai multe state europene au deja cazuri confirmate cu noua tulpină, printre acestea aflându-se Țările de Jos, Belgia, Germania sau Italia.

Regatul Unit, care deține președinția rotativă a G7, a convocat deja o reuniune de urgență a miniștrilor din aceste țări pentru a discuta despre noua variantă.

Între timp, Uniunea Europeană a activat ”frâna de urgență” și a decis suspendarea legăturilor aeriene cu Africa australă după depistarea unei noi variante a coronavirusului, dând curs propunerii lansate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și avertismentelor venite din partea Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor, care a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că variana Omicron prezintă un ”risc ridicat” care necesită o intervenție politică ”în timp util”.

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ambasadorul Andrei Muraru, întrevedere cu doi dintre judecătorii Curții Supreme a Statelor Unite: Relația dintre România și SUA se află într-un punct culminant

Published

on

© Andrei Muraru / Facebook

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut marți o întrevedere cu doi dintre cei nouă membri ai Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite, Stephen Breyer și Samuel Alito. 

„Onorat să îi cunosc pe doi dintre titanii sistemului de justiție American. Am avut o conversație extrem de plăcută cu judecătorul Breyer, care are rădăcini românești, mai precis transilvănene – străbunicul lui patern a emigrat din România în Statele Unite, unde s-a stabilit în Cleveland, Ohio. Stephen Breyer s-a născut însă în San Francisco, California”, a scris Andrei Muraru, pe Facebook.

 

Oficialii au discutat și  despre relația dintre România și Statele Unite, Muraru subliniind că acesta se află „într-un punct de climax, iar unul dintre cele mai importante noduri de legătură ale parteneriatului bilateral este angajamentul comun față de securitatea și prosperitatea transatlantică”.

Mai mult, Andrei Muraru i-a transmis judecătorului Breyer faptul că Statele Unite au susținut parcursul democratic al României, care a început în urmă cu 30 de ani.

„În Statele Unite am găsit de la debutul nostru democratic un partener care ne-a ajutat în procesul de consolidare a drepturilor și libertăților câștigate. Printre afinitățile noastre comune, pregnant este respectul pentru statele noastre, pentru democrație și pentru statul de drept”, a conchis Ambasadorul României în SUA.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Raport: Nicu Ștefănuță, desemnat cel mai activ europarlamentar Renew Europe și al șaselea cel mai influent membru al Parlamentului European

NATO6 hours ago

Jens Stoltenberg prezintă liniile directoare ale noului Concept Strategic NATO: Trebuie să construim Alianța ca o legătură instituțională între Europa și America de Nord

U.E.6 hours ago

Eurostat: Prețul mediu al unui hectar de teren arabil din România este mai mare decât cel din Franța, depășind 7,000 de euro

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

Profesorul universitar dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, participă la ceremonia de aniversare a 75 de ani de la înființarea Programului Fulbright

ROMÂNIA7 hours ago

Ministrul apărării Vasile Dîncu, videoconferință cu militarii români dislocați în misiuni externe: Dumneavoastră faceți cea mai bună imagine României

POLITICĂ7 hours ago

Președintele PMP cere Guvernului să pregătească România în fața noului val COVID-19 și propune o serie de măsuri în acest sens

Cristian Bușoi8 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană a Medicamentelor are nevoie de mai mult personal și de finanțare continuă pentru a face față provocărilor de sănătate

SUA8 hours ago

SUA avertizează Rusia că orice nouă ”agresiune” împotriva Ucrainei va avea ”consecințe serioase”

ENGLISH9 hours ago

EPP MEP Vasile Blaga: The EU budget for 2022 boosted with significant additional funding for research and health

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță salută acordul privind mandatul Centrului European de Control al Bolilor: ECDC va putea să verifice nivelul de pregătire al statelor membre în fața epidemiilor

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.1 day ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA2 days ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța5 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ5 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

Team2Share

Trending