Connect with us

INTERNAȚIONAL

Venezuela: UE, SUA și Canada, dispuse să-și revizuiască politicile de sancțiuni dacă regimul Maduro face progrese în noile discuții cu opoziția

Published

on

© Nicolas Maduro /Twitter

UE, SUA și Canada sunt dispuse să-și revizuiască politicile de sancțiuni dacă regimul Maduro face progrese în noile discuții cu opoziția, demarate în Ciudad de Mexico, potrivit unei declarații comune emise sâmbătă, 14 august, de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, de secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, și de ministrul afacerilor externe al Canadei, Marc Garneau.

„Salutăm anunțul potrivit căruia negocierile cuprinzătoare, conduse de Venezuela, vor începe în curând în Mexico City, Mexic. Sperăm că acest proces va duce la restaurarea instituțiilor democratice ale țării și va permite tuturor venezuelenilor să se exprime politic prin alegeri locale, parlamentare și prezidențiale libere și corecte. Îndemnăm toate părțile să se implice cu bună credință pentru a ajunge la acorduri durabile care să conducă la o soluție cuprinzătoare la criza venezueleană. Forțele opoziției democratice au lucrat din greu pentru a construi o platformă unitară și recunoaștem necesitatea unei astfel de unități pentru a avansa în aceste negocieri. (…) Ne reiterăm disponibilitatea de a revizui politicile de sancțiuni dacă regimul face progrese semnificative în cadrul discuțiilor anunțate.”, se arată în declarație.

De asemenea, UE, SUA și Canada au solicitat „condiții electorale care să respecte standardele internaționale pentru democrație, începând cu alegerile locale și regionale programate pentru noiembrie 2021”, precum și „eliberarea necondiționată a tuturor celor deținuți pe nedrept din motive politice și încetarea abuzurilor privind drepturile omului”.

Guvernul și opoziția din Venezuela au început vineri discuțiile în capitala Mexicului, concentrându-se pe ridicarea sancțiunilor și organizarea de alegeri, în încercarea de a pune capăt unei crize politice și economice paralizante, adâncite de o nouă serie impusă de Washington în urma contestării alegerilor prezidențiale din 2018, relatează Euronews.

Discuțiile anterioare din Republica Dominicană și Barbados, din 2018, respectiv 2019, nu au reușit să rezolve disputele dintre președintele Nicolas Maduro și Juan Guaido, liderul opoziției considerat președinte de aproximativ 60 de state. 

De altfel, niciunul dintre cei doi nu a participat personal la ceremonia de inaugurare a discuțiilor de la Muzeul Național de Antropologie din Ciudad de Mexico. În schimb, reprezentanții celor două părți au semnat un memorandum de înțelegere care a dat startul oficial al dialogului mediat de Norvegia și găzduit de guvernul mexican.

Părțile urmează să se întâlnească din nou pe 30 august pentru discuții intense privind o agendă în șapte puncte care nu include plecarea lui Maduro, acuzat de opoziție că a fost reales în mod fraudulos în 2018.

Pentru ca discuțiile să avanseze spre un potențial acord, președintele venezuelean Nicolas Maduro cere ca sancțiunile impuse de Statele Unite și Europa asupra unor oficiali și instituții să fie ridicate. Venezuela spune că sancțiunile sunt cauza crizei economice a membrului OPEC, informează Reuters.

La rândul său, coaliția din opoziție solicită să se permită intrarea în Venezuela a ajutorului umanitar, inclusiv a vaccinurilor împotriva COVID-19, eliberarea a zeci de susținători pe care îi consideră „prizonieri politici” și garanții că i se va permite să participe la alegerile regionale din noiembrie.

Statele Unite l-au îndemnat pe Maduro să facă eforturi serioase în vederea organizării de alegeri dacă dorește să fie ușurate sancțiunile. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că sancțiunile, care includ un embargo petrolier, au ca scop „promovarea responsabilizării” privind democrația și drepturile omului, citează Euronews. „Am fost, de asemenea, destul de clari în privința faptului că regimul Maduro poate crea o cale pentru relaxarea sancțiunilor, permițând venezuelenilor să participe la alegeri prezidențiale, parlamentare și locale libere și corecte, așteptate de mult timp”, a mai subliniat Price.

Cu toate acestea, într-o emisiune difuzată joi de televiziunea de stat, Maduro a declarat că țara sa va merge la negocieri „în mod autonom și independent și nu se supune șantajului sau amenințărilor din partea guvernului Statelor Unite”. Anterior, Maduro a afirmat că urmărește „ridicarea imediată a tuturor sancțiunilor de natură criminală” coordonate de Statele Unite, care din 2019 nu îl mai consideră președintele legitim al Venezuelei după multiplele acuzații privind nereguli electorale, potrivit sursei citate anterior. 

Guaido, care s-a autoproclamat președinte al Venezuelei în 2019 prin poziția sa de președinte al parlamentului, dorește garanții privind condițiile electorale și un program clar pentru alegerile prezidențiale, precum și eliberarea prizonierilor politici de către regimul Maduro, care nu a pierdut niciodată controlul asupra instituțiilor țării, în special asupra forțelor armate. Între timmp, Guaido a fost înlocuit din funcția de președinte al parlamentului după ce opoziția a boicotat alegerile legislative din decembrie.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Zelenski a discutat problema ”referendumurilor rușinoase” cu premierii Canadei, Marii Britanii și cancerul german

Published

on

© Administrația prezidențială ucraineană; © European Union 2022 - Source : EP; © No. 10/ Flickr; © Bundesregierung

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a purtat mai multe discuții telefonice cu liderii lumii, precum premierul britanic, cancelarul german și premierul Canadei, potrivit comunicatelor oficiale, remise CaleaEuropeană.ro

Șeful statului le-a mulțumit pentru sprijinul ferm oferit Ucrainei, dar și pentru poziția acestora cu privire la referendumurile „rușinoase” organizate de Rusia pe teritoriile ucrainene.

El a mulțumit pentru poziția de principiu a părții britanice cu privire la nerecunoașterea referendumurilor false organizate de Rusia în teritoriile ocupate temporar de Ucraina. Șeful statului a subliniat că Marea Britanie a devenit prima țară din lumea democratică care a introdus sancțiuni împotriva persoanelor fizice și juridice implicate în organizarea acestora.

“Acestea sunt lipsite de valoare și nu schimbă realitatea. Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Recunoașterea de către Rusia a acestor referendumuri false și o nouă încercare de anexare a teritoriului ucrainean va însemna că nu mai există nimic de discutat cu acest președinte al Rusiei”, a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean i-a mulțumit cancelarului german pentru declarația sa puternică de susținere a Ucrainei în timpul discursului rostit la deschiderea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York.

Interlocutorii au acordat o atenție esențială desfășurării ilegale a unor referendumuri false în teritoriile ocupate temporar de Ucraina și reacției lumii la aceasta.

De asemenea, președintele și-a exprimat recunoștința pentru poziția de principiu a părții canadiene cu privire la nerecunoașterea “referendumurilor” false organizate de Rusia în teritoriile ocupate temporar de Ucraina.

“Scopul acestor referendumuri de fațadă este anexarea de noi teritorii ucrainene”, a spus el.

Continue Reading

ENERGIE

Bogdan Aurescu a discutat cu subsecretarul de stat al SUA Jose Fernandez despre proiecte bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 28 septembrie 2022, pe Jose Fernandez, subsecretar de stat pentru creștere economică, energie și mediu, în cadrul Departamentului de Stat al SUA, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

În cadrul discuției, ambii oficiali au subliniat nivelul foarte bun al relației bilaterale și profunzimea Parteneriatului Strategic, lansat în urmă cu 25 de ani. Întrevederea a fost un bun prilej pentru a fi abordate proiectele bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei, în special proiectele comune în domeniul energiei nucleare civile, aspecte privind securitatea alimentară și situația de securitate din vecinătate, cu implicațiile sale multidimensionale.

Cu referire la proiectele bilaterale în domeniul nuclear civil, respectiv, proiectul Cernavodă și proiectul Centralei cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR), ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat potențialul important al acestora pentru consolidarea securității energetice a României și, implicit, la nivel regional. Cei doi oficiali au abordat și perspectiva includerii sectorului eolian între prioritățile de cooperare bilaterală în domeniul energetic, ministrul Bogdan Aurescu subliniind faptul că investițiile în România constituie investiții în stabilitatea regională.

Bogdan Aurescu a reiterat interesul și angajamentul ferm al României de a dezvolta cooperarea bilaterală și a evidențiat potențialul semnificativ în domeniul economic, inclusiv al schimburilor comerciale. Subsecretarul de stat Jose Fernandez a salutat angajamentul părții române și a subliniat, la rândul său, angajamentul SUA în acest sens și importanța intensificării cooperării economice bilaterale pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic.

Referindu-se la rolul Mării Negre în economia globală, cu precădere în actualul climat regional, ministrul de externe Bogdan Aurescu a prezentat eforturile concrete ale României de susținere a Ucrainei, punctând contribuția țării noastre în facilitarea transportului de cereale din Ucraina.

În context, a evidențiat, inclusiv cu referire la contactele avute cu prilejul Adunării Generale ONU săptămâna trecută, mai ales cu parteneri din Africa, necesitatea promovării cât mai eficiente în spațiile geografice dinafara Europei a unor mesaje clare privind responsabilitatea Rusiei în ceea ce privește impactul asupra lanțurilor globale de aprovizionare și combaterea, astfel, a dezinformării ruse.

Subsecretarul de stat Fernandez a remarcat implicarea și reușitele României în facilitarea transportului a peste 4 milioane tone de cereale din Ucraina. A subliniat că aceste acțiuni au contribuit la evitarea unei situații extrem de dificile din punctul de vedere al securității alimentare la nivel global. Totodată, a remarcat și mulțumit pentru sprijinul acordat de România Republicii Moldova în plan bilateral și la nivelul instituțiilor internaționale.

Cei doi oficiali au subliniat necesitatea unor eforturi și contribuții substanțiale și coordonate la nivel internațional pentru reconstrucția infrastructurii distruse în Ucraina. Au remarcat, de asemenea, impactul crizei energetice asupra Republicii Moldova, ministrul de externe român evidențiind importanța sprijinirii eforturilor acestui stat de identificare a unor soluții adecvate asigurării resurselor necesare.

În cadrul discuției au fost abordate și proiectele susținute de România în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, ministrul Bogdan Aurescu subliniind – cu exemplificarea proiectului Rail2Sea – relevanța acestora pentru crearea infrastructurii necesare interconectării strategice a statelor din regiune, apreciind că acestea își vor demonstra valoarea pe termen lung, atât pentru stimularea dezvoltării economice, cât și pentru facilitarea mobilității militare pe Flancul Estic, și pledând pentru o implicare substanțială a SUA în realizarea acestora.

Continue Reading

NATO

Mircea Geoană încurajează administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o “oportunitate multi-regională” de investiții

Published

on

© NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a încurajat miercuri administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o oportunitate de accesare multi-regională și ca un sediu multi-regional pentru investiții, nu doar local.

Geoană, fost ministru de externe al României și fost ambasador în SUA, a participat miercuri, cu o intervenție video, la Forumul Economic SUA-România: de la securitate la prosperitate, organizat de AmCham Romania, cu sprijinul Ambasadei SUA la București și Aspen Institute Romania.

“Trăim cel mai bun an din istoria parteneriatului strategic româno-american și nu ne vom opri aici. Următoarea etapă a acestuia va pune inovația pe primul loc, ideile îndrăznețe și va aduce împreună comunitățile noastre. Încurajez atât Bucureștiul, cât și Washingtonul, să vadă România ca pe o oportunitate de accesare multi-regională: o națiune pro-americană, aflată într-o locație ideală pentru a oferi acces omnidirecțional pe piața europeană, pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei și a ancora Republica Moldova și Georgia în Vest; o platformă către Balcani, Caucaz și Orientul Mijlociu”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

AmCham Romania a organizat la București Forumul Economic SUA – România: de la Securitate la Prosperitate, un dialog bilateral la nivel înalt dedicat agendei de cooperare economică bilaterală.

Oficiali americani din partea Departamentului de Stat și Departamentului pentru Comerț, alături de oficiali români, din partea Parlamentului și Guvernului României au reiterat angajamentul ambelor părți pentru intensificarea investițiilor și schimburilor comerciale dintre România și SUA.

Au participat la Forum, din partea administrației americane, Adjunctul Secretarului pentru Comerț, Don Graves și Subsecretarul de Stat pentru Creștere Economică, Energie și Mediu în cadrul Departamentului de Stat, Jose Fernandez, împreună cu David Muniz, Charge D’Affaires al SUA în România. Din partea statului român, au susținut alocuțiuni din partea Guvernului României, Vicepremierul Sorin Grindeanu și din partea Senatului României, Președintele Interimar Alina Gorghiu. Dat fiind că Parteneriatul Strategic România -SUA este ancorat în cooperarea în domeniul apărării, care va rămâne o dimensiune strategică pe termen lung, Secretarul Adjunct al NATO, Mircea Geoană a avut o intervenție pentru a prezenta perspectiva asupra securității în regiune.

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL UE2 mins ago

UE nu va recunoaște niciodată “referendumurile” false și ilegale ale Rusiei în Ucraina: Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar

INTERNAȚIONAL2 mins ago

Zelenski a discutat problema ”referendumurilor rușinoase” cu premierii Canadei, Marii Britanii și cancerul german

ENERGIE19 mins ago

Bogdan Aurescu a discutat cu subsecretarul de stat al SUA Jose Fernandez despre proiecte bilaterale în domeniul cooperării economice și al energiei

NATO21 mins ago

Mircea Geoană încurajează administrațiile de la București și Washington să vadă România ca pe o “oportunitate multi-regională” de investiții

COMUNICATE DE PRESĂ27 mins ago

O delegaţie a SNSPA s-a întâlnit cu preşedintele Biden Institute

INTERNAȚIONAL13 hours ago

De la începutul invaziei ruse, SUA au acordat Ucrainei un ajutor militar de 16,2 miliarde de dolari: Noul sprijin de 1,1 miliarde include 18 sisteme HIMARS

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis felicită societatea civilă pentru mobilizarea exemplară în pandemie și în criza războiului din Ucraina: România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică!

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei: Nu acceptăm referendumuri false și nici anexări în Ucraina. Vom face “Kremlinul să plătească”

ROMÂNIA17 hours ago

România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor ”referendumuri” organizate în regiunile ucrainene ocupate de trupele ruse

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Volodimir Zelenski, convorbire cu președintele Turciei. Prevenirea crizei alimentare globale, discutată

JUSTIȚIE2 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA3 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.6 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA6 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending