Connect with us

FONDURI EUROPENE

Vesti bune pentru IMM-uri: 100 de milioane de euro dati de Guvern pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene

Published

on

Guvernul a decis ca Fondul Naţional de Garantare şi Contragarantare a Creditelor pentru IMM să fie suplimentat cu 100 milioane euro, pentru cofinanţarea proiectelor sprijinite şi din fonduri europene, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Suplimentarea bugetului alocat acestui Fond a fost decisă în şedinţa de miercuri a Executivului. Guvernul a anunţat anterior că intenţionează să utilizeze instrumentul garanţiilor de stat pentru a majora rata de absorbţie a fondurilor europene.

Informaţia privind suplimentarea Fondului de Garantare a Creditelor IMM a fost confirmată ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, care a precizat că şi investitorii privaţi vor fi sprijiniţi să cofinanţeze proiectele finanţate din fonduri europene, prin acordarea garanţiilor guvernamentale.

“Această măsură are dublu scop: pe de-o parte, susţinerea firmelor private, iar pe de altă parte îmbunătăţirea absorţiei comunitare. De asemenea, a fost extinsă categoria de beneficiar ai programului de sprijin pentru cei care derulează proiecte în domenii prioritare pentru economia românească, finanţate din fonduri europene. Este vorba despre acordarea de garanţii guvernamentale prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru creditele pe care le iau beneficiarii programului pentru cofinanţarea componentei de investiţii a proiectelor”, a spus oficialul guvernamental.

Potrivit acestuia, în program urmează să fie astfel incluse şi unităţile administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate prin programul ISPA, precum şi cele care derulează proiecte în domeniul infrastructurii de turism.

FONDURI EUROPENE

Marcel Boloș prezintă direcțiile prioritare după revenirea în funcția de ministru al investițiilor și proiectelor europene astfel încât România să atingă în continuare ”cele mai înalte standarde în absorbția fondurilor europene”

Published

on

© MIPE

România a demonstrat că poate atinge cele mai înalte standarde în absorbția fondurilor europene și o va demonstra în continuare, prin măsuri ferme pentru a elimina blocajele administrative și pentru a ne asigura că beneficiarii au tot sprijinul de care au nevoie, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-un comunicat de presă al instituției pe care o conduce în care prezintă direcțiile de prioritate asumate pentru perioada următoare.

Acesta a revenit la MIPE după ce, în perioada aprilie 2022-iunie 2023 și noiembrie 2019-decembrie 2020, a coordonat absorbția fondurilor europene din poziția de ministru.

”Am avut zile pline în acest început de mandat, cu discuții aplicate alături de echipa de specialitate din cadrul ministerului, în care am stabilit acțiunile concrete, necesare pentru accelerarea implementării PNRR, impulsionarea finalizării perioadei de programare 2014-2020, consolidarea situației apelurilor de proiecte aferente exercițiului financiar 2021-2027, dar și pentru a preveni riscul de decomitere. De asemenea, analizăm cum putem ajusta și eficientiza măsurile sociale oferite exclusiv din fonduri europene, în strictă concordanță cu regulamentele UE. Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la un plan pe care să-l implementăm printr-o colaborare strânsă cu toate instituțiile și beneficiarii implicați, pentru a livra rezultate vizibile încă de lunile următoare”, a subliniat Boloș.

În analiza inițiată după preluarea mandatului pentru a vedea care este stadiul proiectelor și resurselor disponibile, acesta a observat că există în continuare oportunități pentru maximizarea eficienței în utilizarea fondurilor europene.

El și-a fixat următoarele priorități pentru a evita blocajele:

  • Evaluarea și deblocarea implementării Planului Național de Redresare și Reziliență, astfel încât reformele și investițiile propuse să rămână în parametri optimi și să aducă beneficii reale.

Instituția anunță că a fost efectuată o evaluare comprehensivă a investițiilor întârziate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea fiind încadrate în diferite categorii de risc.

Simultan, se examinează posibile scenarii privind renegocierea PNRR, astfel încât România să rămână aliniată priorităților europene și să evite blocajele în accesarea următoarelor tranșe de finanțare.

MIPE reamintește că alocarea PNRR modificată este de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro în împrumuturi, 13,6 miliarde euro în granturi) și acoperă 66 de reforme și 113 investiții (179 de măsuri), structurate în jurul a 16 componente, care conțin 518 jaloane și ținte.

  • Închiderea și monitorizarea atentă a proiectelor fazate din 2014-2020, pentru o valorificare integrală a fondurilor deja angajate.

La final de 2024, România a primit 23,9 miliarde euro (din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercițiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 99,4%. ”Este un rezultat care poziționează România printre liderii Uniunii Europene în atragerea fondurilor europene pentru coeziune, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială a țării. Pentru a închide cu succes perioada de programare 2014-2020, eforturile se vor concentra pe verificarea și validarea finală a cheltuielilor efectuate, astfel încât toate sumele declarate să fie eligibile și conforme cu reglementările europene”, se arată în comunicatul MIPE, care explică și ce presupune această etapă, și anume ”realizarea controalelor administrative și a auditului final, transmiterea pachetelor de închidere către Comisia Europeană și gestionarea eventualelor ajustări și corecții financiare”.

  •  Prevenirea riscului de decomitere în cadrul financiar multianual 2021-2027, prin corelarea intervențiilor și a apelurilor de proiecte cu obiectivele financiare și indicatorii specifici.

În perioada de programare 2021-2027, care aduce României 45 de miliarde de euro, prin 16 programe (8 programe naționale și 8 programe regionale), ministrul va acorda o atenție deosebită prevenirii riscului de decomitere pentru 2025.

”O prioritate imediată o reprezintă realizarea măsurilor care conduc la îndeplinirea condițiilor favorizante (setul de cerințe de bază pe care un stat membru trebuie să le îndeplinească înainte de a putea primi rambursări pentru proiectele finanțate prin fondurile europene). De asemenea, se va urmări o coordonare riguroasă în aplicarea unitară a măsurilor orizontale (cum ar fi ajutorul de stat, achizițiile publice, costurile simplificate etc.) la nivelul tuturor entităților implicate în gestionarea fondurilor nerambursabile”, mai arată comunicatul.

Până în prezent, autoritățile de management care gestionează programele 2021-2027 au semnat cu beneficiarii 3.500 contracte de finanțare în valoare totală de aprox. 35,3 miliarde euro, din care aprox. 18,5 miliarde euro contribuție UE (60% din alocarea UE).

MIPE mai anunță că ”autoritățile de management se vor concentra pe activitatea referitoare la încheierea contractelor de finanțare aferente alocărilor deja puse la dispoziția potențialilor beneficiari de fonduri europene, precum și pe lansarea apelurilor pentru acele priorități pentru care încă nu au fost lansate”.

”Acum, trebuie realizată o analiză obiectivă și întreprinse toate diligențele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro aferent anului 2025”, a mai subliniat ministrul.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene reiterează angajamentul de a asigura un cadru eficient de monitorizare și raportare, care să permită urmărirea atentă a progresului proiectelor și intervenția rapidă atunci când apar blocaje sau întârzieri.

În paralel, se va oferi asistență tehnică și de îndrumare beneficiarilor prin ghiduri, sesiuni de formare și ateliere, astfel încât aceștia să poată derula proiectele în conformitate cu cerințele europene și să evite neregulile.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul Marcel Boloș, după revenirea la MIPE: Așa începe un mandat dedicat dezvoltării României, cu investiții care schimbă vieți și proiecte ce conectează comunități

Published

on

© Marcel Boloș - Facebook

Ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene, fostul ministru de Finanțe Marcel Boloş, a depus, luni seară, jurământul de credință în faţa președintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni. 

„Așa începe un mandat dedicat dezvoltării României, cu investiții care schimbă vieți și proiecte ce conectează comunități. Am depus jurământul cu responsabilitatea că voi accelera accesarea fondurilor europene, simplifica procedurile pentru beneficiari și transforma fiecare resursă în rezultate concret”, a scris Marcel Boloș, pe Facebook.

 

Ministrul a precizat că în această nouă etapă va continua să lucreze pentru modernizarea infrastructurii, digitalizarea serviciilor publice și reducerea decalajelor regionale, „astfel încât să vorbim de o Românie mai competitivă”.

„Începem împreună un drum care să aducă progres pentru fiecare cetățean. Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a conchis Marcel Boloș.

Marcel Boloş a fost propus, la 23 decembrie 2024, ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene în noul Guvern. Din 15 iunie 2023 a fost ministru al Finanţelor în Guvernul Marcel Ciolacu, iar în noiembrie 2024 a fost desemnat ministru interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, scrie Agerpres.

PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns luni dimineață la un acord de coaliție pentru formarea viitorului guvern și privind componența cabinetului guvernamental, convenind, de asemenea, să aibă un candidat comun la președinție în persoana lui Crin Antonescu, această decizie urmând a fi votată în forurile de conducere ale fiecărui partid, au anunțat liderii coaliției, Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități), într-o declarație de presă susținută la Parlament. 

Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună în plenul Parlamentului României, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu.

S-au înregistrat 240 de voturi „pentru” şi 143 de voturi „împotrivă”, a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului. Majoritatea de 50%+1 era reprezentată de 234 de voturi.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

România a încasat doar 1,9 mld de euro din fondurile structurale ale UE pentru perioada 2021-2027 dintr-un potențial de 31 mld. de euro. Rata de absorbție este de 6,11%

Published

on

© Calea Europeană / Zaim Diana

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că România a încasat până la 13 decembrie 2024 1,9 miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune aferente exercițiului financiar 2021-2027. Gradul general de absorbție al țării noastre este de 6,11%, situându-se aproape de media Uniunii Europene de 6,19%.

Programele gestionate la nivel central, respectiv cele opt programe naționale administrate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Transporturilor, înregistrează o absorbție superioară, de 7,3%. Doar în ultimele zile, România a încasat peste 650 milioane de euro din aceste fonduri, iar ministrul estimează că rambursările de la Comisia Europeană vor continua într-un ritm susținut, datorită contractelor deja încheiate, care totalizează peste 31 miliarde de euro.

Ministrul a subliniat că există încă provocări în ceea ce privește Programele Regionale, opt la număr, gestionate descentralizat prin Agențiile de Dezvoltare Regională. Acestea au o rată de absorbție de doar 3,2%. Agențiile, care funcționează sub coordonarea Consiliilor Județene, vor necesita o mai bună coordonare și sprijin pentru a îmbunătăți performanțele.

Adrian Câciu și-a exprimat convingerea că modelul actualei coaliții de guvernare în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene va fi continuat și de viitoarea administrație, astfel încât să fie repetat succesul înregistrat în absorbția fondurilor din exercițiul financiar anterior (2014-2020), care este de peste 99% la finele lunii septembrie.

„România demonstrează că are capacitatea să gestioneze eficient fondurile europene, iar descentralizarea acestora va contribui la un ritm de absorbție și mai susținut în perioada următoare,” a concluzionat ministrul.

Pentru exercițiul financiar 2021-2027,  România are o alocare totală de peste 44 miliarde de euro prin Politica de Coeziune, dintre care aproximativ 31 miliarde de euro reprezintă fonduri europene.

Tot în septembrie, ministrul Adrian Câciu prevedea că până la finele anului vom atinge un grad de absorbție de 10% din fondurile structurale și de coeziune pentru perioada antemenționată.

Pentru mai multe detalii legate de situația absorbției fondurilor europene 2021-2027, AICI.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA6 minutes ago

Snow Meeting 2025. Ministrul Emil Hurezeanu a evidențiat amenințările de securitate la Marea Neagră, subliniind importanța consolidării posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic

U.E.8 minutes ago

Ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski avertizează că Europa se află “sub asaltul Rusiei”: Alegerile din România, “un apel la trezire”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI30 minutes ago

Echipa de cercetare a PE, coordonată de Victor Negrescu, prezintă 10 provocări care vor marca anul 2025 la nivel european: „Fără un proiect serios la nivelul UE, totul devine abstract”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE17 hours ago

Veniturile bugetare, mediul de afaceri, eficiența energetică și educația și forța de muncă, direcțiile care necesită consolidare în vederea aderării României la OCDE (analiză FIC)

U.E.17 hours ago

Sprijinul lui Musk pentru extrema-dreaptă este ”complet inacceptabil”, subliniază Olaf Scholz: ”Amenință democrația”

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Europa trebuie să intensifice eforturile pentru a apăra Ucraina, având în vedere revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, avertizează premierul britanic

MAREA BRITANIE18 hours ago

Premierul britanic dorește să se așeze la masa negocierilor comerciale în vederea încheierii unui acord cu SUA conduse de Trump

NATO19 hours ago

Lituania a decis alocarea a 5-6% din PIB pentru apărare între 2026 și 2030: Epoca strategiilor pasive a luat sfârșit. Facem apel la aliați să urmeze exemplul

PPE20 hours ago

Președintele PPE, Manfred Weber, pledează pentru o Europă ”conștientă de sine” și subliniază nevoia unei acțiuni comune UE-SUA pentru a îngrădi ”eforturile Chinei de a domina”

ROMÂNIA20 hours ago

La o zi după inaugurarea lui Trump va fi lansată la Washington American Romanian Business Roundtable, o platformă de elită destinată consolidării relațiilor România-SUA prin cooperare economică și strategică în domeniul apărării

ROMÂNIA2 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA2 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA3 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA4 days ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

Trending