Connect with us

NEWS

Vestul și Estul, despărțite de atitudini și valori. Europenii au păreri împărțite privind acceptarea minorităților și importanța religiei

Published

on

Europa de Est și cea de Vest, deși în mare parte unite prin apartenența la UE, se diferențiază mult din punct de vedere al atitudinii față de subiecte precum viziunea asupra minorităților, importanța religiei, căsătorii între persoane de același sex, avorturile legale, etc.

Centrul de Cercetare Pew Research a realizat un studiu între 2015 și 2017 pe un eșantion de 56.000 de adulți în 34 de state din Europa De Vest, Centrală și de Est pentru a afla cât de mult se diferențiază mentalitățile.

Distincția continentală în atitudini și valori poate fi extremă în unele cazuri. De exemplu, în aproape toate țările din Europa Centrală și de Est, mai puțin de jumătate dintre adulți spun că ar fi dispuși să accepte musulmanii în familia lor.  În aproape fiecare țară din Europa de Vest intervievată, mai mult de jumătate spun că ar accepta un musulman în familia lor. O diviziune similară apare între Europa Centrală și de Est și Europa de Vest în ceea ce privește acceptarea evreilor în familia lor.

Conform sondajului, doar 29% dintre români au fost de acord cu această afirmați în ceea ce privește musulmanii și doar 39% în ceea ce privește evreii.

Atitudinile față de minoritățile religioase din regiune merg mână în mână cu concepții diferite de identitate națională. Când s-au aflat în sfera de influență a Uniunii Sovietice, multe țări din Europa Centrală și de Est au ținut oficial religia în afara vieții publice. Dar astăzi, pentru majoritatea oamenilor care trăiesc în fostul bloc estic, creștinul (catolic sau ortodox) este o componentă importantă a identității lor naționale .

În Europa de Vest, prin contrast, majoritatea oamenilor nu simt că religia este o parte importantă a identității lor naționale. În Franța și Marea Britanie, de exemplu, majoritatea spun că nu este important să fii creștin pentru a fi cu adevărat francez sau cu adevărat britanic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

74% dintre români consideră că este foarte importantă indentitatea națională, în timp ce pentru 25% nu este relevantă.

 

 

INTERNAȚIONAL

Donald Trump și Emmanuel Macron, discuție telefonică în cadrul căreia au convenit asupra organizării reuniunii G7 ”în persoană” într-un viitor apropiat

Published

on

Președintele american Donald Trump și omologul său francez Emmanuel Macron au convenit joi, în cadrul unui apel telefonic, că reuniunea G7 ar trebui organizată ”în persoană”, într-un viitor apropiat, potrivit informațiilor date publicității de Casa Albă, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Președintele american a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, care urma să aibă loc la 10 iunie în Statele Unite, în contextul restricțiilor de călătorie impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a spus că încearcă să reia ideea unei reuniuni cu participare ”în persoană” deoarece aceasta ar transmite mesajul că lumea revine la normal. El a propus organizarea conferinţei la reşedinţa prezidenţială de la Camp David din Maryland.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe Robert O’Brien a declarat duminică că, în cazul organizării unei reuniuni G7 cu participare ”în persoană”, aceasta va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Emmanuel Macron, președintele Franței, țară care a deținut în 2019 președinția G7, predând ștafeta Statelor Unite la 1 ianuarie 2020, este deschis ideii de a călători în SUA pentru reuniunea G7 dacă situația epidemiologică o permite, potrivit declarațiilor de săptămâna trecută ale unui oficial al Administrației Prezidențiale de la Paris.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie. Guvernul de la Kiev a aprobat un memorandum privind importul de gaze naturale lichefiate din Statele Unite

Published

on

Guvernul ucrainean a aprobat miercuri un memorandum de cooperare privind posibilitatea importului unei cantități de cel puțin 5,5 miliarde de memtri cubi de gaze naturale lichefiate pe an din Statele Unite, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Olga Buslavets, ministrul ucrainean al Energiei, a menționat că în memorandum este precizat că firma care va vinde gazele lichefiate este compania Louisiana Natural Gas Exports iar preţul va fi stabilit în conformitate cu preţurile pe platforma americană Henry Hub.

Memorandumul de cooperare prevede şi construcţia unei noi conducte de gaze între hub-ul de gaze de la Hermanowice (Polonia) şi facilitatea de stocare a gazelor naturale de la Bilche-Volytsko-Uherske (Vestul Ucrainei). Finanţarea pentru acest proiect include sprijin de la anumite agenţii guvernamentale americane şi europene.

Ucraina încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, după ce relaţiile cu furnizorul tradiţional, Rusia, au intrat în colaps după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în anul 2014.

În 2019, Ucraina şi-a majorat importurile de gaze naturale cu 34,4% până la 14,25 miliarde de metri cubi.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

În premieră, Twitter a semnalat ca înșelător un mesaj al lui Donald Trump. Reacția președintelui SUA: ”Twitter se amestecă în alegerile prezidențiale”

Published

on

Platforma Twitter a adăugat marți mențiunea ”verificați faptele” la două mesaje ale președintelui american Donald Trump care susținea că votu prin corespondență este substanțial ”fraudulos”, o premieră în contextul în care rețelele de socializare sunt frecvent acuzate de laxism privind răspunsul lor la afirmațiile unor lideri politici, anunță AFP, citat de Agerpres.

Mențiunea face trimitere la o pagină creată cu scopul de a infoma utilizatorii, în care este precizat că afirmațiile liderului de la Casa Albă ”nu sunt fondate”, citând mai multe publicații, printre care CNN și Washington Post, informează Politico Europe.

”Aceste mesaje conţin informaţii care pot induce în eroare cu privire la procesul de vot şi au fost semnalate pentru a oferi un context suplimentar despre votul prin corespondenţă. Decizia a fost luată în acord cu abordarea pe care am prezentat-o mai devreme în cursul lunii”, a motivat un purtător de cuvânt al platformei sociale.

Reacționând, preşedintele american, Donald Trump, a acuzat reţeaua socială Twitter că ”se amestecă” în alegerile prezidenţiale din Statele Unite semnalând pentru prima dată două dintre mesajele sale pe platformă ca înşelătoare, o ameninţare pentru libertatea de exprimare, în opinia sa.  ”Twitter se amestecă în alegerile prezidenţiale din 2020”, a scris liderul de la Casa albă pe reţeaua sa socială favorită. ”Twitter este chiar pe punctul de a restricţiona libertatea de exprimare iar eu în calitate de preşedinte nu îi voi lăsa să facă asta” a ameninţat acesta. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending