INTERNAȚIONAL
Vezi cum a trecut cu maşina peste cel care i-a înjunghiat soţia – VIDEO
Soţul unei israeliene înjunghiate de un palestinian, în Cisiordania, a trecut de mai multe ori cu automobilul peste corpul palestinianului, care fusese rănit de un glonţ tras de un militar israelian, a anunţat marţi un post de televiziune israelian, pe baza unei înregistrări video.
Published
15 years agoon
By
REDACTIASoţul unei israeliene înjunghiate de un palestinian, în Cisiordania, a trecut de mai multe ori cu automobilul peste corpul palestinianului, care fusese rănit de un glonţ tras de un militar israelian, a anunţat marţi un post de televiziune israelian, pe baza unei înregistrări video.
Read more:
Vezi cum a trecut cu maşina peste cel care i-a înjunghiat soţia – VIDEO
You may like
Șeful diplomației UE propune sancționarea miniștrilor israelieni pentru incitare la ură și crime de război împotriva palestinienilor
Casa Albă condamnă atacurile „inacceptabile” ale coloniștilor evrei asupra palestinienilor din Cisiordania
G7 și UE condamnă extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania: Decizia este ”contraproductivă pentru cauza păcii”
UE condamnă decizia Israelului de a continua extinderea coloniilor ilegale în Cisiordania: Este o altă încercare deliberată de subminare a eforturilor de pace
Liderii G7 reafirmă importanța „unificării” Fâșiei Gaza și a Cisiordaniei sub controlul Autorității Palestiniene
Blinken neagă dublul standard al SUA privind presupusele abuzuri israeliene împotriva drepturilor omului în cazul palestinienilor
INTERNAȚIONAL
Situația din Ucraina și sprijinul occidental pentru Kiev, pe agenda discuțiilor premierului polonez cu președintele francez și liderul opoziției germane
Published
5 minutes agoon
December 10, 2024By
Andreea RaduSituaţia din Ucraina şi sprijinul occidental pentru Kiev în războiul contra Rusiei se află pe agenda discuţiilor pe care premierul polonez Donald Tusk le are prevăzute, la Varşovia, marţi cu liderul opoziţiei germane, Friedrich Merz, şi joi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, relatează Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.
Friedrich Merz, candidat la funcţia de cancelar federal la viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Germania, a sosit marţi la Varşovia venind de la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a transmis angajamentul Berlinului de a sprijini Ucraina în conflictul ce opune această ţară Rusiei. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre integrarea Ucrainei în UE, asigurarea unității în Europa și rolul acesteia în consolidarea Ucrainei.
Lider al blocului conservator CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată şi aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială), Merz este văzut favorit pentru a-l înlocui pe cancelarul Olaf Scholz după alegerile anticipate programate pentru 23 februarie.
La Varşovia, Friedrich Merz a vizitat marţi dimineaţă Castelul Regal care găzduieşte o expoziţie de lucrări de artă de la Muzeul Naţional de Artă al Ucrainei, ce au fost transportate în Polonia pentru păstrare şi conservare în urma atacurilor forţelor ruse asupra Ucrainei.
Întrevederea Tusk-Merz urmează să aibă loc marţi după-amiază.
Joi, Emmanuel Macron îi va rezuma lui Donald Tusk discuţiile avute la Paris, la finalul săptămânii trecute, cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Preşedintele Macron va fi aici poimâine, el va dori să ne informeze despre rezultatele discuţiilor de la Paris, unde a avut loc o întâlnire cu preşedintele (ales) Trump şi cu preşedintele Zelenski”, a spus premierul Tusk într-o şedinţă a guvernului său.
Donald Trump, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au purtat discuții sâmbătă la Paris, reuniți în cadrul unei ceremonii grandioase pentru a marca redeschiderea Catedralei Notre-Dame, Macron convocând reuniunea trilaterală înaintea unui eveniment de seară pe care îl găzduia pentru a sărbători restaurarea catedralei la cinci ani după ce aceasta a fost devastată de un incendiu.
La 1 ianuarie 2025, Polonia va prelua președinția semestrială a Consiliului UE. Ca parte a președinției, Polonia va găzdui aproape 400 de consilii, reuniuni și conferințe cu participarea reprezentanților din cele 27 de țări membre UE.
INTERNAȚIONAL
Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă
Published
1 hour agoon
December 10, 2024By
Andreea RaduZiua Internaţională a Drepturilor Omului reprezintă o ocazie de a aminti că drepturile omului sunt universale, indivizibile și inalienabile, iar promovarea și apărarea lor reprezintă un imperativ pentru menținerea demnității umane. În același timp, respectul autentic pentru drepturile omului și este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă, a transmis marți Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit unui comunicat al ministerului, ziua de 10 decembrie are o semnificaţie cu atât mai profundă cu cât și anul acesta suntem martorii unor atacuri deosebit de grave la adresa drepturilor omului, la scară largă, de la războiul de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus și continuă să ducă la suferințe umane de neconceput, până la încălcările grave ale drepturilor omului în diferite zone ale globului.
Ziua Internaţională a Drepturilor Omului este menită să contribuie la conștientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de un sistem de drept, dar și de către toţi participanţii la viaţa publică, punctează MAE.
Ministerul român precizează că ansamblul de acțiuni de politică externă ale României a dovedit, de-a lungul timpului, atașamentul profund al ţării noastre la valorile democrației, statului de drept și drepturilor omului, fiind inseparabil de apartenența României la spațiul de libertăți și drepturi euro-atlantic.
„Aceste valori garantează pacea, securitatea și prosperitatea tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla”, subliniază MAE.
În calitate de membru în Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023-2025, România îşi confirmă angajamentul de a contribui la răspunsul global la aceste provocări prin promovarea coordonării în toate forurile multilaterale relevante, inclusiv în cadrul ONU, Consiliul Europei, OSCE și alte organizații regionale.
Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, la 10 Decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, urmată și de alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Pactul Internaţional privind Drepturile Civile și Politice (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declarația pentru Drepturile Omului este, în prezent, cel mai tradus document din lume.
Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului a avut loc pe 4 decembrie 1950, când Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezoluție prin care invită toate statele membre, precum și orice alte organizații interesate să sărbătorească ziua așa cum consideră potrivit.
INTERNAȚIONAL
Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană
Published
2 hours agoon
December 10, 2024By
Andreea RaduComisia Europeană acordă Republicii Moldova o asistență macrofinanciară în valoare de 50 milioane de euro, din care 45 milioane de euro sub formă de împrumuturi și 5 milioane de euro sub formă de granturi.
Potrivit unui comunicat de presă, plata va avea loc în zilele următoare. Aceasta va fi a cincea și ultima tranșă din asistența macrofinanciară (AMF) acordată în prezent Moldovei de la lansarea acesteia în iulie 2022. Cu această ultimă plată, Republica Moldova a primit un total de 295 milioane de euro în cadrul acestei operațiuni.
Acest sprijin financiar va ajuta Republica Moldova să acopere o parte din necesitățile sale de finanțare pentru 2024 și să garanteze stabilitatea macroeconomică, sprijinind în același timp programul său de reformă în paralel cu programul actual al Fondului Monetar Internațional (FMI).
Comisia Europeană va acorda acest ajutor după ce va concluziona că țara îndeplinește toate condițiile politice convenite cu UE. Moldova a consolidat, de exemplu, statul de drept, înregistrând progrese în ceea ce privește finalizarea procedurii de aprobare prealabilă pentru organele de autoadministrare ale sistemului judiciar.
De asemenea, s-au înregistrat progrese în lupta împotriva corupției, prin definirea competențelor procuraturii anticorupție și ale centrului național anticorupție pentru investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt.
Mai mult, țara continuă să combată economia informală prin adoptarea programului de ocupare a forței de muncă 2022-2026 și prin luarea de măsuri specifice pentru combaterea muncii nedeclarate. În plus, Moldova și-a consolidat sectorul energetic prin creșterea forței de muncă și consolidarea expertizei în cadrul Ministerului Energiei și al Centrului Național pentru Energie Durabilă.
AMF face parte din eforturile mai ample ale UE de a sprijini Republica Moldova în urma numeroaselor provocări cu care s-a confruntat în ultimii ani și de a ajuta țara să progreseze pe calea europeană.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Situația din Ucraina și sprijinul occidental pentru Kiev, pe agenda discuțiilor premierului polonez cu președintele francez și liderul opoziției germane
Ziua Internațională a Drepturilor Omului. MAE: Respectul pentru drepturile omului este indispensabil pentru pace, democrație și dezvoltare durabilă
Roxana Mînzatu, după ce un studiu OCDE arată o scădere sau stagnare a competențelor adulților în materie de citire, scriere și calcul: Este nevoie de o schimbare transformatoare în abordarea europeană a competențelor
Republica Moldova primește 50 milioane de euro asistență macrofinanciară de la Comisia Europeană
Banca Europeană de Investiții oferă împrumuturi în valoare de 3 miliarde de euro pentru agricultură în întreaga Europă, cu accent pe tinerii fermieri, egalitatea de gen și investițiile verzi
ICI București și InfoCons au lansat primul proiect european la nivel global pentru conștientizarea, educarea și informarea pieței cu privire la securitatea și securizarea conceptelor vizuale
UE semnalează: Regresul democratic al Georgiei și măsurile represive împotriva protestarilor au consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale
Von der Leyen, alături de fermierii europeni: Trebuie să aveți o poziție de negociere mai puternică față de cei care stabilesc prețurile
Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump la reședința din Florida a președintelui ales
The Guardian: Anularea alegerilor din România și interferența Rusiei, un semnal de alarmă pentru statele democratice. Bucureștiul a avut dreptate să traseze o linie clară
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI6 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ5 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO6 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității
- NATO6 days ago
Klaus Iohannis a aprobat declasificarea documentelor CSAT. România, vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal; Campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului lui Călin Georgescu