Connect with us

INTERNAȚIONAL

Vicecancelarul german Robert Habeck începe o vizită în Asia, cu opriri în Coreea de Sud și China, la scurtă vreme după ce UE a decis taxe vamale de până la 38% pentru vehiculele electrice din China

Published

on

Vicecancelarul german Robert Habeck, ministrul pentru afaceri economice și acțiune climatică începe miercuri un turneu în estul Asiei, cu o oprire în Coreea de Sud, de unde va pleca vineri în China înainte de a reveni în Germania, anunță Deutsche Welle.

În Seul, oficialul german, însoțit de o delegație formată din oameni din mediul de afaceri și din Bundestag,  se va întâlni cu reprezentanți politici și din mediul de afaceri.

Habeck a descris Coreea de Sud ca fiind a doua cea mai importantă piață a Germaniei în Asia, cu exporturi de bunuri – în principal legate de vehicule – în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro (21,5 miliarde de dolari). Seulul este, de asemenea, un producător important de echipamente IT.

Potrivit Ministerului Afacerilor Economice, pe agenda întâlnirilor cu reprezentanții guvernului și ai firmelor se vor afla relațiile comerciale bilaterale și schimbările climatice. De asemenea, este posibil ca politica UE să fie discutată în timpul reuniunilor.

Vizita lui vine într-un context comercial tensionat între Uniunea Europeană și China.

Comisia Europeană a anunțat săptămâna trecută stabilirea unor taxe vamale suplimentare de până la 38% pentru importul de mașini electrice din China, care ar urma să intre în vigoare din 4 iulie în cazul în care în cele două părți nu ajung la o soluționare a ceea ce Uniunea Europeană acuză a fi practici neloiale.

Drept retorsiune, China a deschis o investigație anti-dumping cu privire la importurile de carne de porc și la produsele derivate din UE.

Ne amintim că investigația UE  anti-subvenție a fost demarată ca urmare a presiunilor exercitate de guvernul francez, dar a stârnit îngrijorare în Germania, a cărei industrie auto este expusă la piața chineză, Berlinul temându-se că Beijingul ar putea riposta, fapt ce ar declanșa un război comercial.

Într-o recentă declarație ce pare să trădeze tocmai acest aspect, de a proteja industria auto din Germania, cancelarul Olaf Scholz a subliniat cu ocazia vizitei sale de trei zile în China, pe care a efectuat-o la mijlocul lunii aprilie, că mașinile din această țară vor fi binevenite pe piața germană, dar a semnalat că trebuie să fie respectate principiile concurenței echitabile.

Să nu uităm însă și de celelalte acțiuni ale Uniunii Europene pentru contracararea practicilor comerciale neloiale ale celei de-a doua economii a lumii.

Recent, Comisia Europeană a deschis o investigație privind subvențiile de care ar fi beneficiat furnizorii chinezi de turbine eoliene destinate unor parcuri eoliene din România și alte patru state membre, urmată de o investigație privind piața chineză a achizițiilor publice de dispozitive medicale care discriminează în mod inechitabil companiile și produsele europene.

În ceea ce privește investigaţia privind ofertele unor firme chinezeşti pentru un parc fotovoltaic din România, UE a anunțat că o va închide deoarece companiile respective s-au retras din licitație, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

Ultima astfel de acțiune a Uniunii în relație cu China are legătură cu importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

Published

on

© Office of the President of the Republic of Lithuania/ official photos by Eitvydas Kinaitis

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că și-a fixat ca obiectiv să stabilească toate elementele unui nou plan de pace la timp astfel încât în noiembrie să poate fi organizat un nou summit asupra viziunii sale privind încheierea războiului cu Rusia, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Am stabilit drept obiectiv ca în noiembrie să avem pregătit un plan complet”, a spus preşedintele ucrainean la o conferinţă de presă la Kiev, după ce a revenit din vizită în SUA, unde a participat la summitul aniversar al NATO.

Amintim că la mijlocul lunii iulie Elveția a fost gazda unui summit dedicat situației din Ucraina la finalul căruia  80 de țări au solicitat ca ”integritatea teritorială” a Ucrainei să fie baza oricărui acord de pace cu Rusia.

Deși summitul pentru pace privind Ucraina a semănat mai mult cu o altă Adunare Generală a ONU, în care diferite țări au vorbit despre Carta ONU și despre respectarea dreptului internațional, participanții au ajuns la un consens că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu o “pace dreaptă și durabilă”, nu cu o pace cu orice preț, conform Politico Europe.

Dar spectrul Rusiei a planat asupra summitului, după ultimatumul președintelui rus Vladimir Putin privind o propunere de pace cu o zi înainte de începerea summitului. Deși acesta a fost respins rapid de Ucraina și de alții, a întărit realitatea că, în cele din urmă, Moscova va trebui abordată. 

Pentru Kiev, conferința de pace a reprezentat un pas spre construirea unei coaliții de intermediari care să ajute la dezvoltarea unei platforme pentru a confrunta Moscova de pe o poziție de forță.

Între timp, Zelenski a anunţat pe 28 iunie că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului.

Potrivit Kievului, Rusia ar putea eventual să fie invitată la summitul la care ar urma să fie prezentat noul plan de pace al lui Zelenski. Însă un viceministru rus de externe a declarat joia trecută că Rusia nu va participa la o asemenea reuniune, în condiţiile în care aceasta s-ar concentra din nou exclusiv pe propunerile lui Volodimir Zelenski.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de think tank-ul Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), majoritatea ucrainenilor (58%) rămân încrezători că trupele lor pot câștiga și că pot conta în continuare pe sprijinul aliaților lor internaționali.

Doar 1% dintre ucraineni cred că Rusia va câștiga războiul, în timp ce 30% consideră că o soluție negociată este cel mai probabil rezultat.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul german de externe Annalena Baerbock începeluni o călătorie în Africa de Vest, în contextul în care instabilitatea din Sahel amenință să se extindă și în alte regiuni, informează Deutsche Welle.

”Dacă mai multe țări din Africa de Vest vor cădea pradă instabilității, acest lucru nu va avea consecințe dramatice doar pentru populația locală, ci și un impact direct asupra securității noastre în Europa”, a declarat Baerbock înainte de vizita sa de două zile, care include opriri în Senegal și Coasta de Fildeș.

Cele două țări sunt unele dintre ultimele democrații rămase în Africa de Vest, pe fondul loviturilor de stat și al izbucnirilor de violență care au determinat multe țări din zonă să întoarcă spatele Occidentului și să caute în schimb sprijinul Rusiei și al Chinei.

Baerbock a declarat că Germania ”se va concentra pe oferte care aduc beneficii oamenilor din ambele părți și abordează împreună provocările viitorului”.

Din 2020, în Mali, Ciad, Guineea, Burkina Faso, Niger și Gabon au avut loc revolte militare. Între timp, în Sudanul vecin, în special, violențele sectare au dus la agravarea crizelor umanitare și la aproximativ 15 000 de decese.

Baerbock va vorbi despre migrație, sustenabilitate

Populația din Senegal și Coasta de Fildeș, precum și ”alte țări limitrofe Sahelului, trăiesc sub amenințarea constantă că teroarea și violența din țările vecine se vor infiltra și în societățile lor”, a declarat Baerbock.

Șeful diplomației germane urmează să se întâlnească la Dakar cu omologul său senegalez Yassine Fall, precum și cu președintele nou ales Bassirou Diomaye Faye. Migrația și energia regenerabilă se vor afla în fruntea agendei.

De asemenea, Baerbock urmează să vadă sistemul electric de transport rapid cu autobuze (BRT) din capitala senegaleză, una dintre primele astfel de flote din Africa. Acesta a intrat în funcțiune în luna mai, după ce a primit finanțare de la Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții.

UE intenționează să investească prin inițiativa Global Gateway să investească până la 300 de miliarde de euro (aproximativ 326 de miliarde de dolari) în infrastructura țărilor emergente și în curs de dezvoltare în următorii ani.

Senegalul a devenit, de asemenea, un important punct de tranzit pentru refugiații care fug de violențele din Sahel și caută drumul spre Europa. În 2023, sosirile care au pornit din Senegal le-au depășit pe cele din Marocul mult mai apropiat.

Continue Reading

SUA

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

Published

on

© The White House/ Flickr

Într-un discurs predominat de un sentiment de urgență și rostit duminică seara din Biroul Oval, președintele american Joe Biden a făcut apel la unitate națională și la respingerea violenței politice în urma tentativei de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump, contracandidatul său republican în cursa pentru Casa Albă.

Discursul, care a durat aproximativ 6 minute și 30 de secunde, a abordat evenimentele șocante care au avut loc sâmbătă la un miting al campaniei Trump în Butler, Pennsylvania.

Biden a făcut apel la americani să “scadă temperatura” retoricii politice, solicitând un discurs public mai respectuos și mai civilizat în urma tentativei de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump.

“Dezacordul este inevitabil în democrația americană”, a spus Biden, dar politica nu ar trebui să se transforme niciodată într-un “câmp de ucidere”.

Deși nu suntem de acord, nu suntem dușmani“, a spus Biden în remarcile sale.

“Suntem vecini, suntem prieteni, colegi de muncă, cetățeni și, cel mai important, suntem compatrioți americani. Trebuie să rămânem uniți”, a continuat el.

 

Discursul este doar al treilea pe care Biden l-a rostit din Biroul Oval în timpul mandatului său. În mod tradițional, președinții rezervă Biroul Oval pentru discursuri de cea mai mare importanță, de obicei cele despre război și pace.

“În America nu există loc pentru acest tip de violență – pentru nicio violență, niciodată. Punct. Fără excepții. Nu putem permite ca această violență să fie normalizată“, a mai spus Biden.

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat republican la alegerile SUA din noiembrie, a fost evacuat de la un miting de campanie în Pennsylvania, cu o rană sângerândă la urechea dreaptă, după o tentativă de asasinat. 

Atacatorul şi un spectator au fost ucişi, iar alte două persoane au fost grav rănite. FBI l-a identificat pe autorul tentativei de asasinat ca fiind Thomas Matthew Crooks, un bărbat de 20 de ani din Pennsylvania (nord-est).

Joe Biden a ordonat, de altfel, o revizuire a securității în contextul miting-ului electoral al lui Trump. Tentativa de asasinare a lui Donald Trump reprezintă un eșec flagrant al Secret Service, care l-a lăsat pe fostul președinte expus focurilor de armă într-o încălcare a securității care va bântui probabil o agenție mult timp idealizată.

Unitatea națională este o temă pe care Biden a subliniat-o pentru prima dată când a preluat funcția, dar pe care, în contextul unei lupte dure pentru realegere, a lăsat-o în mare parte deoparte.

În discursul său inaugural din 2021, Biden i-a îndemnat pe americani să “pună capăt acestui război necivilizat care opune roșul împotriva albastrului”.

Pe măsură ce și-a desfășurat mandatul și și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat, pozițiile sale au luat o turnură mai partizană. El a prezentat mișcarea MAGA (n.r. – Make America Great Again), condusă de Trump, drept o amenințare gravă la adresa democrației americane, care trebuie înăbușită.

Biden și-a îndulcit limbajul în urma atacului armat, el întrebuințând discursul de duminică seara pentru a le reaminti americanilor că politica este o arenă pentru dezbateri raționale.

Soluționarea diferendelor prin violență este o anatema pentru tradițiile democratice ale țării, a spus el. “Susținem o Americă nu a extremismului și furiei, ci a decenței și grației”, a continuat liderul de la Casa Albă.

În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe. Puterea de a schimba America ar trebui să se afle întotdeauna în mâinile oamenilor, nu în mâinile unor potențiali asasini”, “, a adăugat președintele american.

Biden a vorbit în timp ce viitorul său ca prezumtiv candidat democrat este sub semnul întrebării. După ce a avut o prestație slabă la dezbaterea de luna trecută, mai mulți parlamentari democrați i-au cerut să se retragă din cursă în favoarea unui candidat mai tânăr.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ7 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.9 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.10 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA10 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA12 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a demisionat pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat. Responsabilitățile sale în materie de transport vor fi preluate temporar de comisarul Wopke Hoekstra

ROMÂNIA13 hours ago

Sebastian Burduja va discuta cu omologii din UE despre rolul energiei geotermale în mixul energetic european și implementarea cadrului politic privind energia în 2030

ROMÂNIA14 hours ago

Directorul general Adrian-Victor Vevera, mesaj la ceas aniversar: ICI București celebrează 54 de ani de excelență. Ne vom continua misiunea de a inova și de a contribui la transformarea digitală a societății

SUA15 hours ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO3 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO3 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI3 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA4 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE4 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending