Connect with us

JAPONIA

Vicepremierul Mihai Fifor, întâlnire cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm: Am reiterat dorința de a aprofunda componenta comercială a Parteneriatului Strategic

Published

on

© Mihai Fifor/ Facebook

Viceprim-ministrul pentru parteneriate strategice și ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, a anunțat că a avut joi în ntrevedere cu ambasadorul Statelor Unite la Bucureștei, Hans Klemm, în cadrul căreia au fost abordate teme de actualitate aflate pe agenda bilaterală, punându-se accent pe oportunitățile concrete de dezvoltare a profilului Parteneriatului Strategic cu SUA, informează Agerpres.

”Am avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Hans Klemm, la sediul Guvernului României. A fost o excelentă oportunitate de a aborda teme de actualitate aflate pe agenda bilaterală, cu accent pe oportunităţi concrete de dezvoltare a profilului Parteneriatului Strategic cu SUA. În domeniul securităţii, a fost evidenţiată cooperarea intensificată dintre România şi SUA, inclusiv din perspectiva consolidării flancului estic al NATO şi al continuării angajamentului pentru stabilitatea regiunii Mării Negre”, a precizat pe Facebook Mihai Fifor.

Vicepremierul a completat că a reiterat, în cadrul întrevederii, dorința Guvernului României de a aprofunda și componenta comercială a Parteneriatului Strategic, inclusiv din perspectiva dezvoltării proiectelor de investiții ale companiilor americane în economia românească.

Mihai Fifor a avut o întâlnire și cu ambasadorul Japoniei la București, Hitoshi Noda.

© Mihai Fifor/ Facebook

”Principalul subiect de pe agenda de discuții a fost proiectul Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, o inițiativă lansată în ianuarie 2018”, a scris viceprim-ministrul român pe Facebook.

În cadrul întrevederii a fost ”evidențiată importanța anului 2021, având în vedere împlinirea a 100 de ani de relații diplomatice, ceea ce constituie un excelent prilej de a ridica cooperarea dintre cele două state la nivelul unui parteneriat strategic”.

Au fost abordate, de asemenea, oportunități de cooperare ”în domenii diverse precum securitate, energie, comerț și infrastructură. Intrarea în vigoare la 1 februarie a 2019 a Acordului dintre Uniunea Europeană și Japonia, în domeniul economic, creează cadrul unei colaborări intensificate, inclusiv la nivelul mediului de afaceri din România”.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INTERNAȚIONAL

Ministrul britanic de externe Dominic Raab, prima vizită post-Brexit în Japonia: Regatul Unit dorește încheierea unui acord de liber schimb ”ambițios” cu Japonia până la finalul acestui an

Published

on

© Dominic Raab/ Twitter

Regatul Unit dorește un acord de liber schimb ”ambițios” cu Japonia până la finalul acestui an, a declarat ministrul britanic de externe, Dominic Raab, potrivit Politico Europe.

După o întrevedere cu reprezentanți ai guvernului nipon, care a avut loc în Tokyo, Raab, care se află în primul său turneu post-Brexit în Asia, a menționat că se așteaptă ca negocierile comerciale cu Japonia să înceacă înainte de primăvară, potrivit Reuters

Turneul ministrului britanic de externe în Asia-Pacific înclude opriri în Astralia, Japonia, Singapore și Malaesia.

Se pare că Raab dorește să concretizeze promisiunile comerciale pe care Regatul Unit, sub Guvernul May, a reușit să le obțină din partea statului Singapore. Premierul Lee Hsien Loong și-a arătat deschiderea, în cadrul celui de-al 12-lea summit Asia-Pacific (ASEM), desfășurat în octombrie 2018,  de a încheia un acord comercial cu Marea Britanie ”indiferent dacă este sau nu în interiorul UE”, care să intre în vigoare de îndată ce perioada de tranziție post-Brexit se va fi terminat.

În încercarea de a liniști companiile nipone care activează în Regatul Unit, Raab a menționat că există suficientă voință politică pentru a obține un acord cu Uniunea Europeană înainte de încheierea perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020.

Aceste îngrijorări apar în contextul în care acordul comercial între Uniunea Europeană și Japonia, încheiat la 17 iulie 2018, care a creat o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global, nu se va mai aplica în relațiile comerciale dintre Tokyo și Londra odată cu încheierea perioadei de tranziție.

”Avem prea multe în comun, prea multe în joc pentru ca politica să pericliteze interesul economic reciproc. De ambele părți, există acum oportunitatea de a ne concentra pe aspectele pozitive ale relației”, a mai spus Raab, în încercarea de a detensiona atmosfera existentă în rândul companiilor japoneze precum Nissan sau Toyota, care au investit masiv în Regatul Unit, considerat o poartă de intrare în Uniunea Europeană și care și-au exprimat în trecut îngrijorările cu privire la impactul Brexitului.

La rândul său, ministrul nipon de externe, Toshimitsu Motegi, a solicitat Regatului Unit să ridice restricțiile impuse de UE importurilor de produse alimentare japoneze și altor importuri în urma accidentului nuclear de la Fukushima, din 2011.

Regatul Unit se numără printre principalii parteneri comerciali ai Japoniei, al doilea din Europa, după Germania. În 2018, exporturile nipone totale către Marea Britanie se ridicau la 14 miliarde de dolari (1.53 trilioane de yeni). De asemenea, Japonia a importat din Regatul Unit, în 2018, bunuri în valoare de peste opt miliarde de dolari (909.4 miliarde de yeni).

În plus, Marea Britanie găzduiește reprezentanțe a aproape 1.000 de companii nipone, potrivit Organizației Comerțului Exterior Japonez.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Regatul Unit, în căutare de noi parteneri comerciali după ce a ieșit din Uniunea Europeană. Ministrul britanic de externe va merge în Japonia și Australia pentru discuții vizând acorduri comerciale

Published

on

© Foreign Office/ Twitter

Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a anunțat că sâmbăta viitoare se va deplasa în Japonia și Australia pentru a lucra la convenirea unor acorduri comerciale, la doar câteva zile după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Raab a explicat duminică, la postul Sky News, că va merge pentru a negocia acorduri comerciale şi a explora oportunităţile ”pe plan internaţional” pentru Regatul Unit după Brexit.

După trei ani și jumătate de negocieri și incertitudini, Regatul Unit s-a desprins de Uniunea Europeană, la 31 ianuarie 2020, după 47 de ani de apartenență la blocul comunitar.

Londra se vede astfel nevoită să își îndrepte atenția către alte țări pentru a acoperi golul lasat de ruptura de principalul său partener comercial, care reprezintă cea mai mare piață unică din lume, în pofida faptului că a pierdut unul dintre primii trei centri economici de putere.

Mediul nipon de afaceri solicită guvernului japonez să încheie un acord de liber schimb cu Executivul de la Londra, în contextul în care acordul comercial între Uniunea Europeană și Japonia nu se mai aplică în relațiile comerciale dintre Tokyo și Londra, odată cu încheierea perioadei de tranziție, potrivit Japan Times.

La 17 iulie 2018, UE și Japonia au încheiat un acord de liber schimb care a creat o zonă de comerţ cu o populaţie de 600 de milioane de locuitori şi care produce o treime din PIB-ul global şi aproximativ 40% din comerţul global.

Regatul Unit se numără printre principalii parteneri comerciali ai Japoniei, al doilea din Uniunea Europeană, după Germania. În 2018, exporturile nipone totale către Marea Britanie se ridicau la 14 miliarde de dolari (1.53 trilioane de yeni). De asemenea, Japonia a importat din Regatul Unit, în 2018, bunuri în valoare de peste opt miliarde de dolari (909.4 miliarde de yeni).

În plus, Marea Britanie găzduiește reprezentanțe a aproape 1.000 de companii nipone, potrivit Organizației Comerțului Exterior Japonez.

În întâmpinarea prospectărilor de piață ale Londrei au venit și Statele Unite, care și-au arătat deschiderea, în diferite ocazii, de a încheia un acord de liber schimb.

Într-un mesaj transmis la o zi după alegerile anticipate care au avut loc în decembrie 2019, președintele american Donald Trump i-a promis premierului britanic Boris Johnson într-un mesaj de felicitare că dorește ”să încheie un nou acord comercial de anvergură după BREXIT. Acest acord are potenţialul să fie mult mai mare şi mai avantajos decât orice acord care s-ar putea încheia cu UE. Bravo, Boris!”

Statele Unite sunt al doilea cel mai important partener comercial al Marii Britanii, reprezentând 14.7% din totalul comerțului cu bunuri și servicii.

Comerțul dintre cele două țări a depășit 262 miliarde dolari în 2018, potrivit datelor SUA. Exporturile americane de bunuri și servicii în Regatul Unit au totalizat 141 miliarde de dolari, producând un excedent modest de 20 miliarde de dolari. Investițiile se ridică la aproximativ 1 trilion de dolari, iar 1 milion de persoane din fiecare țară sunt angajate de companii din celălalt stat.

Pe fondul acestor căutări de noi parteneri comerciali, Londra are de purtat în același timp discuții cu Bruxelles-ul pentru a stabili prevederile viitoarelor relații, ce ar trebui fixate în timpul celor 11 luni ale perioadei de tranziție ce urmează să se încheie la 31 decembrie 2020.

Marea Britanie și-a stabilit deja echipa de negociere – ”Taskforce Europe” – formată din 40 de funcționari de rang înalt din cadrul Ministerului britanic de Finanțe și Ministerului de Externe, aflată în subordinea premierului conservator Boris Johnson, condusă de David Frost, negociatorul britanic pentru Brexit.

Poziția de negociere a Uniunii Europene va fi adoptată la nivel ministerial în cadrul unei întrevederi ce va avea loc la 25 februarie. Până atunci, cele două părți vor fi în strânsă legătură pentru stabilirea unui calendar de negociere fără precedent în istoria UE.

Presa britanică anticipează că Boris Johnson va adopta o atitudine fermă și ”fără concesii” la adresa Uniunii Europene, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Premierul britanic urmează să prezinte luni principalele linii ale politicii sale pentru Regatul Unit, care a părăsit vineri Uniunea Europeană, clarificându-şi poziţia pe tema felului în care va arăta ”divorţul” dintre cele două părţi.

În discursul de luni, Johnson ar urma să le propună foştilor săi aliaţi ”o ofertă pe care o acceptă sau nu”, detaliază ediţia duminicală a cotidianului britanic, propunând Bruxellesului să aleagă între un ”acord de liber schimb similar celui încheiat cu Canada sau un acord după modelul celui încheiat cu Australia”.

De altfel, în cadrul primei întrevederi pe care acesta a avut-o cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după câștigarea alegerilor anticipate din 12 decembrie 2019, întâlnire ce a avut loc la 9 ianuarie 2020, Johnson a precizat că nu va solicita o prelungire a perioadei de tranziție și că dorește să parafeze un ”acord de liber schimb de tip CETA cât mai curând posibil”.

În lipsa unui acord comercial bilateral, relațiile economice între Regatul Unit și Uniunea Europeană vor intra sub incidența reglementărilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Papa Francisc i-a mărturisit împăratului Japoniei că a fost marcat de lacrimile vărsate de părinții săi după lansarea bombelor atomice la Hiroshima și Nagasaki

Published

on

© Vatican News/Twitter

Papa Francisc i-a mărturisit împăratului Naruhito că părinții săi au vărsat lacrimi la auzul veștii privind bombardamentul atomic de la Hiroshima și Nagasaki, pe vremea când era doar un copil, relatează EFE, preluat de Agerpres

Înaintea unei întâlniri cu tinerii, la catedrala Sfânta Maria din Tokyo, Suveranul Pontif a avut o întrevedere privată cu împăratul Naruhito, la Palatul Imperial, care a durat aproximativ 30 de minute. 

Potrivit unui purtător de cuvânt al Palatului, Suveranul Pontif i-a spus împăratului că avea doar 9 ani când și-a văzut părinții plângând după ce au auzit despre lansarea bombelor atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în 1945, iar lacrimile părinților săi l-au marcat profund. 

Aceleaşi surse au arătat că împăratul, care nu a fost însoţit de împărăteasa Masako, a mulţumit suveranului pontif argentinian pentru întâlnirea avută în cursul dimineţii cu victimele cutremurului de la Fukushima, care a provocat un enorm tsunami şi a avariat centrala nucleară.

Papa Francisc a fost întâmpinat la intrarea în Palat de împăratul nipon, îmbrăcat cu un costum închis, şi s-au salutat timp de câteva minute înainte de începerea reuniunii. De asemenea, mass-media din Japonia a descris modul în care împăratul l-a însoțit pe Papă la mașină, la finalul întrevederii, un gest în afara tradiției protocolare; de obicei, oaspeții pleacă însoțiți de suită, în timp ce împăratul rămâne în urmă. 

Analiștii consideră că acesta este un semn al aprecierii speciale de care se bucură Papa Francisc din partea împăratului nipon. 

Papa Francisc şi Naruhito s-au mai întâlnit la Vatican în 2016, când acesta din urmă încă nu era împărat. De altfel, suveranul nipon are o legătură familială cu catolicismul, mama sa, împărăteasa Michiko, provenind dintr-o familie catolică și primind o educație catolică la școli de profil. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending