Vicepremierul rus: Un acord Republica Moldova – UE ar putea duce la dezgheţarea conflictului transnistrean

dmitri rogozinVicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat marţi, la Bruxelles, că semnarea unui acord de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (UE) ar putea duce la “dezgheţarea” conflictului transnistrean şi la “o slăbire a statalităţii moldoveneşti”.

“Problema transnistreană ocupă un loc special în problema asocierii R.Moldova cu UE”, a subliniat Rogozin, într-un discurs rostit la Institutul Regal pentru Relaţii Internaţionale “Egmont”, relatează Itar-Tass, în pagina electronică, preluat de Mediafax.

În opinia sa, în cazul în care Republica Moldova şi Ucraina vor intra în zona de liber schimb cu UE, Transnistria va fi afectată de “o blocadă economică totală”.

Prin urmare, “asocierea cu R.Moldova fără consultarea Transnistriei, în mod sigur, va duce la o slăbire a statalităţii moldoveneşti” şi la “dezgheţarea” conflictului transnistrean, a avertizat el.

Summitul Parteneriatului Estic va avea loc pe 28-29 noiembrie, la Vilnius, în Lituania, unde Ucraina ar urma să semneze un acord de asociere cu UE, iar Republica Moldova şi Georgia speră să parafeze texte similare, cu speranţa de a le semna în toamna anului viitor, relatează Itar-Tass.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.