Vicepremierul Rusiei acuză România că nu i-a permis să intre în spaţiul aerian şi ameninţă cu UN BOMBARDIER. Reacţia MAE: “Este o declaraţie foarte gravă”

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, acuză România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spaţiul aerian, la cererea SUA. El ameninţă că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier. Explicaţia MAE de la Bucureşti: Rogozin se află pe lista persoanelor din Rusia asupra cărora UE a decis sancţiuni şi interdicţii, inclusiv aceea a intrării în spaţiul aerian. Rogozin s-a aflat în Transnistria, cu ocazia festivităţilor de Ziua Victoriei sovietice împotriva fascismului, scrie gandul.info.

TU160“La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec. Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, afirmă vicepremierul Dmitri Rogozin, într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter. subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

Rogozin încearcă să revină din Transnistria, unde a participat vineri la ceremonii cu ocazia Zilei Victoriei, la Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat sâmbătă la aceste afirmaţii ale lui Rogozin, spunând că „a luat notă cu surprindere” de această postare pe internet. Oficialii români explică faptul că Rogozin, ca şi alte persoane din aparatul de stat al Rusiei, sunt supuse listei de sancţiuni şi interdicţii adoptate de Uniunea Europeană împotriva lor, ca urmare a anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.

De asemenea, România cere, prin MAE, autorităţilor de la Moscova, să precizeze dacă afirmaţiile lui Rogozin reprezintă o poziţie oficială a Rusiei faţă de România.

„Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmaţiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

MAE explică de asemenea că interdicţia faţă de Rogozin vine ca urmare a unei decizii a Consiliului UE (Decizia 2014/145/PESC), care spune că: „Statele membre iau măsurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei şi de către persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figurează în anexă”. În anexa respectivă, figurează printre alţii şi vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.