Connect with us

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Vicepreședinta Comisiei Europene Margrethe Vestager și ministrul de finanțe spaniol Nadia Calviño se vor duela pentru președinția Băncii Europene de Investiții 

Published

on

© BEI

Lupta pentru a deveni următorul președinte al Băncii Europene de Investiții (BEI) ia amploare, pregătind terenul pentru un duel între doi dintre cei mai cunoscuți politicieni din Europa cu experiență în finanțe, relatează Politico.

Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, și Nadia Calviño, ministrul de finanțe al Spaniei, se luptă pentru postul de conducere al acestei bănci cu sediul în Luxemburg, care acordă miliarde de euro în împrumuturi pentru proiecte de infrastructură în fiecare an, inclusiv lucrări de reconstrucție în Ucraina.

Miniștrii europeni de finanțe se vor reuni luna viitoare în orașul spaniol Santiago de Compostela, pentru a-și alege candidatul – conform regulilor BEI, decizia aparține consiliului guvernatorilor băncii, adică miniștrilor europeni de finanțe.

Cu două luni în urmă, șansele erau în favoarea lui Margrethe Vestager. Comisarul pentru Concurență, a anunțat o candidatură surpriză pentru postul de conducere al BEI, în ultimele luni ale celui de-al doilea mandat.

Vestager, în vârstă de 55 de ani, a fost una dintre cele mai recunoscute figuri din UE în cea mai mare parte a unui deceniu, promovând o poziție fermă față de Big Tech și aranjamentele fiscale ale marilor corporații, ceea ce i-a adus onoarea discutabilă de a fi menționată de fostul președinte Donald Trump ca “doamna taxelor”.

Strălucirea ei s-a diminuat semnificativ în cel de-al doilea mandat, în 2020 suferind o înfrângere majoră în cazul său de 13 miliarde de euro privind afacerile fiscale ale Apple din Irlanda.

Cu toate acestea, indiferent de aceste eșecuri, BEI părea un loc de aterizare ideal pentru fostul viceprim-ministru danez pentru a-și reveni.

Licitația Nadiei Calviño a schimbat însă dinamica competiției, conform Agerpres. Politicianul spaniol este fostă funcționară a Comisiei Europene, fiind director general al DG BUDG și Ministrul de Finanțe al Spaniei din 2018. Ea și-a exprimat anterior ambițiile pentru poziții de top, încercând fără succes să obțină președinția Eurogroup, organismul care reprezintă miniștrii europeni ai finanțelor în zona euro, în 2020.

De asemenea, s-a speculat că ar avea ambiții de a obține o funcție globală de top, la FMI sau Banca Mondială, speculație alimentată de numirea sa în funcția de președinte al Comitetului Monetar și Financiar Internațional, un organism consultativ în cadrul FMI.

Vestager și Calviño nu sunt singurii posibili candidați. Alți posibili concurenți includ economistul polonez și vicepreședintele actual al BEI, Teresa Czerwińska, suedezul Thomas Östros și fostul ministru italian și viceguvernator al Băncii Italiei, Daniele Franco.

Oficialii care au discutat cu Politico cred că jobul îi aparține lui Calviño, subliniind că aceasta are deja un avantaj încorporat datorită poziției sale în cadrul ECOFIN, Consiliul care reunește miniștrii de finanțe și de economie europeni.

“Asta este în mare parte o decizie pentru miniștrii de finanțe. Dacă ești ministru de finanțe în funcție, ai avantajul”, a declarat un oficial european.

Rolul celor patru țări europene mari este, de asemenea, crucial. Discuții între oficialii din unele dintre cele mai mari economii ale Europei au avut loc de multe săptămâni. Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a vorbit cu Vestager luna trecută în urma scandalului legat de numirea economistului american Fiona Scott Morton într-o funcție importantă în domeniul concurenței, o mișcare vehement opusă (și în cele din urmă anulată) de Paris.

Franța a fost transparentă cu privire la ceea ce consideră o prioritate cheie pentru BEI – permisiunea pentru bancă să investească în proiecte nucleare, o politică interzisă în prezent de către bancă. Le Maire a declarat în fața Adunării Naționale pe 12 iulie că viitorul șef al BEI ar trebui să susțină energia nucleară.

Oficialii au refuzat să comenteze dacă Le Maire și Vestager au discutat despre includerea energiei nucleare în cadrul apelului lor telefonic din 25 iulie. Dar un oficial francez de rang înalt a recunoscut că opoziția anterioară a lui Vestager față de energia nucleară a fost observată.

Poziția Franței va fi probabil deosebit de semnificativă. Parisul a fost de mult timp frustrat de Vestager, care a luat o poziție împotriva “campionilor europeni” blocând mega-fuziunea planificată între Alstom și Siemens. În cursa pentru BEI, Franța subliniază și faptul că viitorul lider al BEI ar trebui să orienteze resursele băncii către proiecte nucleare – ceva ce se crede că va juca în favoarea lui Calviño.

Cu negocierile intensificându-se înaintea adunării din Santiago de Compostela din luna viitoare, lupta ce se prefigurează pentru șefia BEI oferă o probă a ceea ce urmează în anul următor, când adevărata bătălie pentru conducerea UE va avea loc în urma alegerilor europene.


Material redactat de Taisia Fusea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Germania ia în calcul să susțină planul Franței prin care Banca Europeană de Investiții să finanțeze proiecte europene pentru apărare

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Germania a început să ia în considerare un plan propus de guvernul francez care ar extinde puterile Băncii Europene de Investiții (BEI) și i-ar permite instituției să finanțeze proiecte de apărare, precum achiziționarea de arme și provizii militare, relatează Politico Europe.

În prezent, BEI, deținută de statele membre ale UE, furnizează împrumuturi către alte sectoare, precum climatul, energia durabilă și digitalizarea, dar îi este interzis să investească în domeniul apărării.

Această schimbare subliniază importanța sporită al BEI, care s-a extins rapid în ultimii ani, pe măsură ce țările UE cu resurse financiare limitate au apelat la ea pentru a finanța investiții.

De altfel, cursa pentru președinția băncii a devenit una politică, cu diverși candidați – inclusiv vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, care este în prezent în concediu, și ministrul spaniol al finanțelor Nadia Calviño – concurând pentru postul vacant din anul viitor.

În trecut, Germania a fost precaută în ceea ce privește BEI și acordarea dreptului de a investi în domeniul apărării. Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina a schimbat această percepție în Berlin – nu numai din necesitate politică, ci și pentru că investiția în sectorul militar este acum considerată mai acceptabilă din punct de vedere moral.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat această schimbare – “Zeitenwende” – în cadrul politicii externe și securității germane, îndreptând Berlinul către un rol de lider în securitatea europeană. Investițiile BEI ar putea sprijini UE în consolidarea capacităților de apărare și a capacității de producție pentru a ajuta Ucraina, au declarat diplomați din Berlin și Bruxelles.

Deși sprijinul pentru schimbarea mandatului BEI nu este încă o perspectivă oficială a guvernului german – un purtător de cuvânt al ministrului de finanțe, Christian Lindner, a refuzat să comenteze dacă susține planul – simpatia lui Scholz pentru plan este semnificativă: Dacă Germania ar sprijini oficial propunerea franceză, probabilitatea ca și alte țări să susțină ideea ar crește.

Acest lucru ar fi cheia pentru obținerea unei majorități în consiliul de administrație al BEI, format din miniștri de finanțe sau economie din cele 27 de țări UE. Aceștia sunt cei care ar putea schimba mandatul BEI pentru a include apărarea. O schimbare a mandatului ar necesita sprijinul a cel puțin 14 țări UE, care să reprezinte 50% din capitalul subscris al băncii. Aici, Germania joacă un rol cheie, deoarece este unul dintre cei mai mari acționari ai BEI, alături de Franța și Italia, care dețin fiecare aproximativ 19% din bancă.

La începutul acestui an, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, și-a exprimat susținerea pentru o astfel de schimbare, declarând: “Avem nevoie de o industrie de apărare foarte capabilă în UE… Pentru asta trebuie să investim… și dacă nu provine fonduri de pensii mari sau din bănci, atunci există o problemă reală.”

Țările UE și Parlamentul European au indicat un prim semn de susținere pentru acest concept, atunci când au votat în favoarea Legii de Sprijin pentru Producția de Muniție, o lege destinată să stimuleze producția de proiectile pentru Ucraina, care a inclus mențiunea că BEI “ar trebui să își intensifice sprijinul pentru industria europeană de apărare și achiziții comune în afara sprijinului său actual pentru tehnologiile cu uz dublu.”

Săptămâna trecută, președintele BEI, Werner Hoyer, a avertizat împotriva schimbării mandatului, spunând că acest lucru ar plasa banca pe “calea greșită.” De asemenea, persoane apropiate de președintele băncii au declarat că în cadrul instituției există îndoieli. Una dintre îngrijorările majore este că BEI ar putea pierde anumiți investitori, cum ar fi fondurile de pensii, de la care banca împrumută bani și care pot avea reguli împotriva investițiilor în proiecte de apărare.

Un purtător de cuvânt al BEI a declarat că banca este “complet dedicată sprijinirii investițiilor în tehnologiile de care are nevoie Europa pentru securitatea sa și pentru apărarea pe termen lung”, dar că încearcă să facă acest lucru prin tehnologii cu utilizare dublă, precum investițiile în securitatea cibernetică sau sateliți, care pot fi folosiți în scopuri militare, dar nu sunt tehnologii militare în sine.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că BEI a decis în iunie să mărească finanțarea pentru astfel de infrastructuri de securitate “la cel mai înalt nivel până în prezent, alocând 8 miliarde de euro pentru finanțare până în 2027.”


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Germania, indecisă pe cine va susține în cursa dintre Margrethe Vestager și Nadia Calvino pentru șefia BEI. Berlinul își dorește ca banca să își mențină reputația bună

Published

on

© BEI

Coaliția de guvernare germană încă nu a decis pe cine va susține în cursa pentru conducerea Băncii Europene de Investiții (BEI), dar ministrul finanțelor, Christian Lindner, a dat de înțeles că își dorește continuitate, relatează Politico Europe, subliniind că candidatul câștigător ar trebui să promoveze “banking-ul chibzuit” și să mențină abordarea prudentă a băncii în privința acordării de împrumuturi.

“Este important pentru noi ca banca să-și mențină reputația bună și să rămână pe o bază solidă”, a declarat Lindner. “Vedem și posibilitatea de a îmbunătăți agilitatea băncii și ritmul luării deciziilor”, a continuat el.

Lindner, liderul Partidului Liber Democrat al Germaniei (FDP), a refuzat să spună pe care dintre candidații care concurează pentru conducerea BEI i-ar prefera sau dacă va susține unul dintre cei doi favoriți – Margrethe Vestager din Danemarca, vicepreședintă executivă a Comisiei Europene care este în prezent în concediu din această funcție pentru a se concentra asupra candidaturii sale; și Nadia Calviño, ministra spaniolă a finanțelor.

În total, sunt cinci candidați în cursa pentru conducerea BEI, care a fost fondată în 1958 de țările membre ale UE pentru a susține proiecte de infrastructură și dezvoltare regională.

Vestager, un liberal social danez cu o experiență solidă în domeniul protecției mediului, ar fi cea mai naturală alegere pentru Lindner. Cu toate acestea, în ceea ce privește politicile de împrumut ale BEI, Vestager a susținut o abordare mai agresivă, declarând săptămâna trecută pentru Financial Times că dorește “o asumare mai mare a riscurilor” în cadrul băncii.

Criticii spun că BEI, care acordă împrumuturi, în total, de aproximativ 65 de miliarde de euro în fiecare an, este prea timidă în practicile sale de creditare și susțin că este necesară o abordare mai îndrăzneață pe măsură ce UE se confruntă cu sarcini monumentale, cum ar fi finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice și reconstruirea Ucrainei.

În contrast, Lindner îl prezintă pe Werner Hoyer, actualul lider al băncii, care are reputația de a fi un bancher extrem de conservator, ca pe un model. Hoyer, care a condus BEI timp de 12 ani și se va retrage la sfârșitul anului, este membru al FDP, care are o istorie de promovare a disciplinei fiscale stricte.

Cu toate că Lindner are o voce influentă în Cabinet, decizia privind BEI nu depinde doar de el. Cancelarul Olaf Scholz, care se pare că o susține pe Calviño, are și el un cuvânt de spus, alături de ministrul german pentru afaceri economice și acțiune climatică, Robert Habeck.

Se presupune că Ecologiștii o vor susține pe Vestager, care într-un interviu din această săptămână a subliniat importanța de a promova investiții pentru energia regenerabilă, o prioritate pentru Ecologiști.

Dacă germanii nu reușesc să se decidă pentru unul dintre favoriți, ar putea face un compromis și să susțină unul dintre cei trei candidați rămași, grup care include doi vicepreședinți ai BEI – Teresa Czerwińska și Thomas Östros – și Daniele Franco, fost ministru italian al finanțelor.

Orice candidat va avea probabil nevoie de sprijinul Germaniei, care este cel mai mare acționar al băncii. De asemenea, pe cine va susține Franța este în continuare neclar, Parisul evaluând care candidat este cel mai probabil să se conformeze intereselor sale, inclusiv finanțarea investițiilor în domeniul nuclear și al apărării.

Miercuri, Claudia Buch a fost aleasă să conducă instituția de supraveghere a BEI. Conform Politico Europe, preluarea Mecanismului de Supraveghere Unic de către Claudia Buch ar putea consolida candidatura lui Calviño pentru conducerea BEI.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII

Economistul-șef al BCE recomandă prudență pentru mediul de afaceri cu privire la scăderea inflației și reducerea dobânzilor

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE), Philip Lane, și-a exprimat prudent optimismul în ceea ce privește scăderea inflației, într-un interviu acordat unei publicații de afaceri irlandeze, dar a afirmat că este nevoie de mult mai multe informații înainte să se simtă confortabil să declare o victorie, informează Reuters.

După creșterea ratelor la fiecare dintre cele nouă întâlniri anterioare, BCE acum dezbate dacă le vor mări din nou, pe 14 septembrie, probabil pentru ultima dată în acest ciclu caracterizat de rigiditate, pentru a se asigura că atinge obiectivul de inflație de 2%, sau dacă ar trebui să facă o pauză în contextul unei deteriorări rapide a perspectivei de creștere.

Într-un interviu publicat marți în ziarul irlandez The Currency, Lane a spus că cifrele de săptămâna trecută, care arată relaxarea presiunilor subiadiacente asupra prețurilor, sunt “foarte binevenite”, în concordanță cu predicția băncii din iunie.

“Dar, după cum am spus, o lună de cifre reprezintă doar o parte din informații: trebuie să vedem că acest lucru va continua”, a spus el.

“Cifrele detaliate privind inflația nu vor fi disponibile până la mijlocul lunii. Deci, va trebui să așteptăm”, a adăugat el.

Banca se confruntă cu o dilemă, deoarece nivelul dobânzilor se află deja la cel mai ridicat nivel din mai bine de două decenii, iar creșterea economică a stagnat în ultimele trei trimestre, creșterea prețurilor de servicii rămâne persistentă și salariile continuă să crească rapid, indicând presiuni persistente asupra prețurilor.

Piețele consideră drept improbabilă majorarea dobânzilor pe 14 septembrie, dar se așteaptă în continuare ca o creștere de 25 de puncte procentuale până la 4% să aibă loc înainte de sfârșitul anului, înainte de reducerea dobânzilor începând cu mijlocul anului 2024.

Lane recomandă ca mediul de afaceri să aibă răbdare, citând prognoza băncii din iunie conform căreia mult din creșterea inflației din 2022 va scădea în 2023, cu progrese ulterioare în 2024 și în 2025, într-un “proces pe mai mulți ani”.

“Inflația de 10% nu scade la 2% foarte rapid, dar … a fost deja redusă la jumătate, de la 10 la 5, cu progrese suplimentare anticipate în acest an”, a spus Lane.

BCE se așteaptă la “puțină volatilitate” în scăderea inflației în privința energiei și alimentelor, dar prețurile foarte ridicate de acum un an vor “dispărea din actualitate în acest toamnă”, a spus el.

Prețurile la petrol și gaze rămân o sursă majoră de incertitudine, în timp ce un al doilea val de inflație cauzat de creșterea salariilor încă trebuie să se desfășoare într-o anumită măsură, conform lui Lane.

Îngrijorările că turismul european intens ar putea duce la o inflație destul de puternică în privința serviciilor au fost atenuate de datele recente, a spus el.

“Inflația în privința serviciilor rămâne semnificativă, dar faptul că s-a produs o scădere, cred, ajută la limitarea acelei narative”, a adăugat el.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE42 mins ago

Surse europene: Compromisul miniștrilor de interne din UE către un viitor acord pentru pactul de migrație și azil creează “o atmosferă bună pentru temele de interes major ale României”

ROMÂNIA3 hours ago

România va încasa în conturile BNR 2,75 miliarde de euro aferente cererii de plată nr. 2 din PNRR

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

NATO4 hours ago

Stoltenberg, vizită surpriză la Kiev: Statele NATO au încheiat contracte de 2,4 miliarde de euro pentru muniții din care vor furniza și Ucrainei; Zelenski: Aderarea la NATO, o chestiune de timp

ROMÂNIA8 hours ago

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea: Diversele crize cu care ne-am confruntat în ultimii ani arată că dezvoltarea trebuie să fie nu doar sustenabilă, ci şi rezilientă

NATO8 hours ago

Franța cere Turciei și Ungariei să ratifice aderarea Suediei la NATO: Ne-ar plăcea să vedem că îşi pun în practică angajamentul

U.E.9 hours ago

Președinta Parlamentului European speră că UE va demara negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova până la finalul anului: Să nu dezamăgim milioanele de oameni care consideră Europa ca fiind casa lor

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

ROMÂNIA10 hours ago

Nicolae Ciucă: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență este o inițiativă românească de succes care a dovedit într-un timp scurt că poate contribui în mod semnificativ la consolidarea rezilienței UE și NATO

ROMÂNIA11 hours ago

MAE: Secretarul de stat Iulian Fota a deschis programul EU-US Emerging Leaders Visitors, lansat în 2022 de Comisia Europeană în colaborare cu România și alte nouă state UE

ROMÂNIA3 hours ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA11 hours ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.2 days ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, dialog cu delegația parlamentară condusă de șeful Parlamentului din Georgia: Energia și conectivitatea sunt la ora actuală factorii motrici ai cooperării bilaterale

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

ROMÂNIA3 days ago

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

ROMÂNIA4 days ago

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

ROMÂNIA6 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU6 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Trending