Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova se așteaptă să apară noi acuzații cu privire la politicieni europeni plătiți de Rusia: Ceea ce ştim acum este doar vârful aisbergului

Published

on

© Vera Jourova/ Twitter

Vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, responsabilă pentru valori și transparență, se așteaptă ca noi acuzații să apară în spațiul public cu privire la finanțări secrete din partea Rusiei către politicieni europeni, ca parte a unei campanii de dezinformare a Rusiei, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Am convingerea că ceea ce ştim acum este doar vârful aisbergului”, a declarat vineri Jourova pentru ziarul ceh Hospodarske noviny.

Aceasta bănuiește că mult mai mulţi politicieni sau persoane cu influenţă din Uniunea Europeană decât se ştia până acum.

”Desigur, noi (în calitate de politicieni) nu dispunem de instrumentele necesare pentru a stabili cine sunt ei, dar serviciile secrete sunt pregătite să dezvăluie informaţiile şi să le comunice publicului – şi acesta este un lucru bun”, a remarcat ea.

La sfârșitul lunii martie, premierul belgian Alexander De Croo, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a dezvăluit că membri ai Parlamentului European au fost plătiți pentru a disemina propaganda rusă

Scandalul a izbucnit după ce premierul ceh Petr Fiala a anunțat miercuri că serviciile de informații din țara sa au reușit să demaște o rețea finanțată de Moscova care răspândea propagandă rusă despre Ucraina și ale cărei tentacule erau întinse până în Parlamentul European.

Potrivit publicaţiei Denik N, responsabili politici europeni ce cooperează cu site-ul Voice of Europe, care a publicat apeluri ale unora dintre ei pentru încetarea ajutorării Ucrainei, au fost plătiţi din fonduri ruse, care au finanţat de asemenea campanii pentru viitoarele alegeri europene.

Noua acțiune a Rusiei are loc cu mai puțin de trei luni înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie și reflectă preocupările legate de corupție și de amestecul străin, scoase în evidență de scandalul de corupție Qatargate, care a zguduit Parlamentul European în urmă cu mai puțin de doi ani.

”Nu ne putem permite să fim cu un pas în urma lui Putin și a armatei sale de propagandă pe tabla de șah … Trebuie să ținem cont în permanență de faptul că el va folosi dezinformarea și interferența străină ca armă pentru a diviza Europa”, a declarat la 29 martie Vera Jourova.

Conștient de acest lucru, Parlamentul European a adoptat deja noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine, mai ales că există toate șansele ca Ucraina să fie o temă centrală a acestora. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a anunțat marți, 30 aprilie, că a început oficial procedurile de evaluare pentru a determina dacă Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, a încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale.

Acest demers survine în urma unor preocupări legate de politici și practici ale Meta referitoare la publicitatea înșelătoare, conținutul politic, disponibilitatea discursului civic în timp real și instrumentele eficiente de monitorizare a alegerilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat angajamentul Comisiei pentru protejaprea cetățenilor europeni împotriva dezinformării și manipulărilor, mai ales în timpul alegerilor democratice. Aceasta a menționat că platformele digitale mari precum Meta trebuie să își asume responsabilitatea și să aloce suficiente resurse pentru a respecta normele, subliniind că protejarea democrațiilor este o luptă comună.

Comisia suspectează că Meta ar fi încălcat mai multe prevederi ale Actului legislativ privind serviciile digitale, inclusiv în ceea ce privește reclamele înșelătoare și dezinformarea, vizibilitatea conținutului politic, disponibilitatea discursului civic în timp real și mecanismele de semnalare a conținutului ilegal. Se așteaptă ca Meta să coopereze cu Comisia și să ia măsuri imediate pentru a asigura conformitatea cu regulile.

Comisia a subliniat că deschiderea acestei proceduri oficiale nu exclude inițierea altor proceduri în viitor legate de alte posibile încălcări ale Actului legislativ privind serviciile digitale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat marți, 30 aprilie, două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale (DSA), respectiv în temeiul Actului privind piețele digitale (DMA), potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. Aceste instrumente vor permite părților interesate să furnizeze, fără teamă de represalii, informații pentru a identifica și expune practicile dăunătoare ale platformelor online foarte mari (VLOP) sau ale motoarelor de căutare (VLOSE) desemnate în temeiul DSA, sau orice încălcare a obligațiilor care le revin operatorilor de acces în temeiul DMA.

Avertizorii vor putea furniza informații relevante în mod anonim sau nu, în orice limbă oficială a UE și în orice format relevant (de exemplu, rapoarte, memo-uri, schimburi de e-mailuri, măsurători de date, cercetări interne, decizii sau orice alt document relevant).

Instrumentele de alertă vor oferi un mijloc sigur de raportare a acestor informații. Toate datele vor fi criptate, asigurând o protecție solidă și conformitatea cu cadrele juridice standard. Instrumentele au fost certificate de o terță parte independentă, care va garanta confidențialitatea totală a avertizorului în toate comunicările cu Comisia.

Persoanele care se confruntă cu practici dăunătoare din partea VLOP sau VLOSE în cadrul DMA vor putea, de asemenea, să depună plângeri la coordonatorul lor național de servicii digitale. Orice caz de nerespectare a DMA de către controlorii de acces poate fi raportat la punctul de contact specific al Comisiei sau la autoritățile naționale de concurență din statul membru în care este stabilit reclamantul. Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul web al Comisiei privind instrumentele de alertă DSA și DMA.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, candidată pentru un al doilea mandat, i-a criticat luni pe reprezentanţii lui Putin care încearcă să distrugă Uniunea Europeană din interior şi şi-a apărat palmaresul în prima dezbatere organizată înaintea alegerilor europene din iunie, informează AFP.

În timpul unei dezbateri cu reprezentanţii a şapte partide europene, actuala șefă a executivului european a fost ţinta criticilor, în special din partea europarlamentarului danez Anders Vistisen, membru al grupului ID (extrema dreaptă), care a declarat că mandatul său la conducerea Comisiei Europene a fost “un dezastru”.

Provenind din partea Partidului Popular European (PPE, dreapta), principala familie politică din Parlament, Ursula von der Leyen a amintit că cei doi candidaţi fruntaşi ai AfD (extrema dreaptă germană, membru al ID) la alegerile europene sunt “sub anchetă”, suspectaţi că sunt în solda preşedintelui rus Vladimir Putin.

Ea a cerut acestui grup politic să “şi cureţe casa înainte de a critica”.

În cadrul acestei dezbateri care a ţinut mai bine de o oră şi jumătate, organizată la Maastricht, orașul unde a fost semnatul Tratatul privind UE din 1992, de către Politico Europe, Ursula von der Leyen i-a denunţat pe “împuterniciţii lui Putin care încearcă să distrugă Uniunea Europeană din interior, prin dezinformare şi polarizare”, acuzându-l pe reprezentantul ID că “ar fi un (astfel de) exemplu”, relatează Agerpres.

Ea a exclus orice cooperare cu acest grup politic. Întrebată însă despre posibilitatea de a colabora cu grupul ECR (naţionalişti conservatori), din care face parte Reconquęte, formaţiunea francezului Eric Zemmour, dar şi partidul spaniol Vox, ea a estimat că “aceasta ar depinde de componenţa Parlamentului şi de cine este în acel grup”.

Un răspuns care l-a “uimit” pe luxemburghezul Nicolas Schmit, actualul comisar european pentru ocuparea forţei de muncă şi drepturile sociale, desemnat “spitzenkandidat” (candidat la preşedinţia Comisiei) de către Partidul Socialiştilor Europeni (PSE). “Nu putem împărţi valorile şi drepturile pe baza unor aranjamente politice”, a denunţat el.

Candidatului Partidului Stângii Europene (PGE), comunistul austriac Walter Baier, care pledează pentru o “soluţie politică” care să pună capăt războiului din Ucraina, Ursula von der Leyen i-a replicat:”Dacă vrem să punem capăt acestui război, Putin trebuie doar să oprească luptele”.

Preşedinta Comisiei Europene a apărat, de asemenea, Pactul Verde (Pactul Ecologic European), care a cristalizat furia fermierilor şi a stârnit din partea anumitor ţări, inclusiv Franţa, apeluri la o “pauză” de reglementare.

“În opinia mea, protecţia climei, competitivitatea economică şi justiţia socială pot merge mână în mână”, a asigurat fostul ministru german, acuzată de candidatul Verzilor, Bas Eickhout, că a “diluat Pactul Verde”.

În cadrul acestui eveniment organizat de Politico şi centrul de cercetare Studio Europa Maastricht şi difuzat pe YouTube, ea a fost, de asemenea, chestionată cu privire la legea promulgată în Statele Unite, ce impune TikTok să întrerupă toate legăturile cu China dacă doreşte să nu fie interzis. Von der Leyen nu a exclus astfel de restricţii în UE împotriva acestei platforme.”Comisia a fost prima instituţie din lume care a interzis TikTok pe dispozitivele noastre telefonice profesionale. Ştim perfect pericolul pe care îl reprezintă TikTok. Am făcut multe pentru a reglementa” domeniul, a subliniat ea. Platforma face deja obiectul a două investigaţii UE.

Preşedinta Comisie, care de vineri are un site dedicat campaniei sale,”Ursula 2024″, a ajuns în fruntea executivului european în 2019.

Ursula von der Leyen a ştiut să se afirme în timpul unui mandat zguduit de o serie de crize, precum COVID sau războiul din Ucraina, dar obţinerea unui nou mandat nu este o certitudine.

Fostul şef al guvernului italian Mario Draghi este una din persoanele ale căror nume este menţionat în mod regulat ca potenţial succesor al acesteia.

Liderii celor 27 de ţări UE vor trebui să se pună de acord asupra unui candidat la preşedinţia Comisiei Europene la un summit în cadrul căruia vor fi distribuite celelalte “poziţii de top”, funcţiile de la conducerea principalelor instituţii europene.

Desemnarea noilor lideri ar urma să reflecte echilibrul politic din UE în urma alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc între 6 şi 9 iunie.

Candidatul al cărui nume este selectat să conducă Comisia Europeană va trebui să obţină aprobarea parlamentarilor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA54 mins ago

România are șansa să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune, subliniază Alexandru Rafila, care speră că va demara licitația cel târziu în august

JAPONIA2 hours ago

UE și Japonia au semnat un memorandum de cooperare privind identitățile digitale și serviciile de încredere care va facilita fluxul de date în condiții sigure

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană investighează încălcarea de către Facebook și Instagram a Actului legislativ privind serviciile digitale

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Au fost lansate două instrumente de alertă în temeiul Actului privind serviciile digitale și al Actului privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Annalena Baerbock reiterează obiectivul clar al politicii germane privind situația din Orientul Mijlociu: coexistenţa paşnică a Israelului şi a unui stat palestinian independent

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Președinții american și egiptean au discutat despre acordul în curs de negociere privind încetarea focului în Fâșia Gaza

SUA6 hours ago

Antony Blinken atrage atenția asupra ”sprijinului incalculabil” pe care China îl oferă ”bazei industriale de apărare a Rusiei”: Reduce ”presiunea masivă” exercitată de Occident asupra acestui sector

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

EDUCAȚIE6 hours ago

Rectorul Universității din București: Rolul universităților este să producă elite. Dacă România și R. Moldova doresc guvernanți competenți în viitor, datoria este să susțină universitățile de top

ROMÂNIA6 hours ago

ICI București, prezent la evenimentul de diseminare a rezultatelor Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate CF SEDSS

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO1 day ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending