Connect with us

CHINA

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, mesaj sugestiv la adresa Chinei: Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei

Published

on

© European Union, 2021

Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei, a atras luni atenția Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Există (…) un risc în ceea ce priveşte reputaţia Chinei”, a declarat oficialul european, vorbind studenţilor de la Universitatea Tsinghua din Beijing, iar această postură ”dăunează imaginii ţării, nu numai faţă de consumatorii europeni, ci şi faţă de companii”.

”Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu cheie pentru China în diplomaţia internaţională”, dar “războiul dus de Rusia constituie o încălcare flagrantă a acestui principiu”, a subliniat el.

Citiți și: Vicepreședintele CE, din Shanghai: UE nu are nicio intenție de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa

Uniunea Europeană urmărește o reducere a riscurilor și nu o decuplare de China, dar relația cu acest stat depinde și de modul cum acesta se raportează la războiul lui Putin.

Citiți și: Adunarea Generală a ONU: Președintele Consiliului European va îndemna China să se alăture eforturilor de a convinge Rusia să pună capăt războiului

Să nu uităm că Beijingul are o relație afabilă cu Moscova, ambele împărtășind o poziție anti-NATO și anti-SUA, chiar dacă între cele două state există o ”căsătorie de conveniență, nu din convingere”.

De asemenea, o dezghețare a dialogului pe axa Bruxelles-Beijing ar putea avea un parcurs mai anevoios după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, în discursul său anual privind Starea Uniunii Europene, că va demara o procedură de investigație asupra subvențiilor oferite de statul chinez pentru automobile electrice.

La acest aspect se adaugă recenta amendată de 345 de milioane de euro, impusă de UE asupra popularei aplicații deținute de chinezi, TikTok, pentru că nu a încălcat regulamentul GDPR cu privire la datele copiilor.

Să nu uităm că, în acest an, Comisia Europeană a anunțat, de asemenea, că va împiedica gigantul chinez de telecomunicații Huawei și rivalul său chinez mai mic, ZTE, să primească fonduri UE pentru inovare și a încurajat țările membre ale UE să facă mai mult pentru a elimina Huawei din rețelele lor 5G.

Dând curs acestui îndemn, Germania are în vedere să interzică, începând cu 2026, piesele fabricate de producătorii chinezi Huawei şi ZTE pentru a ”reduce riscurile” față de China.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

Published

on

© European Union

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a îndemnat luni Beijingul să își regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, afirmând că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Beijingul a intensificat exercițiile militare în Strâmtoarea Taiwan, care este crucială din punct de vedere strategic, în timp ce paza de coastă chineză a fost acuzată de hărțuirea vaselor de pescuit filipineze în apele disputate.

Luna trecută, Australia a criticat Beijingul pentru comportamentul său „nesigur și neprofesionist” pe mare, afirmând că unul dintre scafandrii marinei sale a fost rănit de impulsurile sonarului unei nave de război chineze care se apropia.

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, care a vorbit la Clubul de Presă Australian din Canberra, a declarat că China ar trebui să contribuie la reducerea tensiunilor în regiunea Asia-Pacific.

„Suntem, bineînțeles, îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile cu marina australiană, precum și de ceea ce s-a întâmplat în Filipine acum câteva săptămâni”, a spus aceasta.

„Calmul și stabilitatea trebuie să prevaleze în strâmtoarea Taiwan și, cu siguranță, lumea nu are nevoie de o nouă criză”, a adăugat Colonna.

De asemenea, Colonna a subliniat că China ar trebui să fie liberă să își continue „ascensiunea economică”, dar că, în schimb, trebuie să răspundă așteptărilor internaționale în chestiuni precum drepturile omului.

„Din toate aceste motive, vom continua să dialogăm în mod constructiv cu China, iar semnele sunt de fapt încurajatoare”, a spus șefa diplomației franceze. „Eforturile noastre dau cumva roade și creează tendințe pozitive de cooperare.”

Beijingul revendică cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, inclusiv apele și insulele din apropierea țărmurilor vecinilor săi.

Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan și Vietnam au revendicat, de asemenea, diverse insule și recife din această mare, despre care se crede că ar conține bogate rezerve de petrol.

Continue Reading

CHINA

Miniștrii de externe din Coreea de Sud, China și Japonia au convenit să accelereze pregătirile pentru organizarea unui summit al liderilor celor trei țări

Published

on

© Ministerul japonez de Externe/ Twitter

Miniștrii de externe din Coreea de Sud, China și Japonia au avut o întâlnire în orașul sud-coreean Busan și au convenit că liderii celor trei țări ar trebui să organizeze un summit în cel mai apropiat moment convenabil, a declarat presei ministrul sud-coreean de externe Park Jin, conform Deutche Welle.

”Am convenit să accelerăm pregătirile necesare”, a spus el după întâlnirea cu omologii săi chinez și japonez, fără a oferi un termen specific.

Cele trei țări au convenit în 2008 să organizeze summituri trilaterale în fiecare an pentru a îmbunătăți cooperarea regională. Cu toate acestea, pandemia COVID-19, alături de relațiile bilaterale tensionate dintre Japonia și Coreea de Sud din cauza disputelor istorice, au reprezentat obstacole.

”Coreea, Japonia și China au potențialul de a coopera masiv. Cele trei țări ale noastre sunt vecine care nu pot fi separate una de cealaltă”, a declarat Park la începutul întâlnirilor de duminică.

Ministrul sud-coreean de externe a precizat că discuțiile cu ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa s-au concentrat pe limitarea amenințării din partea Coreei de Nord. Cei doi au condamnat recenta lansare de către Nord a unui satelit de spionaj și au convenit să colaboreze pentru a răspunde la presupusele tranzacții de armament între Phenian și Moscova, a precizat Ministerul de Externe de la Seul într-o declarație.

Cu toate acestea, tensiunile legate de cererea Coreei de Sud ca Japonia să despăgubească financiar sud-coreenii forțați la sclavie sexuală de către trupele japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial reprezintă un punct sensibil persistent în relațiile dintre cele două țări.

La începutul acestei săptămâni, un tribunal din Seul a ordonat Japoniei să plătească compensații financiare. În timpul întâlnirii sale cu Park de duminică, Kamikawa a calificat verdictul instanței drept ”extrem de regretabil”.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că susține relansarea cooperării tripartite cu Coreea de Sud și Japonia, ambii fiind principalii parteneri strategici ai Washingtonului în Asia de Est, în timp ce China este blocată într-o rivalitate economică și strategică cu SUA.

Ministerul chinez de Externe a declarat că Wang l-a avertizat pe Park în timpul discuțiilor să nu “politizeze” problemele economice și tehnologice, în contextul în care tensiunile cu SUA continuă în legătură cu semiconductorii și alte dispute comerciale.

Sâmbătă, japonezul Kamikawa s-a întâlnit cu Wang și și-a exprimat speranța pentru un dialog de securitate între Tokyo și Beijing ”în viitorul apropiat”.

Continue Reading

CHINA

Colaborarea cu China este vitală pentru a pune capăt războiului din Ucraina, evidențiază ministrul francez de Externe: Contăm pe vigilența Beijingului împotriva oricărui sprijin acordat Rusiei

Published

on

© Catherine Colonna/ Twitter

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a subliniat vineri că o cooperare cu China este vitală în a pune capăt războiului rus din Ucraina, chestiune care a semănat neînțelegeri între țările membre, cu Slovacia și Ungaria adoptând o poziție diferită față de cea a majorității, informează AP.

Aflată într-o vizită la Beijing, aceasta a încurajat China să sprijine formula de pace înaintă de Zelenski, asigurându-se în același timp că entitățile chineze nu sprijină Rusia în ”războiul continuu de agresiune împotriva Ucrainei”, formulare cu care partea chineză nu a fost de acord.

”Franța subliniază încă o dată cât de importantă este cooperarea cu China pentru a promova o pace justă și de durată. Ne bazăm pe vigilența autorităților chineze ca nicio structură din China, cu precădere din zona privată, să nu contribuie direct sau indirect la eforturile Rusiei în războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a menționat Colonna după discuțiile pe care le-a avut cu omologul chinez Wang Yi.  

Într-o întâlnire cu premierul Li Qiang, ministrul francez de Externe a transmis dorința Franței de a intensifica colaborarea cu Beijingul în vederea indentificării de soluții pentru combaterea schimbărilor climatice, conservarea și protejarea biodiversității și pentru provocările legate de datoria publică.

De cealaltă parte, Wang și-a exprimat speranța de a consolida schimburile cu Franța în domeniul nuclear civil și aerospațial, și de a explora domenii emergente, precum educația sau cercetarea științifică, informează Reuters.

Făcând trimitere la ancheta demarată de Comisia Europeană cu privire la subvențiile oferite de statul chinez mașinilor electrice, Wang Yi a spus că Europa nu ar trebui să se teamă să colaboreze cu China din cauza competiției, ci cele două părți ar trebui să colaboreze pentru a spori stabilitatea și fiabilitatea relațiilor economice și comerciale.

”Poziția Chinei este clară. Vom menține sprijinul nostru pentru autonomia strategică a Europei. Bineînțeles că va exista concurență în cooperare, dar nu ar trebui să ne fie teamă de cooperare din cauza concurenței. Cel mai mare risc de care trebuie să scăpăm este incertitudinea adusă de o politizare amplă”, a declarat Wang atunci când a fost întrebat despre viziunea Chinei asupra relației sale cu Europa.

Vizita lui Colonna precedă summitul UE-China, ce va avea loc la începutul lunii decembrie, la Beijing, unde sunt așteptați președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Consiliului European, Charles Michel, pentru prima întâlnire în persoană cu președintele Xi Jinping din ultimii patru ani.

Citiți și: Ursula von der Leyen trasează liniile de acțiune pentru reducerea riscurilor în relația cu China: Este ”partener comercial”, ”o putere militară” și ”un actor global cu idee divergentă despre ordinea mondială”

Macron, care s-a întâlnit cu Xi la începutul acestui an, a argument că Uniunea Europeană ar trebui să nu mai fie naivă și a solicitat o concurență loială cu țări precum China.

De altfel, Parisul este cel care a insistat ca executivul european să demareze o anchetă anti-subvenții.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO32 mins ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA53 mins ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis, la COP28: România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru fabricarea tehnologiilor verzi

CONSILIUL UE2 hours ago

“Situația actuală” a demersurilor de aderare a României și Bulgariei la Schengen se află pe agenda Consiliului JAI. O decizie nu va fi supusă la vot

ROMÂNIA3 hours ago

Ambasadoarea Kathleen Kavalec: SUA face tot ce poate pentru a consolida postura de descurajare și apărare a României pe flancul estic al NATO

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din SUA: Nu insist să reveniți în România. În schimb, putem dezvolta lucruri împreună, precum includerea României în Visa Waiver

ENERGIE21 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu John Kerry în Dubai: România se alătură Angajamentului Global privind metanul, susținut de SUA și UE, și dorește să fabrice tehnologii verzi

ENERGIE22 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: Securitatea energetică a României va crește prin aderarea țării noastre la Alianța Solară Internațională

ENERGIE22 hours ago

Ministrul energiei Sebastian Burduja a semnat aderarea României la Alianța Solară Internațională: Avem cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO7 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending