Vicepreședintele grupului PPE, Marian-Jean Marinescu, cere flexibilitate Comisiei Europene și țărilor membre pentru CFM post-2020: Să nu uităm că actualul buget a fost decis de David Cameron. Nu ar trebui să ne raportăm la el

Comisia Europeană și țările UE trebuie să arate flexibilitate în adoptarea bugetului UE post-2020, mai ales în condițiile în care actualul buget multianual, pentru perioada 2014-2020, a fost decis la finalul anului 2013 din cauza opoziției manifestate pe mai multe dosare de către fostul prim-ministru britanic, a declarat marți, în plenul Parlamentului European, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE).

Nivelul de finanțare va fi decis în Consiliul European, însă să nu uităm că toată lumea se raportează la bugetul de acum, însă acest buget a fost decis de Cameron (n.r. – David Cameron, fostul prim-ministru al Marii Britanii). Deci nu ar trebui să ținem atât de mult cont de el”, a transmis vicepreședintele grupului PPE comisarului pentru buget, Gunther Oettinger. 

Acesta a apreciat faptul că termenul de adoptare a viitorului buget trebuie să fie înainte de alegerile europene, programate pentru perioada 23-26 mai 2019.

Marinescu, care este și coordonator al Partidului Popular European pentru CFM post-2020, a solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene și a țărilor membre în contextul în care au apărut diferite scenarii privind tăieri masive din bugetele politicilor tradiționale, cea de coeziune și cea de agricultură.

 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat recent planurile executivului european pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (CFM), abordând și problematica finanțării prin intermediul fondurilor de coeziune. Astfel, Comisia a propus trei scenarii pentru perioada post 2020, incluzând tăieri de până la 124 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, respectiv de 120 miliarde de euro în cadrul Politicii Agricole Comune.

Eurodeputatul român a făcut aceste declarații în cadrul unei dezbateri privind bugetul UE post-2020 din plenul Parlamentului European.

Potrivit unei rezoluții adoptată de Comisia pentru bugete a legislativului european înaintea summitului informal din 23 februarie, UE trebuie să încurajeze programele de cercetare și să sprijine tinerii și companiile mici, spun deputații în propunerea privind mandatul de negociere pentru următorul buget pe termen lung al UE, ce urmează a fi dezbătută marți și votată miercuri. Următorul cadru financiar multi-anual (MFF) trebuie să continue sprijinirea fermierilor și politicile regionale, dar și să finanțeze priorități noi, cum ar fi: securitatea, apărarea sau migrația și să compenseze orice pierdere ca urmare a plecării Marii Britanii, se arată în propunere. 

Cele două poziții reprezintă contribuția PE la propunerile legislative ale Comisiei din mai 2018. Ele cer ca negocierile între Parlament, Comisie și Consiliu să înceapă imediat pentru a ajunge la un acord înainte de alegerile din 2019.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.