Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele grupului PPE Siegfried Mureșan: Cer Guvernului României să își stabilească drept obiectiv obținerea unei funcții de vicepreședinte în viitoarea Comisie Europeană

Published

on

Vicepreședintele grupului PPE în Parlamentul European, Siegfried Mureșan, a reacționat joi la afirmațiile ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, potrivit căruia România nu are șanse să obțină un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană.

Într-o postare pe Facebook, Mureșan a arătat că României i se cuvine ”un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană” și a cerut ”Guvernului României să își stabilească drept obiectiv obținerea unei funcții de vicepreședinte în viitoarea Comisie Europeană”.

”Declarația ministrului Teodor Meleșcanu, cum că România nu are șanse să obțină un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană, nu are nicio legătură cu realitatea de la Bruxelles. În realitate, României astăzi i se cuvine un portofoliu important în viitoarea Comisie Europeană. (…)  În toate funcțiile importante din Uniunea Europeană au fost desemnați săptămâna aceasta candidați din statele membre vechi, din vestul Europei. Germania a primit președinția Comisiei, Belgia, președinția Consiliului European, Italia, președinția Parlamentului European, Franța a primit conducerea Băncii Centrale Europene, iar Spania, funcția de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuie să echilibreze balanța geografică în interiorul Comisiei Europene, iar noi, țările din Europa de Est, să primim funcții importante. Chiar astăzi, președintele în funcție al Consiliului European, Donald Tusk, a subliniat că trebuie făcut acest lucru”, a scris Mureșan.

Potrivit eurodeputatului, datorită faptului că România este a doua țară ca mărime din Europa de Est, Guvernul trebuie să fructifice această ”conjunctură favorabilă și să se bată pentru un post important în viitoarea Comisie”.

Joi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că este greu de crezut că România va reuşi să deţină şi pentru a treia oară în cadrul Comisiei Europene un portofoliu care să gestioneze “foarte multe proiecte şi fonduri foarte importante”, după ce a deţinut deja consecutiv două astfel de funcţii.

Pe de altă parte, în contextul negocierii pachetului de nume pentru posturile din vârful instituțiilor UE, șefii de stat sau de guvern i-au solicitat Ursulei von der Leyen, cea propusă pentru a deveni președinte al Comisiei Europene, să creeze un echilibru geografic între Est și Vest în rândul pozițiilor de vicepreședinți ai Comisiei Europene.

Alegerea italianului David Sassoli în fruntea Parlamentului European și propunerile Consiliului European pentru celelalte poziții cheie respectă majoritatea criteriilor dorite de liderii europeni – paritate de gen și afiliere politică – însă nu și echilibrul geografic, unde toți candidații provin din Germania (Ursula von der Leyen – Comisia Europeană), Belgia (Charles Michel – Consiliul European), Spania (Josep Borrell – Înaltul Reprezentant al UE) și Franța (Christine Lagarde – Banca Centrală Europeană).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac solicită din nou acțiuni ferme ale UE împotriva regimului Lukașenko: Este datoria Europei civilizate și democratice

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Este datoria Europei civilizate și democratice să respingă și să condamne cu fermitate violarea drepturilor omului, arestările masive nejustificate și utilizarea forței fizice împotriva protestatarilor din Belarus, a afirmat eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

“Nu mai încape îndoială că manevrele dictatoriale ale lui Lukașenko – ultimul tiran al Europei, fost șef de colhoz – de a rămâne la putere nu vor stăvili. Putin în este exemplu într-ale propagandei, dictaturii și manipulării. De 26 de ani, Lukașenko continuă să încalce drepturile fundamentale ale propriilor cetățeni prin represiuni masive asupra libertății de exprimare și a presei, a libertății de întrunire și de asociere politică”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

“Campania electorală neechitabilă în timpul căreia mai mulți opozanți au fost arestați nejustificat, rezultatul falsificat al scrutinului de duminică și actele de violență disproporționate ale KGB-ului împotriva zecilor de mii de cetățeni care protestează pentru democrație sunt dovezi clare că Belarus se află sub tiranie. Încă din 9 iulie, am atras atenția, în plenul Parlamentului European, asupra situației în care se află populația din Belarus. Am solicitat încă de atunci acțiuni ferme ale Uniunii Europene împotriva acestui regim. Aceste nedreptăți trebuie să înceteze, deținuții trebuie eliberați, iar populația din Belarus trebuie susținută în lupta sa pentru democrație”, a mai spus el.

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ”nici libere, nici echitabile” în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe și cu revizuirea relațiilor UE cu Belarus, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni, despre represaliile din Belarus: UE nu trebuie să ignore autoritarismul de la ușa Europei

Published

on

© PES/Flickr

Partidul Socialiștilor Europeni (PES) condamnă cu tărie violența și reprimarea protestatarilor pașnici și activiștilor pro-democrație de către guvernul Lukashenko din Belarus, potrivit unui comunicat. 

Președintele PES, Serghei Stanishev, a declarat:

„Alegerile prezidențiale de săptămâna trecută au fost profund defectuoase, iar rezultatele nu reprezintă în mod clar voința democratică a poporului belarus. Campania a fost marcată de reprimare, amenințări și violență. Statul de drept și standardele democratice au fost încălcate încă o dată. Reprimarea brutală a protestatarilor pașnici din ultimele zile a șocat lumea. UE nu trebuie să ignore acest autoritarism la ușa Europei. Este timpul să discutăm impunerea de sancțiuni vizate celor responsabili de represiunea democrației în Belarus. “

PES transmite că este alături de toți cei care luptă pentru democrație, libertate și drepturile omului după alegerile fraudate de duminică, din Belarus, precum și de Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, ministrul german de externe, Heiko Maas, și alți social-democrați, în exprimarea preocupărilor lor profunde cu privire la creșterea tensiunilor din țară și susținerii social-democrații lituanieni și a altora din regiune, care solicită acum acțiune urgentă.

Continue Reading

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni: UE a pierdut 825 de miliarde de euro datorită paradisurilor fiscale

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Partidul Socialiștilor Europeni semnalează că Uniunea Europeană a pierdut 825 de miliarde de euro datorită paradisurilor fiscale.

De asemenea, socialiștii europeni subliniază că acești bani puteau fi investiți în infrstructură, învățământul public și nu îl ultimul rând în medicină, potrivit postării pe pagina de Facebook.

Din aces motiv, Partidul Socialiștilor Europeni reamintește că nu este prea târziu ca toate companiile să fie obilgate să plătească impozite acolo unde au profituri.

1% din PIB-ul UE – reprezentând mai bine de 160 miliarde de euro – face anual obiectul unor activități financiare ilicite, precum spălarea de bani, traficul de arme și de persoane, traficul de droguri, evaziunea fiscală, finanțarea terorismului și alte activități suspecte care afectează viața cetățenilor europeni, potrivit Comisiei Europene.

Grupul parlamentar Renew Europe a demarat o rezoluție privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, rezoluție care și fost votată.

Așa cum este subliniat și în rezoluție, reglementarea ar trebui să acopere, printre altele, domenii precum: identificarea beneficiarului real (beneficial owners), cadrul de cooperare între autoritățile competente și unitățile de informații financiare; protecția persoanelor care raportează suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending