Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a salutat decizia Curții Constituționale din România de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, după ce autoritățile au descoperit o influență externă masivă asupra procesului electoral. De asemenea, deputatul european subliniază faptul că este esențial ca partidele politice să acționeze rapid și să restabilească încrederea cetățenilor în instituțiile și mecanismele democratice. 

„Democrația noastră este mai importantă decât ambițiile politice. Drumul euroatlantic, stabilitatea și viitorul României sunt acum în siguranță. Chiar dacă părea de neimaginat, riscurile la care era supusă țara și amenințarea hibridă venită dinspre Federația Rusă reprezintă circumstanțe extraordinare, de forță majoră, pentru care nu există soluții perfecte. Într-adevăr, era bine să existe o reacție mai rapidă. Împreună putem să depășim aceste momente dificile relansând în mod real dialogul cu cetățenii și reclădind încrederea în instituții și în mecanismele democratice. Clasa politică nu poate rata acest moment și trebuie să se ridice rapid la nivelul așteptărilor legitime pe care le au cetățenii”, a transmis europarlamentarul social-democrat într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Victor Negrescu a prezentat cinci principale măsuri, pornind de la alte exemple europene, pentru restabilirea încrederii în rândul cetățenilor: 

  1. Formarea rapidă a unei guvernări responsabile, stabile și predictibile, formată din partide pro-europene, care să protejeze economia românească, valorile europene, identitatea națională și veniturile românilor. Noul executiv trebuie să prezinte deschis provocările cu care ne confruntăm și să vină cu un set de măsuri clare pentru a crește calitatea serviciilor publice, susține IMM-urile și îmbunătăți protecția socială. Partidul Social Democrat și Marcel Ciolacu au arătat că sunt capabili să fie factorul de echilibru într-o astfel de situație.
  2. Este important să ne asigurăm că viitoarele alegeri prezidențiale vor fi bine organizate, că astfel de amenințări vor putea fi combătute mai bine și că românii vor putea alege liber. Adoptarea și mai ales implementarea unui set de reguli și legi precise, după modelul european, privind combaterea ingerințelor străine, reglementarea rețelelor sociale și blocarea celor care nu respectă normele legale de transparență și finanțare a campaniilor electorale trebuie să se realizeze rapid printr-un larg consens. Participarea activă a societății civile, a partenerilor sociali și a organizațiilor internaționale la reformarea autorităților electorale este de asemenea necesară.
  3. Demararea unor consultări cetățenești privind viitorul României cu românii din țară și din străinătate. Clasa politică trebuie să învețe să îi asculte pe cetățeni și să le ofere soluții viabile. Trebuie asumare pentru a combate populismul. În baza acestor consultări trebuie realizată o agendă cu măsuri pe care coaliția pro-europeană, indiferent de formulă, să le poată implementa.
  4. Apartenența la Uniunea Europeană, la NATO și la spațiul Schengen trebuie explicate mai bine românilor. Oportunitățile europene trebuie democratizate iar banii europeni trebuie să ajungă mai eficient la beneficiari. Politicienii din partidele tradiționale trebuie să își modereze discursul iar retorica și propaganda extremistă trebuie combătute activ. Școala, autoritățile locale, societatea civilă, partenerii sociali și presa trebuie să fie implicate în procesul de informare. Noi, eurodeputații, avem o sarcină importantă în acest sens.
  5. Românii din afara țării trebuie să fie reconectați cu țara. Reformarea completă a serviciilor consulare, operaționalizarea și deschiderea centrelor comunitare, dialogul cu asociațiile și cultele, sprijinirea presei din diaspora, protejarea angajaților români din străinătate și dezvoltarea unui program facil de repatriere trebuie să fie rapid implementate. Diaspora românească trebuie să cunoască realitățile din România și să poată fi parte a deciziilor. Totul fără să se creeze privilegii.

   Citiți și: Partidul Socialiștilor Europeni, după anularea alegerilor prezidențiale de către CCR: România are nevoie de stabilitate politică și de un guvern pro-european

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

Published

on

© Dan Motreanu/ Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu a anunțat că va aborda subiectul implementării Mecanismului de stimulare a talentelor în cadrul dezbaterilor care vor avea loc săptămâna viitoare în Parlamentul European, pe tema provocărilor demografice cu care se confruntă Uniunea Europeană. 

„Uniunea Europeană nu lasă pe nimeni în urmă. 21 regiuni din Uniunea Europeană, printre care și două din România, beneficiază de sprijin prin Mecanismul de stimulare a talentelor, finanțat de UE. Am fost raportor din partea grupului PPE pentru Mecanismul de stimulare a talentelor, aprobat de Parlamentul European. Am cerut Comisiei Europene să precizeze care este stadiul proiectelor-pilot”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

Dan Motreanu a amintit că, în cadrul pilonului 1 al Mecanismului de stimulare a talentelor, 11 regiuni aflate deja într-o „capcană a dezvoltării talentelor”, printre care și regiunea Vest din România, au fost selectate pentru a primi asistență tehnică drept ajutor pentru crearea de cadre concrete în scopul abordării impactului schimbărilor demografice.

„Zece regiuni din Uniunea Europeană, printre care și regiunea Nord-Vest din România, vor fi sprijinte pentru atenuarea efectelor schimbărilor demografice și ale plecării populației mai tinere. Sprijinul este acordat în cadrul pilonului 2 al Mecanismului de stimulare a talentelor”, a adăugat eurodeputatul. 

Mai mult, acesta a precizat că regiunile selectate vor beneficia de analize detaliate, de recomandări de politică și de planuri de acțiune adaptate pentru a aborda provocările lor demografice și teritoriale specifice.

„De asemenea, vor fi sprijinite prin consiliere din partea experților OCDE. Lucrările pentru ambele proiecte sunt în curs, iar rezultatele intermediare vor fi prezentate în cadrul celui de-al doilea eveniment la nivel înalt al mecanismului de stimulare a talentelor, planificat pentru primul semestru al anului 2025”, a conchis Dan Motreanu. 

Mecanismul de Stimulare a Talentelor, care se bazează pe opt piloni, a fost introdus prin Comunicarea privind valorificarea talentelor în regiunile Europei. Mecanismul sprijină regiunile UE afectate de declinul accelerat al populației de vârstă activă în ceea ce privește formarea, păstrarea și atragerea de persoane cu competențele necesare pentru a atenua impactul tranziției demografice.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE Victor Negrescu atrage atenția că ideea lui Mark Rutte de a direcționa fonduri pentru sănătate și pensii la apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, atrage atenția că propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de a tăia bugetele pentru sănătate sau pensii și a direcționa fondurile către apărare va permite inamicilor să câștige alegeri în țările aliate prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova

“Nu-i putem învinge pe ruși copiindu-i”, a scris Negrescu, pe X, după ce secretarul general al Alianței s-a adresat luni Comisiei pentru afaceri externe și Subcomisiei pentru securitate și apărare ale Parlamentului European, unde a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării “o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare.

“Întotdeauna am pledat pentru necesitatea de a investi mai mult în apărarea noastră, dar și în reziliența noastră. Tăierea bugetelor pentru sănătate sau pensii, domnule secretar general al NATO, le va permite inamicilor noștri să câștige alegerile prin intermediari periculoși care aplică deja retorica rusă și sunt dispuși să colaboreze cu Moscova”, a atras atenția Victor Negrescu.

Europarlamentarul român a arătat că nu există o cale ușoară de urmat și că “trebuie să ne dezvoltăm industria de apărare, să obținem bani prin înghețarea activelor inamicilor noștri sau chiar prin reducerea unora dintre profiturile uriașe, să luptăm împotriva corupției și a risipei de bani și, în același timp, să ne creștem nivelul de trai”

În calitate de negociator al Parlamentului European pentru bugetul UE în anul 2025, Negrescu a negociat mai multe investiții în apărare în apărare, securitate și protecția frontierelor.

El a mai evocat și importanța creșterii transparenței și controlului legislativ asupra cheltuielilor UE.

“Unele soluții-cheie la nivelul UE ar putea fi schimbarea normelor fiscale care exceptează cheltuielile de apărare de la deficit, încetarea afacerilor cu Rusia, crearea mai multor locuri de muncă, dezvoltarea ecosistemului de apărare UE-SUA sau îmbunătățirea rețelei și a aprovizionării noastre cu energie”, a conchis Victor Negrescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Dan Motreanu: Combaterea interferențelor străine în alegeri, discutată în cadrul Adunării Politice a PPE. Rusia și China, menționate pentru dezinformare în scopul subminării democrațiilor europene

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Combaterea dezinformărilor și a interferențelor străine în alegeri a fost una dintre temele discutate în cadrul Adunării Politice a Partidului Popular European (PPE), eveniment la care europarlamentarul Dan Motreanu a participat în aceste zile.

„Henna Virkunnen, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a avertizat asupra amenințării dezinformării. Rusia și China au fost menționate ca desfășurând campanii active de dezinformare pentru a submina democrațiile europene”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

Acesta a amintit că, pentru a combate dezinformarea, UE are la dispoziție Planul de acțiune pentru democrație, Legea serviciilor digitale sau Actul european pentru libertatea presei. 

„Presa liberă, verificarea informațiilor pe rețele sociale și capacitatea sporită de monitorizare sunt esențiale pentru combaterea manipulării și propagandei”, a adăugat Dan Motreanu. 

Citiți și: De la Germania la România: alegerile și momentele electorale care vor defini Europa în 2025 și vor remodela viitorul UE

Mai mult, el a precizat că asigurarea alegerilor libere și corecte, cu responsabilizarea platformelor online, este o prioritate a Uniunii Europene, iar rețele de socializare trebuie să respecte legislația UE.

„Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne din România, a arătat că potrivit deciziei CCR adoptate în temeiul Constitutiei, acțiunile de dezinformare și manipulare au condus la vicierea procesului electoral. Conform rapoartelor asumate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, acțiunile de dezinformare au condus la divizarea si polarizarea societății. Soluțiile propuse includ revizuirea legislației electorale, îmbunătățirea schimbului de informații, educația democratică, întărirea capacității statului de a combate interferența, mobilizarea forțelor pro-UE în apărarea democrației”, a mai subliniat eurodeputatul. 

În cazul României, Curtea Constituțională a fost nevoită să anuleze, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui țării.

În motivarea CCR se arată că „procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.

În fața acestor amenințăriComisia Europeană a luat hotărârea să demareze o investigație oficială împotriva TikTok pentru o posibilă încălcare a Legii privind serviciile digitale (DSA)

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA1 hour ago

Care sunt principalele realizări ale României în 2024 și care sunt domeniile în care țara noastră are potențialul de a se dezvolta (clasament al asociației ”Cred în România”)

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu avertizează: După criza umanitară provocată pe malul stâng, Kremlinul speră la o criză politică pe malul drept 

SUA2 hours ago

Cu câteva zile înainte de a-i preda ștafeta lui Trump, Joe Biden a semnat un ordin pentru construirea infrastructurii AI: Nu vom permite să fim depășiți când vine vorba de tehnologia care va defini viitorul

EVENIMENTE2 hours ago

Comisarul european Roxana Mînzatu, în dialog cu tinerii din Varșovia (20 ianuarie). Dezinformarea în lumea digitală, tema dezbaterii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Dan Motreanu va aborda în PE implementarea Mecanismului de stimulare a talentelor: Regiunea Nord-Vest din România va primi sprijin pentru atenuarea schimbărilor demografice

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

ICI București devine partener activ în inițiativa AI Factories: România va juca un rol strategic în inovația tehnologică europeană

NATO3 hours ago

”Santinela Baltică”. NATO își intensifică activitatea în Marea Baltică pentru a proteja infrastructura critică în fața atacurilor hibride

SUA4 hours ago

Ministrul român de externe, alături de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa: O relație transatlantică puternică, vitală pentru România

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Maia Sandu a discutat cu James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat al SUA, despre securitatea energetică și consolidarea democrației în R. Moldova

NATO4 hours ago

Armata României își extinde prezența militară la trei din cele opt grupuri de luptă NATO de pe flancul estic

SUA9 hours ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL7 days ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.1 week ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.1 week ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

CONSILIUL UE2 weeks ago

Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”

ROMÂNIA2 weeks ago

În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa

POLITICĂ3 weeks ago

Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni

Trending