Connect with us

SCHENGEN

Victor Negrescu a discutat despre aderarea României la spațiul Schengen cu secretarul de stat pentru președinția Spaniei la Consiliul UE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul român, Victor Negrescu, a discutat, joi, 19 octombrie, despre aderarea României la spațiul Schengen cu secretarul de stat pentru afaceri europene, responsabil de președinția Spaniei la Consiliul UE, Pascual Navarro Ríos, în contextul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne întrunit astăzi, precum și al dezbaterii privind zona de liberă circulație, care a avut loc săptămâna aceasta în plenul legislativului european, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro. De altfel, europarlamentarul social-democrat a obținut în bugetul european pentru anul viitor sume suplimentare care să permită aderarea României la spațiul Schengen și a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a solicita extinderea zonei de liberă circulație.

„Am discutat cu responsabilul președinției Spaniei la Consiliul UE despre un posibil calendar al aderării României la spațiul Schengen. Guvernul social-democrat din Spania sprijină România necondiționat. În perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Europene din decembrie urmează ca președinția spaniolă să intensifice eforturile diplomatice pentru a convinge guvernele de dreapta din Austria și Olanda.

Tot în această logică, l-am informat despre milioanele de euro prevăzute de Parlamentul European în bugetul european pentru anul viitor pentru aderarea României la spațiul Schengen și pentru protejarea frontierelor externe, obținute ca urmare a amendamentelor susținute în calitate de responsabil social-democrat privind bugetul UE. Totodată, în luna noiembrie, Comisia pentru Afaceri Constituționale urmează să aprobe raportul pe care îl coordonez, prin care vom solicita argumente juridice temeinice pentru aplicarea veto-ului.

Toate aceste considerente pot să constituie elemente de presiune asupra Austriei în speranța obținerii unui vot pozitiv. Ne aflăm, însă, în situația în care lucrurile necesită o abordare europeană și implicarea directă a decidenților europeni” a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

Reprezentantul României în Parlamentul European a menționat responsabilitatea pe care o poartă dreapta europeană în blocajul actual, dat fiind faptul că familia europeană de dreapta a fost incapabilă să convingă propriul guvern din Austria. În intervenția eurodeputatului social-democrat din plenul Parlamentului European, Victor Negrescu a reiterat faptul că România respectă și noile cerințe tehnice impuse de Uniunea Europeană în zona de liberă circulație deși sunt state membre care au în continuare carențe.

„Spațiul Schengen cunoaște evoluții permanente pentru a putea răspunde exigențelor de securitate necesare statelor membre. Digitalizarea procesului și actualizarea legislației reprezintă pași normali în procesul de adaptare la noile cerințe. În calitate de responsabil al grupului social-democrat pentru bugetul european, am solicitat și obținut în ultimii trei ani alocarea de fonduri suplimentare pentru mecanismele de protecție ale frontierei externe a Uniunii Europene și implementarea acquis-ului Schengen.

O solicitare recurentă și specifică a fost legată de aderarea imediată a României și Bulgariei la spațiul Schengen, element inclus explicit în bugetele europene aprobate în ultimii ani ca urmare a negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu. Chiar dacă bugetul alocat spațiului Schengen a crescut, chiar dacă au existat fonduri și proiecte dedicate pentru România și Bulgaria, chiar dacă cele două state implementează la cele mai înalte standarde cerințele zonei de liberă circulație, în continuare aderarea lor la spațiul Schengen este refuzată pe nedrept.

Aceste lucruri se văd inclusiv în implementarea regulamentelor dezbătute astăzi. Concluzia o știți: extindeți spațiul Schengen cu România și Bulgaria!” a subliniat eurodeputatul Victor Negrescu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu, la Viena: Eurodeputatul român a prezentat autorităților austriece un document destinat cancelarului Nehammer cu demersurile și argumentele pentru aderarea României la Schengen

Published

on

În perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne din 4-5 decembrie 2023, chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu, a prezentat, la Viena, reprezentanților guvernului austriac, un document-sinteză destinat cancelarului federal al Austriei, Karl Nehammer, în cadrul căruia a arătat rolul important și constructiv pe care România îl are și îl poate juca în spațiul Schengen, consolidând protecția frontierelor externe și îmbunătățind funcționarea zonei de liberă circulație, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“România îndeplinește de peste 12 ani toate criteriile specifice spațiului Schengen. În ciuda acestui lucru, aderarea țării mele la zona de liberă circulație a fost blocată fără niciun fel de justificare legală. Din nefericire, anul trecut, când toate argumentele au fost de partea României, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul țării mele spre spațiul Schengen a fost blocat, deși România era tehnic mai pregătită din punct de vedere tehnic decât Croația.Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastră nu au nimic de-a face cu țara mea și afectează din păcate o relație de prietenie extraordinară care unește Austria de țara mea România de mulți ani”, a subliniat europarlamentarul român, care este recunoscut pentru demersurile sale continue întreprinse, în ultimii zece ani, în vederea aderării României la spațiul Schengen.

 

Reprezentantul țării noastre în Parlamentul European a menționat atât în documentul transmis, cât și în discuțiile avute cu reprezentanții Austriei la cel mai înalt nivel, că, deși nu a fost primită în Schengen, în cele unsprezece luni care s-au scurs din decembrie 2022, România a continuat să participe activ, cu resurse umane și tehnice, la operațiuni sub egida Agenției Frontex și nu numai.

“Prin eforturile susținute ale Guvernului României, țara noastră a realizat o serie de demersuri care demonstrează clar faptul că românii merită în Schengen. Gestionarea migrației, în cooperare cu statele vecine, este o prioritate constantă a României, acest lucru putând fi observat în teren, în cadrul vizitei voluntare de anul trecut. Ca urmare a acțiunilor sale, țara noastră are o scădere impresionantă în ceea ce privește numărul de preveniri a intrărilor ilegale. Nu în ultimul rând, România a continuat să gestioneze exemplar viețile milioanelor de refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului, a asigurat securitatea frontierelor externe ale Uniunii fără nicio sincopă sau eveniment major și prin acțiunile sale, asigură pentru toate statele membre un climat de siguranță și securitate”, a argumentat europarlamentarul Victor Negrescu.

Cu ocazia vizitei efectuate în Austria, chestorul Parlamentului European a avut întâlniri de lucru cu primarul general și guvernator al Vienei, Dr. Michael Ludwig, cu omologul său, Însărcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, dar și cu diferiți reprezentanți și decidenți din guvernul federal și ministerul de interne austriac.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Premierul Bulgariei, de la tribuna Parlamentului European: Orice amânare a aderării Bulgariei și României la Schengen, inacceptabilă și demotivantă pentru cetățenii noștri

Published

on

© European Union, 2023 - Source: EP

Prim-ministrul bulgar Nikolay Denkov a cerut miercuri, de la tribuna Parlamentului European din Strasbourg, primirea țării sale și a României în spațiul de liberă circulație Schengen, calificând orice nouă amânare drept “inacceptabilă și demotivantă”.

În discursul său în fața deputaților europeni, prim-ministrul bulgar Nikolay Denkov a cerut UE să joace un rol mai activ pe scena internațională, ca mediator și garant al păcii.

În cadrul discursului său “Aceasta este Europa”, Denkov a cerut UE să joace un rol mai activ pe scena internațională, ca mediator și garant al păcii și a avertizat că Rusia se folosește de legăturile economice și culturale pentru a diviza societatea bulgară.

El a subliniat că apartenența la UE și la NATO reprezintă cea mai mare garanție pentru continuarea drumului către dezvoltarea democratică și europeană a Bulgariei.

“Acesta este motivul pentru care trebuie să ne completăm integrarea europeană prin aderarea la spațiul Schengen și la zona euro”, a adăugat el.

Prim-ministrul Denkov a reiterat îndeplinirea de către Bulgaria a tuturor cerințelor Schengen necesare și că “orice nouă amânare este inacceptabilă și demotivantă” pentru țară și poporul său. Odată cu intrarea Bulgariei și a României în Schengen, “frontierele Europei vor fi mai bine protejate, iar Europa va fi mai puternică”.

Comentând situația geopolitică contemporană, Denkov a avertizat că Europa nu ar trebui să subestimeze perspectiva extinderii conflictului din Orientul Mijlociu, declanșat de atacul terorist brutal al Hamas și de răspunsul militar pe scară largă al Israelului. Invocând semnele de oboseală cauzate de războiul din Ucraina și reticența unora de a continua să suporte consecințele, el a subliniat cu fermitate că “apărând Ucraina, apărăm Europa”.

Îndemnând Europa să rămână unită și să joace un rol mai activ pe scena internațională, ca mediator puternic și garant al păcii, el a adăugat că “UE trebuie să își consolideze legăturile strategice cu aliații din NATO și capacitățile de apărare, inclusiv să analizeze cu atenție ideea creării unei armate europene unice”.

Ca reacție la discursul premierului Denkov, majoritatea deputaților europeni au cerut să se pună capăt, o dată pentru totdeauna, discriminării cetățenilor bulgari și români și au cerut Consiliului să voteze asupra aderării la Schengen a celor două țări înainte de sfârșitul anului 2023.

Citiți și Aderarea României la Schengen, inclusă pe ordinea de zi provizorie a Consiliului JAI din 5 decembrie (DOCUMENT)

Deputații europeni au salutat guvernul pro-european din această țară și reformele adoptate recent, dar au cerut acțiuni rapide privind utilizarea fondurilor UE. Unii au cerut Bulgariei să închidă lacunele în jurul eludării sancțiunilor privind gazul rusesc și să facă mai mult pentru a proteja mediul, drepturile minorităților și pentru a sprijini extinderea UE în Balcanii de Vest.

Aceasta a fost cea de-a douăsprezecea dezbatere plenară “Aceasta este Europa” și cea de-a cincea din 2023, după cea cu președintele cipriot Christodoulides (13 iunie), cu cancelarul german Olaf Scholz (9 mai), cu prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel (19 aprilie) și cu președintele lituanian Gitanas Nausėda (14 martie).

Liderii UE care au participat la această serie de dezbateri în 2022 au fost prim-ministrul estonian Kaja Kallas, premierul italian Mario Draghi, premierul irlandez Micheál Martin, prim-ministrul croat Andrej Plenković, prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul finlandez Sanna Marin și prim-ministrul sloven Robert Golob.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Aderarea la OCDE și sprijinul Franței pentru o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen, discutate de Odobescu la Paris cu omologul francez și secretarul general OCDE

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a efectuat, luni, o vizită oficială la Paris, care a inclus consultări cu ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, precum și întrevederi cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, și cu directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul consultărilor cu ministrul Catherine Colonna, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța prioritară acordată de România consolidării și extinderii relației bilaterale de Parteneriat Strategic cu Franța, întemeiată pe un dialog dinamic la nivel înalt, cooperare economică și sectorială substanțiale și legături istorice și culturale puternice între cele două popoare.

În context, ministrul Luminița Odobescu a subliniat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea Flancului Estic al NATO prin desfășurarea de efective militare și prin asumarea rolului de națiune-cadru pentru Grupul de luptă desfășurat în România. Ministrul Catherine Colonna a arătat că Franța va continua să sprijine România, având în vedere mizele de securitate la nivel european și rolul important jucat de țara noastră în contextul conflictului din Ucraina.

În ceea ce privește agenda europeană, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța menținerii unei implicări active și vocale din partea Franței în vederea identificării unei soluții care să conducă la adoptarea unei decizii pozitive cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Ministrul Catherine Colonna a exprimat întregul sprijin al Franței în vederea atingerii acestui obiectiv.

În cadrul întrevederii, a fost accentuată necesitatea avansării procesului de extindere al Uniunii Europene, atât în Vecinătatea Estică a UE, cât și în regiunea Balcanilor de Vest. Totodată, cei doi interlocutori au fost de acord că integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei reprezintă o prioritate politică majoră, obiectivul pe termen scurt fiind obținerea unei decizii pozitive până la finalul acestui an privind deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state.

În cadrul discuțiilor a fost subliniată importanța unui angajament pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, confruntată cu războiul brutal de agresiune al Rusiei, ca investiție strategică în securitatea regiunii și a Europei în ansamblul său. Totodată, oficialul român a subliniat  importanța acordării, în continuare, a unui sprijin european consistent Republicii Moldova.

 

Cu referire la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Odobescu a punctat necesitatea evitării escaladării conflictului, a asigurării accesului ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, imperativul eliberării tuturor ostaticilor și al evacuării în siguranță a cetățenilor străini blocați în Gaza.

 

În cadrul întrevederii cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, ministrul Luminița Odobescu a reiterat angajamentul ferm al României față de obiectivul strategic al aderării la OCDE și continuarea eforturilor, într-un ritm susținut, în vederea alinierii la standardele și practicile Organizației.

A evidențiat implicarea României în atingerea priorităților OCDE, prin contribuții voluntare la programele regionale ale Organizației. Totodată, a pledat în favoarea sporirii cooperării OCDE cu Republica Moldova, subliniind că expertiza vastă a Organizației poate contribui la eforturile de reformă ale autorităților de la Chișinău pe calea aderării la UE.

 

În cadrul întrevederii cu directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, ministrul Luminița Odobescu a reiterat atașamentul României pentru valorile fundamentale ale organizației, inclusiv diversitatea culturală, respectarea drepturilor omului și promovarea păcii. De asemenea, a expus dorința de implicare a României în promovarea unor teme de actualitate pentru agenda UNESCO, precum etica în inteligența artificială, educația prin cultură și artă și respectiv relația dintre cultură și dezvoltarea durabilă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE16 mins ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE2 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA20 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA20 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA21 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE1 day ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA1 day ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA20 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA21 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending