Victor Negrescu, europarlamentarul anului pentru Agendă Digitală, a devenit, alături de premierul Luxemburgului, ambasador al campaniei eSkills for Jobs

negrescu-eskillsEuroparlamentarul social-democrat, Victor Negrescu, a devenit ambasador al rețelei eSkills for Jobs, o campanie europeană și o inițiativă a Comisiei Europene ce are ca scop coagularea eforturilor autorităților, companiilor, ONG-urilor care activează în domeniul educației și formării profesionale, în acord cu obiectivele Agendei Digitale.

Mă bucur că, în calitate de Ambasador eSkills for Jobs, voi avea ocazia să sprijin eforturile privind dezvoltarea competențelor digitale, dar și să promovez la nivel european potențialul țării noastre pe această zonă – este o mare oportunitate pentru România pe care nu avem voie să o ratăm. Dacă decidenții vor profita înțelept de această ocazie și vor investi în resursele necesare, putem deveni lideri în domeniu”, a declarat eurodeputatul pentru CaleaEuropeana.ro.

Printre ceilalți ambasadori eSkills for Jobs se numără și premierul Luxemburgului și vicepremierul Bulgariei”, a precizat Victor Negrescu, europarlamentar al anului 2015 în domeniul Agendei Digitale.

Eurodeputatul a făcut referire și la necesitatea stimulăriicompetențelor digitale pentru crearea de noi locuri de muncă.  ”Ele reprezintă un obiectiv crucial pentru UE și România în egală măsură. În momentul de față, sectorul IT&C cunoaște o dezvoltare accelerată, generând nu mai puțin de 120.000 de noi locuri de muncă la nivelul UE, în fiecare an. Din păcate, însă, angajatorii întâmpină dificultăți în a găsi forța de muncă pregătită corespunzător. Statisticile actuale arată că Europa se confruntă cu un deficit de cca 300.000 specialiști în domeniu, iar perspectivele pentru viitor sunt sumbre, dacă nu venim repede cu soluții: se estimează că deficitul va crește la un număr de peste 800.000 de specialiști IT&C până în 2020, punând în pericol competitivitatea UE pe zona digitală la nivel mondial. Iată de ce aplicarea rapidă a unor măsuri eficiente pentru stimularea competențelor digitale poate rezolva, concomitent, 2 probleme esențiale: reducerea șomajului (mai ales în rândul tinerilor) și asigurarea competitivității UE în domeniul digital”.

Una dintre cele mai eficiente soluții pentru creșterea numărului de persoane care dețin competențe digitale poate fi accesarea cât mai multor programe europene de formare – responsabilitate ce revine atât statelor membre, dar și entităților societății civile. Spre exemplu, eu am obținut finanțare europeană pentru trei proiecte pilot și două acțiuni pregătitoare ce vizează industria și cercetarea din România, precum și sectorul digital din Europa. Din cele 5,3 milioane de euro obținute, 1,3 milioane de euro se referă la dezvoltarea sectorului IT&C. Rolul nostru este acela de a încuraja și sprijini diversele entități din domeniu să acceseze programele destinate stimulării competențelor digitale. Și cred că puterea exemplului este cea mai eficientăa conchis eurodeputatul.

Victor Negrescu este membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și în delegația parlamentară UE – Grupul Țărilor din Africa, Caraibe și Pacific. Europarlamentarul face parte și din Comisia Juridică și cea de Afaceri Constituționale a PE, precum și din delegația pentru relațiile cu Canada. Acesta a fost ales, în septembrie 2014, în board-ul EU40, rețeaua eurodeputaților sub 40 de ani din Parlamentul European.

Totodată, Victor Negrescu coordonează activitatea grupului S&D40, format din europarlamentarii social-democrați sub 40 de ani din actuala legislatură. Eurodeputatul este și președintele PES Activists Romania, organizație ce reunește peste 7000 de membri. Recent, Victor Negrescu a lansat alături de mai mulți tineri și intelectuali de stânga un nou proiect – Fundația Stânga Democratică.

În anul 2015, Victor Negrescu a câștigat premiul Europarlamentarul Anului la categoria ”Agendă Digitală”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.