Connect with us

Victor Negrescu

Victor Negrescu: România pierde prin decizia luată de Consiliul European privind bugetul european, obținând mai puține granturi și mai multe împrumuturi

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Față de propunerea inițială a Comisiei Europene și a Parlamentului European, cetățenii europeni și România pierd prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european, atenționează, într-o postare pe Facebook eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D). Acesta subliniază că România o pierdut granturi importante din sumele propuse inițial de Comisia Europeană pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare, ajungând la mai multe împrumuturi.

 

„Liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanțial sumele propuse inițial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea conduce la mai puțini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România față de formula inițială. Planul de relansare, ambițios în concepție, are astăzi mai puține granturi decât în propunerea aprobată de Parlamentul European”, scrie acesta.

Victor Negrescu acuză și faptul că România nu a făcut uz de toată puterea de negociere de care dispune grație specialiștilor în afaceri europene prezenți la Bruxelles, în final obținând mai puțin decât alocările inițiale prin formulele aplicate de instituțiile europene:

„Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19. Pentru a da informația completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, și din împrumuturi, nu doar din granturi. Atât în termeni de sume, cât și prin condițiile impuse țărilor beneficiare, România pierde față de ce se obținuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituțiile europene”, explică acesta, continuând să puncteze faptul că aprecierile sale nu constituie o poziționare partinică, ci o relatare obiectivă a faptelor: „Țara noastră are oameni de valoare care ar fi putut negocia pentru România dar nu au făcut parte din echipa de negociere, ținută la secret. Nici măcar oamenii din Reprezentanța Permanentă sau experții din țară pregătiți pentru Președinția Consiliului UE, care știu bugetul european, nu au fost implicați. Sunt trist pentru România și dezamăgit că în ciuda apelurilor mele publice pentru un efort național, pur și simplu, s-a preferat adoptarea unei poziționări politice greșite. Credeți-mă că nu am nimic de împărțit cu nimeni, preferam doar ca România să obțină ce trebuie. Știu că puteam mai mult”, precizează eurodeputatul.

Mai departe, Victor Negrescu enumeră „„e trebuia să primească România și nu a obținut echipa de negociere”:

 • minim 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare)
 • din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minim 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi)
 • creșterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din România
 • regula N+3 aplicată planului de relansare
 • mai puține condiționalități pentru a folosi banii mai ușor și în zonele de interes
 • să nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situația Schengen
 • alocarea pe anvelope naționale a programelor administrate de Comisia Europeană
 • un buget european consistent pentru sănătate care să ajute România
 • un buget mai mare pentru dezvoltarea rurală dat fiind faptul că a fost un program de succes în România iar necesarul este încă foarte mare
 • fără resurse proprii care să coste prea mult România

„Și lista continuă. Evident că auzim deja altceva de la reprezentanții României”, mai spune Victor Negrescu.

„Mai exact, așa cum am estimat în articolul postat în urmă cu câteva zile, am plecat cu traista plină de promisiuni și am venit cu ea goală. România nu a existat. Rarele apariții ale reprezentantului României au fost alături de premierul controversat și contestat al Bulgariei, Boiko Borisov. Imaginile spun multe privind influența României sub conducerea dreptei care tot se lăuda în ultimii ani cu prieteniile sale în Europa. De fapt, aceste prietenii nu există. Au fost doar poze de campanie. Nu trebuie să mă credeți pe mine, puteți să citiți postările LIVE de la Consiliul European ale Politico”.

De asemenea, eurodeputatul social-democrat menționează și ce au obținut alte state:

 • Olanda, Austria, Suedia și Danemarca au obținut scăderea granturilor
 • Alocări preferențiale suplimentare pentru anumite țări din fondurile de coeziune: 1 miliard pentru Cehia, 500 milioane pentru Germania, 300 milioane pentru Slovenia, 200 milioane pentru Belgia, 100 milioane pentru Cipru și 100 milioane pentru Finlanda
 • 5 țări au obținut reduceri de la plata contribuției la bugetul european (Danemarca 377 milioane, Germania 3,6 miliarde, Olanda 1,9 miliarde, Austria 565 milioane, Suedia 1 miliard)
 • Ungaria a obținut un mecanism greu de implementat pentru statul de drept
 • Spania și Italia au obținut o punctare mai mare a criteriului medical la alocarea banilor europeni
 • Germania a obținut consensul la primul Consiliu din președinția sa (asta înseamnă o Președinție la Consiliul UE de succes)
 • Macron a arătat că este un lider care livrează și negociază dur
 • Polonia și Cehia au obținut un posibil acces la Fondul de Tranziție Ecologic fără să își asume angajamentul privind zero emisii în 2050
 • Olanda a obținut creșterea procentajului primit din taxele vamale comunitare la 25%. Putem profita și noi dacă vom învăța să le colectăm.

Nu în ultimul rând, Victor Negrescu subliniază că planul de relansare al UE „este istoric prin faptul că ne împrumutăm împreună, dar este mai puțin ambițios decât forma sa inițială”.

„Uniunea Europeană reprezintă cel mai de succes proiect la nivel mondial. Planul de relansare economică este istoric prin faptul că ne împrumutăm împreună, dar este mai puțin ambițios decât forma sa inițială. Parlamentul European a solicitat mai multe fonduri și a explicat de unde pot să vină resursele. Europa putea mai mult. Este nevoie să înceapă rapid dezbaterile privind viitorul Europei și să reformăm acest proiect pentru a-l aduce mai aproape de valorile europene comune, mai exact de cetățeanul european”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

S&D

Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European: Educația din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionat învățământul în timpul pandemiei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu (PSD, S&D), a atras atenția în prezentarea raportului său privind starea sistemului de învățământ românesc și perspective europene privind creșterea accesibilității și calității în educație asupra faptului că învățământul din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionată pandemia de către autorități, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Educația nu a fost o prioritate pentru cei care guvernează. Astăzi plătim slabul management al educației în contextul pandemiei, incapacitatea de a digitaliza adecvat procesul educațional, blocajele în implementarea proiectelor europene, cel mai mic buget pentru educație din ultimii ani, lipsa de măsuri sanitare și de echipamente medicale pentru școli și absența dialogului cu actorii relevanți din domeniu. Educația din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionat învățământul în timpul pandemiei. Scăderea nivelului de pregătire va cântări adânc asupra perspectivelor de dezvoltare ale României. Trag un puternic semnal de alarmă că, fără o gândire strategică și o alocare bugetară adecvată, nu putem să ne revenim, iar situația riscă să fie tot mai rea”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

În cadrul documentului se face o analiză preliminară asupra situației la zi a zonei educaționale și se prezintă o serie de idei extrase din consultările publice realizate de europarlamentarul român. Raportul prezintă, de asemenea, o listă amănunțită cu proiectele și inițiativele europene ce pot constitui repere pentru decidenții din România, dar și programe și apeluri de proiecte ratate de România.

Este prioritar să avem un diagnostic real a ceea ce se întâmplă în sistemul educațional din România și să admitem situația dramatică pe care o traversăm. Abandonul școlar, scăderea calității procesului educațional, o digitalizare deficitară reprezintă doar simptomele unui grav deficit organizatoric la nivelul sistemului educațional și incapacitatea celor care ne-au guvernat în ultimul an în a reacționa rapid la probleme întâmpinate. Exemplul cel mai clar este strategia pentru digitalizare lansată public, fără să existe o evaluare reală a resurselor necesare și un posibil calendar de implementare. Copiii noștri nu trebuie să mai fie o nouă generație de sacrificiu” a adăugat europarlamentarul român.

În cadrul raportului dat publicității, reprezentantul României în Parlamentul European prezintă un program detaliat privind modul în care pot fi redeschise școlile în condiții de siguranță. Din punct de vedere medical, susține crearea unui program național de testare pentru educație, o campanie de informare dedicată privind importanța vaccinării, dar și alocarea de resurse suplimentare pentru echipamentele medicale necesare. În logica programului educațional, eurodeputatul prezintă modul în care se pot recupera cursurile și solicită adaptarea programei școlare și a examenelor naționale la noile condiții.

Raportul a fost rezultatul unui proces amplu de consultări publice. Profesorii, elevii, studenții, experții, părinții și comunitățile locale trebuie să devină co-creatori ai procesului educațional. Trebuie să setăm standarde de performanță și de competență ridicate, să dezvoltăm un sistem de stimulare a actului educațional și să descentralizăm decizia pentru a reda școala celor care sunt principalii preocupați de bunul mers al învățământului. Primul pas este depolitizarea educației. Nu în ultimul rând, trebuie să ne racordăm la dezbaterile europene în materie și să înțelegem că trebuie să modernizăm educația, prin consens, pentru ca viitorul României să fie unul mai bun” a conchis vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu.

Pentru a consulta raportul făcut public:  https://cutt.ly/7jAZ5mm

Eurodeputatul român a invitat pe toți cei interesați să vină în continuare cu sugestii și propuneri pentru a îmbunătăți documentul și a susține măsurile cele mai bune pentru educație.

Continue Reading

Victor Negrescu

Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din PE, vine cu un set de recomandări privind adaptarea învățământului la condițiile din pandemie

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Având în vedere multiplele probleme cu care se confruntă sistemul educațional din România, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu, vine cu un set de recomandări pentru sistemul de învățământ ce vor sta la baza unui raport ce urmează să fie trimis decidenților naționali și europeni în zona de educație, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Accesul la educație de calitate este un drept!

Dincolo de protestele populiste, de declarațiile agresive ale celor care trebuie să decidă și de pseudo-strategii pe hârtie avem nevoie de măsuri concrete, de o acțiune coerentă și de soluții pentru ca educația de calitate să nu mai fie un privilegiu.

În urma consultărilor publice organizate, a sondajului realizat recent și a discuțiilor cu partenerii relevanți din domeniu (structuri reprezentative din zona cadrelor didactice, părinților, elevilor, studenților, ONG-urilor) vă prezint succint un set de recomandări pentru sprijinirea educației și recuperarea în cel mai scurt timp a decalajelor generate de închiderea școlilor și incapacitatea celor care decid să implementeze un sistem de educație digitală eficient.

Avem nevoie de un sistem educațional incluziv, adaptat noilor provocări globale și deschis către toți cei care participă la actul educațional. Educația este un parteneriat între elevi/studenți, profesori, părinți, comunitatea locală ce necesită acordul și implicarea tuturor pentru ca procesul de învățare și formare să funcționeze” a comunicat europarlamentarul român, Victor Negrescu.

Setul de recomandări:

* O analiză preliminară a situației actuale din sistemul de învățământ, din perspectiva nivelului de formare, accesului la educație online și pregătirea pentru examenele naționale;

* Introducerea profesorilor și a personalului nedidactic și auxiliar în categoriile prioritare pentru vaccinare și vaccinarea, în cel mai scurt timp, a tuturor celor care doresc;

*  Program de testare frecventă, rapidă și gratuită a profesorilor, elevilor și studenților;

*  Reorganizarea programei școlare, în vederea adaptării acesteia la noile condiții;

*  Redeschiderea parțială a unităților de învățământ, în funcție de condițiile epidemiologice locale și de punctul de vedere exprimat de comunitatea școlară/universitară;

*  O evaluare a situației școlare reale (comparativă cu cea anterioară suspendării cursurilor față în față) și a impactului redeschiderii unităților de învățământ;

* Dezvoltarea unui program integrat de recuperare, combaterea abandonului școlar și implementarea unui curriculum adaptat noilor condiții;

* Implementarea unui sistem de suport la distanță și de cursuri de recuperare în grupuri mici pentru elevii/studenții în risc de abandon și în vederea pregătirii examenelor naționale;

* Adaptarea procedurii de examinare la noul context, precum și extinderea și creșterea calității formării competențelor digitale;

* Implementarea unei strategii realiste privind introducerea noilor tehnologii în educație și adaptarea sistemului educațional românesc la tendințele globale;

* Creșterea bugetului pentru educație și alocare a minimum 10% din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru sistemul de învățământ (așa cum solicită Parlamentul European, urmare a intervenției eurodeputatului);

* Creșterea salarială prevăzută de lege pentru personalul didactic, precum și mărirea burselor școlare și sociale ale elevilor și studenților;

* Introducerea unor criterii de competență, evaluarea și stimularea performanțelor școlare, creșterea autonomiei unităților de învățământ preuniversitar.

Aceste recomandări, precum și alte propuneri punctuale, pentru care Victor Negrescu militează în Parlamentul European, vor fi incluse într-un raport comprehensiv care va fi comunicat autorităților responsabile în cursul acestei luni.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu, la debutul președinției portugheze a Consiliului UE: România ratează din nou momentul pentru a promova o parte din prioritățile sale europene

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) și-a exprimat dezamăgirea cu privire la faptul că, ”în ultimele luni, nu a fost prevăzută nicio discuție cu rezultate semnificative la nivel înalt cu partenerii portughezi pentru a discuta împreună agenda europeană”.

Remarcile sale apar în contextul în care Portugalia a preluat la 1 ianuarie, de la Germania, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Eforturile Lisabonei în următoarele șase luni se axează pe relansarea economică, dimensiunea socială și tranziția digitală și ecologică.

”România ratează din nou momentul pentru a promova o parte din prioritățile sale europene. Nu a fost prevăzută în ultimele luni nicio discuție cu rezultate semnificative la nivel înalt cu partenerii portughezi pentru a discuta împreună agenda europeană”, a criticat Negrescu într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a amintit de anul 2017, când, din calitatea de ministru delegat pentru afaceri europene, a efectuat o vizită la Lisabona la invitația premierului Antono Costa ”Discutam cu omologul meu de atunci prioritățile comune, însă astăzi agenda europeană a României se rezumă doar la generalități și planul de redresare respins de Comisia Europeană”, a mai spus Negrescu.

Precizăm că Victor Negrescu a participat la 8 noiembrie 2017, la invitația prim-ministrului Portugaliei, Antonio Costa, la „Web Summit“ 2017, la Lisabona. În cadrul intervenției sale de atunci din panelul intitulat „Will Europe rise again?“, oficialul român s-a referit la multiplele provocări la adresa proiectului european și la modalitățile prin care acestea pot fi transformate în oportunități de consolidare a Uniunii Europene.

Eurodeputatul român a ținut, de asemenea, să felicite Germania pentru o președinție de succes, semnalând că acesta ”nu se măsoară în număr de dosare, ci în capacitatea de a genera consens pe subiecte importante precum bugetul european și planu lde redresare”. ”Rolul jucat de colegii din SPD, în mod special miniștrii de externe și de afaceri europene, a fost esențial în reușita acestui semestru european într-un context foarte dificil”, a conchis Victor Negrescu.

Portugalia a preluat de la Germania, la 1 ianaurie 2021, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni, având pe agendă pregătirea recuperării post-COVID-19 şi încheierea demersurilor care să permită punerea în aplicare a Mecanismului de Rezilienţă şi Redresare, într-un climat marcat de consecinţele acordului privind Brexit-ul.

Promovarea deschiderii Europei către lume şi a leadership-ului său ”în consolidarea unui sistem de comerţ internaţional deschis şi bazat pe reguli” reprezintă o altă prioritate inclusă de Portugalia în agenda preşedinţiei sale, iar acest lucru nu reprezintă o noutate.

În trecut, când a mai deţinut preşedinţia Consiliului UE, Portugalia a acordat o importanţă specială relaţiilor externe ale UE şi a ştiut să profite de relaţiile istorice pe care le menţine pe aproape toate continentele, ca urmare a trecutului său colonial: în Africa lusofonă, în Brazilia sau în ţări asiatice precum Timorul de Est şi India.

Pe parcursul acestui semestru, Portugalia doreşte să dea un impus special relaţiilor cu India, prin intermediul primului summit între gigantul asiatic şi Uniunea Europeană, într-un moment în care există deja discuţii pentru un viitor acord comercial.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Dacian Cioloș23 mins ago

Dacian Cioloș, întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA. Cei doi au discutat despre consolidarea legăturilor România-SUA și despre importanța strategică a securității la Marea Neagră

Dragoș Pîslaru49 mins ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a prezentat Comisiei de Muncă a Senatului Directiva Europeană pe Salariul Minim și implicațiile ei pentru România

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Președintele Consiliului European: Ultimii ani au afectat relația cu SUA. Donald Trump a vorbit mai mult cu Coreea de Nord decât cu Europa

U.E.2 hours ago

Germania este în favoarea restricțiilor asupra exporturilor de vaccinuri produse în UE: Nu este vorba de UE pe primul loc. Trebuie să ne asigurăm că există o distribuţie echitabilă

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Corina Crețu3 hours ago

Corina Crețu a pledat, în Parlamentul European, pentru durabilitatea investițiilor prin fondurile europene: Comisia Europeană ar trebui să asiste statele membre

COMUNICATE DE PRESĂ4 hours ago

Lansarea proiectului european Team2Share – Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations”

ENGLISH4 hours ago

Launch of the European Project Team2Share: Integrated Training & Teaching for Learning further aiming Knowledge Sharing Across Generations

U.E.4 hours ago

Giuseppe Conte a demisionat din fruntea guvernului italian

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană a lansat noul său angajament privind consumul verde, primele întreprinderi angajându-se să adopte măsuri concrete în vederea creșterii sustenabilității

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE6 days ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua de vaccinare

Gheorghe Falcă1 month ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă se va vaccina împotriva COVID-19 și îndeamnă la responsabilitate pentru „noi și cei de lângă noi”: Vaccinarea, testul nostru de maturitate

Advertisement
Advertisement

Trending