Connect with us

Victor Negrescu

Victor Negrescu: România pierde prin decizia luată de Consiliul European privind bugetul european, obținând mai puține granturi și mai multe împrumuturi

Published

on

© European Union 2016 - Source : EP

Față de propunerea inițială a Comisiei Europene și a Parlamentului European, cetățenii europeni și România pierd prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european, atenționează, într-o postare pe Facebook eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D). Acesta subliniază că România o pierdut granturi importante din sumele propuse inițial de Comisia Europeană pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare, ajungând la mai multe împrumuturi.

 

„Liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanțial sumele propuse inițial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare ceea conduce la mai puțini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România față de formula inițială. Planul de relansare, ambițios în concepție, are astăzi mai puține granturi decât în propunerea aprobată de Parlamentul European”, scrie acesta.

Victor Negrescu acuză și faptul că România nu a făcut uz de toată puterea de negociere de care dispune grație specialiștilor în afaceri europene prezenți la Bruxelles, în final obținând mai puțin decât alocările inițiale prin formulele aplicate de instituțiile europene:

„Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19. Pentru a da informația completă, cele 79,9 de miliarde de euro comunicate public sunt compuse, și din împrumuturi, nu doar din granturi. Atât în termeni de sume, cât și prin condițiile impuse țărilor beneficiare, România pierde față de ce se obținuse, obiectiv, prin formulele aplicate de instituțiile europene”, explică acesta, continuând să puncteze faptul că aprecierile sale nu constituie o poziționare partinică, ci o relatare obiectivă a faptelor: „Țara noastră are oameni de valoare care ar fi putut negocia pentru România dar nu au făcut parte din echipa de negociere, ținută la secret. Nici măcar oamenii din Reprezentanța Permanentă sau experții din țară pregătiți pentru Președinția Consiliului UE, care știu bugetul european, nu au fost implicați. Sunt trist pentru România și dezamăgit că în ciuda apelurilor mele publice pentru un efort național, pur și simplu, s-a preferat adoptarea unei poziționări politice greșite. Credeți-mă că nu am nimic de împărțit cu nimeni, preferam doar ca România să obțină ce trebuie. Știu că puteam mai mult”, precizează eurodeputatul.

Mai departe, Victor Negrescu enumeră „„e trebuia să primească România și nu a obținut echipa de negociere”:

 • minim 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare)
 • din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minim 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi)
 • creșterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din România
 • regula N+3 aplicată planului de relansare
 • mai puține condiționalități pentru a folosi banii mai ușor și în zonele de interes
 • să nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situația Schengen
 • alocarea pe anvelope naționale a programelor administrate de Comisia Europeană
 • un buget european consistent pentru sănătate care să ajute România
 • un buget mai mare pentru dezvoltarea rurală dat fiind faptul că a fost un program de succes în România iar necesarul este încă foarte mare
 • fără resurse proprii care să coste prea mult România

„Și lista continuă. Evident că auzim deja altceva de la reprezentanții României”, mai spune Victor Negrescu.

„Mai exact, așa cum am estimat în articolul postat în urmă cu câteva zile, am plecat cu traista plină de promisiuni și am venit cu ea goală. România nu a existat. Rarele apariții ale reprezentantului României au fost alături de premierul controversat și contestat al Bulgariei, Boiko Borisov. Imaginile spun multe privind influența României sub conducerea dreptei care tot se lăuda în ultimii ani cu prieteniile sale în Europa. De fapt, aceste prietenii nu există. Au fost doar poze de campanie. Nu trebuie să mă credeți pe mine, puteți să citiți postările LIVE de la Consiliul European ale Politico”.

De asemenea, eurodeputatul social-democrat menționează și ce au obținut alte state:

 • Olanda, Austria, Suedia și Danemarca au obținut scăderea granturilor
 • Alocări preferențiale suplimentare pentru anumite țări din fondurile de coeziune: 1 miliard pentru Cehia, 500 milioane pentru Germania, 300 milioane pentru Slovenia, 200 milioane pentru Belgia, 100 milioane pentru Cipru și 100 milioane pentru Finlanda
 • 5 țări au obținut reduceri de la plata contribuției la bugetul european (Danemarca 377 milioane, Germania 3,6 miliarde, Olanda 1,9 miliarde, Austria 565 milioane, Suedia 1 miliard)
 • Ungaria a obținut un mecanism greu de implementat pentru statul de drept
 • Spania și Italia au obținut o punctare mai mare a criteriului medical la alocarea banilor europeni
 • Germania a obținut consensul la primul Consiliu din președinția sa (asta înseamnă o Președinție la Consiliul UE de succes)
 • Macron a arătat că este un lider care livrează și negociază dur
 • Polonia și Cehia au obținut un posibil acces la Fondul de Tranziție Ecologic fără să își asume angajamentul privind zero emisii în 2050
 • Olanda a obținut creșterea procentajului primit din taxele vamale comunitare la 25%. Putem profita și noi dacă vom învăța să le colectăm.

Nu în ultimul rând, Victor Negrescu subliniază că planul de relansare al UE „este istoric prin faptul că ne împrumutăm împreună, dar este mai puțin ambițios decât forma sa inițială”.

„Uniunea Europeană reprezintă cel mai de succes proiect la nivel mondial. Planul de relansare economică este istoric prin faptul că ne împrumutăm împreună, dar este mai puțin ambițios decât forma sa inițială. Parlamentul European a solicitat mai multe fonduri și a explicat de unde pot să vină resursele. Europa putea mai mult. Este nevoie să înceapă rapid dezbaterile privind viitorul Europei și să reformăm acest proiect pentru a-l aduce mai aproape de valorile europene comune, mai exact de cetățeanul european”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

S&D

Eurodeputatul Victor Negrescu: Una dintre prioritățile Grupului S&D pentru bugetul UE din 2023 este sprijinirea țărilor din regiune care au graniță cu Ucraina

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

La inițiativa europarlamentarului Victor Negrescu (PSD, S&D), raportor alternativ pentru bugetele europene pe anul 2022 și 2023, Biroul Parlamentului European în România a organizat joi un webinar despre bugetul european, planul de redresare și viitorul Uniunii Europene.

„Bugetul pentru anul 2022 a fost conceput pe tot parcursul anului trecut, ca urmare a unor dezbateri ample la nivelul Parlamentului European în dialog cu reprezentații Comisiei Europene și în dialog cu reprezentanții statelor membre la nivel de Consiliu. Anul trecut nu anticipam conflictul din Ucraina și evident că anumite aspecte poate nu au fost analizate, dar au fost totuși preluate printr-o serie de amendamente care au fost integrate în bugetul pentru anula acesta”, a declarat Victor Negrescu.

Deputatul european a explicat că bugetul de anul acesta este un buget raportat la Cadrul Financiar Multianual.

„Negocierile pentru Cadrul Financiar Multianual au fost destul de dificile și lungi, existând mai multe provocări pe care le-am avut în fața noastră, atât provocările ce țin de tranziția digitală și de mediu, dar si provocările generate de pandemia de COVID-19. Avem o sumă consistentă 1,8 trilioane de euro care vor permite Europei să traverseze aceste provocări și să vină cu soluții concrete pentru cetățeni. Multe dintre aceste mecanisme sunt deja implementate astăzi prin Planurile de Redresare și prin Programele Operaționale”, a adăugat europarlamentarul.

Mai mult, Victor Negrescu a subliniat că ideea de a promova democrația europeană, de a construi un parteneriat pe zona de mediu sunt direcții clare, ambițioase prevăzute în bugetul pe anul acesta, „dar ele trebuie să fie raportate și la provocările pe care le avem”.

În cadrul intervenției sale, eurodeputatul a punctat că procesul de elaborare al bugetului pentru 2022 fost unul extrem de intens și „o sa fie la fel de intens și pentru anul viitor”.

„93% din bugetul european merge către direcții care sunt axate foarte mult pe cetățeni, pe regiuni, pe fermieri, pe zona de afaceri. Bugetul pe anul viitor se află în curs de discuții, am avut câteva direcții pe care le-am susținut, precum zona de gestionarea a consecințelor legate de pandemia de COVID-19 și sprijinirea unor sectoare puternic afectate. Am făcut o propunere concretă pentru a dezvolta și sprijini mai mult Mecanismul de Protecție Civilă care a ajutat România în contextul pandemiei, dar și în contextul crizei din Ucraina. Am propus crearea unui corp medical european pentru situații de urgență. Credem că este o inițiativă consistentă”, a mai spus el.

În final, Victor Negrescu a abordat prioritățile Grupului S&D din Parlamentul European pentru bugetul pe anul 2023 cuprind mai multe direcții, precum situația din Ucraina.

„Grupul politic pe care îl reprezint a venit cu câteva propuneri concrete pentru îmbunătățirea asistenței umanitare, sprijinirea țărilor din regiune aflate la frontiera cu Ucraina, sprijin consistent pentru Republica Moldova, sprijinirea statelor membre în contextul acestor tensiuni din regiune pe zona economică. Ne dormim ca cetățenii care vin din Ucraina să aibă acces la anumite facilități, precum programul Erasmus”, a adăugat europarlamentarul.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu Ylva Johansson: România poate supune la vot aderarea la spațiul Schengen fără teama unei noi evaluări

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) i-a prezentat comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în cadrul unei întâlniri avute la Strasbourg, argumentele pentru integrarea „de urgență” a României în spațiul Schengen.

„Pe lângă faptul că respectăm toate criteriile de mulți ani, eforturile țării noastre în contextul crizei din Ucraina demonstrează că putem asigura protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a transmis deputatul european.

Potrivit acestuia, Ylva Johansson, membră a Partidului Social-Democrat din Suedia, s-a declarat o susținătoare a aderării României la Schengen, mulțumind încă o dată românilor pentru modul în care gestionează criza refugiaților din Ucraina

„Comisia Europeană va trimite în România sute de angajați Frontex și tehnică specifică pentru a sprijini securizarea frontierelor și este dispusă să asiste România, dar și Republica Moldova, în acest sens. Ne-am propus ca împreună să facem demersuri active pentru realizarea acestui obiectiv în baza unui calendar prestabilit. Cu această ocazie, am clarificat și mitul susținut de unii conform căruia un vot negativ în Consiliu înseamnă o nouă evaluare”, a scris Victor Negrescu, pe Facebook.

Mai mult, eurodeputatul a precizat că  România poate supune la vot aderarea la spațiul Schengen fără să se teamă de o nouă evaluare în cazul unui vot negativ, țara noastră urmând să fie evaluată din nou, doar după aderarea la spațiul Schengen, în baza noilor normative aprobate în procesul de reformă a acestei zone.

„România a intenționat de zeci de ori să supună la vot aderarea la spațiul Schengen, dar de fiecare dată a retras solicitarea din cauza acestei temeri de reevaluare. Este timpul ca România să meargă până la capăt pentru obținerea acestui deziderat și să solicite un vot în Consiliu”, a conchis Victor Negrescu.

Continue Reading

S&D

Ucraina | Victor Negrescu: Liderii social-democrați europeni au reacționat prompt la nivelul UE și NATO pentru un răspuns eficient atât la nivel diplomatic, cât și umanitar

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) și social-democrații europeni au adoptat o declarație comună prin care își exprimă solidaritatea față de Ucraina și sprijinul pentru un răspuns comun al comunității internaționale.

Potrivit deputatului european, liderii social-democrați europeni au reacționat prompt la nivelul UE și NATO, inclusiv privind sancțiunile aplicate, pentru un răspuns coerent și eficient atât la nivel diplomatic, cât și umanitar.

„Familia noastră politică s-a poziționat inclusiv pentru aceste lucruri în Parlamentul European, ce a fost convocat de urgență săptămâna viitoare pentru o sesiune plenară dedicată situației din Ucraina”, a scris Victor Negrescu, pe Facebook.

 

„Totodată am avut o discuție cu reprezentanții noștri în Comisia Europeană pentru a identifica soluții la criza din domeniul energiei și a anticipa eventuale viitoare probleme. La propunerea colegilor noștri va exista un mecanism de sprijin pentru statele membre atât pentru asigurarea resurselor necesare de energie și de gaz, cât și pentru investiții suplimentare în perioada imediat următoare”, a conchis eurodeputatul.

Vladimir Putin a sfidat o avalanșă de sancțiuni internaționale, dând undă verde, joi, unei operaţiuni militare în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării: „Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT. 

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia. Ca urmare, președintele Volodimir Zelenski a decretat legea marțială în Ucraina ca urmare a atacurilor Rusiei, afirmând că țara sa este în stare de război, și a rupt legăturile diplomatice cu Moscova.

Urmăriți și: LIVE UPDATE Rusia a invadat Ucraina. Liderii SUA, UE, NATO, Germaniei și Marii Britanii denunță “o zi neagră pentru Europa”. România cere consultări la nivelul NATO

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL4 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA5 days ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.7 days ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

NATO2 weeks ago

Polonia a semnat contracte de achiziții de arme din Coreea de Sud: Învăţăm lecţia din ceea ce se întâmplă în Ucraina invadată de Rusia

Team2Share

Trending