Connect with us

S&D

Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Educație din Parlamentul European: Educația din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionat învățământul în timpul pandemiei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu (PSD, S&D), a atras atenția în prezentarea raportului său privind starea sistemului de învățământ românesc și perspective europene privind creșterea accesibilității și calității în educație asupra faptului că învățământul din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionată pandemia de către autorități, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Educația nu a fost o prioritate pentru cei care guvernează. Astăzi plătim slabul management al educației în contextul pandemiei, incapacitatea de a digitaliza adecvat procesul educațional, blocajele în implementarea proiectelor europene, cel mai mic buget pentru educație din ultimii ani, lipsa de măsuri sanitare și de echipamente medicale pentru școli și absența dialogului cu actorii relevanți din domeniu. Educația din România a rămas în urmă ca urmare a modului în care a fost gestionat învățământul în timpul pandemiei. Scăderea nivelului de pregătire va cântări adânc asupra perspectivelor de dezvoltare ale României. Trag un puternic semnal de alarmă că, fără o gândire strategică și o alocare bugetară adecvată, nu putem să ne revenim, iar situația riscă să fie tot mai rea”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

În cadrul documentului se face o analiză preliminară asupra situației la zi a zonei educaționale și se prezintă o serie de idei extrase din consultările publice realizate de europarlamentarul român. Raportul prezintă, de asemenea, o listă amănunțită cu proiectele și inițiativele europene ce pot constitui repere pentru decidenții din România, dar și programe și apeluri de proiecte ratate de România.

Este prioritar să avem un diagnostic real a ceea ce se întâmplă în sistemul educațional din România și să admitem situația dramatică pe care o traversăm. Abandonul școlar, scăderea calității procesului educațional, o digitalizare deficitară reprezintă doar simptomele unui grav deficit organizatoric la nivelul sistemului educațional și incapacitatea celor care ne-au guvernat în ultimul an în a reacționa rapid la probleme întâmpinate. Exemplul cel mai clar este strategia pentru digitalizare lansată public, fără să existe o evaluare reală a resurselor necesare și un posibil calendar de implementare. Copiii noștri nu trebuie să mai fie o nouă generație de sacrificiu” a adăugat europarlamentarul român.

În cadrul raportului dat publicității, reprezentantul României în Parlamentul European prezintă un program detaliat privind modul în care pot fi redeschise școlile în condiții de siguranță. Din punct de vedere medical, susține crearea unui program național de testare pentru educație, o campanie de informare dedicată privind importanța vaccinării, dar și alocarea de resurse suplimentare pentru echipamentele medicale necesare. În logica programului educațional, eurodeputatul prezintă modul în care se pot recupera cursurile și solicită adaptarea programei școlare și a examenelor naționale la noile condiții.

Raportul a fost rezultatul unui proces amplu de consultări publice. Profesorii, elevii, studenții, experții, părinții și comunitățile locale trebuie să devină co-creatori ai procesului educațional. Trebuie să setăm standarde de performanță și de competență ridicate, să dezvoltăm un sistem de stimulare a actului educațional și să descentralizăm decizia pentru a reda școala celor care sunt principalii preocupați de bunul mers al învățământului. Primul pas este depolitizarea educației. Nu în ultimul rând, trebuie să ne racordăm la dezbaterile europene în materie și să înțelegem că trebuie să modernizăm educația, prin consens, pentru ca viitorul României să fie unul mai bun” a conchis vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu.

Pentru a consulta raportul făcut public:  https://cutt.ly/7jAZ5mm

Eurodeputatul român a invitat pe toți cei interesați să vină în continuare cu sugestii și propuneri pentru a îmbunătăți documentul și a susține măsurile cele mai bune pentru educație.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Corina Crețu

Corina Crețu: Consolidarea drepturilor femeilor confruntate cu dificultăți enorme în România se poate face cu bani europeni

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Consolidarea drepturilor femeilor confruntate cu dificultăți enorme în România se poate face cu bani europeni, este mesajul transmis de fostul comisar european pentru politica regională Corina Crețu, actualmente eurodeputat, înaintea Zilei Internaționale a Femeii.

Ganduri înainte de 8 Martie

Da, avem în jurul nostru numeroase exemple de femei de succes din mediul de afaceri, din…

Posted by Corina Creţu on Saturday, 6 March 2021

 

Fostul comisar explică că România e află printre statele europene care înregistrează cele mai mari diferențe în ceea ce privește rata de angajare a femeilor, în comparație cu bărbații.

„În cazul femeilor cu vârstele cuprinse între 20 și 64 de ani, aceasta este de doar 61%, în condițiile în care rata de angajare pentru bărbați este de 79%. Totodată, procentul pentru femeile de vârstă activă este semnificativ mai mic în România față de media europeană, care este de 67%. Aceste date sunt un semnal privind dificultățile foarte mari cu care femeile din România încă se confruntă pe piața muncii.”

Corina Crețu precizează că au existat progrese în ultimii ani, cu precădere după integrarea europeană a României și dezvoltarea care a decurs de aici, însă „este clar pentru toată lumea că femeile încă se confruntă cu dificultăți enorme în România, cu dificultăți ce decurg din inegalități de gen, din sărăcie, din fenomene barbare încă foarte des întâlnite precum violența domestică, acces dificil la oportunități, lipsă de sprijin pentru susținerea în paralel a carierei și vieții de familie”.

Astfel, eurodeputata este de părere că „este vital să existe o preocupare reală pentru politici privind femeile și nevoile lor fundamentale – care încă sunt ignorate sau insuficient tratate de cei care pot lua decizii”. 

 În context, Corina Crețu amintește  un fapt reiterat de-a lungul anilor și anume, că avem „oportunitatea uriașă a fondurilor europene, pe care trebuie să le folosim cât mai mult”.

„Sunt bani europeni care pot fi utilizaţi pentru proiecte care să consolideze direct şi indirect drepturile femeilor, dar şi care să le asigure un trai mai bun. Sunt bani mulţi, sunt bani nerambursabili. Iar pentru ca aceşti bani să fie folosiţi este nevoie doar de muncă şi bună credinţă din partea autoritatilor”, apreciază fostul comisar european.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu: Conferința privind viitorul Europei, cea mai amplă consultare din istoria UE și o oportunitate ca vocea românilor să fie mai bine auzită la Bruxelles

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Uniunea Europeană pregătește cea mai amplă consultare publică din istoria sa, fiind o oportunitate ca vocea românilor să fie mai bine auzită la Bruxelles, a declarat vineri eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D), făcând trimitere la Conferința privind viitorul Europei.

“Conferința pentru viitorul Europei prinde contur la Bruxelles, după ce inițial aceasta a fost amânată ca urmare a pandemiei. Conferința va fi un amplu proces care se va desfășura atât online, cât și în format fizic și va permite cetățenilor europeni să își spună punctul de vedere cu privire la modul în care Uniunea Europeană poate funcționa mai bine. Părerile cetățenilor vor fi preluate și se va încerca implementarea lor”, a scris Crețu, pe pagina sa de Facebook.

“Fiind instituția care reprezintă direct cetățenii, Parlamentul European va avea un rol foarte important în pregătirea acestei conferințe. Este o oportunitate ca vocea cetățenilor pe care îi reprezentăm să se facă auzită direct, nemijlocit, la Bruxelles. De fapt, proiectul va avea succes doar cu implicarea cetățenilor și cred că sunt multe experiențe personale și profesionale (mai ales după această perioadă) care pot contribui la o schimbare în bine. Voi comunica și în viitor pe marginea acestui subiect, pentru că m-aș bucura ca un număr cât mai mare de români să se implice în conturarea viitorului Europei”, a continuat ea.

Conferința președinților din Parlamentul European, care reunește liderii tuturor grupurilor politice, a aprobat joi declarația comună privind lansarea Conferinței privind viitorul Europei (CoFoE), la o zi distanță după ce ambasadorii statelor membre ale UE au dat undă verde aceluiași document.

După aprobarea declarației comune, Conferința președinților a emis o declarație în care a subliniat că “Parlamentul European susține declarația comună pentru că dorim ca Conferința privind viitorul Europei să își înceapă activitatea cât mai curând posibil”.

“Conferința va contribui semnificativ la construirea unei Uniuni Cetățenești”, au transmis președintele Sassoli și liderii grupurilor politice.

În calitate de reprezentanți direcți ai cetățenilor europeni, așa cum se menționează în Tratatul UE, Parlamentul European va deține un rol de lider în cadrul Conferinței.

“În calitate de lideri de grup care reprezintă marea diversitate a cetățenilor UE, avem încredere că rolul proeminent al Parlamentului European se va reflecta în activitatea și în organizarea practică a Conferinței în sine”, mai arată declarația menționată.

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au dat miercuri undă verde unei declarații comune care lansează Conferința privind viitorul Europei, arată un document consultat de CaleaEuropeană.ro, un proiect pe care președinția portugheză a Consiliului își dorește să o lanseze pe 9 mai, de Ziua Europei.

Textul adoptat de statele membre setează structura, sfera și calendarul conferinței, având în vedere că, până acum, instituțiile UE au fost blocate într-o dezbatere despre cine ar trebui să conducă conferința, menită să implice cetățenii UE în procesul de elaborare a politicilor.

Potrivit unor surse europene, declarația comună oferă viziunea unei implicări a cetățenilor într-o dezbatere democratică pentru “construirea unei Europe mai reziliente” având bază valorile istorice promovate prin Declarația Schuman și cel mai recent exemplu de implicare europeană, participarea record a cetățenilor UE la alegerile europene din 2019. 

Declarația andosată de statele membre este semnată de președinții Parlamentului European, Comisiei Europene și președinției Consiliului UE și are în vedere organizarea de “evenimente în parteneriat cu societatea civilă și părțile interesată la nivel local, regional, național și european” prin participarea parlamentelor naționale și regionale, a Comitetului European al Regiunilor, a Comitetului Economic și Social European, a partenerilor sociali și a mediului academic.

Conferințe europene și naționale până în primăvara lui 2022

“Vom invita Conferința să ajungă la un set de concluzii până în primăvara anului 2022 pentru a oferi îndrumări privind viitorul Europei”, se arată declarația amintită, conform surselor citate.

Declarația subliniază că această Conferință privind viitorul Europei este “concentrată pe cetățeni” cu “o abordare de la bază la vârf” prin care europenii să își poată spună opinia despre viitorul UE.

La nivel european, instituțiile UE vor organiza “paneluri ale cetățenilor europeni”, în timp ce la nivel național, statele membre vor putea organiza evenimente care să vizeze “specificitățile lor naționale și instituționale” sub forma unor “paneluri ale cetățenilor naționali”.

O “președinție comună”. Cine va conduce Conferința? 

Conform documentului menționat, Conferința va fi condusă de liderii principalelor instituții ale Uniunii Europene, astfel președinții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene urmând să acționeze ca “președinție comună”.

O structură de guvernanță reprezentată de membri ai celor trei instituții va fi înființată pe criterii de reprezentare egală și de egalitate de gen. De asemenea, în cadrul Conferinței vor activa și un consiliu executiv, un secretariat și o plenară a Conferinței.

Plenara Conferinței se va asigura că recomandările venite din partea cetățenilor europeni și naționali vor fi dezbătute. Plenara se va reuni cel puțin o dată la șase luni și va fi alcătuită din reprezentanți ai Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene, precum și din reprezentanți ai parlamentelor naționale, ai Comitetului European al Regiunilor, Comitetului Economic și Social, societății civile și partenerilor sociali. De asemenea, va fi asigurată și o reprezentare din partea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate atunci când discuțiile vor viza rolul internațional al UE.

Agenda Conferinței: de la sănătate și schimbări climatice la transformare digitală, rolul UE în lume și valori democratice

De asemenea, Conferința privind viitorul Europei se va baza pe Agenda Strategică a Consiliului European pregătită la summitul de la Sibiu din 9 mai 2019, primul și singurul din istoria UE organizat chiar de Ziua Europei, orientările politice ale Comisiei Europene 2019-2024 și provocările determinate de pandemia de COVID-19.

Subiectele ce vor fi abordate în cadrul Conferinței vizează “construirea unui continent sănătos, lupta împotriva schimbărilor climatice și a provocărilor generate de mediu, o economie care funcționează pentru cetățeni, echitate socială, egalitate și solidaritate inter-generațională, transformarea digitală a Europei, drepturile și valorile europene inclusiv statul de drept, migrația, securitatea, rolul UE în lume, fundamentele democratice ale Uniunii Europene și consolidarea procesului democratic în UE”.

Conferința privind viitorul Europei va fi organizată de către Parlament, Consiliu și Comisie și trebuia să înceapă în mai 2020 și să se desfășoare pe o perioadă de doi ani, iar obiectivul inițial anunțat de Parlamentul European a fost ca această Conferință să determină un angajament concis al celor trei instituții principale ale UE de lansare a unor reforme profunde în concordanță cu preocupările cetățenilor, ce pot include o revizuire a tratatelor Uniunii Europene

În schimb, statele membre ale UE au exclus subiectul schimbării Tratatelor UE din cadrul dezbaterilor aferente Conferinței privind viitorul Europei.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu: Investițiile din domeniul sănătății pot fi realizate prin fonduri europene. România va trebui să depună urgent proiecte pentru cele 30 de miliarde de euro din MRR

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Investițiile, atât cele majore, cât și cele mai mici, din domeniul sănătății pot fi realizate prin fonduri europene, a afirmat joi eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D), într-o postare pe Facebook.

“Acest lucru este posibil și pentru România cu atât mai mult în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, când va exista un program special dedicat sănătății. În plus, România va trebui sa depună urgent proiecte pentru accesarea celor 30 miliarde EUR care sunt puse la dispoziția țării noastre prin intermediul Mecanismului de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene”, a scris ea.

Eurodeputatul român a subliniat că există în țara noastră mai multe exemple de succes de astfel de investiții, realizate din Bugetul pe termen lung 2014-2020 (care poate fi consumat până în 2023). Printre acestea se numără „Laboratorul de cercetări de endocrinologie moleculară, celulară și structurală – ENDOCED” al Institutului Național de Endocrinologie “C. I. Parhon” din București – care a fost echipat la standarde europene, beneficiind de o asistență financiară din partea Comisiei Europene de circa 36,6 milioane lei.

“Sunt fericită să știu că astfel de proiecte, realizate pe parcursul mandatului meu de Comisar European, au stabilit precedente care merită urmate, pentru că fondurile de investiții pe care le-am gestionat au contribuit la îmbunătățirea vieții pacienților din România. Sper ca acum, când e și mai multă nevoie de investiții în sănătate, aceste oportunități să fie folosite din plin”, a conchis Crețu.

Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat miercuri că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este în elaborare, fiind la nivel de draft, iar în actuala formă, pentru Educaţie sunt alocate fonduri reprezentând 9% din bugetul PNRR, iar pentru Sănătate aproape 3 miliarde de euro.

De asemenea, România a anunțat încă de anul trecut că în exercițiul financiar 2021-2027 va înființa un program operațional pentru domeniul sănătății.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

ROMÂNIA6 hours ago

Premierul Florin Cîțu: Peste 2,6 milioane de doze de vaccin anti-COVID vor sosi în România în martie

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Președintele Iranului, după întâlnirea cu șeful diplomației irlandeze: Soluționarea problemelor cu semnatarii europeni ai acordului nuclear, posibilă doar prin negociri întemeiate pe respect reciproc și pe evitarea amenințărilor și presiunilor

MAREA BRITANIE9 hours ago

Post-Brexit: Marea Britanie pregătește relaxarea controalelor vamale pentru produsele alimentare și alte importuri din UE pentru a evita o criză a aprovizionării

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Piața unică: Comisia Europeană adoptă noi documente orientative pentru a facilita libera circulație a mărfurilor

Corina Crețu14 hours ago

Corina Crețu: Consolidarea drepturilor femeilor confruntate cu dificultăți enorme în România se poate face cu bani europeni

U.E.1 day ago

Angela Merkel avertizează că pandemia Covid-19 ar putea pune în pericol progresele înregistrate în ceea ce privește egalitatea de gen

Dragoș Pîslaru1 day ago

Dragoș Pîslaru vrea să afle opinia factorilor interesați asupra temelor cu impact social din UE: Dialogul social european este ceva ce mi-am propus să întrețin de la începutul mandatului

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul apărării Nicolae Ciucă a atras atenția asupra nevoii de prioritizare a digitalizării în domeniul strategic în contextul unei tendințe globale accelerate de pandemia COVID-19

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Florin Cîțu: În PNRR sunt alocate sume considerabile pentru construcția de spitale noi. Reforma trebuie să se vadă în investiții

ROMÂNIA1 day ago

Primarul Emil Boc: Abecedarul politicii de locuire la Cluj-Napoca și zona sa metropolitană se bazează pe calitate, coerență și integrare

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Florin Cîțu: În PNRR sunt alocate sume considerabile pentru construcția de spitale noi. Reforma trebuie să se vadă în investiții

FONDURI EUROPENE2 days ago

Nicușor Dan: Primăria Capitalei a depus la MIPE proiecte care însumează 7 miliarde de euro. Acestea vizează domenii precum protecţia mediului, sănătatea, termoficarea, educaţia

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Florin Cîțu consideră că digitalizarea administrației publice reprezintă ”un mod natural de a îmbunătăți comportamentul statului față de cetățeni”: Va fi finanțată din fonduri europene

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu are convingerea că premierul României va acorda prioritate proiectelor de infrastructură din Oltenia și Nordul Moldovei în vederea recuperării decalajului de dezvoltare între regiuni

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE1 week ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE1 week ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache1 week ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

Advertisement
Advertisement

Trending