Connect with us

POLITICĂ

Victor Ponta: Dacian Cioloș greșește afirmând că „locul României este în nucleul dur al UE”

Published

on

Victor Ponta, fost premier al României și actual deputat și președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, consideră că afirmația fostului premier Dacian Cioloș conform căruia „România se află în nucleu dur al UE” este incorectă.

În cadrul unei postări pe un site de socializare, Victor Ponta a precizat că Dacian Cioloș „știe foarte bine că vinde publicului din țara noastră o iluzie care va duce la mari dezamăgiri și frustrări”.

Această reacție survine ca urmare a vizitei lui Dacian Cioloș la Bruxelles unde a fost primit de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în urma căreia a afirmat că „locul României este în nucleul dur al UE, iar pentru a ajunge acolo trebuie să fie credibilă și implicată”.

În susținerea acestei afirmații, fostul premier a argumentat că România nu poate fi considerată parte a nucleului dur al UE din cauza faptului că încă nu face parte din Zona Euro, nu a fost acceptată în spațiul Schengen, nu are aceeași poziție cu Germania privind imigrația, are o disciplină fiscal-bugetară extrem de strictă și încă are insitutit Mecanismul de Cooperare și Comunicare (MCV).

După „alegerile recente din Olanda și după ce am văzut aseară dezbaterea între principalii candidați din Franța, vă spun adevărul – uitați de Schengen”, a indicat Victor Ponta, arătând că în următorii 4 ani acest obiectiv nu poate fi realizat în lipsa unui consens la nivel european.

„După poziția românească la momentul crizei refugiaților (am votat contra Germaniei după care am spus că acceptăm redistribuirea și i-am păcălit că nu am mai făcut nimic), credibilitatea noastră este zero”, a precizat Ponta, făcând referire tocmai la discrepanța de viziune dintre Germania și România privind primirea refugiaților și la lipsa de solidaritate a țării noastre.

Totodată, fostul premier a mai făcut referire și la perspectiva îndepărtată a aderării la Zona Euro: „Opinia mea este că în condițiile actuale o aderărare a țării noastre la Zona Euro mai repede de 2025 ar fi o lovitură mortală pentru firmele românești și pentru puterea de cumpărare a omului obișnuit”.

Citiți și Dacian Cioloș, mesaj de la Bruxelles: Locul României este în nucleul dur al UE

Mecanismul de Cooperare și Verificare prin intermediul căruia Comisia Europeană evaluează măsurile întreprinse de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției reprezintă un alt factor pe care Victor Ponta îl ia în cosiderare când afirmă că România nu se află în cadrul nucleului dur al Uniunii Europene: „Dacă Dacian Cioloș (cu Klaus Iohannis președinte) nu a reușit să obțină nici măcar o promisiune și o dată aproximativă pentru finalizarea MCV, cum spune că ne bagă el în nucleu dur? ”

„Nu trebuie să ignorăm motivele de mentalitate, cultură, civilizație și prejudecățile care țin de șabloanele și dezinformarea presei occidentale, dar și de propria noastră prostie în a ne exporta bătăliile interne către Europa”, a mai menționat Victor Ponta.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților a oferit și soluții la toate aceste probleme cu care România se confruntă, și anume: explicarea către concetățeni a conceptului de „nucleu dur al UE” și de ce nu este bună poziționarea în acea tabără, negocierea în mod pragmatic și hotărât care este statutul României în noua configurație europeană (alături de Grupul de la Vișegrad și Bulgaria), dezvoltarea economiei, a infrastructurii, a relațiilor comerciale și a potențialului uman mai repede decât media europeană.

„De câte ori cineva va spune că avem nevoie de „mai multă Europa” să răspundem că întâi ne trebuie „mai multă România” și pe urmă, cu tot dragul Europa”, a conchis fostul prim-ministru român.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

POLITICĂ

Ramona Mănescu participă la deschiderea Conferinței Generale AIEA. Ministrul de Externe va avea o întrevedere cu directorul general interimar al organizației, Cornel Feruță

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, participă luni, la Viena, la deschiderea Conferinţei Generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis CaleaEuropeană.ro.

Potrivit sursei citate, Ramona Mănescu va avea întrevederi cu directorul general interimar al AIEA, ambasadorul Cornel Feruţă, precum şi cu reprezentanţi de nivel ai statelor participante.

Delegaţia României va reconfirma sprijinul pentru continuarea şi consolidarea rolului AIEA la nivel global şi va evidenţia programul nuclear naţional, care se ridică la cele mai înalte standarde internaţionale în materie de securitate şi siguranţă nucleară.

Conferinţa Generală (CG AIEA) este cel mai înalt for decizional al AIEA, care reuneşte reprezentanţii tuturor statelor membre din Agenţie.

CG se întruneşte anual, începând din 1957, în cursul lunii septembrie, pentru a analiza şi aproba programul şi bugetul organizaţiei.

Totodată, în cadrul CG se iau decizii referitoare la probleme de interes pentru statele membre şi pentru comunitatea internaţională. 

Citiți și
Diplomatul român Cornel Feruţă a intrat în cursa pentru a deveni noul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Un nou moment de prestigiu internațional pentru România: Diplomatul Cornel Feruță a fost numit director general interimar al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

S-au încheiat înscrierile pe votstrainatate.ro: Doar 80.000 de români din diaspora s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență sau la o secție de votare la prezidențiale

Published

on

© AEP

Doar 79.947 de români din străinătate s-au înscris la alegerile prezidențiale din această toamnă, până duminică la orele 23:59:59, când s-a încheiat perioada de înregistrare, arată datele de pe platforma votstrainatate.ro. 41.003 s-au înscris pentru votul prin corespondență, iar 38.944 de români s-au înscris ca alegători la secțiile din străinătate.

La alegerile europarlamentare din mai, la secțiile din străinătate au votat 375.000 de persoane.

Termenul inițial fusese stabilit pentru 11 septembrie, dar Guvernul a prelungit înscrierile până pe 15 septembrie.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie. Românii din străinătate vor vota pentru preşedintele României pe 8, 9 şi 10 noiembrie şi, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, pe 22, 23 şi 24 noiembrie. 

Persoanele care au votat prin corespondență și ale căror voturi nu au ajuns la timp, vor fi notificate în timp util, astfel încât să poată merge la cea mai apropiată secție de votare pentru a își exercita dreptul, a declarat joi Constantin Buică, președintele Autorității Electorale Permanente.

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Votstrăinătate.ro: Românii din diaspora mai au timp să se înregistreze până la miezul nopții pentru a vota la prezidențiale. Peste 77.000 de români s-au înscris deja

Published

on

© Autoritatea Electorală Permanentă

Românii din afara granițelor mai au timp până astăzi, 15 septembrie, orele 23:59:59, pentru înregistrarea cetăţenilor români cu drept de vot din străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegători la o secţie de votare organizată în străinătate, pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Termenul inițial – 11 septembrie -, a fost prelungit prin ordonanță de urgență de către Guvern până duminică, 15 septembrie. Conform platformei www.votstrainatate.ro, până duminică la prânz s-au înregistrat 77.027 de cetățeni pentru a vota în străinătate la alegerile prezidențiale:  37.481 la o secție de votare și 39.546 prin corespondență.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular online.

Românii din străinătate vor vota pentru preşedintele României pe 8, 9 şi 10 noiembrie şi, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, pe 22, 23 şi 24 noiembrie. 

Citiți și AEP: Românii din străinătate se pot înregistra online pentru a vota la alegerile prezidențiale

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending