Victor Ponta, la CNN: România trebuie să le demonstreze vecinilor că drumul spre succes este unul proeuropean și proatlantic

ponta bb2 featuredRomânia trebuie să le demonstreze vecinilor săi – Ucraina, Republica Moldova, Georgia – că drumul spre succes al unei țări este unul democratic, proeuropean și proatlantic, a declarat luni premierul Victor Ponta într-un interviu pentru postul de televiziunea CNN, potrivit Agerpres, precizând că în câteva zile va efectua o vizită la Kiev.

“România ar trebui să le demonstreze vecinilor săi — Ucraina, Republica Moldova, Georgia — că drumul spre succes al unei țări este unul democratic, proeuropean, proatlantic. Și, ca prim-ministru, am reușit nu doar să mențin țara în această direcție, ci și să îmbunătățesc situația economică și prosperitatea. Acesta este un bun exemplu pentru vecinii noștri”, a spus prim-ministrul român, întors recent dintr-o vizită în SUA.

El a mai afirmat că, probabil, cea mai importantă și de succes reformă în România este cea din energie, care poate fi un bun exemplu pentru restul regiunii, adăugând că ‘independența energetică este cea mai importantă luptă ce trebuie câștigată’.

“Anul trecut, în 2013, am reușit să avem cel mai rapid ritm de creștere economică — 3,5%. Anul acesta va fi ceva mai mic, între 2% și 3%. Avem o rată a șomajului sub 7% și un deficit foarte mic. Este foarte important să continuăm reformele structurale. Poate cea mai importantă și cea mai de succes în România — și un bun exemplu pentru restul regiunii — este cea din energie, deoarece, vorbind despre Ucraina și despre regiunea Mării Negre, independența energetică este cea mai importantă luptă ce trebuie câștigată”, a declarat Ponta, răspunzând unei întrebări despre așteptările privind economia României în cazul în care va ajunge președinte.

“Cred că arma cea mai eficientă a Rusiei este energia. Și, atât timp cât România și țările din regiune sunt independente energetic, vor continua să crească și să ofere prosperitate, stabilitate și predictibilitate pentru această regiune”, a adăugat el.

“În câteva zile voi efectua o vizită la Kiev. Am fost de multe ori în acest an la Chișinău. Acesta este mesajul — dacă aceste țări și aceste popoare vor avea încredere în europeni și vor urma calea prodemocratică și proeuropeană, vor avea de asemenea instituții puternice, prosperitate și o luptă împotriva corupției, precum și o îmbunătățire clară a standardelor lor de viață”, a subliniat Ponta.

El a spus totodată că trebuie o mai mare solidaritate cu țări precum Ucraina, Republica Moldova și Georgia, pentru că, fiind mai aproape de Rusia, este mai dificil pentru ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.