Connect with us

FONDURI EUROPENE

Victor Ponta: Nu este adevărat că nu se iau bani europeni. POSDRU, un pariu câştigat

Published

on

rp_ponta-gov.ro_1-300x200.jpgPremierul Victor Ponta afirmă că, după ce a fost unul dintre coşmarurile guvernanţilor, POSDRU este acum un pariu câştigat şi, în pofida declaraţiilor politice conform cărora nu atrage fonduri europene, acest program continuă cu proiecte de care beneficiază categorii sociale cu cea mai mare nevoie.

Şeful Guvernului a asistat, luni, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la semnarea a 63 de contracte în cadrul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), cu o valoare totală de 160 milioane euro, din care 140 milioane euro o reperezintă finanţarea Uniunii Europene.

“POSDRU a fost unul – era să zic în urmă cu câţíva ani unul din coşmarurile noastre – din fericire, unul din pariurile pe care le-am câştigat. Un program nu doar suspendat, dar un program care a chinuit pe foarte multă lume şi care a irosit foarte multe resurse (…) Este un program operaţional de care au nevoie exact cei care au cea mai mare nevoie. Din acest punct de vedere, primul mesaj pe care am vrut să-l dăm prin această mini-ceremonie a fost că merge mai departe programul, că se semnează noi contracte, că sunt programe în derulare. Uneori, discursul politic încurcă munca obişnuită «nu se ia niciun ban european, nu se face nimic». Ba da, se face şi se fac lucruri bune”, a afirmat Ponta, în discurs, potrivit Mediafax.

La rândul său, ministrul Teodorovici a arătat că noile cereri de propuneri în cadrul POSDRU vor duce la crearea, în total, a 27.000 de noi locuri de muncă.

POSDRU este unul dintre proiectele suspendate anterior de către Comisia Europeană, pentru nereguli identificate în atribuirea contractelor finanţate din fonduri europene.

 

 

.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Serban Ioan

    September 22, 2014 at 3:30 pm

    Sa vedeti si cum se cheltuiesc fodurile europene ! De exemplu in Bucuresti, sect 6, Drumul Taberei folosesc la distrugerea oricarei plante verzi care exista pe langa blocuri! …Nu stiu cati bani se iau pt asta dar trebuie sa fie cevaa dupa ravna pe care o depun cu totii: primaria, consilieri, firma si angajatii firmei (firmelor) care au facut din cartier un desert…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

FONDURI EUROPENE

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, despre ”situația gravă preluată” privind absorbția fondurilor europene: Valorificarea tuturor oportunităților de finanțare nerambursabilă, prioritatea mandatului meu

Published

on

© Violeta Alexandru/ Facebook

Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a realizat o evaluare a situației absorbției fondurilor externe nerambursabile găsite la preluarea mandatului și după 10 luni de la începerea anului curent, puțin peste jumătate din fondurile externe nerambursabile au fost atrase.

”România se poate dezvolta prin absorbție de fonduri europene. Din păcate, cu mai puțin de 2 luni până la finalul anului, după 10 luni din an deja trecute, puțin peste jumătate din fondurile externe nerambursabile alocate Ministerului Muncii au fost atrase”, a transmis aceasta pe pagina oficială de Facebook.

Violeta Alexandru a menționat că valorificarea tuturor oportunităților de finanțare nerambursabilă va fi una dintre prioritățile fundamentale ale mandatui său:”Țara noastră se modernizează dacă ne pasă să atragem resurse puse la dispoziție României. Vom pregăti fișe de proiecte pentru anii următori. Îmi pasă!”

În acest sens, Violeta Alexandra a subliniat că se va concentra în acest mandat pentru a repara ”situația gravă preluată”: ”Fac tot ceea ce pot pentru a salva cât mai mult din situația gravă preluată. Mai avem cam 1 lună, de fapt, după 20 decembrie puțin probabil să se mai facă plăți.”

”Cele mai multe proiecte (oricum, puține) sunt la Minister, în aparatul central. Cele mai puține – Casa de Pensii și Inspecția Muncii. Foarte puține proiecte la ANOFM, mă așteptam să găsesc cele mai multe proiecte aici. Păcat – pentru domeniul șomajului în care avem nevoie de resurse. Păcat – pentru creșterea capacității prin care să se livreze beneficii sociale, în mod profesionist”, informează aceasta.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Ministrul Fondurilor Europene, prima măsură de la preluarea mandatului: Vor fi simplificate procedurile pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare

Published

on

© Raluca Turcan/Facebook

Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a anunțat luni prima măsură de sprijin pentru beneficiarii proiectelor de apă și canalizare, ca parte a unui amplu demers de simplificare și debirocratizare anunțat la preluarea mandatului de ministru al Fondurilor Europene, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Beneficiarii proiectelor de apă și apă uzată, implementate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, vor avea parte de o primă măsură de simplificare în elaborarea și aprobarea cererilor de finanțare pentru proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare, informează Ministerul Fondurilor Europene.

Prin HG 813/2019 (publicată luni în Monitorul Oficial) pentru modificarea Anexei la Hotărârea Guvernului nr. 677/2017 privind aprobarea Metodologiei de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă, Ministerul Fondurilor Europene a propus aplicarea unei rate standard (rată forfetară) pentru determinarea cuantumului investițiilor din fonduri nerambursabile ce pot fi susținute prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), în actuala perioadă de programare.

”Inițiativa reflectă unul dintre obiectivele mandatului meu, de a sprijini beneficiarii pe tot parcursul pregătirii și implementării proiectelor atât de necasare creșterii calității vieții cetățenilor”, a declarat Ioan Marcel Boloș.

Această măsură a fost necesară pentru accelerarea aprobării proiectelor majore de către Comsia Europeană, precum și pentru asigurarea unui portofoiu de proiecte care să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare a României, respectiv accesul la servicii de alimentare cu apă și canalizare.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Premierul desemnat Ludovic Orban: Avem ca prioritate evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene

Published

on

© Partidul National Liberal/ Facebook

Premierul desemnat Ludovic Orban a susținut luni, în discursul său în plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului, că una din prioritățile asumate de viitorul cabinet executiv este evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene.

O prioritate este adoptarea măsurilor pentru evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene. Riscăm să pierdem 600 de milioane de euro în acest an, iar anul viitor 3,2 miliarde de euro, mai ales din cauza că pe POIM nu s-a semnat aproape niciun contract din marile proiecte”, a spus Orban, în plen.

Săptămâna trecută, în timpul audierilor din Comisiile de specialitate ale Parlamentului, propunerea de ministru pentru Ministerul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a susținut că există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde de euro în anul 2020.

De altfel, în programul de guvernare depus de PNL în Parlament, figurează ca obiectiv ”adoptarea măsurilor necesare pentru a evita riscul de dezangajare a fondurilor europene și pentru soluționarea situațiilor care fac obiectul procedurilor de infringement”.

Plenul reunit al Parlamentului României s-a întrunit luni pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Ludovic Orban, la peste trei săptămâni distanță după ce cabinetul Vioricăi Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură și cu șase zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

 

Continue Reading

Facebook

Europarlamentarul Clotilde Armand, Renew Europe, organizează Conferința „Europa de Vest vs. Europa de Est? Nu. O Europă mai convergentă” București, vineri, 13 decembrie a.c., începând cu orele 11:00, la hotel Hilton – Athénée Palace, Salon Le Diplomat

Advertisement
Advertisement

Trending