Connect with us

BUSINESS

Victor Ponta: Se pare că nu avem gaze de şist, ne-am bătut foarte tare pe ceva ce nu avem

Published

on

rp_victor-ponta-300x217.jpgRomania se pare ca nu dispune de gaze de sist si “s-a batut”, astfel, pe ceva ce nu are, a sustinut, duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3, premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax

Singura companie care a facut explorari privind existenta gazelor de sist este Chevron, care ar urma sa faca publice rezultatele anul viitor. In piata energetica au circulat informatii potrivit carora zacamintele gasite de Chevron nu ar fi suficient de atractive din punct de vedere comercial, dar Chevron nu a comunicat oficial rezultatul.

Ponta a adaugat ca Romania trebuie sa fie independenta energetic si sa aiba propriile resurse off-shore si conventionale, iar moderatorul i-a propus ca “povestea cu gazele de sist” sa fie amanata putin, deoarece resursele existente in Marea Neagra asigura independenta energetica a tarii pentru 30 ani, in timp ce gazele de sist reprezinta o tema controversata care aduce multe puncte defavorabile oricarui politician care o sustine.

“Oricum s-a amanat, pentru ca… se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista”, a spus Ponta, fara a dori sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.

El a precizat ca gazele conventionale din Marea Neagra sunt in explorare.

In luna iulie, compania Chevron a finalizat activitatile de explorare a gazelor de sist la sonda de la Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri, precizand atunci ca informatiile obtinute pe parcursul operatiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potentialului zacamantului.

Compania Chevron a demarat, la inceputul lunii mai, lucrarile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii vasluiene Silistea, comuna Pungesti, fiind prima locatie din Romania unde compania petroliera a inceput prospectiunile pentru identificarea unor posibile zacaminte neconventionale.

Societatea Chevron Romania mai detine trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis – Bacesti, Popeni – Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a mai obtinut, in aprilie 2014, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare in perimetrul detinut la Puiesti.

Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la Pungesti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Si activisti din sapte tari ai organizatiei Greenpeace au protestat fata de operatiunile de explorare a gazelor de sist in Romania.

Totodată, Curtea aminteşte că Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate socială nu reglementează condiţiile de acordare a prestaţiilor speciale în numerar de tip necontributiv. Întrucât această competenţă aparţine legiuitorului naţional, acesta este competent şi să definească întinderea acoperirii sociale asigurate prin respectivul tip de prestaţie.

Astfel, stabilind condiţiile şi întinderea acordării prestaţiilor speciale în numerar de tip necontributiv, statele membre nu pun în aplicare dreptul Uniunii, astfel încât Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene nu este aplicabilă.

În ceea ce îi priveşte pe cei doi români din Germania, CJUE arată că nu dispun de suficiente resurse, aşa încât nu pot pretinde un drept de şedere în Germania în temeiul Directivei “cetăţean al Uniunii” şi nu se pot prevala de principiul nediscriminării consacrat prin directivă şi prin Regulamentul privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

 

.

 

.

BUSINESS

Marcel Boloș: Cele mai respectate agenții de rating din lume reconfirmă stabilitatea economică a României. Investițiile sunt vitale și trebuie protejate

Published

on

© Marcel Boloș/ Facebook

Cele mai respectate agenții de rating din lume confirmă stabilitatea economică a României, a precizat sâmbătă ministrul finanțelor publice, Marcel Boloș, după ce agenția Moody’s a reconfirmat ratingul suveran și perspectiva stabilă a României, așa cum au stabilit și agențiile Fitch și S&P.

“O nouă dovadă că Guvernul actual a luat măsurile necesare și că deciziile asumate de coaliție ne duc pe drumul corect”, a scris Boloș, pe Facebook.

Potrivit ministrului liberal, Moody’s se așteaptă la menținerea tendinţei de creştere rapidă a productivităţii muncii, deoarece România continuă să ajungă din urmă economii mai avansate din Europa.

Agenția precizează că reformele şi investiţiile din Mecanismul de Redresare și Reziliență şi alte instrumente din fonduri europene încep să aibă impact asupra potenţialul de creştere al economiei.

Adică investițiile despre care mă auziți că spun, de când am venit la Ministerul Finanţelor, că sunt vitale pentru dezvoltarea României și că trebuie protejate: investiții în autostrăzi, școli, spitale, rețeaua de apă-canalizare și așa mai departe”, a completat ministrul de resort.

El a precizat că aceste investiții pot fi protejate prin reforme și politici economice responsabile, care să aducă sustenabilitate fiscal-bugetară.

“Adică să luăm acele măsuri care să ne ducă în sfera normalității, unde nu mai consumăm mai mult decât producem. Pentru că Moody’s mai subliniază și aspecte care nu ne bucură: problemele în reducerea deficitului bugetar „ar putea duce la suspendarea unei părți din fondurile PNRR anul viitor””, a mai punctat Marcel Boloș.

Moody’s Investors Service a confirmat vineri la “Baa3” ratingul pe termen lung al României, cu perspectivă stabilă, iar calificativul pe termen scurt a fost menţinut la “Prime-3”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Confirmarea ratingului “Baa3” reflectă perspectivele robuste de creştere pe termen mediu ale României, sprijinite de influxurile solide de fonduri europene şi investiţii străine directe (FDI). De asemenea, reflectă indicatorii privind povara datoriei şi accesibilitatea datoriei, care rămân mai solide decât a altor ţări cu acelaşi rating, deşi ambele ar urma să se deterioreze gradual în următorii ani, în urma unui nivel încă ridicat al deficitului bugetar şi a creşterii costurilor cu plata dobânzilor. Aceste evoluţii sunt contrabalansate de slăbiciunea calităţii instituţiilor ţării şi de susceptibilitatea la riscurile de vulnerabilitate geopolitice şi externe, se arată în comunicat.

Perspectiva stabilă echilibrează tendinţa economică pozitivă faţă de dificultăţile continue ale Guvernului de a reduce în mod durabil deficitul ridicat fiscal şi deficitul de cont curent ale României. Deşi acestea nu reprezintă riscuri iminente la adresa profilului de creditare al României, cu toate acestea deficitele gemene reprezintă o potenţială sursă de vulnerabilitate pentru solvabilitate, avertizează Moody’s.

Continue Reading

BUSINESS

Nicolae Ciucă: În discuțiile asupra pachetului măsurilor fiscale, am susținut capitalul românesc. Măsurile trebuie echilibrate cu reducerea cheltuielilor bugetare

Published

on

© Nicolae Ciuca/ Facebook

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că a susţinut ca măsurile fiscale să fie echilibrate cu reducerea cheltuielilor bugetului de stat, adăugând că băncile din România trebuie să sprijine și să capitalizeze companiile româneşti.

Ciucă a menţionat că şi-a luat angajamentul, în nume personal şi al ministrului de finanţe, ca tot ceea ce va însemna modificarea fiscal-bugetară pentru viitor să se petreacă după o perioadă suficient de mare, de cel puţin 6 luni.

“Ne aflăm faţă în faţă cu cei mai performanţi oameni de afaceri din România care merită aprecierea noastră, merită consideraţia şi merită să fie promovaţi ca model pentru tot ceea ce înseamnă creativitatea, inovaţia, ambiţia, munca, dăruirea, stăruinţa, tenacitatea pentru a reuşi în afaceri. Chestiunea aceasta s-a văzut şi a fost cât se poate de încurajatoare, dacă ne uităm la o cifră care spune totul despre ceea ce înseamnă consolidarea mediului de afaceri din România: anul trecut, 2022, nu că aş fi fost prim ministru, n-am niciun merit, dar numărul firmelor nou înfiinţate a ajuns la 152.000, ceea ce reprezintă cel mai mare număr din istoria noastră post decembristă”, a afirmat Ciucă, la cea de-a XXXI-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor Private din România, organizată de Consiliul Naţional al IMM-urilor din România, relatează Agerpres.

El a menţionat contextul internaţional “cât se poate de volatil şi de sensibil” în care se află ţara noastră, menţionând că “piaţa economiei este foarte sensibilă la un cadru de securitate destul de efervescent”.

“Suntem ţară de graniţă a Ucrainei, suntem nu departe de ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu, suntem într-o zonă, regiunea Mării Negre, cu tot ceea ce înseamnă zona Balcanilor de vest, zona conflictelor îngheţate din jurul Mării Negre şi vrem, nu vrem toate aceste chestiuni impactează, produc consecinţe şi pentru mediul de afaceri. De aceea, spuneam de responsabilitatea oricărui lider, indiferent unde îşi desfăşoară activitatea, trebuie să se concretizeze în a încuraja orice formă de dialog, orice formă de parteneriat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Ciucă a afirmat că în perioada în care a fost premier a încercat să asigure cadrul necesar, încrederea pentru ca investiţiile să continue, capitalul românesc să se consolideze, iar Guvernul a venit cu forme de sprijin – ajutoare de stat, facilităţi fiscale – pentru a da cât mai multă competitivitate întreprinzătorilor mediului de afaceri din România.

“Sigur, putem să discutăm despre cifre şi să aducem în discuţie faptul că anul trecut am reuşit, şi am reuşit cu dumneavoastră, prin tot ceea ce aţi făcut dumneavoastră, prin dumneavoastră înşivă şi împreună cu investitorii străini, să realizăm o creştere în valoare nominală a PIB-ului de 49 de miliarde de euro. Am reuşit să realizăm un cadru, aşa cum spuneam, de încredere pentru investitorii străini şi am beneficiat de aproximativ 11 miliarde de euro investiţii străine directe”, a adăugat Ciucă.

El a mai spus că aproximativ 2 milioane şi jumătate de locuri de muncă sunt asigurate de IMM-uri şi că, în ansamblu, companiile româneşti asigură o profitabilitate de 7,8%.

“Am găsit oameni de mare onoare şi oameni cu deschidere şi cu un apetit care a fost cât se poate de benefic în identificarea soluţiilor. Avem nevoie de toate propunerile dumneavoastră în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor bugetare. Aparatul sau instituţiile guvernamentale trebuie să-şi calibreze foarte bine, atât structura, cât şi cheltuielile”, a menţionat Nicolae Ciucă.

Ciucă a mai spus că a susţinut, în calitate de lider al PNL, reducerea cheltuielilor de la nivelul bugetului de stat.

“Prima formă a Ordonanţei apărea doar cu presiune pe mediul de afaceri şi am susţinut ca aceste măsuri fiscale să fie echilibrate cu reducerea cheltuielilor de la nivelul bugetului de stat. Este absolut nevoie să reducem şi să chibzuim toate aceste cheltuieli şi să vedem cum facem să sprijinim mediul de afaceri. Am menţinut că tot ceea ce a ţinut de impozitul pe venit, impozitul pe profit, impozitul pe dividende, este 8%, cel mai mic în Europa, pentru că am înţeles foarte bine că aveţi nevoie de capital pentru a putea să vă dezvoltaţi în continuare investiţiile”, a afirmat preşedintele Senatului.

El a transmis un mesaj băncilor să susţină companiile româneşti.

“Totodată, (…) dincolo de ceea ce poate să facă Guvernul, ce pot să facă instituţiile statului, băncile din România trebuie să vină şi să sprijine, să capitalizeze companiile româneşti. Discutăm de un raport credite-depozite de 70%. Normal ar fi să depăşească 100%. Şi când spun toate acestea, am în vedere că am avut discuţii la fel de deschise şi cu Asociaţia Băncilor din România, rugându-i să înţeleagă potenţialul de dezvoltare a României şi oportunităţile pe care le oferă cei care s-au angajat şi îşi riscă propriul buget pentru investiţii, iar băncile de aceea sunt aici,să asigure finanţarea necesară, să capitalizeze afacerile din România”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că modificările fiscal-bugetare pentru viitor trebuie să se petreacă după o perioadă suficient de mare.

“Sigur, acum o să spuneţi: voi vorbiţi de predictibilitate, când aţi venit şi aţi luat măsuri în derularea anului fiscal-bugetar şi v-a afectat planul de afaceri? Am căutat ca şi aceste măsuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Totuşi trebuie să avem în vedere, şi am reţinut foarte bine de la dumneavoastră, nevoia de primenire a politicilor fiscal-bugetare, motiv pentru care angajamentul meu personal, al ministrului de Finanţe, am discutat ca tot ceea ce va însemna modificarea fiscal-bugetară pentru viitor să se petreacă după o perioadă suficient de mare. Eu m-am angajat în faţa mediului asociativ de cel puţin şase luni pentru dezbateri pe grupuri de lucru, pe sectoare de activitate, astfel încât să putem să asigurăm acea stabilitate şi predictibilitate fiscală pentru termen mediu şi lung”, a mai spus Ciucă.

Continue Reading

BUSINESS

Banca Transilvania și Fondul European de Investiții au încheiat acord pentru susținerea IMM-urilor din România

Published

on

Banca Transilvania (BT) și Fondul European de Investiții (FEI) au semnat un acord de garantare prin care BT va acorda IMM-urilor credite cu garanții de portofoliu în valoare de 1,5 miliarde lei. 

Companiile vor putea accesa prin intermediul Băncii Transilvania credite de până la 7,5 milioane de euro atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții, cu garanții de maxim 70% din valoarea facilităților de credit. 

Acordul vizează două programe destinate sectorului privat, Competitivitate (The SME Competitiveness Guarantee) și Sustenabilitate (The SME Sustainability Guarantee), finanțate prin Facilitatea de Recuperare și Reziliență din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și beneficiază de sprijinul InvestEU. 

Ne bucurăm să fim parte din acest nou acord cu Fondul European de Investiții, prin care vom facilita accesul antreprenorilor la noi finanțări. IMM-urile sunt partea aspirațională din ecosistemul BT de susținere a companiilor, cel mai mare din România, care contribuie la transformarea sustenabilă a economiei românești, ținând cont de obiectivele europene”, declară Daniel Szekely, Director Executiv IMM & Microbusiness, Banca Transilvania. 

Grupul Financiar Banca Transilvania și Fondul European de Investiții au derulat proiecte similare până acum – Inițiativa pentru IMM-uri, Jeremie, POIIMM, Cosme Covid-19 și Skills & Education –, prin care au susținut peste 2.500 de clienți IMM ai băncii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE1 hour ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind legislația UE de protecție a jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

INTERNAȚIONAL2 hours ago

A murit Henry Kissinger, figură marcantă a diplomației SUA și fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională. Veteranul diplomat avea 100 de ani

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

U.E.18 hours ago

UE are un „interes strategic” pentru dezvoltarea unui cadru de dialog actualizat cu Turcia, bazat pe „relații de cooperare mai bune și reciproc avantajoase” (raport)

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Dana Spinanț, purtător de cuvânt adjunct al Comisiei von der Leyen, a fost numită director general al Direcției Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene

ROMÂNIA19 hours ago

Ministrul de Interne explică: Aderarea României și Bulgariei la Schengen nu este discutată la Consiliul JAI din 4-5 decembrie pentru că viitorul guvern din Olanda nu și-a exprimat oficial poziția față de Bulgaria

NATO19 hours ago

Generalul Gheorghiță Vlad va fi învestit joi în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui Klaus Iohannis

NATO20 hours ago

Consiliul NATO-Ucraina a discutat despre reformele Kievului în vederea aderării la Alianță: România susține ca summitul de la Washington din 2024 să marcheze un pas înainte

NATO20 hours ago

Trebuie ”să creăm o zonă euro-atlantică a industriilor de apărare” pentru a satisface nevoile Ucrainei în materie de muniție, susține Dmitro Kuleba: Am primit o treime din proiectilele promise de UE

NATO3 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA6 days ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Prin centrele de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie ne asigurăm că toți copiii au șanse egale de a-și dezvolta potențialul

ROMÂNIA2 weeks ago

Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE, îi transmite Klaus Iohannis președintei țării africane

Trending