Connect with us

ROMÂNIA

VIDEO Cea de-a doua conferință online SuperTeach a reunit specialiști în educație recunoscuți la nivel național și internațional. Evenimentul a conectat peste 1.900 de cadre didactice din toată țara

Published

on

© SuperTeach/ Facebook

Cea de-a doua conferință online SuperTeach, programul dedicat schimbării mentalității în educație, a reunit sâmbătă, 23 mai, 1.900 de cadre didactice din toată țara, care au urmărit evenimentul pe platforma dedicată sau prin transmisia live de pe pagina de Facebook a proiectului.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, profesorii au avut astfel prilejul de a asculta discursuri pe teme educaționale susținute de cei 12 vorbitori invitați și au avut ocazia de a participa la ateliere practice.

Evenimentul a reunit antreprenori și specialiști în educație recunoscuți la nivel național și internațional, printre care și: Andreas Schleicher – Coordonator al Programului OECD pentru Evaluarea Internațională a Studenților (PISA), Felix Tătaru – Președinte GMP Group, Ionuț Stanimir – Director Comunicare BCR și Daniel David – Rector al Universității Babeș-Bolyai Cluj. Discursurile vorbitorilor invitați au plecat de la tematica ”Revoluția mentalităților în educație” și au adus în prim plan provocările sistemului educațional actual, dar și potențialele direcții de evoluție.

Prin discursurile lor, vorbitorii au punctat faptul că transformarea sistemului educațional se poate face prin patru direcții: dezvoltarea abilităților necesare pentru viitor la copiii de astăzi, facilitarea accesului la tehnologie, educarea cetățenilor pentru o lume interconectată și redefinirea rolului profesorului în noul context digital.

”Într-un sistem în care învățământul este focalizat pe profesor, ești tentat să prescrii valori elevilor. Erori pot să apară însă și atunci când ai un sistem centrat pe elev, pentru că da, rolul profesorului este să valorizeze interesele, nevoile și valorile elevilor, însă el trebuie să creeze interese și valori noi la care elevii nici nu se gândesc în acest moment. Așadar, dacă rămânem focalizați pe ideea de a satisface nevoile și valorile actuale, nu ne realizăm funcția de a schimba paradigme de gândire și de a genera valori noi”, a spus Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai Cluj și profesor de psihologie clinică și psihoterapie, director de cercetare al Institului Albert Ellis, din New York, în timpul conferinței SuperTeach, fâcând referire la redefinirea rolului profesorului în era digitală.

Acesta a estimat, potrivit comunicatului, că, în viitor, profesorul va trece de la transmiterea de informații la a face mai mult mentorat cu elevii și că există posibilitatea ca acesta să instruiască Inteligența Artificială în a realiza predarea în locul său.

În cadrul conferinței, s-a discutat și despre ce anume poate face societatea actuală, astfel încât tinerii să fie mai bine pregătiți pentru o lume complet digitalizată.

”Înainte, puteai să găsești răspunsul la întrebarea ta într-o enciclopedie. Acum, poți să dai un search pe Google și găsești 20.000 de răspunsuri, iar nimeni nu-ți va spune ce e corect sau greșit, ce e adevărat și ce nu. În prezent, observăm că cererea pentru anumite abilități s-a schimbat în mod fundamental, însă sistemul nostru educațional a rămas la fel. Mai exact: doar 1.4% dintre elevii români pot face diferența dintre un fapt și o opinie. Gândiți-vă la realitatea de astăzi. Calitatea principală pentru a avea succes este cea de a gestiona ambiguitatea într-un ocean de informații și de a putea face diferența dintre ce e real și ce nu, dintre ce este corect și ce este greșit. Doar puțin peste 1% dintre elevi pot face acest lucru acum“, a spus Andreas Schleicher, director al Direcției de Dezvoltare și Aptitudini OECD,

La rândul său, Ionuț Stanimir, Director Comunicare BCR, a punctat necesitatea facilitării accesului la tehnologie în vederea formării unor generații care să se adapteze cu succes viitorului. Totodată, vorbitorii au evidențiat faptul că este necesar ca sistemul educațional să facă educație individualizată, astfel încât fiecare copil să-și poată descoperi și dezvolta potențialul unic.

Evenimentul a avut și o secțiune dedicată atelierelor, unde profesorii au putut aprofunda subiecte precum comunicarea empatică și modalitățile de gestionare a relaților interumane în contextul digitalizării.

”Contextul actual ne-a dovedit că transformarea sistemului educațional nu mai suportă amânare, iar această transformare nu poate începe decât cu propriile noastre mentalități și credințe. Am fost obișnuiți să credem că educația nu poate fi făcută decât într-un anumit fel, iar ceea ce se întâmplă acum ne provoacă să reconsiderăm tot: curicula, metodele de predare, rolul profesorului la nivel de societate, abilitățile pe care este imperios necesar să le dezvoltăm la cei mici. Mai mult ca oricând, trebuie să facem cu toții saltul de la mentalitatea închisă, de tipul <<eu nu pot>>, la cea în care ne asumăm rolul de factori ai schimbării.”, a încheiat Cristina Gheorghe, președinte al Institutului Dezvoltării Personale și co-fondator al proiectului SuperTeach.

SuperTeach a anunțat, de asemenea, următoarele webinarii dedicate profesorilor:

26 mai – webinarul ”Învață în Clasa de Acasă”, susținut de Diana Brătucu, Claudia Cârstocea – profesori facilitatori în Mentalitatea Deschisă în Educație, Carmina Vakulovski, Aspire Teachers Alumni și Diana Bucuta, inspector școlar pentru învățământul primar

28 mai – webinarul ”Lecții online”, susținut de Claudia Chiru, profesor facilitator în Mentalitatea Deschisă în Educație și fondatoare SAGA KID București.

4, 10 și 17 iunie – webinarul ”Școala de bani”, susținut de Banca Comercială Română

11 iunie – webinarul ”Redefinirea rolului profesorului în era digitală”, susținut de Daniel David, Rector al Universității Babeș-Bolyai Cluj

Toate webinariile vor fi gratuite, detaliile privind înscrierea urmând a fi disponibile pe site-ul și pe pagina de Facebook a proiectului SuperTeach.

Lansat în 2017, SuperTeach este un program educațional de voluntariat realizat de Romanian Business Leaders (RBL) în parteneriat cu Institutul Dezvoltării Personale (IDP) și Educativa.

SuperTeach inspiră profesorii să educe noile generații în spiritul unei mentalități deschise, ajutând elevii să-și descopere pasiunile, să-și maximizeze potențialul și să-și dezvolte competențele cheie pentru a reuși să-și atingă țelurile în viață.

Fondatorii proiectului SuperTeach sunt Felix Tătaru, președinte fondator al GMP Group si Radio Itsy Bitsy, Dragoș Anastasiu, CEO al Grupului Eurolines, Cristina Gheorghe, președinte al Institutului Dezvoltării Personale și Alexandru Ghiță, președinte al Grupului Educativa.

SuperTeach acționează pe 3 direcții: Conferințe, Traininguri și Comunități locale.

În cei trei ani de activitate, în toată țara s-au desfășurat 21 conferințe în care sute de speakeri, elite și specialiști în educație și antreprenoriat au pregătit peste 9.800 de profesori și educatori din sistemul de învățământ preuniversitar, promovând principii și instrumente ale unei mentalități deschise în educație aplicate la clasă.

296 de profesori au absolvit cursul de formare „Mentalitate Deschisă în Educație” realizat de liderul global in schimbare de mentalitate, Institutul Arbinger din SUA și oferit în România de Institutul Dezvoltării Personale.

În prezent SuperTeach dezvoltă comunități locale în 16 județe cu ajutorul celor 27 de facilitatori ai programului Mentalitatea Deschisă în Educatie și o Platformă Digitală de conținut educativ pentru toți profesorii interesați să evolueze în spiritul nevoilor societății actuale.

În contextul declarării stării de urgență, SuperTeach a organizat webinarii și conferințe online gratuite pentru a veni în întâmpinarea nevoilor profesorilor, la acestea participând mii de cadre didactice din toată țara. Până în acest moment, au fost organizate 13 webinarii și două conferințe online, care au reunit aproximativ 13.000 de profesori din toată țara. Alte zeci de mii au vizionat ulterior fimările conferințelor și webinariilor.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

Galerie FOTO MApN: România, în exercițiu militar comun cu Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de nord și Turcia

Published

on

© MApN Facebook. Fotograf căpitan Roxana Davidovits

Peste 130 de militari cu aproximativ 20 de mijloace tehnice din 6 țări participă în această perioadă la Exerciţiul Forţelor pentru Operaţii Speciale CARPATHIAN EAGLE 20, potrivit comunicatului Ministerului Apărării Naționale, remis Calea Europeană.

Alături de militarii români din cadrul Batalionului 52 Operații Speciale ”Băneasa-Otopeni” se vor antrena și aproximativ 80 de militari străini din țări aliate sau partenere aparținând Albaniei, Bulgariei, Greciei, Macedoniei de nord și Turciei.

„Scopul exercițiului este dezvoltarea interoperabilităţii în rândul structurilor participante, prin planificarea şi executarea de misiuni întrunite specifice forţelor pentru operaţii speciale, armonizarea procedurilor de lucru în mediul multinațional, toate acestea având ca finalitate promovarea securității regionale”, transmite MApN.

Exerciţiul se desfăşoară în facilitățile de instrucție ale Armatei României aparținând Centrului național de instruire întrunită ”Getica” din Cincu și ale Bazei 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu”.

© MApN Facebook. Fotograf căpitan Roxana Davidovits

© MApN Facebook. Fotograf căpitan Roxana Davidovits

© MApN Facebook. Fotograf căpitan Roxana Davidovits

© MApN Facebook. Fotograf căpitan Roxana Davidovits

© MApN Facebook. Fotograf căpitan Roxana Davidovits

Continue Reading

IT&C

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României: Actul legislativ european privind serviciile digitale va clarifica modul cum giganții IT se raportează la cetățenii europeni

Published

on

© Sabin Sărmaș/ Facebook

Actul Legislativ pentru Servicii Digitale propus de Comisia Europeană vorbește de echitate între marii jucători de pe piața digitală și companiile mai mici precum IMM-urile, start-up-urile, a afirmat marți Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

“Despre echitate trebuie să vorbim foarte mult, pornind de la cetățean, dar și echitate între companiile care activează pe piața de tehnologie. Nu știu dacă putem vorbi astăzi de cuantum, dar un procent de impozitare sau un model anume de impozitare poate fi gândit, care să pornească de la modul în care serviciile pe care le furnizează giganții IT se raportează la cetățenii europeni. Trebuie să vedem ce impact au asupra cetățeanului, cât de multe date sunt colectate, cât de mult monetizează activitatea noastră în mediul online și atunci putem vorbi de modele de impozitare, dacă acestea se impun”, a scris Sărmaș, pe Facebook, în urma unei intervenții pe care a avut-o la Digi24.

Potrivit acestuia, giganții IT pot fi niște parteneri puternici, importanți, un sprijin real pentru orice guvern al lumii, oriunde, implicit în Uniunea Europeană.

Actul Legislativ pentru Serviciile Digitale pe care l-am pus și noi, Autoritatea pentru Digitalizarea României pe website-ul nostru, în consultare publică, va lămuri multe dintre aceste aspecte“, a completat el.

La data de 2 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat consultarea publică referitoare la Actul Legislativ privind Serviciile Digitale. Consultarea vizează aspecte relevante pentru economia și societatea digitală cum ar fi siguranța online, libertatea de exprimare, corectitudinea și condițiile de concurență echitabile.

Conform celor prezentate, atât în programul politic al Președintelui von der Leyen, cât și în Comunicarea privind Conturarea viitorului digital al Europei, actualizarea cadrului legislativ pentru serviciile digitale reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Comisiei Europene pentru următoarea perioadă.

Actul privind serviciile digitale vizează două direcții de acțiune: un set de măsuri ex-ante care să asigure un mediu concurențial adecvat în rândul platformelor online și un set de reguli care să aducă un grad mai mare de integrare la nivelul Pieței Interne pentru serviciile digitale. Noile reglementări vor contribui la asigurarea respectării drepturilor fundamentale, la protejarea cetățenilor Uniunii Europene în mediul online, asigurând un ecosistem echitabil pentru întreprinderile europene, care se pot dezvolta pentru a deveni cât mai competitive la nivel global.

Continue Reading

ROMÂNIA

Mesajul României la reuniunea Consiliului Afaceri Generale: Consolidarea pieței interne, o precondiție pentru reducerea dependenței UE față de actori terți

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

„Consolidarea pieței interne este o precondiție pentru a sprijini reziliența la nivelul Uniunii, dar și pentru dezvoltarea autonomiei strategice și reducerii dependenței Uniunii față de actori terți”, a transmis secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei, care a participat, la 22 septembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale.

În intervenția sa privind pregătirea reuniunii extraordinare a Consiliului European din 24-25 septembrie 2020, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat faptul că evoluțiile pe parcursul crizei COVID-19 au evidențiat, o dată în plus, importanța fundamentală a pieței unice și necesitatea de a avea o piață internă integrată și pe deplin funcțională, se arată în comunicatul oficial remis Calea Europeana.

În context, a arătat că autonomia strategică implică, în primul rând, o piață unică pe deplin funcțională, fără bariere și obstacole, cu o bază industrială solidă și cu o economie digitală puternică. Componenta dimensiunii sociale este deopotrivă importantă pentru asigurarea convergenței socioeconomice și reducerea decalajelor. În contextul discuțiilor privind piața internă, secretarul de stat Iulia Matei a arătat că actuala criză COVID-19 a arătat rolul esențial al lucrătorilor sezonieri și importanța protejării drepturilor lor.

În ceea ce privește stadiul discuțiilor privind relațiile viitoare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, secretarul de stat Iulia Matei a susținut importanța încheierii unui acord ambițios și cuprinzător privind viitorul parteneriat UE-Marea Britanie și a reiterat domeniile de interes major pentru România.

Totodată, a reconfirmat încrederea în echipa condusă de negociatorul-șef al Uniunii, Michel Barnier, pentru asigurarea celui mai bun rezultat posibil al acestor negocieri, în interesul statelor membre și al cetățenilor săi. A apreciat deopotrivă că Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită corespunzător pentru orice scenariu, în perspectiva finalizării apropiate a perioadei de tranziție, la 31 decembrie 2020.

În intervenția sa, a mai subliniat și importanța implementării corespunzătoare a tuturor dispozițiilor Acordului de retragere, inclusiv în ceea ce privește drepturile cetățenilor și ca premisă fundamentală a încrederii dintre părți, în perspectiva negocierii viitorului acord de parteneriat.

În cadrul dezbaterii privind abordarea coordonată la nivel UE în formularea de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, secretarul de stat Iulia Matei a salutat inițiativa Președinției germane a Consiliului de a avansa în direcția unei coordonări a eforturilor întreprinse de statele membre, pentru a răspunde provocărilor determinate de această criză, inclusiv cu privire la libera circulație în interiorul Uniunii. În context, demnitarul român a exprimat acordul României cu o evaluare comună de risc, elaborată de Centrul European de Control al Bolilor, bazată pe un set comun de criterii-cheie. Totodată, secretarul de stat Iulia Matei a apreciat necesitatea asigurării unui anumit grad de flexibilitate în formularea acestor decizii, cu luarea în considerarea a specificităților naționale privind transmiterea și colectarea de date.

În ceea ce privește componenta de afaceri externe a viitoarei reuniuni a Consiliului European, secretarul de stat Iulia Matei s-a referit la importanța unei abordări echilibrate care să permită un dialog constructiv, menit să conducă la detensionarea situației din Mediterana de Est și la necesitatea ca discuțiile legate de evoluțiile din Belarus și relațiile UE-Rusia, inclusiv cazul Navalnîi, să permită adoptarea unei poziționări ferme din partea liderilor europeni.

Agenda a cuprins și o informare din partea Comisiei Europene privind situația din Ungaria şi Polonia în cadrul procedurii conexe art. 7 din Tratatul Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA36 mins ago

Galerie FOTO MApN: România, în exercițiu militar comun cu Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de nord și Turcia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI39 mins ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, ales coordonatorul Renew Europe în Comisia specială de luptă împotriva cancerului

INTERNAȚIONAL1 hour ago

FOTO Distrugătorul american USS Roosevelt și nava USNS Yuma, în Marea Neagră pentru a demonstra angajamentul SUA față de securitatea aliaților NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European, îngrijorat de sectorul turistic puternic afectat de pandemie: Sunt în joc 22 de milioane de locuri de muncă

U.E.1 hour ago

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, cere Ucrainei să colaboreze ”constructiv” cu FMI și să respecte statul de drept pentru a-şi asigura 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

CONSILIUL UE3 hours ago

Președinția germană a Consiliului UE: Procedura privind încălcarea statului de drept în Polonia şi Ungaria va continua

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Emmanuel Macron afirmă că Franța și partenerii săi, Germania și Regatul Unit, ”nu vor face compromisuri” în respingerea sancțiunilor ONU reintroduse unilateral de SUA împotriva Iranului

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană inaugurează noua platformă pentru drepturile victimelor. Aceasta va servi drept forum important și va reuni toți actorii relevanți

IT&C3 hours ago

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României: Actul legislativ european privind serviciile digitale va clarifica modul cum giganții IT se raportează la cetățenii europeni

Dragoș Tudorache3 hours ago

Eurodeputatul român Dragoș Tudorache (Renew Europe), ales președinte al Comisiei speciale privind inteligența artificială în era digitală

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA6 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș7 days ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending