VIDEO. Coordonatorul Național pentru SUERD, Silvia Davidoiu: Strategia Dunării poate ajuta foarte mult la rezolvarea problemelor regionale. Principalele obstacole în calea programelor transfrontaliere sunt legislația și birocrația

Birourile de Informare ale Parlamentului European din Bulgaria și România, alături de Centrul Europe Direct Craiova, au organizat joi, 20 octombrie, la Calafat (Port Cetate), un forum transfrontalier de dezbateri intitulat „Bulgaria şi România în contextul cooperării teritoriale europene”. Prezentă la eveniment, Coordonatorul Național pentru Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), Silvia Davidoiu, a vorbit pentru CaleaEuropeană.ro despre beneficiile pe care această strategie le poate aduce pentru întreaga regiune ce depășesc navigabilitatea și ating domenii precum educație cercetare și securitate internă. Deși există piedici în calea programelor de cooperare transfrontalieră, precum cele birocratice și legislative, în principal, Silvia Davidoiu a subliniat că sunt exemple pozitive în acest sens, cum este cazul județului Giurgiu acolo unde a pornit o acțiune de modernizare și ecologizare a portului, în cadrul Strategiei Dunării.

VIDEO:

Dan Cărbunaru: Ce ar putea aduce în plus pentru acesată zonă mai săracă Strategia Dunării? Mă refer atât la România, cât și la Bulgaria.

Silvia Davidoiu: Strategia Dunării poate ajuta foarte mult la rezolvarea problemelor regionale, dar înainte de toate trebuie să schimbăm puțin filosofia, de o parte și de alta a Dunării. Si nu doar între România și Bulgaria, ci între toate statele membre care sunt partenere la Strategie. Dificultatea constă în a ajunge la numitorul minim comun – deci de a identifica problemele comune ale tuturor statelor și care se doresc a fi rezolvate cu prioritate de către toate statele, simultan. Strategia nu presupune numai navigație și navigabilitate, așa cum câteodată se presupune – aceasta a fost ”sămânța” de care s-a plecat- dar acum acoperă practic toate domeniile , aspctele vieții economice și sociale, toate aspectele pornind de la navigție, la educație, cercetare și ajungând la securitate internă. Este un instrument care poate fi utilizat atât în interior, pornind de la realitatea că nu există fonduri dedicate Strategiei, noi trebuie să fim aceia care ne definim prioritățile interne și, sub cupola strategiei europene, să prezentăm proiecte eligibile și finanțabile din toate programele operaționale ale României. Avem la îndemână și toate programele transfrontaliere, toate CVC-urile cu Bulgaria, Republica Moldova, cu Ucraina, Serbia, mai puțin cu Ungaria pentru că acolo Dunărea nu este elementul comun. Și mai avem un program transnațional Dunărea care este puțin mai sofisticat, ca să spun așa, dar care este cel mai provocator program prin care se pot face proiecte cu relevanță pentru Strategia Dunării. pentru că acest program presupune un parteneriat de minimum 8 parteneri din cel puțin trei state membre. deci prespune un parteneriat între toate statele partenere la Strategia Dunării

Dan Cărbunaru: Biroul de Informare al Parlamentului European a avut această inițiativă de a aduce actori importanți care să discute și să sprijine cooeprarea dintre România și Bulgaria. Ce oportunități ar putea duce în următorii doi, trei ani această Strategie a Dunării?  

Silvia Davidoiu: Eu consider că putem folosi acest instrument într-o manieră foarte creativă, dar ne trebuie foarte multă voință pentru că nu este ușor să depășești anumite bariere birocratice și de legislație. Cred că în zilele următoare Comisia Europeană va publica chiar un studiu care va încerca să identifice care sunt principalele bariere în calea programelor de cooperare transfrontalieră. Din câte știu, principalele sunt cele de legislație și birocrație. Însă vreau să vă dau o abordare pozitivă: știu că între Giurgiu și Ruse, două mari orașe de pe un mal și celălalt, cooperarea a avansat foarte mult. Există chiar intenția unul plan de urbanism, a unei zone metropolitane Giurgiu- Ruse, un concept integrat, deci sunt foarte multe idei care au început să prindă contur. La Giurgiu, un exemplu pozitiv din punctul nostru de vedere pentru Strategia Dunării, s-a inițiat un proiect pe care noi îl numim proiect-fanion al strategiei europene, acela de modernizare și ecologizare a portului. Se va construi acolo un terminal intermodal, lucru care oferă oportunități pentru întreaga regiune. Astfel de proiecte vrem să creăm și asta se dorește.

Urmăriți și: 

VIDEO. Biroul de Informare al Parlamentului European a organizat forumul transfrontalier ”Bulgaria şi România în contextul cooperării teritoriale europene”

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.