Connect with us

EVENIMENTE

VIDEO Deschiderea Festivalului “Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni sub înaltul patronaj al președintelui României

Published

on

În perioada 25-28 mai 2023 are loc la București cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai, anul acesta pe 28 mai.

Festivalul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Festivalul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.

Festivalul se bucură de susținerea unor instituţii cum ar fi: Camera DeputațilorPatriarhia RomânăPrimăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB)Muzeul Naţional de Artă al RomânieiMuzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”Universitatea Națională de ArteRomanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și al unor artiști precum Damian DrăghiciMircea Florian, etc.

Programul Festivalului se desfășoară astfel:

În după-amiaza zilei de joi, 25 mai, de la ora 16:00Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei, 49-53) găzduieşte în Sufrageria Regală deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalului Aici – Acolo”. În aceeași locație, de la ora 17:00, are loc un concert de muzică barocă al „Ansamblului SEMPRE”.

 

Ziua de vineri, 26 mai, la ora 10:00, debutează cu o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (Șos. Pavel D. Kiseleff 28-30)De la ora 16.00, participanţii la Festival sunt invitaţi la un tur al expoziției Romanian Design Week, un proiect al ”The Institute” (în Piața Amzei), cel mai mare eveniment interdisciplinar din România care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică. Începând cu ora 18:00, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), are loc vernisajul expoziție de artă plastică „Dialog”, curatoriată de Anca Boeriu (Preşedinta Filialei Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici). Expoziţia va fi deschisă în perioada 22 – 28 mai și propune un dialog între artiști români din ţară şi din diaspora, din țări precum: Elveția, Germania, Franța, SUA, etc. Expun: Mihaela Anura, Adriana Blendea, Ionuţ Theodor Barbu, Adriana Florea Băloiu, Brînduşa Bontea, Dorin Creţu, Anca Seel-Constantin, Ilie Chiobaş, Raluca Ilaria Demetrescu, Dorothea Fleiss, Dorel Găină, Ion Ilarion Isaila, May Oana Isar, Sofia Fränkl, Nicole Jutka, Rodica Lomnăşan, Petru Lucaci, Maria Scarlat Maliţa, Cristian Paraschiv, Ovidiu Petca, Mariea Petcu, Emilia Persu, Alec Vianu, Olivia Yanku, Anca Szonyi Thomas, Mirela Traistaru. De la ora 18:30, tot la ARCUB, împreună cu artiștii Dana și Stéphane Maitec se vizitează expoziția „Reflections #2”, care prezintă un un nou mod de a face fotografie. În continuare, de la ora 19:00, tot în incinta ARCUB, Departamentul Design Vestimentar al Universității Naționale de Arte organizează o prezentare de modă a studenților săi.

Ziua de sâmbătă, 27 mai, debutează la ora 10:30 la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala „C.A. Rosetti”, au loc o serie de momente artistice susținute de ansambluri românești și o dezbatere pe teme de interes pentru pentru românii de pretutindeni. În după-amiaza aceleiași zile, la ARCUB (Str. Lipscani  84-90), ora 18:00, va avea loc o masă rotundă cu tema ”România este acasă”, moderată de Prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter. Începând cu ora 19:30, tot ARCUB găzduiește un moment artistic instrumental intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore” susținut de interpreții Mircea Florian, Dragoș Andriana și Lucian Stan.

Ultima zi a Festivalului începe duminică, 28 mai, când de la ora 08:30 are loc slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Aleea Dealul Mitropoliei 2). Tot la Catedrala Patriarhală va avea loc la ora 12:30 ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni. Ziua de duminică se va încheia cu un moment cultural de excepție, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului (Str. Ion Câmpineanu 28), prin concertul  ”Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie în Adâncul Sufletului Meu”.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

La Festival sunt așteptați peste 300 de români din vecinătatea României (Moldova, Serbia, Ucraina, etc.) sau din țări mai îndepărtate (Austria, Belgia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Germania, Iordania, Irlanda, Finlanda, Franța, Italia, Marea Britanie, Mexic, Olanda, Spania, SUA, Turcia, etc.).

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.

Organizarea evenimentului este asigurată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EVENIMENTE

New Strategy Center organizează a șaptea ediție a “Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor

Published

on

© New Strategy Center

În perioada 18-19 mai 2023, New Strategy Center organizează cea de-a șaptea ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și a Balcanilor.

Forumul este organizat în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, având ca parteneri instituționali Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe din România, cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO.

Evenimentul va avea loc în București, la InterContinental Athénée Palace (Strada Episcopiei 1-3).

Cu o agendă ambițioasă și invitați de vârf, cu peste 160 de speakeri, „Black Sea and Balkans Security Forum” este cel mai relevant eveniment din România dedicat securității în regiunea Mării Negre și Balcani.

Forumul va găzdui peste 40 de panel-uri la care vor participa înalți oficiali civili și militari, diplomați, experți de renume din state membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.

Printre temele abordate în această ediție, se numără procesul de reconstrucție al Ucrainei, suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, arhitectura de securitate europeană după război, criza alimentară cauzată de invazia Rusiei, securitatea energetică în Europa, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest, tehnologiile disruptive și protecția infrastructurilor critice.

Programul integral al conferinței este disponibil aici.

Cele peste 40 de paneluri vor putea fi urmărite prin livestreaming, pe pagina de Facebook a New Strategy Center și pe canalul de YouTube.





CaleaEuropeană.ro, partener media al Forumului, va transmite LIVE sesiuni al conferinței și va modera un panel consacrat situației de securitate în Balcanii de Vest și perspectivele de integrare europeană ale acestei regiuni.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center lansează cartea “Roza Geopolitică” a analistului italian Mirko Mussetti, un bun cunoscător al spațiului est-european și al Mării Negre

Published

on

© New Strategy Center

Think tank-ul New Strategy Center organizează miercuri, 17 mai 2023, lansarea cărții „Roza Geopolitică”, de Mirko Mussetti, analist politic și publicist italian, evenimentul având loc în marja Balkans and Black Sea Security Forum, eveniment de marcă organizat anual la București de New Strategy Center.

Evenimentul va avea loc în clădirea Rectoratului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, intrarea din bulevardul Mărăști.

Cartea va fi lansată în prezența autorului, alături de invitați speciali, precum Excelența Sa, domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România, Simona Cojocaru, Secretar de Stat în Cadrul Ministerului Apărării Naționale și Iulian Fota, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, informează NSC într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Un bun cunoscător al spațiului est-european și al Mării Negre, Mirko Mussetti examinează în profunzime originile termenilor ce definesc astăzi câmpul lexical al geopoliticii, utilizând paralele cu filosofia și istoria antică. Mussetti reușește o analiză profundă, ce are aplicabilitate asupra realităților de ordin politic, economic și social din ziua de azi.

„Roza Geopolitică” este o lucrare utilă pentru tinerii cercetători, analiști, ofițeri, ce sunt la începutul carierei și doresc să-și consolideze cunoștințele și să pășească cu mai multă încredere pe terenul instabil al relațiilor internaționale.

Cartea este publicată în comun de Editura New Strategy Center și Editura Militară.

New Strategy Center va dona 70% din tiraj instituțiilor de învățământ superior civile și militare, așa cum a făcut și în trecut, cu celelalte cărți pe care le-a tipărit în limba română, pentru a facilita accesul tinerilor studenți și ofițeri români la opere importante care ajută la dezvoltarea cunoștințelor de ordin strategic în rândul viitorilor lideri ai României, mai arată sursa citată.

“New Strategy Center mulțumește companiei Leviatan Design pentru sprijinul oferit în publicarea acestei cărți”, conchide comunicatul NSC.

Continue Reading

EVENIMENTE

Caravana GROW a politicii de coeziune s-a încheiat la Alba Iulia, orașul gazdă al acordului UE-România pentru fondurile europene: “Doar prin aceste fonduri ne putem dezvolta comunitatea”

Published

on

© CaleaEuropeană.ro

Caravana politicii regionale și de promovare a coeziunii europene, organizată de Primăria Municipiului Alba Iulia, în parteneriat cu UEFISCDI, a ajuns joi la final. La Muzeul Principia din Alba Iulia, capitala istorică a Marii Uniri și orașul-gazdă al semnării Acordului de Parteneriat dintre Guvernul României și Comisia Europeană pentru perioada de finanțare 2021-2027, reprezentanții autorităților locale și regionale, autorității de management, mediului de afaceri, de consultanță, universitar și cetățenii au intrat în dialog despre beneficiile pe care le-au adus fondurile europene și oportunitățile noii politici de coeziune care însumează o anvelopă financiară de 46 de miliarde de euro pentru România.

Finanțat de Uniunea Europeană, proiectul GROW creat de Primăria Municipiului Alba Iulia și implementat alături de UEFISCDI și CaleaEuropeană.ro, a presupus organizarea a patru dezbateri tematice pe parcursul unei săptămâni în patru locuri de succes privind impactul fondurilor europene asupra României – Alba Iulia, Ciugud, Sibiu și Brașov. Proiectul are în vedere încurajarea participării civice în probleme legate de politica de coeziune, încurajarea participării cetățenilor la nivel regional și stimularea participării și implicării părților interesate în vederea comunicării în continuare a impactului politicii de coeziune și al investițiilor în România la nivel național.

În cadrul dezbaterii de la Alba Iulia, au luat cuvântul Emil Popescu, viceprimar al Municipiului Alba Iulia, Marilena Moga, Serviciul accesare si coordonare proiecte, Consiliul Județean Alba, Crina Dumitrescu, Director Direcția Programe, Primăria Alba Iulia, Tudor Udrea, șef serviciu, Serviciul de accesare POR și CM, ADR Centru, Ștefan Onica, director general Intellisys Engineering, și Tamas Attila, administrator ATTA Consulting.

Alba Iulia va acorda în continuare importanță maximă atragerii de fonduri europene: Nopți pierdute de echipele care lucrează la proiecte, dar câștigate de comunitate

“La nivelul municipiului Alba Iulia există o echipă puternică, robustă, structurată de mai mult timp. Am conștientizat importanța acestei echipe, iar în ultimii doi ani de zile am sporit numărul acestei echipe. Am dat și vom da în continuare importanță maximă atragerii de fonduri europene, pentru că suntem conștienți că doar prin intermediul acestor fonduri europene ne putem dezvolta ca și comunitate. Avem o echipă puternică în cadrul primăriei. Sunt oameni care au atras aproximativ 200 de milioane de euro în ultimii 15 ani, fie că vorbim de fonduri europene pentru mobilitate, parte socială, pentru restaurarea cetății. Sunt sume de bani care au fost atrase de oriunde s-a putut astfel încât orașul nostru să arate așa cum este în momentul de față. Avem în implementare mai multe proiecte de mobilitate. Sunt proiecte necesare și utile pentru viitorul orașului nostru. Sunt nopți pierdute de echipa care a lucrat la aceste proiecte, dar câștigate de către comunitate. Acesta este principalul ingredient, echipa”, a declarat viceprimarul Emil Popescu.

De la nivelul Consiliului Județean, Marilena Moga a precizat că autoritățile își propun să se mobilizeze la fel de bine și pentru noile finanțări pentru proiecte în domenii legate de infrastructură, management integrat al deșeurilor, resurse umane și capacitate administrativă.

“Perioadele de programare anterioare au însemnat un efort administrativ și financiar la nivel de județ care s-a ridicat la peste 118 milioane de euro în domenii diverse, infrastructură 43%, management integrat al deșeurilor, resurse umane, capacitate administrativă. Au fost greutăți, dar s-au făcut eforturi din partea celor care au depus aceste proiecte. Simplificarea ne ajută, dar trebuie îndeplinite acele condiții absolut necesare pentru ca proiectul să aibă succes. Să sperăm că ne vom mobiliza la fel de bine ca și în perioadele anterioare și să reușim să absolvim mai multe fonduri“, a spus aceasta.

Prin intermediul fondurilor UE, Primăria Alba Iulia a fost principalul angajator al orașului

Pe parcursul proiectelor de 200 de milioane de euro pe care Primăria Alba Iulia le-a implementat “cetățeanul a fost pus în centrul dezvoltării”, a subliniat și Crina Dumitrescu, director al Direcției de Programe din cadrul primăriei.

“Suntem printre puținele orașe din țară care înregistrăm creștere pozitivă și devenim atractivi și pentru alți potențiali locuitori, deoarece suntem flexibili și nu realizăm o dezvoltare necontrolată. Trebuie susținută dezvoltarea în orașe care se dezvoltă. Prin tot ceea ce noi investim aducem un anumit confort care poate conduce la dezvoltarea mediului de afaceri. Consultăm tot timpul mediul de afaceri și ne străduim să aducem facilități pentru mediul economic. O mobilitate crescută poate duce la dezvoltarea mediului de afaceri, iar anumite proiecte sociale pot conduce la dezvoltarea mediului de afaceri. Principalul angajator pe care l-a avut orașul în ultimele două perioade de finanțări europene a fost Primăria Municipiului Alba Iulia prin obiectivele de investiții pe care le-a avut. Proiectele de 200 de milioane de euro au fost implementate și de firme și societăți de construcții, iar prin acest efect multiplicator, am adus dezvoltare. Suntem un pivot în dezvoltarea economică a orașului. Fără aceste proiecte europene, această dezvoltare nu s-ar fi putut realiza“, a punctat aceasta.

Oportunități: 350 de milioane de euro pentru dezvoltare urbană

De la nivelul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Tudor Udrea a evidențiat pașii pe care ADR Centru i-a realizat și pe care îi va continua pentru ca solicitanții să poată accesa fonduri europene, evidențiind că domeniul dezvoltării urbane în toată regiunea Centru va dispune de fonduri de peste 350 de milioane de euro

“ADR Centru a fost organism intermediar în perioada exercițiilor financiare precedente, iar pentru perioada actuală, 2021-2027, am fost nominalizați ca autoritate de management. Am primit această provocare și a trebuit să pregătim propriul program regional la nivelul regiunii Centru. După semnarea acordului de parteneriat, am început acest proces de elaborare a ghidului solicitantului. Am publicat în consultare publică nouă ghiduri ale solicitantului dedicate administrației publice locale și mediului de afaceri. Reluăm cele nouă ghiduri care au fost puse în consultare publică pe structura ordonanței de simplificare a accesării fondurilor și sperăm că le vom publica în cursul lunii iunie, într-o nouă consultare publică. Activitățile eligibile și solicitanții eligibili nu au suferit modificări. Am avut consultări cu autoritățile publice locale și cu mediul privat cu prezentări țintite asupra a ceea ce poate fi finanțat prin programul regiunii centru și prin celelalte programe operaționale. Toată alocarea financiară pentru dezvoltare urbană pentru regiunea Centru depășește 350 de milioane de euro, reprezentând peste 30% din program. Este nevoie în continuare de investiții”, a spus Tudor Udrea, șef serviciu, Serviciul de accesare POR și CM, ADR Centru.

Tineri deveniți antreprenori în Alba Iulia cu ajutorul fondurilor UE

Membru al comunității de afaceri din oraș, tânărul antreprenor Ștefan Onica a descris impactul pe care l-a avut atragerea de fonduri UE în crearea propriei afaceri, recomandând tinerilor să aplice pentru fonduri europene.

“În 2018 am aplicat și am câștigat unul dintre cele zece proiecte din programul Start Up Urban, manageriat de echipa Primăriei Alba Iulia. Acei bani m-au ajutat să pun pe picioare un business în domeniul automatizării tehnologiilor inteligente. De la un singur proiect avem peste 50 de proiecte la nivel național în toate orașele importante. Acei bani m-au ajutat să mă pot desprinde din jobul din multinațională și să creez propriul business, să achiziționez echipamente. Aș recomanda tinerilor să aplice pentru aceste proiecte europene. Te ajută să dezvolți business-uri dacă ai idei foarte bune”, a punctat directorul general al Intellisys Engineering.

Potențiale efecte ale atragerii de fonduri UE de către companii: creșteri anuale de cel puțin 5% a cifrei de afaceri

Nu în ultimul, Tamas Attila, specialist în consultanță fonduri și proiecte europene, a prezentat un studiu propriu privind “corelația extrem de puternică” între accesarea banilor europeni și impactul asupra veniturilor, cheltuielilor și productivității muncii pentru firme, subliniind că pe baza acestui model va exista o tendință de creștere anuală a cifrei de afaceri de cel puțin 5%.

“Lucruri evoluează înspre bine, dar nu suficient de bine. Se resping proiecte pentru care criteriile de departajare sunt subiective. Toți trebuie să aibă șanse egale. Verificările post-proiecte în locul celor intermediare sau în timpul proiectului s-au demonstrat a fi un mecanism mult mai eficient decât al nostru. Am făcut un studiu și am căutat să văd dacă aceste sume au un impact măsurabil. Nu vorbim despre indicatorii de multiplicare sau de realizare, ci dacă în economie aceste sume nerambursabile pot fi constatate ca având efecte și influență. Am selectat trei programe, câteva apeluri de proiecte, mai ales din zona IMM-urilor. Am extras apoi din situațiile financiare indicatorii care pot avea legătură cu finanțările europene, legături între sumele nerambursabile și indicatori financiari precum active imobilizate, venituri, cheltuieli, număr de personal și productivitatea muncii. Am reușit să demonstrez matematic și econometric că există o legătură științific-demonstrată între variabila independentă, sumele atrase în orizontul 2014-2020, și variabilele independente, indicatorii financiari. Am găsit o corelație extrem de puternică între sumele atrase și venituri, cheltuieli, numărul mediu de personal și productivitatea muncii. Pe baza acestui model am reușit să estimăm că trend-ul legat de aceiași indicatori va exista o creștere de 4 miliarde de euro doar în regiunea Centru, rata anuală de creștere a cifrei de afaceri va fi de cel puțin 5%”, a detaliat acesta.

Intitulat GROW: reGovery and Resilience through cOhesion frame Work, proiectul organizat de Primăria Municipiului Alba Iulie, UEFISCDI și CaleaEuropeană.ro a presupus organizarea a patru dezbateri tematice pe parcursul unei săptămâni în patru locuri de succes privind impactul fondurilor europene asupra României – Alba Iulia, Ciugud, Sibiu și Brașov. Proiectul are în vedere încurajarea participării civice în probleme legate de politica de coeziune, încurajarea participării cetățenilor la nivel regional și stimularea participării și implicării părților interesate în vederea comunicării în continuare a impactului politicii de coeziune și al investițiilor în România la nivel național.

Dezbaterile au început luni, 8 mai, la Brașov, au continuat marți, 9 mai, la Sibiu, miercuri, 10 mai, la Ciugud și s-au încheiat joi, 11 mai, la Alba Iulia.

Desfășurate sub forma unei dezbateri de tip dialog local, evenimentele au avut ca vorbitori lideri locali și regionali, reprezentanți ai autorităților locale, regionale și naționale, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile.

Cu o alocare de 1,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, regiunea Centru din România dispune de fonduri europene pentru mediul privat, instituții publice și ONG-uri pentru proiecte în domenii precum cercetare, dezvoltare, inovare, educație, competitivitate economică, digitalizare, finanțarea microîntreprinderilor și start-up-urilor, eficiență energetică, infrastructură verde, mobilitate urbană, regenerare urbană și turism cultural.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA10 hours ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.14 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE14 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.15 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO16 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA16 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.16 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.17 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA17 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO6 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ6 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ7 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA7 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending