VIDEO Donald Tusk: „Momentul adevărului” va fi la Consiliul European din octombrie în privința Brexitului. Theresa May: „Divizarea Marii Britanii este de neacceptat”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat nemulțumit de propunerea de parteneriat economic prezentat de premierul britanic Theresa May, spunând că acesta „nu va funcționa”, riscând să ducă la subminarea pieței unice.

FOTO: Donald Tusk/Salzburg

Tusk a făcut aceste precizări în cadrul  conferinței comune de presă după terminarea summitului Consiliului European din Salzburg, alături de Jean-Claude Juncker și Sebastian Kurz.

Theresa May le-a cerut liderilor să își “dezvolte” poziția privind rezolvarea problematicii frontierei irlandeze și să îi sprijine propunerile.

Deși o mare parte din discuții a fost alocată problematicii Brexitului, nu au făcut mari progrese în ceea ce privește stabilirea unor modalități de evitare a unor noi controlae la granița dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda.

Donald Tusk a mai lăudat câteva „propuneri bune” făcute de Theresa May pentru relațiile viitoare cu UE.

În privința unui potențial acord privind Brexitul, Tusk a spus că “momentul adevărului” va veni la summitul din octombrie când liderii vor hotărî dacă s-au făcut destule progrese pentru a se justifica organizarea unui nou summit în noiembrie 2018.

Theresa May a declarat, în cadrul  conferinței sale de presă ca a ajuns la anumite aspecte cu Donald Tusk: nevoia existenței unui punct de control. “Divizarea Marii Britanii este de neacceptat”, a mai spus May. Cu toate acestea, ea dorește evitarea unei “granițe dure” cu Irlanda.

În privința comerțului, May vrea un schimb comercial fără perturbări, aceasta fiind ultima ofertă pe care o face Uniunii Europene, despre care spune că e cea mai bună.

Citiți și 

Consiliul European informal din Salzburg, o oportunitate de avansare a agendei europene în domeniile securității interne, migrației și Brexitului

Președintele Klaus Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Salzburg. Pe agendă se află teme precum Brexit-ul, migrația, securitatea internă a UE

Președintele Consiliului European le cere liderilor UE să termine cu jocurile învinuirii privind migrația și să treacă la acțiune

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.