VIDEO Eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) solicită Băncii Europene de Investiții să sprijine IMM-urile: Acestea reprezintă coloana vertebrală a economiei europene

Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei europene, iar Banca Europeană de Investiții trebuie să îmbunătățească semnificativ accesul la finanțare pentru IMM-uri, a declarat eurodeputatul Ramona Mănescu (PPE) cu privire la raportul anual al BEI în cadrul unei dezbateri desfășurate în Comisia pentru Comerț Internațional din Parlamentul European.

Raportor pe opinie privind raportul raportul anual referitor la controlul activităților financiare ale Băncii Europene de Investiții, Mănescu a formulat o serie de recomandări pentru îmbunătățirea accesului la finanțarea furnizată de BEI.

”Accesul la finanțare este una dintre provocările cele mai urgente. Astfel, BEI ar trebui să îmbunătățească accesul efectiv la finanțarea IMM-urilor. Acest lucru se poate realiza prin programe și inițiative de facilitare a comerțului, cum ar fi facilitatea europeană de microfinanțare. Întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei europene”, a spus aceasta.

Amendamentele propuse de Ramona Mănescu cuprind 1) necesitatea ca BEI să sprijine IMM-urile pentru a-și extinde activitatea în străinătate prin programele de facilitare a comerțului, 2) necesitatea alinierii activităților BEI la Obiectivele ONU pentru Dezvoltare Sustenabilă 2030, 3) sprijinirea IMM-urilor și investitorilor prezenți pe piața chineză, 4) o adaptare rapidă a BEI la provocările internaționale actuale, 5) sprijinirea activităților financiare ale firmelor din UE în afara Uniunii prin prioritizarea țărilor cu care Uniunea Europeană are acorduri comerciale sau se află în faza negocierii lor.

Rezultatul implicării BEI ”va fi o oportunitate valoroasă pentru creșterea economică și locuri de muncă”, a mai completat Ramona Mănescu.

 

Banca European de Investiții este o instituție care oferă finanțare pentru proiecte care contribuie la atingerea obiectivelor UE, atât în interiorul, cât și în afara Uniunii.

Banca contractează împrumuturi pe piețele de capital și acordă finanțări, în condiții avantajoase, pentru proiecte care sprijină obiectivele UE. Aproximativ 90 % din finanțări se acordă în interiorul UE. Aceste fonduri nu provin niciodată de la bugetul UE.

BEI oferă 3 tipuri principale de produse și servicii: credite – aproape 90 % din angajamentul financiar. Banca acordă împrumuturi pentru a sprijini creșterea economică și crearea de locuri de muncă, iar acest sprijin contribuie, de multe ori, la atragerea altor investitori; finanțare mixtă – clienții pot combina fondurile acordate de BEI cu investiții adiționale; consiliere și asistență tehnică – pentru a valorifica la maxim fondurile disponibile.

Împrumuturile de peste 25 de milioane de euro sunt acordate direct de BEI. În cazul împrumuturilor cu o valoare mai mică, BEI deschide linii de credit pentru instituțiile financiare care ulterior acordă credite beneficiarilor.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.