Uniunea Europeană are greutate pe plan global “atâta timp cât stă braț la braț cu Statele Unite”, iar alegerea lui Joe Biden la Casa Albă reprezintă un moment formidabil pentru lumea democratică, a afirmat miercuri eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.
Fostul președinte al României a analizat și primul raport elaborat de Agenția Europeană de Apărare cu privire la domeniul apărării UE și care concluzionează că UE nu deține capacitatea necesară pentru a fi autonomă din punct de vedere strategic, Băsescu etichetând acest raport “drept un dezastru.
“Acest raport este un dezastru și închide definitiv teoria sau ar trebui să închidă teoria capacității Uniunii Europene de a se apăra singură. (…) Însumat, statele Uniunii Europene au un număr de un milion de militari, ceea ce înseamnă că dacă UE ar fi o armată funcțională, ar fi o armată de mărimea Federației Ruse sau a armatei Statelor Unite. Plecarea britanicilor ne șubrezește mai tare, iar cei care făceau cu batista și spuneau bine că au plecat ar trebui să mai citească o dată raportul. E bine ca românii să știe de ce am inițiat o politică pro-americană de la începutul primului meu mandat și de ce această politică este consolidată mai departe. Acest raport spune cam așa: doar 60% din capacitatea de luptă declarată a statelor Uniunii Europene este operațională. Pe de altă parte, raportul subliniază că avem o varietate foarte mare de armamente, ceea ce face incompatibile armatele Uniunii Europene. (…) Mai mult decât atât, ceea ce ne spunea Trump pe bună dreptate, că n-am investit suficient în apărare, este confirmat negru pe alb în acest raport”, a spus Băsescu, membru în Comisia pentru afaceri externe și Subcomisia pentru securitate și apărare ale Parlamentului European.
Eurodeputatul PMP a subliniat că Uniunea Europeană este nerelevantă din punct de vedere strategic din cauza lipsei de forță militară și a îndemnat Europa să investească mai mult în domeniul apărării.
“UE vrea să fie ascultată, dar nu vrea să pună militari la sol. N-ai cum să rivalizezi cu Rusia, cu Turcia atâta timp cât tu faci declarații, dar nu trimiți soldați. (…) Când ne hotărâm să facem nu numai o Europă socială, care umblă cu trăistuța pentru servicii sociale, dar în trăistuța aia să punem și niște bani pentru apărare. Mai vine mâine poimâine unul ca Trump și ne trezim cu rămânem singuri în fața furtunii. Trebuie să investim în propria noastră apărare pentru că nu urmează o lume liniștită. Urmează o lume care intră în reașezarea polilor de putere ale lumii”, a avertizat Băsescu.
Fostul șef al statului a mai arătat că Europa a avut “greutate atâta timp cât eram braț la braț cu Statele Unite pentru că se vedea un colos”, criticând măsurile luate de administrația Trump și privind cu optimism viitoarea epocă Biden.
“Este un moment formidabil care a venit în așa fel încât să nu fie prea târziu. Peste patru ani ar fi fost prea târziu. La fel de important este faptul că șeful diplomației americane va fi cel care a fost adjunctul șefului diplomației în timpul lui Obama, ceea ce înseamnă o garanție de continuitate din punct de vedere al securității. Administrația Biden pleacă de la un concept extrem de simplu și adevărat: nu poți să fii liderul lumii, dacă te retragi din lume. Trump a retras Statele Unite din lume, ceea ce a dus la un izolaționism și a permis celorlalți doi poli, China și Rusia, să joace la nivel globale în detrimentul Statelor Unite”, a spus el, susținând că decizia administrație Trump de a retrage SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare cu Rusia a reprezentat “o crimă” la adresa securității europene.
Citiți și Joe Biden, mesaj către aliații SUA: America s-a întors, gata să conducă lumea, nu să se retragă din ea. Gata să confrunte adversarii, nu să respingă aliații
Referindu-se din nou la victoria lui Joe Biden, cu care a colaborat când acesta era vicepreședinte al SUA, fostul șef al statului a spus: “Mi se pare o șansă a lumii democratice faptul că Biden a câștigat mandatul la Casa Albă”.
“Biden este multilateralist, ceea ce permite și Uniunii Europene să fie parte a discuțiilor multilaterale. Am convingerea că Biden va participa după înscăunare la o ședință a Consiliului European, ca semnal că America s-a întors în Europa“, a mai spus el.