Connect with us

Traian Băsescu

VIDEO EXCLUSIV Traian Băsescu: UE are greutate “atâta timp cât stă braț la braț cu SUA”. Joe Biden va veni la Consiliul European pentru a da semnalul ca America s-a întors în Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Uniunea Europeană are greutate pe plan global “atâta timp cât stă braț la braț cu Statele Unite”, iar alegerea lui Joe Biden la Casa Albă reprezintă un moment formidabil pentru lumea democratică, a afirmat miercuri eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Fostul președinte al României a analizat și primul raport elaborat de Agenția Europeană de Apărare cu privire la domeniul apărării UE și care concluzionează că UE nu deține capacitatea necesară pentru a fi autonomă din punct de vedere strategic, Băsescu etichetând acest raport “drept un dezastru.

“Acest raport este un dezastru și închide definitiv teoria sau ar trebui să închidă teoria capacității Uniunii Europene de a se apăra singură. (…) Însumat, statele Uniunii Europene au un număr de un milion de militari, ceea ce înseamnă că dacă UE ar fi o armată funcțională, ar fi o armată de mărimea Federației Ruse sau a armatei Statelor Unite. Plecarea britanicilor ne șubrezește mai tare, iar cei care făceau cu batista și spuneau bine că au plecat ar trebui să mai citească o dată raportul. E bine ca românii să știe de ce am inițiat o politică pro-americană de la începutul primului meu mandat și de ce această politică este consolidată mai departe. Acest raport spune cam așa: doar 60% din capacitatea de luptă declarată a statelor Uniunii Europene este operațională. Pe de altă parte, raportul subliniază că avem o varietate foarte mare de armamente, ceea ce face incompatibile armatele Uniunii Europene. (…) Mai mult decât atât, ceea ce ne spunea Trump pe bună dreptate, că n-am investit suficient în apărare, este confirmat negru pe alb în acest raport”, a spus Băsescu, membru în Comisia pentru afaceri externe și Subcomisia pentru securitate și apărare ale Parlamentului European.

Eurodeputatul PMP a subliniat că Uniunea Europeană este nerelevantă din punct de vedere strategic din cauza lipsei de forță militară și a îndemnat Europa să investească mai mult în domeniul apărării.

“UE vrea să fie ascultată, dar nu vrea să pună militari la sol. N-ai cum să rivalizezi cu Rusia, cu Turcia atâta timp cât tu faci declarații, dar nu trimiți soldați. (…) Când ne hotărâm să facem nu numai o Europă socială, care umblă cu trăistuța pentru servicii sociale, dar în trăistuța aia să punem și niște bani pentru apărare. Mai vine mâine poimâine unul ca Trump și ne trezim cu rămânem singuri în fața furtunii. Trebuie să investim în propria noastră apărare pentru că nu urmează o lume liniștită. Urmează o lume care intră în reașezarea polilor de putere ale lumii”, a avertizat Băsescu.

Fostul șef al statului a mai arătat că Europa a avut “greutate atâta timp cât eram braț la braț cu Statele Unite pentru că se vedea un colos”, criticând măsurile luate de administrația Trump și privind cu optimism viitoarea epocă Biden.

“Este un moment formidabil care a venit în așa fel încât să nu fie prea târziu. Peste patru ani ar fi fost prea târziu. La fel de important este faptul că șeful diplomației americane va fi cel care a fost adjunctul șefului diplomației în timpul lui Obama, ceea ce înseamnă o garanție de continuitate din punct de vedere al securității. Administrația Biden pleacă de la un concept extrem de simplu și adevărat: nu poți să fii liderul lumii, dacă te retragi din lume. Trump a retras Statele Unite din lume, ceea ce a dus la un izolaționism și a permis celorlalți doi poli, China și Rusia, să joace la nivel globale în detrimentul Statelor Unite”, a spus el, susținând că decizia administrație Trump de a retrage SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare cu Rusia a reprezentat “o crimă” la adresa securității europene.

Citiți și Joe Biden, mesaj către aliații SUA: America s-a întors, gata să conducă lumea, nu să se retragă din ea. Gata să confrunte adversarii, nu să respingă aliații

Referindu-se din nou la victoria lui Joe Biden, cu care a colaborat când acesta era vicepreședinte al SUA, fostul șef al statului a spus: “Mi se pare o șansă a lumii democratice faptul că Biden a câștigat mandatul la Casa Albă”.

Biden este multilateralist, ceea ce permite și Uniunii Europene să fie parte a discuțiilor multilaterale. Am convingerea că Biden va participa după înscăunare la o ședință a Consiliului European, ca semnal că America s-a întors în Europa“, a mai spus el.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu îl condamnă pe Vladimir Putin: Crede că poate reface URSS, îngenunchind popoare ce doresc să trăiască în țări guvernate de valori europene

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) îl condamnă pe președintele rus, Vladimir Putin, pentru decizia de a invada Ucraina, „îngenunchind popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene”.

„“Bătăuşul de la Kremlin”, suferind grav de un sindrom al puterii discreționare, crede că poate reface defunctul URSS, îngenunchind din nou popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

Traian Băsescu a reamintit că Republica Moldova are parte din teritoriu ocupat de “trupe de menţinere a păcii” ale Federaţiei Ruse care de fapt susţin regimul separatist din Transnistria, iar în Georgia armata rusă a ocupat în 2008 provinciile Aphazia şi Osetia de Sud.

Mai mult, eurodeputatul a precizat că în Ucraina, armata rusă a ocupat încă din 2014 Crimeea şi parte din regiunile Doneţk şi Lugansk unde, Rusia susţine regimuri separatiste.

„Acum câteva zile, “Bătăuşul de la Kremlin” a anunţat şi a trimis “trupe de menţinere a păcii” sub bombele cărora sunt ucişi mii de ucraineni, copii, femei, bărbaţi iar zeci de mii de femei şi copii se refugiază în ţările vecine abandonându-şi căminele. „Trupele de menţinere a păcii” trimise în Ucraina supun populaţia acestei ţări unui genocide ordonat de Putin. Putin a făcut din Federaţia Rusă un stat terorist, iar el este şeful suprem şi autoritar al acestui stat”, a conchis Traian Băsescu. 

Continue Reading

POLITICĂ

Europarlamentarul Traian Băsescu: Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) consideră că Federaţia Rusă trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, informează Agerpres

„Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia şi să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esenţiale. Practic, Vladimir Putin îşi consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”, a declarat Traian Băsescu, marţi, la RFI.

În opinia deputatului european „era previzibil că obiectivul major al lui Vladimir Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două aşa-zise republici autonome, Doneţk şi Lugansk”.

„Va trebui să vedem cât de severe vor fi sancțiunile, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puţin în Europa. V-aş aduce aminte că s-au mai impus sancţiuni, după ocuparea Crimeii şi sancţiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aş vrea să asistăm şi acum la o decizie europeană de a se impune sancţiuni împotriva Doneţkului şi Luganskului, ci împotriva Rusiei”, a detaliat acesta.

Potrivit lui Traian Băsescu, problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste.

„Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruşi îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării. (…) Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancţiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă şi atunci rămâne izolarea politică şi izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic. Ar trebui cel puţin UE să fie, de data aceasta, cinstită când vorbeşte despre sancţiuni împotriva Rusiei”, a mai spus Traian Băsescu. 

Luni seară, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care Federația Rusă recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, invocând că Ucraina este parte a istoriei Rusiei. Decretul a fost urmat de un ordin prin care Putin a decis trimiterea de trupe rusești de menținere a păcii în regiunile din estul Ucrainei cărora Moscova le-a recunoscut independența, încălcând astfel acordurile de la Minsk din 2015 dintre Franța, Germania, Rusia și Ucraina, când Kievul a fost nevoit să accepte statut special pentru provinciile separatiste.

Ca urmare, președinții Consiliului European și Comisiei Europene au  anunțat marți primul pachet de sancțiuni al UE împotriva Federației Ruse, după ce Moscova a recunoscut independența regiunilor Donețk și Lugansk din estul Ucrainei

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu, în plenul Parlamentului European: NATO este singurul scut real pentru securitatea europeană

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) a transmis miercuri, în plenul Parlamentului European, că „pretenția” Kremlinului de a negocia cu NATO și SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, prin restabilirea zonelor de influență din timpul URSS, arată „negarea de către Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-și decide singure sistemele de alianțe și modul de a-și asigura securitatea”.

În cadrul intervenției sale, deputatul european a subliniat că lunga listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei „de dragul afacerilor unor mari companii Europene”, dar și pentru aprovizionarea cu gaze în „condiții preferențiale”, au finanțat armata cu care Vladimir Putin amenință azi pacea unor state europene.

 

„Altfel spus, atât de îndrăgitul ”business as usual” cu Rusia s-a făcut în detrimentul securității Ucrainei, dar și a Țărilor Baltice, a Poloniei și a României care suportă acum presiunea armatei ruse. În aceste zile, SUA și Regatul Unit au reacționat rapid și masiv, consolidând militar Ucraina și Flancul Estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea europeană”, a adăugat Traian Băsescu. 

Mai mult, europarlamentarul a punctat că prezențele militare simbolice ale unor state din Uniune nu pot fi o garanție de securitate, iar „autonomia strategică” a Uniunii Europene este astăzi doar o „iluzie”.

„Cel puțin pentru moment, soluțiile pentru securitatea Europei sunt: accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia; descurajarea militară și economică a Rusiei și  încetarea compromisurilor politice favorabile Rusiei”, a conchis Traian Băsescu. 

 

Continue Reading

Facebook

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Consiliul European: Klaus Iohannis a cerut sprijin suplimentar pentru R. Moldova și a solicitat Comisiei Europene să reanalizeze nivelul sprijinului financiar acordat fermierilor români

EVENIMENTE12 hours ago

Accelerarea transformărilor de mediu, sociale și de bună guvernare pentru societate și mediul de afaceri în România – dezbatere organizată de Global Shapers sub patronajul Ambasadei Elveției

SUA12 hours ago

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, începe un turneu în Africa pentru a contracara prezența tot mai are a Chinei și Rusiei pe acest continent considerat de Washington ”viitorul lumii”

CHINA13 hours ago

Înainte de vizita lui Macron la Beijing, China propune un “consens strategic” cu Europa privind încetarea focului și o soluție politică a războiului din Ucraina

ROMÂNIA13 hours ago

Ambasadoarea SUA la București va depune eforturi pentru a ”extinde prezența companiilor și investițiilor americane” în țara noastră: Vom continua să sprijinim România în lupta împotriva corupției

ROMÂNIA14 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ursula von der Leyen reacționează după criticile lui Klaus Iohannis: Ajutorul dat fermierilor români nu este suficient. Sunt recunoscătoare României că a depus o moțiune pentru creșterea sumelor

SUA15 hours ago

Antony Blinken nu exclude, pe termen lung, negocieri privind granițele Ucrainei, dar reiterează: ”Sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul”

Cristian Bușoi16 hours ago

Economia transatlantică a ajuns la cote record, evidențiază eurodeputatul Cristian Bușoi: Umăr la umăr, uniți, vom depăși orice criză și vom deveni mai puternici

CONSILIUL EUROPEAN16 hours ago

Emmanuel Macron și premierul Italiei eu discutat despre nevoia de a continua eforturile pentru ”suveranitatea europeană” privind politica industrială şi decarbonizarea economiei

ROMÂNIA14 hours ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA2 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO3 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE1 week ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Team2Share

Trending