VIDEO Gala de Premiere ”Meseria – brățară de aur”, proiect cu fonduri europene pentru facilitarea accesului pe piața muncii a 1.150 de persoane

precon proiectSC PRECON SRL a organizat în data de 11 noiembrie 2015 Gala de Premiere din cadrul proiectului ”Meseria – brățară de aur” (ID 126307) proiect cofinanțat din Fondul Social European din Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ”Investește în oameni”. La eveniment au participat 200 de persoane din grupul țintă, din echipa de proiect, colaboratori, potențiali angajatori și reprezentanți ai presei. 57 de persoane au primit premii constând în diplomă și o subvenție în valoare de 300 lei, iar 4 persoane au primit subvenții în valoare de 1500 lei.

Proiectul a fost implementat în regiunile București-Ilfov, Sud Muntenia, Sud Est și a avut ca interval de implementare perioada aprilie 2014 – decembrie 2015.

Obiectivul general al proiectului a fost facilitarea accesului pe piaţa muncii a 1.150 de persoane din grupul ţintă al proiectului (şomeri, şomeri de lungă durată, persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă) în vederea creşterii ratei de ocupare din Regiunile Bucureşti-Ilfov, Sud Est şi Sud-Muntenia.

Interviu cu Eugen Irimia, președinte Euroclass-Training: ”Pe piața muncii din România este nevoie de oameni calificați”

Dan Cărbunaru (D.C): Meseria e brățară de aur, am învățat cu toții la școală, ne-au învățat părinții, dar este și deviza sub care s-au mobilizat sume și forțe importante pentru a aduce oameni înapoi pe piața muncii. Discutăm pe Calea Europeană despre acest proiect alături de profesorul Eugen Irimia, unul dintre principalii actori ai acestui important proiect care astăzi i-a sărbătorit pe cei care au câștigat un loc de muncă, dar și demnitate cu această ocazie pe piața muncii. Domnule Irimia, sunteți și președintele asociației Euroclass-Training, cea care a furnizat, practic, pachetul de pregătire din acest proiect. Ați pus foarte multă emoție atunci când ați prezentat bilanțul acestui proiect. Cât de important este pentru acești oameni, peste 1000 care au intrat în proiect ceea ce s-a întâmplat în această seară?

Eugen Irimia (E.I): Foarte important pentru ei este că au rămas acasă, pregătiți, calificați, cu o meserie pe care și-au dorit-o. Știți că în școlile din România există și o pregătire profesională, în școlile profesionale și liceele tehnologice, însă nu toți copiii sunt consiliați. Noi avem un departament de consiliere vocațională care-i îndrumă pe toți cursanții noștri să aleagă meseria care li se potrivește și pe care și-o doresc.

D.C: E adevărat, am văzut vârste diferite, de la oameni foarte tineri, până la oameni în vârstă. Cum ați reușit să convingenți atâția oameni care probabil au terminat o formă de școlarizare să se întoarcă la învățat, să se specializeze și să se și angajeze?

E.I: Cel mai tânăr cursant a fost de 18 ani, iar cel mai în vârstă la 63 de ani, reușind să se integreze și socio-profesional pe piața muncii. Cei mai în vârstă au reușit deoarece au o experiență pe piața muncii, au cultul muncii. Totodată, și-au dorit să nu iasă la pensie dintr-un ajutor social sau ajutor de șomaj.

D.C: În ce domenii i-ați pregătit pe durata proiectului?

E.I: Domeniile noastre de activitate la asociația Euroclass-Training au fost de asistență socială în primă parte, lucrători în comerț, îngrijire copii și bătrâni la domiciliu, competențe informatice și antreprenoriale, putându-și deschide propria firmă.

D.C: Au fost cel puțin două provocări, nemaivorbind de tradiționala birocrație, și de managementul proiectului. Cum a descurs relația cu partenerul din proiect, agentul economic Precon, cu o tradiție de aproape jumătate de secol în domeniu, care și-a propus nu doar să nu închidă porțile, dar să se și implice în pregătirea oamenilor?

E.I: Relația între cei doi parteneri a început de la proiectul „Meseria brățară de aur”. Proiectul s-a scris mai mult noaptea, trebuind să-i dăm un titlu. Am avut 3-4 titluri disponibile. Vorbind cu tatăl meu la telefon, m-a întrebat ce fac. I-am spus că lucrez la un proiect pentru a furniza locuri de muncă șomerilor. Și acesta m-a întrebat dacă mai există locuri de muncă în România. I-am spus că da, iar atunci a spus că meseria este brățară de aur, astfel alegând numele proiectului.

D.C: Cât de conștienți vi se par oamenii care acum au intrat în aceste programe de pregătire? Sunt dispuși să-și reia viața, să se intergreze pe piața muncii, cum se spune prin acest limbaj de lemn, dar care ascunde drame de familie, drame personale? Cât de conștienți sunt ei că au o concurență pe piața muncii, chiar dacă în România șomajul este destul de scăzut pentru că avem milioane de români care muncesc în alte state? Vorbim de o piață unică a muncii și fie că vorbim de sudori sau de personal IT, mai mult sau mai puțini calificați. Românii înțeleg ce se întâmplă?

E.I: Da, înțeleg, mai ales că la mine s-au calificat, așa cum am spus, pe domeniile de asistență socială. La Precon sunt cei care au treabă cu tehnica, în speță cu construcțiile. La construcții s-au calificat fierari betoniști, lucrători instructori, sudori electrici, mecanici pentru utilajele de pe șantierele de construcții. Pe piața muncii din România este nevoie de oameni calificați. În țara noastră, în ultimii ani, în loc să se educe acest cult al muncii, s-a educat cultul plecării din țară.

D.C: Unde, de asemenea, se muncește. Mă îndoiesc că în Germania se muncește mai puțin decât în România.

E.I: Nu știu dacă se muncește mai mult sau mai puțin, însă germanii iau oamenii calificați din România și nu știu de ce nu-i angajează pe ai lor. Românii sunt bine pregătiți, calificați. Ceea ce ne îngrijorează este faptul că acești oameni plecați s-au rupt de familii, și-au lăsat copiii. Aceștia au nevoie de îmbrățișare. Mai mult bunicii se ocupă, și ei nu sunt destul de putincioși. Lipsa aceasta de educație din România a dus la destrămarea familiilor, la despărțirea fraților, părinților, copiilor. Există foarte multe drame. Ca profesor, știu că într-o singură școală jumătate dintre copii au părinții plecați pentru a le crea un trai mai bun. Dar care este acesta? Acolo nu iau mai mult de 500 de Euro. Haideți să facem un mic calcul economic pentru îngrijirea unui bătrân. 250 de Euro chiria, 150 de Euro mâncarea, îmbrăcăminte. Așadar, cât trimite familiei? Automat, apar și alte probleme, precum destrămări de familie, certuri, tocmai pentru că ei caută să-i dea ceva în plus copilului, dar nu se gândește și la celelalte reprecursiuni.

D.C: Sigur, este un aspect dramatic al celor care se confruntă cu aceste lucruri. Ma bucur că ați avut această abordare mai apropiată de suflet și de ceea ce se întâmplă cu oamenii, și nu cu indicatorii dintr-un proiect, vă felicit încă o dată pentru ceea ce ați reușit să realizați, și să sperăm că fie în țară, fie în afară, cei care s-au pregătit în cadrul acestui proiect vor fi plătiți bine.

E.I: Cursanții noștri sunt calificați, certificatele lor fiind recunoscute atât în România, cât și în UE. Aș dori să văd dacă, într-adevăr, vor fi plătiți cum trebuie în Uniune românii calificați .

D.C: Vă mulțumesc foarte mult, domnule profesor.

E.I: Și eu vă mulțumesc.

Interviu cu Emil Culcică, manager de proiect ”Meseria – brățară de aur”: E altceva când clasicul meseriaș din România are și o calificare și o diplomă care certifică faptul că are aptitudini

D.C. Meseria e brățară de aur, așa cum vorbeam mai devreme și cu unul dintre partenerii acestui proiect finanțat din bani europeni pentru a aduce înapoi pe piața muncii peste 1000 de români. Îl avem alături de noi pe Emil Culcica, managerul acestui proiect, dar și managerul companiei implicată în proiect, PRECON, o companie cu tradiție de aproape jumătate de secol în domeniul materialelor destinate construcțiilor. Știm cu toții că se mai construiește totuși în România, semn că activitatea industrială nu este chiar atât de jos. Cât de important este pentru România să aibă peste 1000 de oameni – sigur nu pe toți i-ați pregătit dumneavoastră – într-un singur proiect gata să se întoarcă la muncă, după ce, în prealabil au fost bine pregătiți?

E.C. Mulțumim pentru interviu. 1000 de oameni împărțiți cumva, 60% în partea de construcții, 40% în social. Are mare importanță, zic eu, în ideea în care cei 600 și ceva de persoane care au absolvit acest curs sunt dispersați în afara Bucureștiului, o zonă cu impact economic foarte mare. Tocmai în această idee am încercat meserii de tradiție precum fierar-betonist, zidar, sudor să încercăm să le trimiten în zone cu potențial, dar cu activitate economică scăzută.

D.C. Concret, ce ați făcut pentru acești oameni? În primul rând,cum i-ați convins să vină de acasă sau din zona de asistați, să se apuce de învățat la vârste care nu sunt neapărat fragede – cei mai mult și-au terminat școlarizarea? Știm cât de greu este să convingi un adult, în general, că e bine să mai învețe ceva, dar să mai termine niște cursuri și apoi să se și angajeze?

E.C. O mare importnață, pe lângă colegii noștri , experții de grup-țintă, au avut-o autoritățile locale. Mulți primari sau viceprimari, mă refer în special la mediul rural, ne-au dat concursul în mod gratuit. Au mers cu noi, cu colegii mei pe teren, au discutat, au făcut grupuri la primărie, au convins oamenii că învățarea, calificarea într-o meserie este un lucru foarte important, lucru care îi va ajuta în viitor.

D.C. Ce înseamnă pentru un muncitor care făcea activități de sudură, referindu-ne la partea tehnică, dar nu aveau o calificare recunoscută pe piața muncii, din țară sau din afară. Ce reprezintă acest upgrade profesional, că a beneficiat de acest pachet de pregătire și se angajează? Înseamnă un salariu mai bun, o poziție de negociere mai bună în fața angajatorului? Care sunt avantajele de care acești oameni beneficiază în mod concret?

E.C. Ați punctat cel mai important aspect, și anume acela că îi dă posibilitatea în relația cu un viitor angajator să se vândă mai scump. E altceva când clasicul meseriaș din România are și o calificare și o diplomă care certifică faptul că are aptitudini.

D.C. Aș vrea să vă întreb ce beneficiu are o companie privată din România care intră într-un astfel de proiect. În primul rând, îl gândește, îl implementează, pune bani, pentru că trebuie să spunem că această cofinanțare, chiar dacă nu a fost o sumă consistentă raportată la valoarea întregului proiect, totuși, a trebuit să fie suportată de cineva iar compania dumneavoastră a fost cea care și asumat această responsabilitate. Ce câștigă în astfel de situații o companie?

E.C. În primul rând, își extinde domeniul. Am intrat ca firmă calificată în oferirea de servicii profesionale de calificare. Pe o perioadă de încă aproximativ 4 ani, putem oferi servicii de calificare tuturor celor interesați. Lăsând la o parte experiența câștigată, care pentru mine, persoanl, ca manager, este o realizare foarte mare, faptul că putem oferi pe lângă produsele noastre clasice și calificare, adică ne putem aduce oameni pentru a schimba generațiile – vă spuneam că sunt de mulți ani oameni anagajați la noi și e nevoie cumva de sânge proaspăt – consider că este un beneficiu extraordinar.

D.C. Câți angajați aveți în acest moment?

E.C. În jur de 80 cu fluctuații.

D.C. Ați angajat deja oameni dintre cei pe care i-ați pregătit?

E.C. Am avut surpriza ca din a doua grupă pe profilul nostru, 2 dintre tinerii cursanți – erau tineri, aceștia abia terminând o profesională – să rămână în cadrul companiei ca angajați.

D.C. Deci, practic se închide într-un fel cercul din această perspectivă.

E.C. Da, sperăm să continue lucrul acesta, mai ales că încă nu s-au încheiat toate cursurile, deci mai avem de unde selecta.

D.C. Vă doresc succes și sperăm să pregătiți câși mai mulți români care înțeleg faptul că mai bine pregătiți pot avea un salariu și, să nu uităm, pot face și față concurenței europene deoarece suntem cu toții parteneri pe piața unică, dar știm cu toții că ceea ce contează este competitivitatea.

E.C. Și posibil în curând asiatice că e la modă fluctuația aceasta spre zona mai bună.

D.C. E adevărat. Mulțumim foarte mult și felicitări pentru toate lucrurile bine făcute.

E.C. Mulțumim!

Printre cursurile organizat de SC PRECON SRL în cadrul proiectului se numără:

 • lucrator in structuri pentru constructii – 4 grupe x 25 persoane
 • sudor electric – 4 grupe x 25 persoane
 • fierar betonist, montator prefabricate – 5 grupe x 25 persoane
 • zidar, pietrar, tencuitor – 4 grupe x 25 persoane
 • mecanic utilaje si instalatii industriale – 5 grupe x 25 persoane

Totodată, au fost organizate și cursuri în parteneriat cu Asociația Euroclass Training:

 • îngrijitoare copii – 4 grupe x 25 persoane
 • îngrijitoare bătrâni la domiciliu – 4 grupe x 25 persoane
 • lucrător in comert – 8 grupe x 25 persoane
 • iniţiere operator calculator – 2 grupe x 25 persoane
 • competenţe antreprenoriale – 3 grupe x 25 persoane

Cele mai importante rezultate:

 • 27 cursuri de nivel I deschise în Bucureti, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Galaţi, Teleorman, Ialomiţa, Argeş şi Prahova
 • 14 cursuri de nivel II deschise în Bucureşti, Ilfov, Galaţi, Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman şi Prahova
 • cursuri de TIC deschise în Teleorman şi Călăraşi
 • cursuri de competenţe antreprenoriale deschise în Ilfov, Argeş şi Prahova
 • 41 cursuri finalizate – peste 954 absolvenţi
 •  1.182 persoane consiliate şi înscrise la cursurile de formare profesională

Totodată, la finalul proiectul 57 de persoane participante la activitățile din proiect s-au angajat cu contract individual de muncă, iar 4 persoane din grupul țintă și-au înființat o firmă (SRL sau PFA).

.

One Response to VIDEO Gala de Premiere ”Meseria – brățară de aur”, proiect cu fonduri europene pentru facilitarea accesului pe piața muncii a 1.150 de persoane

 1. Pingback: VIDEO Gala de Premiere ”Meseria – brățară de aur”, proiect cu fonduri europene pentru facilitarea acces ului pe piața muncii a 1.150 de persoane | Stiri Fonduri Europene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.