Connect with us

POLITICĂ

VIDEO INTERVIU Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO: Aş fi suprins ca spionajul rus să nu fie activ şi în România

Published

on

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca actiunile militare “ilegale” ale Rusiei in Ucraina au schimbat “dramatic” situatia de securitate in Europa. Rasmussen, aflat intr-o vizita in Bucuresti, se asteapta ca la summitul NATO din septembrie din Tara Galilor sa fie luate masuri pe termen lung pentru apararea tarilor aliate. Seful NATO a mai vorbit in interviu despre modul in care propaganda rusa incearca sa onfluenteze decizia politica in statele membre ale aliantei nord-atlantice si despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei.

Rep: Oficiali romani au cerut baze permanente NATO in Romania. Vom avea asa ceva?
Anders Fogh Rasmussen: Acum evaluam ce pasi trebuie sa urmam pentru a intari si mai mult apararea colectiva. Si, bineinteles, aceasta va include si consideratii despre ceea ce noi numim desfasurarile de trupe si tehnica necesare. Dar e putin prea devreme pentru a spune exact cum si unde; fiti siguri ca nu vom ezita sa luam toate masurile necesare.

Rep: Ne putem astepta la o discutie despre baze permanente NATO in septembrie, la Summittul NATO?
Anders Fogh Rasmussen: Da, ma astept ca la sumitul NATO din Tara Galilor, in septembrie, sa luam decizii despre masuri pe termen lung pentru a intari apararea colectiva. Apararea colectiva este scopul principal al NATO.

Rep: Am vazut masurile luate in ultima perioada pentru a asigura aliatii, cu miscari de trupe si tehnica militara in tarile din regiune, inclusiv in Romania. Ce alte astfel de miscari vor urma in Romania?
Anders Fogh Rasmussen: Am luat deja masuri. Am trimis avioane AWACS pentru supraveghere in Polonia si Romania, ati vazut o prezenta navala mai mare in Marea Neagra. Si ar putea urma alte masuri care ar include o innoire a planurilor de aparare deja existente, dezvoltarea de noi planuri de aparare, exercitii militare avansate si, de asemenea, noi desfasurari de trupe si tehnica militara.

Rep: Are Romania un plan de contingenta in NATO sau nu?
Anders Fogh Rasmussen: Niciodata nu comentam despre existenta planurile de contingenta. Dar va asigur ca avem deja toate planurile puse in aplicare pentru a asigura aparararea si protectia efectiva a tuturor aliatilor. Dar situatia de securitate de dupa actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina face necesar pentru noi sa ne updatam planurile deja existente si sa de asemenea sa dezvoltam noi planuri.

Rep: Deci spuneti ca NATO dezolta noi planuri pentru aliati. Ce inseamna asta pentru Romania?
Anders Fogh Rasmussen: Niciodata nu comentam despre detaliile planurilor noastre de aparare. Dar va pot asigura ca, fiind cea mai puternica alianta militara, noi avem active toate planurile necesare pentru a asigura apararea aliatilor impotriva oricarei amenintari. Dar comportamentul Rusiei in Ucraina a shimbat dramatic situatia de securitate in Europa si asta face necesar pentru noi sa actualizam planurile de aparare existente si sa cream unele noi.

Rep: Aveti dovezi ca Rusia isi retrage fortele armate de la granita cu Ucraina?
Anders Fogh Rasmussen: Nu. Si acesta e un raspuns clar. Nu avem nici o dovada palpabila ca Rusia isi retrage trupele. Am vazut anunturi similare dinspre Rusia in trecut si nu s-a intimplat nimic. Sintem foarte precauti cind vine vorba despre astfel de anunturi. De aceea cerem Rusiei in continuare sa-si retraga trupele.

Rep: Presedintele Romaniei a spus ca Rusia vrea sa ajunga sa controleze gurile Dunarii. Aveti informatii in acest sens?
Anders Fogh Rasmussen: Nu comentam informatii de intelligence. Dar nu e nici o indoiala ca actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina au efecte dincolo de Ucraina. E vorba despre un obiectiv pe termen lung al Rusiei de a-si restabili o sfera de influenta in fostul spatiu sovietic. Asta include si interesul Rusiei de a prelungi conflictele din apropiere: Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, acum si Crimeea. Rusia foloseste aceste conflicte inghetate pentru a impiedica tarile respective sa-si urmeze drumul spre integrarea in UE si NATO.

Rep: Va asteptati la provocari ale Rusiei in Moldova in urmatoarele saptamani, pana la semnarea Acordului de asociere cu UE?
Anders Fogh Rasmussen: Nu am nici o indoiala ca Rusia isi va creste presiunea in Moldova, probabil si in Georgia, in asteptarea finalizarii acordurilor de asociere cu UE. Am vazut asta in trecut, o vom vedea si in viitor, pentru ca acesta e scopul Rusiei: sa impiedice aceste tari sa aiba relatii apropiate cu UE si NATO.

Rep: In Norvegia, Suedia, chiar si Ungaria au aparut informatii publice despre cresterea activitatii de spionaj a Rusiei. Aveti informatii despre cresterea spionajului rus si in Romania?
Anders Fogh Rasmussen: Fara indoiala ca exista o activitate crescuta a spionajului rusesc peste limitele traditionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajata masiv in raspindirea de dezinformari, campanii de manipulare, care includ influentarea mass-media si a ONG-urilor. Este o operatiune foarte sofisticata cu scopul de a influenta opinia publica, ca si procesul de decizie politica in statele membre NATO.

Rep: Serviciul secret german e ingijorat de faptul ca Bulgaria raspunde la comezile Moscovei, dupa cum a aratat presa germana. Aveti ingrijorari similare si despre Romania?
Anders Fogh Rasmussen: Am vizitat recent Bulgaria si nu am motive sa pun la indoiala atasamentul Bulgariei fata de NATO sau fata de UE. Dar, in mod clar, Rusia e foarte activa si cind vine vorba de Bulgaria.

Rep: Dar in Romania?
Anders Fogh Rasmussen: Nu am exemple concrete, dar as fi suprins ca Rusia sa nu fie activa si in Romania.

Rep: In Romania a existat un conflict intre presedinte si premier pe tema CSAT – daca sa aiba sau nu o sedinta legata de Rusia. Este acesta un semn de slabiciune a unui stat aliat?
Anders Fogh Rasmussen: Nu voi comenta nimic despre problemele interne din Romania.

Rep: Fostul secretar american de stat Hillary Clinton a spus ca unul dintre motivele pentru care Ucraina a ajuns intr-o situatie critica este si coruptia, influenta majora a oligarhilor asupra statului. Vedeti coruptia drept o amenintare si pentru alte tari din regiune, pentru Romania?
Anders Fogh Rasmussen: Cred ca eforturile de a combate coruptia sint de lunga durata si toate guvernele ar trebui sa se concentreze pe asta. A fost unul dintre criteriile de aderare in UE si NATO. Oricind vedem exemple de coruptie, ar trebui pedepsita sever iar guvernele ar trebui sa-si dedice eforturile pentru a lupta cu acest flagel.

POLITICĂ

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele PNL și candidatul acestei formațiuni la funcția de președinte al României, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la lansarea programului de guvernare al Partidului Național Liberal, că liberalii trebuie să câștige la alegerile parlamentare și prezidențiale.

În cadrul unui discurs susținut la Casino Sinaia, unde liberalii și-au prezentat programul de guvernare, Ciucă a arătat că miza alegerilor din noiembrie şi decembrie este legată, printre altele, de viitorul economiei româneşti, de bunăstarea clasei de mijloc, de libertate şi siguranţă.

“Viitorul economiei româneşti şi bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot. Supravieţuirea microîntreprinderilor şi a pilonului doi de pensii sunt, de asemenea, pe buletinul de vot. Libertatea şi siguranţa noastră sunt pe buletinul de vot. Apărăm alegerea pentru drumul european şi euroatlantic, pentru viitorul democraţiei româneşti. Din toate aceste motive, pentru familie, comunitate, ţară, opţiunea firească este Partidul Naţional Liberal. Suntem chemaţi încă o dată să împlinim crezul istoric al Partidului Naţional Liberal ‘prin noi înşine’. Chem alături de PNL pe toţi românii. În timp ce unii caută să vadă cum pot să instrumenteze şi să inducă în eroare românii, astfel încât să ajungă în turul doi cu cine vor, pe noi ne-a preocupat realitatea, am venit cu soluţii concrete, le-am spus românilor ce gândim, cum gândim, pentru familie, pentru comunitate, pentru ţară”, a spus Ciucă, în aplauzele sălii, citat de Agerpres.

 

Potrivit președintelui Senatului, mizele alegerilor au crescut “enorm”, punctând că românii, în covârşitoarea lor majoritate, au sentimente profunde anti-ruse.

“Vedeţi interferenţele Rusiei în referendumul Brexit din 2016, prin dezinformare, prin teamă, prin promisiuni populiste. Acestea au dus la scoaterea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Observaţi tiparul? Acelaşi tipar s-a aplicat şi la alegerile şi referendumul din Republica Moldova. De aceea îi îndemn pe toţi cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova, pe cei cu drept de vot care sunt prezenţi în România sau în alte state, să meargă duminică să apere democraţia şi parcursul european al Republicii Moldova. Iar dumneavoastră, toţi aveţi rezidenţi, cetăţeni din Republica Moldova, îndemnaţi-i să apere calea pro-europeană a Republicii Moldova. Slavă Domnului, românii au capacitatea formidabilă de a depista demagogii şi alarmiştii. Mulţumim lui Dumnezeu că românii, în covârşitoarea lor majoritate, au sentimente profunde anti-ruse. Dar, în acelaşi timp, pericolul există, pentru că sunt folosite suficiente instrumente care pot modifica percepţia oamenilor şi influenţa decizia lor”, a mai spus Ciucă, în discursul susţinut la evenimentul de prezentare a programului de guvernare al PNL.

Continue Reading

POLITICĂ

PSD a lansat programul de guvernare 2024-2028. Marcel Ciolacu: Nu avem orgolii când vorbim de un consens politic pentru dezvoltarea României prin bani europeni

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că este “o certitudine” că orice alianţă de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul partidului pe care îl conduce, adăugând că social-democraţii “nu au orgolii” când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României folosind banii europeni.

“Lansăm azi un program de guvernare care este compatibil 100% cu Proiectul pentru România pe care l-am lansat acum 10 zile, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din partea PSD. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar este o certitudine că orice alianţă de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul PSD, iar dacă românii îmi vor acorda încrederea şi votul lor pentru a ajunge preşedintele României voi face ce am zis: voi împărţi puterea. (…) Însă, a împărţi puterea înseamnă inclusiv a găsi acel partener politic alături de care să putem realiza cât mai multe dintre obiectivele comune din programul meu prezidenţial şi din programul PSD. Evident, alături de orice alte idei valoroase ale altor partide. (…) Noi nu avem orgolii când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României folosind banii europeni. Nu avem orgolii să ne aşezăm la masă cu oricine susţine finalizarea autostrăzilor şi a spitalelor moderne, investiţiile masive în educaţie, protejarea copiilor noştri de droguri şi susţinerea românilor din diaspora”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.

La evenimentul de lansare a programului de guvernare al PSD pentru perioada 2024 – 2028, el a susţinut că românii aşteaptă de la clasa politică să termine cu scandalurile, cu acuzaţiile şi cu demagogia şi să muncească mai mult pentru a dezvolta ţara şi pentru a avea un nivel de trai similar statelor europene dezvoltate.

 

“Sunt un om politic crescut şi format în PSD şi voi fi mereu un partener corect faţă de toţi colegii mei. Cred că am demonstrat asta până acum şi vă asigur că nu îmi voi schimba principiile nici de-acum înainte. Însă, ca preşedinte al României, voi fi reprezentantul tuturor românilor, pesedişti, liberali sau userişti, al românilor care votează cu AUR sau cu UDMR, pentru că, indiferent de opţiunile politice, toţi suntem români. Totodată, voi face tot ce stă în puterea mea pentru a fi loial, în primul rând, intereselor ţării, iar acest program de guvernare este gândit să maximizeze potenţialul de creştere a României în următorii ani, care sunt ani de vârf ai dezvoltării noastre europene”, a menţionat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a susţinut că, dacă va fi ales preşedinte al ţării, va sta “umăr la umăr” cu Executivul în realizarea tuturor măsurilor din programul de guvernare, va merge ori de câte ori va fi nevoie la şedinţele Cabinetului şi îi va însoţi membrii acestuia şi pe teren.

Continue Reading

POLITICĂ

Sondaj INSCOP: Peste două treimi dintre români preferă ca viitorul președinte al României să fie un candidat pro-occidental

Published

on

© Colaj foto CaleaEuropeană.ro (surse imagini: portret oficial de campanie al candidaților)

Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea, relevă că majoritatea românilor își doresc un președinte înclinat spre Vest și cu experiență politică. 

Întrebați cum ar trebui să fie viitorul președinte al României, 67.5% dintre români ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă un candidat pro-occidental, în timp ce 17.1% ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental. 3.9% spun că acest aspect nu contează, iar 11.5% nu știu sau nu răspund.

Conform sursei citate, ar prefera mai degrabă un candidat pro-occidental în special votanții lui Mircea Geoană și ai Elenei Lasconi, votanții USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din București sau din urbanul mare.

© INSCOP

Cei care ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental sunt votanții lui George Simion, votanții AUR, cei cu educație primară și utilizatorii de TikTok.

70.6% dintre cei intervievați declară că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experiență, iar 24.5% spun că ar prefera mai degrabă pe cineva mai tânăr. 3.7% spun că acest aspect nu contează, iar 1.2% nu știu sau nu răspund.

Cetățenii care ar prefera ca viitorul președinte al României să fie cineva mai tânăr în special sunt votanții Elenei Lasconi și ai lui George Simion, votanții USR și ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani.

Votanții lui Marcel Ciolacu și ai lui Mircea Geoană, votanții PNL și ai PSD, persoanele cu vârsta peste 45 de ani declară într-o proporție mai mare decât media că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experiență.

44.5% dintre participanții la sondaj ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă cineva independent de partide. 41.9% ar prefera mai degrabă reprezentantul unui partid politic pentru prima funcție în stat. 

7.1% spun că acest aspect nu contează, iar 6.5% nu știu sau nu răspund.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

REPUBLICA MOLDOVA5 hours ago

R. Moldova atenționează că Rusia ar putea recurge la ”acțiuni perturbatoare” la secțiile de votare din străinătate în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale (Die Welt)

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Volodimir Zelenski cere din nou permisiunea Occidentului de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei: Am putea lovi trupele nord-coreene în loc să așteptăm ca acestea să înceapă să atace ucrainenii

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

REPUBLICA MOLDOVA8 hours ago

Nicolae Ciucă îî îndeamnă pe cetățenii R. Moldova “să apere calea pro-europeană” la turul al doilea al alegerilor prezidențiale

POLITICĂ9 hours ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

SUA9 hours ago

Agenții de informații din SUA atrag atenția asupra imixtiunii Rusiei în campania electorală, cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

R. Moldova are ”potențialul, talentul și resursele necesare pentru a deveni un hub regional de inovație și dezvoltare tehnologică”, subliniază premierul Dorin Recean

SUA12 hours ago

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari. Acesta include, printre altele, rachete Stinger și sisteme antitanc Javelin

ROMÂNIA14 hours ago

ICI București sprijină inițiativele de Open Science și alinierea cercetării românești la standardele europene, subliniază directorul general și șeful serviciului ”Cloud Computing” într-un interviu

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP

ROMÂNIA7 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță o vizită în Valencia în următoarele zile: Vom avea un centru logistic pentru a-i ajuta pe românii din Spania care au suferit în urma inundațiilor

POLITICĂ9 hours ago

PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot

U.E.1 day ago

Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”

ROMÂNIA3 days ago

România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic

INTERNAȚIONAL4 days ago

Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate

INTERNAȚIONAL5 days ago

NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE

REPUBLICA MOLDOVA6 days ago

Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR

Trending