INTERVIU. AVERTISMENTUL lui Christopher Pissarides, laureat al Premiului NOBEL: Liderii europeni nu au viziuni pe termen lung. Ruptura dintre Germania și restul Europei este periculoasă

Interviu realizat de Dan Carbunaru

Prezent la Forumul Economic de la Astana, editia a VI-a, Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru economie a oferit, joi, 23 mai 2013, un interviu pentru caleaeuropeana.ro. Principalele teme comentate au fost economia globala, rolul Chinei si al Europei la nivel global, situatia dificiala prin care trec Cipru si Italia, dar si solutiile care ar putea scoate Europa din criza.

Christopher Pissarides considera ca institutiile UE nu sunt eficiente si cere o supraveghere mai puternica a bancilor centrale si o coordonare fiscala mai stransa, cerand guvernelor sa aiba viziune in deciziile pe care le iau si sa priveasca Europa ca un intreg.

pissarides dsg

I: In aceasta dimineata, la Tokyo, bursa de valori s-a prabusit, iar pietele europene au fost afectate din cauza Chinei. Ce s-a intamplat? Nu a fost mentionata nicio strategie de iesire, astfel incat situatia sa nu degenereze

Christopher Pissarides: Ideea principala este ca in economia mondiala exista inca incertitudine. Principalul motiv pentru incertitudine este Europa, cred ca europenii nu si-au rezolvat problemle. Oamenii se uita catre SUA pentru a veni cu un leadership al pietelor emergente precum China. Iar ma stirile usor negative venind dinspre aceste tari provoaca volatilitate pe pietele bursiere. Cred ca acest lucru va continua daca nu avem nu avem o ordine internationala. Ne bazam inca prea mult pe FMI si pe ce poate sa faca iar Europa nu pare sa aiba vointa politica de a rezolva acele probleme, astfel incat mici schimbari in zona de crestere economica a Chinei sa nu afecteze pietele internationale.

I: Sa nu afecteze?

Christopher Pissarides: Daca ne rezolvam problemele in cadrul european, cred ca nu vor mai fi afectate bursele internationale, deooarece SUA deja se afla pe drumul lor spre recuperare, care cred ca va fi robusta. Nu ar trebui sa fie o asa mar reactie la ce a declarat Bernanke (n.r. Presedintele FED, Ben Bernanke). Problema principala ramane Europa. Ne bazam prea mult pe cresterea din China in economia mondiala, ceea ce este foarte periculos avand in vedere ca este in crestere de ceva timp.

I: Deci Europa ar trebui sa fie mai independenta?

Christopher Pissarides: Da, ar trebui sa isi rezolve singura problemele.

I: Sunteti de acord cu cei care afirma ca nu problema actuala nu este una a datoriilor, ci este o criza politica?

Christopher Pissarides: Da, cred ca acesta este un simptom al problemelor politice pe care le avem in Europa, in absenta suficientor institutii necesare pentru a face zona monedei unice sa aiba succes si sa creasca. Avem nevoie de o supravghere sporita a bancilor centrale si de o mai stransa coordonare fiscala.

I: Problemele economice din Europa sunt din ce in ce mai prezente in  viata noastra, cu cat rata somajului este mai ridicata, in special in Europa de Sud. Cat timp considerati ca societatea va mai avea rabdare? Cu totii asteapta sa fie luate decizii importante.

Christopher Pissarides: Ati identificat cea mai grava problema cu care se confrunta Europa pe termen mediu, rata somajului atat de mare in tarile din sud. Pana acum, au avut foart multa rabdare asteptand progrese din partea institutiilor europene cae sa impinga economia si cresterea economica, dar acum tot prelungim amanarile. Cu cat sunt amanarile mai lungi, cu atat mai mare va fi riscul ca rabdarea sa se epuizeze. UE se va destrama singura, ceea ce este cel mai rau rezultat posibil, asa incat liderii europeni trebuie sa actioneze rapid in crearea de institutii care sunt necesare pentru ca economie Europei sa isi revina.

I: Problema este ca trebuie fim increzatori in aceste institutii, care momentan nu  sunt eficiente si ale caror decizii politice de pana acum nu ne-au scos din criza

Christopher Pissarides: Institutiile pe care le avem acum nu sunt eficiente pentru ca nu sunt suficiente, avem nevoi de un supraveghetor comun in euro, avem nevoie de obligatiuni comune, de o institutie care sa poate dizolva o banca europeana, trebuie perfectiona Mecanismul European de Stabilitate, toate aceste decizii au nevoie de politicieni carora sa le pese de UE ca un intreg, sau macar de zona euro ca un intreg ca o aditie tarilor lor, iar asta este ce ne lipseste in Europa. Si avem nevoie de asta. Daca nu vom face asta, riscam sa avem mai multi ani de recesiune, de o rata ridicata a somajului si de greve, demonstratii si tulburari sociale.

I: Ca efect, partidele de stanga au inceput sa castige tot mai multe alegeri in intreaga Europa. Ce se va intampla cu masurile curajoase de care vorbeati?

Christopher Pissarides: Asa este, ei nu iau aceste masuri curajoase. Spre exemplu, Franta nu a avut idei majore pentru Europa privita ca un intreg, poate in Franta politicienii iau decizii nationale benefice, dar si Europa are envoie de oameni care sa ia decizii, iar Franta a avut mari politicieni interesati de Europa ca tot unitar, impingand UE catre o cooperare mai stransa. Acum, politicienii , daca fac ceva, nu fac decat sa dezbine.

I: Ar putea fi nu o chestiune de luare a deciziilor, ci de lipsa de viziune din partea liderilor europeni?

Christopher Pissarides: Aceasta este cheia, de fapt. Nu au viziuni mai largi privind Europa, ce sa faca in continuare. Asadar, le lipseste curajul politic de a-si asuma costurile politice in tara lor si de a face ceva la nivel european. Vedem politicile pe care Germania le urmeaza, si se pare ca sunt populare printre germani, dar nicaieri in afara Germaniei, iar acest lucru adanceste ruptura dintre Germania si restul Europei, iar asta este periculos pentru viitorul Europei.

Despre bailoutul acordat Ciprului

Christopher Pissarides: Singura sursa de economii pe care Ciprul o avea au fost acele depozite in marile banci. Cei mai multi dintre depondenti erau aproape de pensie, sau deja pensionati, iar aceia erau banii lor. Brusc, au ramas doar cu cei 100.000 euro, restul fiindu-le luati pentru recapitalizarea bancilor, fara sa existe un sistem de compensatie, deci cum vor putea acesti oameni sa isi asigure consumul cand se vor afla la pensie? Economiile de o viata pe care le aveau pentru a-si asigura finantarea merg acum catre recapitalizarea bancilor, iar ei au ramas cu cei 10.000 €, nimic mai mult. Asadar, avem multe probleme sociale care se adaga la cele cauzate politicii economice defectuoase. Atunci cand bancile au profit, actionarii si managerii iau profitul si beneficiaza de pe urma lui, nu depondentii, dar atunci cand bancile se afla in pericol, depondentii trebuie sa plateasca. Asta descurajeaza oamenii sa investeasca pe viitor in sume mai mari de bani pentru ca stiu ca daca vremurile sunt bune, ei nu vor beneficia de asta, insa daca vremurile sunt rele, vor suferi.

I: Voiam sa va intreb si despre cariera dvs stiintifica. Sunteti unul dintre cei mai tineri laureati ai Premiului Nobel. Cu ce anume va mandriti cel mai tare din activitatea dvs stiintifica?

Christopher Pissarides: Cea mai mare preocupare din timpul carierei mele a fost rata ridicata a somajului, cum putem rezolva problema si am realizat ca atunci cand am inceput eu nu exista niciun fundament teoretic, un cadru care sa vizeze somajul sii sunt mandru de faptul ca acum majoritatea oamenilor din profesia mea folosesc acest cadru, pe care eu si cu colegii mei l-am dezvoltat. Am studiat somajul si am incercat sa venit cu politici eficiente de combatere a acestuia. Din pacate, politicile actuale nu urmaresc exact ce am spus noi ca se poate face. Insa daca ma intrebati de activitatea mea stiintifica, acesta ma face cel mai mandru- furnizarea acestui cadru foarte des folosit in rezolvarea problemelor somajului.

I: Poate fi utilizat si in situatia actuala?

Christopher Pissarides: Poate fi folosit in orice moment.

I: Cum s-a schimbat modul in care faceti cercetarea? Economia s-a dezvoltat foarte puternic si sunt voci care spun ca motivul pentru care ne-am pierdut este pentru ca ne uitam doar la cifre. Cum vedeti aceasta schimbare?

Christopher Pissarides: Schimbarea este buna in multe feluri pentru ca si cantitatea este importanta intr-o lume economica complicata. Atat in modelele de economiei, dar si in economia ca intreg cifrele devin prea complicate pentru a fi solutionate bucata cu bucata. Este bine sa avem imaginea de ansamblu.

Despre situatia economica si politica din Italia:

Christopher Pissarides: Guvernul nu poate face prea mult, Europa trebuie sa o coordoneze, sa conclucreze si sa spuna ca aceasta situatie nu mai poate continua. Sunt cinci ani de cand criza a inceput, restul lumii incepe sa o depaseasca, in mod special SUA, iar in Europa se spune ca mai dureaza 2-3 ani. Trebuie ca actiunile sa fie coordonate, o singura tara nu este de ajuns, chiar daca este vorba de Italia. Germania este liderul, tara cheie care ar trebui sa coordoneze si sa puna presiune pentru a o face. Trebuie sa aducem Franta, Italia si Spania impreuna. Daca aceste trei tari ar pune presiune pe Germania pentru a se aseza la masa tratativelor si sa discute ce ar trebui facut, este posibil sa se observe o imbunatatire fata de situatia actuala cand Germania ia decizii de una singura.

Christopher Pissarides este un economist cipriot si profesor la Scoala de Economie din Londra. Aria lui de cercetare include macroeconomia, in special probleme legate de forta de munca, cresterea si politicile economice. In 2010, a primit Premiul Nobel pentru economie impreuna cu Peter A. Diamond si  Dale Mortensen.

 

parteneriat astana CaleaEuropeana.ro va transmite informatii in exclusivitate, in calitate de partner media oficial din Romania al Forumului Economic de la Astana, editia a VI-a.

One Response to INTERVIU. AVERTISMENTUL lui Christopher Pissarides, laureat al Premiului NOBEL: Liderii europeni nu au viziuni pe termen lung. Ruptura dintre Germania și restul Europei este periculoasă

  1. Pingback: Cand Sudul simte raceala Nordului pe sira spinarii | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.