Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Interviu cu eurodeputatul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE, cel mai influent partid european: Aderarea la zona euro trebuie să devină o prioritate și României îi trebuie un plan pentru îndeplinirea condițiilor

Published

on

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, a precizat într-un interviu acordat în exclusivitatea pentru Calea Europeană că pentru România aderarea la zona euro ar trebui să devină o prioritate, iar dacă este făcută la momentul potrivit, țara noastră ar putea avea numeroase beneficii care ar ajuta exponențial economia României.

Potrivit eurodeputatului român, anul viitor este important pentru toată Europa, iar tinerii, categoria cel mai greu de mobilizat la vot, ar trebui să voteze pentru ca populiștii să nu construiască mai multe ziduri în Europa.

VIDEO – Partea a doua a interviului

Calea EuropeanăAderarea la zona euro este o altă temă de interes pentru România. Bulgaria a făcut deja pașii pentru a intra în Uniunea Bancară, practic anticamera zonei euro. Deși procesul este unul îndelungat și anevoios, țara vecină s-a angajat în acesta. În același timp România face pași înapoi și nu mai îndeplinește decât unul dintre cele cinci criterii pentru a adera. Cum vedeți dumneavoastră trecerea peste acest impas?

Siegfried Mureșan:  În primul rând oamenii trebuie să știe că aderarea României la zona euro ar aduce multe beneficii atât oamenilor, cât și agenților economici. Dacă aderarea este făcută bine și la momentul potrivit, ea va duce la mai multe investiții, este ca un certificat de bună purtare, de sănătate economic. Practic, la momentul la care aderi la zona euro toți investitorii acestei țări înțeleg că economia aceste țări este robustă, este puternică, este competitivă. Investitorii vor crea atunci locuri de muncă, vor contribui la dezvoltarea țării și asta va duce la creștere economică, la creșterea nivelului salariilor. Acest lucru se va întâmpla dacă aderarea României la zona euro este făcută bine și la momentul potrivit.

Trebuie să îndeplinim cele cinci criterii: al datoriei publice, ea să fie una mică, al ratei dobânzilor, dobânzile să fie mici, stabile, cel al monedei naționale, moneda să fie stabilă în relație cu euro, criteriul inflației, să avem o inflație mică în raport cu celelalte state și criteriul privind legislația bancară, adică Banca Națională să fie pe deplin independentă, autonomă, guvernul să nu poată exercita presiune asupra ei. Aceste cinci criterii trebuie îndeplinite. În plus, economia trebuie să fie puternică, competitivă, pentru a putea face față realităților din zona euro. Dacă aceste criterii sunt îndeplinite, vom avea investiții, bunăstare. În plus, pentru întreprinzători va fi bine pentru că nu vom mai avea costuri cu schimburi valutar și nu vor mai avea riscuri. Ca întreprinzător, dacă contractezi azi în euro cu scadență peste trei luni de zile, în momentul de față nu știi câți lei va trebui să ai la dispoziție pentru a plăti suma respectivă, mai ales în perioada în care această guvernare duce la devalorizarea monedei naționale. În ultimele săptămâni leul a atins minim istoric în raport cu euro. Toate aceste riscuri, aceste cheltuieli, vor dispărea în momentul aderării. La fel este pentru cetățean. Dacă vreau să plec în zona euro, nu mai trebuie să am cheltuieli suplimentare cu conversia. Beneficiile sunt multiple, atât pentru cetățean, dar și pentru întreprinzător.

Aderarea la zona euro trebuie să devină o prioritate și ne trebuie un plan pentru îndeplinirea condițiilor. La momentul în care guvernele domnului Dragnea și-au început treaba, România îndeplinea trei din cele cinci criterii. În momentul de față mai îndeplinim doar unul, pe cel al datoriei publice. Datoria publică este în România încă mică în raport cu PIB-ul. Ea crește sub această guvernare. Mai îndeplineam criteriul inflației când au început aceste guverne, dar nu-l mai îndeplinim. Inflația în România a fost 0% în urmă cu 2 ani. Acum este 5%, deci banii pe care îi câștigăm valorează cu 5% mai puțin. Nu mai îndeplinim nici criteriul ratei dobânzii. Ratele dobânzilor erau mici, erau stabile în România înainte să înceapă guvernele PSD-ALDE, acum sunt mari, vedem ROBOR-ul este trecut de 3%. Sub actuala guvernare vedem că îndeplinim tot mai puține.

Calea Europeană: Aș propune să abordăm subiectul viitoarelor alegeri europene. Ele se apropie, este mai puțin de un an până la acestea. Tinerii între 18-25 de ani sunt cei mai greu de covins să iasă la vot. În 2014 numai 28% dintre ei au votat. Parlamentul chiar a inițiat o campanie online prin care îi îndeamnă la vot (This Time I am Voting). Ce ar trebui făcut pentru conștientizarea importanței votului lor? Este online-ul de ajuns pentru a ajunge la acești tineri?

Siegfried MureșanOamenii politici trebuie să meargă între tineri și să discute cu ei acolo unde sunt tinerii. Nu trebuie ei constrânși să discute în termeni politici. Oamenii politici trebuie să se adapteze pentru a ajunge la tineri, nu trebuie ei să ceară să se adapteze și să vină în lumea tinerilor. Oamenii politici trebuie să meargă cu soluții la problemele tinerilor și în care să aibă încredere, oameni politici care să fie transparenți, deschiși, care să fie abordabili, să-și desfășoare activitatea transparent. Tinerii se informează pe rețelele de socializare. Cei de 18 ani nici nu se mai informează de pe Facebook, ci se uită cu precădere pe Instagram, aflu și eu la licee când mă duc să vorbesc cu tinerii. Avem nevoie de oameni politici capabili să relaționeze cu acești tineri și de oameni capabili să ofere soluții la problemele tinerilor. Ei trebuie să explice beneficiile apartenenței la UE. Tinerii sunt principalii beneficiari ai UE: Erasmus, program de burse prin care alocăm în fiecare an din bugetul UE 2 miliarde de euro. Anul în care eu am negociat bugetul UE ca negociator am reușit chiar să sporim această sumă cu 15%.

Dragi tineri, trebuie să apărați UE împreună cu noi, căci pentru voi este evident să vă urcați la București sau la Sibiu și să zburați până la Roma sau Paris, 2 ore, să treceți doar printr-un control lejer de pașapoarte, să nu aveți restricții, să studiați în orice stat membru al UE, să lucrați unde doriți. Aceste lucruri nu au fost întotdeauna așa, a fost și o viață în care statele înc are luptau între ele, una în care bunicii și străbunicii mergeu la război și nu mai știam dacă se vor întoarce. Informarea, educarea tinerilor este esențială și este nevoie și de ei îna cest efort de sprijinire a UE. Trebuie să le spunem tinerilor: lumea, așa cum este ea acum, mai bună decât oricând în trecut, trebuie apărată. Dacă nu votați partide pro-europene vor veni naționaliști care vor ziduri, garduri, bariere. În secolul 21, în anul 2019 izolarea înseamnă sărăcie, înseamnă necaz, mai puține perspective, mai puțini prieteni, mai puține locuri de muncă.

Urmăriți și VIDEO INTERVIU Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) explică mizele primei președinții a României la Consiliul UE: Vom gestiona teme majore, de importanță primordială pentru Europa

Calea Europeană: La începutul lunii august a avut loc o schimbare în ceea ce privește procedura și calendarul pentru desemnarea candidaților la alegerile europarlamentare în partidul din care faceți parte.  Schimbarea procedurilor a dus la o transparentizare mai mare. Care sunt planurile dumneavoastră?

Foto: Facebook/ Siegfried Muresan

Siegfried Mureșan: Partidul Național Liberal este un partid serios, am venit cu un calendar, cu criterii transparente pentru a stabili candidații PNL pentru alegerile europarlamentare. Pe 4 august am decis în ședința Consiliului Național cu participarea a peste 1000 de delegați următorul calendar: până la 1 octombrie fiecare membru al PNL care dorește să candideze trebuie să depună candidatura, vom stabili apoi o listă pe care ne-o vom asuma la nivelul conducerii partidului pe baza unor criterii clare privind experiența politică, activitatea politică, activitatea administrativă și proiectul pentru următorii cinci ani, reputația internațională a fiecărui candidat. Avem criterii definite pe baza cărora vom stabili lista. Ne propunem să încheiem lista până pe 15 noiembrie pentru a le spune oamenilor foarte clar, cu șase luni înainte de alegeri, cu cine mergem, care sunt politicienii cărora le cer anumite lucruri, pe care trebuie să îi cunoască. Trebuie să avem și noi șansa să emrgem în rândurile oamenilor și să le spunem care sunt candidații și care este programul electoral. Deci vom merge la alegerile europarlamentare cu cea mai bună listă de candidați și cu cel mai bun program electoral. Este o listă de candidați care va include experiență, caracter profund european, va fi o listă care să corespundă așteptărilor oamenilor în 2019. Vom pune cetățeanul în centru și le vom spune cetățenilor ce vor face europarlamentarii PNL pentru tineri, vârstnici, pentru fermieri, întreprinzători, angajații de la stat. Vom spune oamenilor că europarlamentarii PNL vor fi în continuare membri ai Partidului Popular European, în partidul care contează, cel care influențează emrsul Europei, cel care deține acum președinția Consiliului European, a Comisiei Europene și a Parlamentului European.

PSD își trimite europarlamentarii la social-democrați, un grup care își va pierde mult din influență fiindcă socialiștii sunt peste tot în necaz în Europa, au promis prea mult, nu au livrat, nu au soluții pentru problemele oamenilor. Socialiștii români nu mai sunt credibili deloc în cadrul grupului socialiștilor europeni. Când ataci manifestanți pașnici cu tunuri de apă și gaze lacromogene într-o piață  acționenzi împotriva spiritului european, creezi zero credibilitate, când încerci să croiești o justiție după propriul interes pentru ca tu infractor, recidivist, condamnat penal de la conducerea Camerei Deputaților și a Partidului Sociale Democrat  faci legi pentru a rămâne în libertate, nu mai ai niciun partener de dialog în Europa.

Europarlamentarii PSD vor merge într-un grup al socialiștilor în care nu vor avea niciun cuvânt de spus, nu vor fi ascultați când vor încerca să facă politica lui Liviu Dragnea în Europa. Zero beneficii pentru România de pe urma prezenței oricărui europarlamentar PSD. Partidele politice noi care nu au nicio afiliere acum, de asemenea nu vor putea influența deciziile în măsura în care europarlamentarii PNL din cadrul grupului PPE le vor influența. Cei mai buni europarlamentari care vor lucra în cea mai mare familie politică, cel mai bun program care pune cetățeanul în centrul atenției.

Calea Europeană: Și dacă suntem la capitolul alegerilor, un subiect de actualitate ar fi cel al votului electronic. Ați propus recent votul electronic ca o alternativă la cel clasic pentru ca votarea să mai facilă pentru cetățenii aflați în afara localității de domiciliu. Cum vedeți această propunere conturându-se în viitor? Are România vreo șansă să beneficieze de acest sistem în viitorul apropiat?

Foto: Siegfried Muresan

Siegfried Mureșan: Partidul Național Liberal a anunțat că va veni în sesiunea aceasta parlamentară cu o inițiativă privind introducerea votului electronic. Eu susțin pe deplin această inițiativă. Dacă cineva în ziua alegerilor poate este în vacață, departe de țară, la o conferință în străinătate, la ski iarna sau la mare vara, să poată vota electronic. Persoanele vârstnice care nu se pot deplasa, oamenii care trăiesc în diasporă și cărora guvernul nu va catadicsi să le organizeze suficiente secții de votare pentru a vota. Indiferent de locul unde ești în 2019 în Europa trebuie să putem vota electronic. Facem atât de multe electronic, cumpărm bilete la film, cumpărăm bilete de avion, ne informăm, de aceea susțin votul electronic.

Colegii din parlamentul național vor veni cu o inițiativă legislativă, dar avem nevoie de ajutorul mass-mediei, de ajutorul societății civile, al cetățenilor pentru a pune presiune pe majoritatea parlamentară căci din păcate la acest moment  nu avem majoritate în parlament și trebuie să facem imposibil oricărui parlamentar să voteze împotriva propunerii de introducere a votului electronic. Trebuie să spunem foarte clar parlamentarilor următorul lucru: îmi îngrădești dreptul de a vota la următoarele alegeri, nu te mai votez. Eu ca cetățean vreau să votez indiferent unde mă aflu în ziua votului. Avem nevoie de voci articulate din presă din societatea civilă și mai ales de la nivelul cetățenilor.

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu în viitoarea ședință privind Pachetul de Mobilitate: Fac toate eforturile să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre

Published

on

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) a menționat ultimele evoluții privind Pachetul de Mobilitate, într-o postare pe pagina sa de Facebook. ,,pe data de 7 martie voi reprezenta grupul PPE la şedinţa Conferinţei Preşedinţilor a Parlamentului European, când se va lua o decizie cu privire la Pachetul Mobilitate. Îi asigur pe transportatori că fac toate eforturile pentru a ajunge la un compromis cu grupurile politice, astfel încât să găsim o soluţie echitabilă pentru toate statele membre.”

Amintim faptul căla data de 2 februarie, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) împreună cu asociaţiile transportatorilor rutieri din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Ungaria au transmis o scrisoare comună, solicitând ca Pachetul Mobilitate 1 să fie lăsat pentru următoarea legislatură parlamentară.

Cele șapte asociații au făcut apel la președintele Parlamentului European și la președinții grupurilor parlamentare să acorde atenție cazului transportatorilor rutieri din statele periferice și din alte state membre ale UE, în luarea deciziei în cadrul următoarei Conferințe a Președinților cu privire la Pachetul Mobilitate 1, care ar afecta toți transportatorii rutieri în mod disproporționat negativ.

,,Acest pachet de mobilitate nu reprezintă concurența dintre Est și Vest, este o decizie a Comisiei Europene pentru a oferi o protecție mai mare companiilor din Europe Centrală. Vreau să avem condiții egale pentru toți transportatorii.”a declarat Marinescu într-un interviu oferit pentru Calea Europeană.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE): Am votat azi în PE Rezoluția privind dreptul cetățenilor la proteste pașnice. Evenimentele din 10 august trebuie investigate serios

Published

on

Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au adoptat joi o rezoluţie în care condamnă utilizarea ‘disproporţionată’ a forţei de către poliţie în timpul manifestaţiilor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În rezoluţia adoptată cu 438 voturi pentru, 78 voturi contra şi 87 de abţineri, eurodeputaţii au ,,denunţat recurgerea la intervenţii violente şi disproporţionate din partea autorităţilor publice în timpul protestelor şi al manifestaţiilor paşnice”.

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu prezent la Strasbourg, a votat azi in Parlamentul European Rezoluția privind dreptul cetățenilor la proteste pașnice și folosirea proporționată a forțelor de ordine și în acest context a semnalat că: ,,Evenimentele din 10 august trebuie investigate serios şi responsabilii traşi la răspundere.”

Europarlamentarul sușține că actualul guvern produce modificări nefaste democrației din România: ,,De când e la putere, guvernul PSDALDE a adus România în plutonul statelor unde democraţia este în pericol, unde cetăţenilor care se opun guvernului le este ameninţată viaţa.”

,,Acestă rezoluţie este şi despre protestul Diasporei din 10 august 2018. Deși numele României nu este scris negru pe alb”, menționează europarlamentarul în postarea pe pagina sa oficială de Facebook.

Parlamentul European a spus azi tuturor cetățenilor români care au participat la mitingul diasporei din 10 august 2018 și care au fost tratați cu o violență nejustificată de către guvern: ,,suntem alături de voi! Vom veghea ca aşa ceva să nu se mai întâmple!”, ne informează Marian-Jean Marinescu.

Solicitată de o coaliţie reunind socialiştii (S&D), Verzii şi Stânga Unită europeană (GUE), dezbaterea desfăşurată luni seara a fost în parte dominată de situaţia manifestaţiilor ”vestelor galbene” din Franţa, chiar dacă s-a făcut referire şi la alte ţări – România, Spania, Ungaria, Grecia.
Rezoluţia PE ”condamnă recurgerea la anumite tipuri de arme cu caracter letal redus”, printre care ”proiectilele cu impact cinetic”

Continue Reading

Daniel Buda

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE): Microregiunile trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa direct Comisiei Europene în vederea obținerii finanțărilor europene necesare dezvoltării lor

Published

on

Eurodeputatul liberal Daniel Buda (PNL, PPE) afirmă cu tărie că microregiunile trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa direct Comisiei Europene în vederea obținerii finanțărilor europene necesare dezvoltării lor, potrivit unui mesaj de pe pagina de Facebook a acestuia. 

Acesta informează asupra dezbaterii de astăzi, din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, pe marginea raportului „Dispozițiile comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european plus, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, și de instituire a unor norme financiare aplicabile acestor fonduri”, la care a participat Comisarul European pentru Dezvoltare RegionalăCorina Crețu

În intervenția sa, Daniel Buda a afirmat că acest regulament este ,,un instrument extrem de valoros deoarece permite o simplificare reală, fiind un regulament unic care acoperă toate cele 7 fonduri de administrare.” De asemenea, a adăugat europarlamentarul român, ,,în vederea unei simplificări aprofundate, este important ca statele membre să nu mai aibă posibilitatea de a adăuga condiționalități suplimentare peste regulile de la Bruxelles, iar cetățenii europeni trebuie să fie mai bine informați despre importanța fondurilor europene și despre impactul pozitiv generat de acestea asupra vieții lor de zi cu zi”.

Foto: Daniel Buda/Facebook

Citiți și INTERVIU Gabriela Zoană (PSD, S&D): România va beneficia de mai mulți bani europeni din fondurile Politicii de Coeziune prin aplicarea ratei de 85% cofinanțare pentru regiunile mai puțin dezvoltate

Daniel Buda a salutat acordul de la nivelul Parlamentului European cu privire la Regula N+3 în ceea ce privește cheltuirea banilor europeni, recunoscând că există ,,întârzieri în acest domeniu apărute din varii motive care nu sunt imputabile beneficiarilor”, și și-a exprimat speranța ca acordul ,,să fie menținut și după discuțiile în trialog”.

De asemenea, eurodeputatul român a subliniat ,,nevoia unei sinergii mai mari între fondurile europene, din diverse domenii”, fiind convins că ,,în mod cert crește eficiența utilizării banilor europeni și are un impact major asupra creșterii calității vieții cetățenilor”.

În acest context a oferit ca exemplu ,,poveștile de succes, cum sunt cele din cadul Programului Leader, mai exact cele ale Grupurilor de Acțiune Locală”, care, potrivit acestuia, ,,trebuie să fie multiplicate și trecute într-o etapă superioară de valorificare a lor prin creșterea finanțării acestora”.

În opinia lui Daniel Buda, microregiunile trebuie să capete competențe sporite în procesul de absorbție a fondurilor europene și în relația cu Comisia Europeană, reducându-le dependența de guvernele naționale, care în mod paradoxal, le pot fi ostile. Acesta a mai spus că ,,trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa direct Comisiei Europene în vederea obținerii finanțărilor europene necesare dezvoltării lor”.

Eurodeputatul liberal a mai făcut referire și la intervenția Corinei Crețu, Comisar European pentru Dezvoltare Regională, care și-a exprimat aprecierea privind simplificarea regulilor pentru accesarea fondurilor europene într-un efort general al Comisiei Europene privind debirocratizarea instituțiilor UE și a instrumentelor utilizate de acestea

 „Astăzi este un moment foarte important. Vorbim despre dispozițiile comune pentru următorii 7 ani. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru contribuții. Pentru prima oară, un singur regulament acoperă toate cele 7 fonduri pentru administrare. Este vorba de simplificare reală. Ori de câte ori m-am deplasat în statele membre, am avut aceleași plângeri. Am fost foarte tristă să-i văd pe tineri că renunțase să mai folosească fondurile noastre din cauza birocrației. Acum, iată, avem acest regulament unic care acoperă toate cele 7 fonduri de administrare. Vreau să mulțumesc raportorilor, precum și tuturor eurodeputaților din Comisia REGI. Meritați felicitări sincere pentru eficacitate și calitatea muncii dvs. Aceste elemente din regulament, pentru noi includ Acordul de parteneriat pentru toate cele 27 de state membre și toate cele 7 fonduri. Nu acceptăm dublu standard, nu acceptăm coordonare doar pentru anumite state. Al doilea element cheie se referă la noile obiective pentru politicile noastre. Cu toții ne dorim o Europă mai inteligentă, mai verde, mai conectată și mai apropiată de cetățenii ei. Al treilea element este revizuirea la mijloc de parcurs. Știu că nu avem o abordare unanimă aici, dar mi-aș dori să rămânem deschiși. Pe perioada de programare pot apărea multe elemente neașteptate și trebuie să rămânem flexibili. Mulțumesc pentru sprijin, pentru încrederea în eforturile noastre comune de simplificare.”, a declarat comisarul Crețu, citată de eurodeputatul Daniel Buda. 

Daniel Buda a vorbit despre relaționarea directă a microregiunilor cu Comisia Europeană și despre simplificarea procedurilor de absorbție a fondurilor europene și în interviul acordat reprezentantului Calea Europeană, la Strasbourg, prilej cu care eurodeputatul român a mai răspuns și unor întrebări pe marginea beneficiilor pe care le poate avea România de pe urma reformei Politicilor Agricole Comune și de Coeziune în contextul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, a impactului Brexit asupra bugetului privind dezvoltarea regională și a candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. Interviul poate fi urmărit mai jos: 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending