Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Interviu cu eurodeputatul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE, cel mai influent partid european: Aderarea la zona euro trebuie să devină o prioritate și României îi trebuie un plan pentru îndeplinirea condițiilor

Published

on

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, a precizat într-un interviu acordat în exclusivitatea pentru Calea Europeană că pentru România aderarea la zona euro ar trebui să devină o prioritate, iar dacă este făcută la momentul potrivit, țara noastră ar putea avea numeroase beneficii care ar ajuta exponențial economia României.

Potrivit eurodeputatului român, anul viitor este important pentru toată Europa, iar tinerii, categoria cel mai greu de mobilizat la vot, ar trebui să voteze pentru ca populiștii să nu construiască mai multe ziduri în Europa.

VIDEO – Partea a doua a interviului

Calea EuropeanăAderarea la zona euro este o altă temă de interes pentru România. Bulgaria a făcut deja pașii pentru a intra în Uniunea Bancară, practic anticamera zonei euro. Deși procesul este unul îndelungat și anevoios, țara vecină s-a angajat în acesta. În același timp România face pași înapoi și nu mai îndeplinește decât unul dintre cele cinci criterii pentru a adera. Cum vedeți dumneavoastră trecerea peste acest impas?

Siegfried Mureșan:  În primul rând oamenii trebuie să știe că aderarea României la zona euro ar aduce multe beneficii atât oamenilor, cât și agenților economici. Dacă aderarea este făcută bine și la momentul potrivit, ea va duce la mai multe investiții, este ca un certificat de bună purtare, de sănătate economic. Practic, la momentul la care aderi la zona euro toți investitorii acestei țări înțeleg că economia aceste țări este robustă, este puternică, este competitivă. Investitorii vor crea atunci locuri de muncă, vor contribui la dezvoltarea țării și asta va duce la creștere economică, la creșterea nivelului salariilor. Acest lucru se va întâmpla dacă aderarea României la zona euro este făcută bine și la momentul potrivit.

Trebuie să îndeplinim cele cinci criterii: al datoriei publice, ea să fie una mică, al ratei dobânzilor, dobânzile să fie mici, stabile, cel al monedei naționale, moneda să fie stabilă în relație cu euro, criteriul inflației, să avem o inflație mică în raport cu celelalte state și criteriul privind legislația bancară, adică Banca Națională să fie pe deplin independentă, autonomă, guvernul să nu poată exercita presiune asupra ei. Aceste cinci criterii trebuie îndeplinite. În plus, economia trebuie să fie puternică, competitivă, pentru a putea face față realităților din zona euro. Dacă aceste criterii sunt îndeplinite, vom avea investiții, bunăstare. În plus, pentru întreprinzători va fi bine pentru că nu vom mai avea costuri cu schimburi valutar și nu vor mai avea riscuri. Ca întreprinzător, dacă contractezi azi în euro cu scadență peste trei luni de zile, în momentul de față nu știi câți lei va trebui să ai la dispoziție pentru a plăti suma respectivă, mai ales în perioada în care această guvernare duce la devalorizarea monedei naționale. În ultimele săptămâni leul a atins minim istoric în raport cu euro. Toate aceste riscuri, aceste cheltuieli, vor dispărea în momentul aderării. La fel este pentru cetățean. Dacă vreau să plec în zona euro, nu mai trebuie să am cheltuieli suplimentare cu conversia. Beneficiile sunt multiple, atât pentru cetățean, dar și pentru întreprinzător.

Aderarea la zona euro trebuie să devină o prioritate și ne trebuie un plan pentru îndeplinirea condițiilor. La momentul în care guvernele domnului Dragnea și-au început treaba, România îndeplinea trei din cele cinci criterii. În momentul de față mai îndeplinim doar unul, pe cel al datoriei publice. Datoria publică este în România încă mică în raport cu PIB-ul. Ea crește sub această guvernare. Mai îndeplineam criteriul inflației când au început aceste guverne, dar nu-l mai îndeplinim. Inflația în România a fost 0% în urmă cu 2 ani. Acum este 5%, deci banii pe care îi câștigăm valorează cu 5% mai puțin. Nu mai îndeplinim nici criteriul ratei dobânzii. Ratele dobânzilor erau mici, erau stabile în România înainte să înceapă guvernele PSD-ALDE, acum sunt mari, vedem ROBOR-ul este trecut de 3%. Sub actuala guvernare vedem că îndeplinim tot mai puține.

Calea Europeană: Aș propune să abordăm subiectul viitoarelor alegeri europene. Ele se apropie, este mai puțin de un an până la acestea. Tinerii între 18-25 de ani sunt cei mai greu de covins să iasă la vot. În 2014 numai 28% dintre ei au votat. Parlamentul chiar a inițiat o campanie online prin care îi îndeamnă la vot (This Time I am Voting). Ce ar trebui făcut pentru conștientizarea importanței votului lor? Este online-ul de ajuns pentru a ajunge la acești tineri?

Siegfried MureșanOamenii politici trebuie să meargă între tineri și să discute cu ei acolo unde sunt tinerii. Nu trebuie ei constrânși să discute în termeni politici. Oamenii politici trebuie să se adapteze pentru a ajunge la tineri, nu trebuie ei să ceară să se adapteze și să vină în lumea tinerilor. Oamenii politici trebuie să meargă cu soluții la problemele tinerilor și în care să aibă încredere, oameni politici care să fie transparenți, deschiși, care să fie abordabili, să-și desfășoare activitatea transparent. Tinerii se informează pe rețelele de socializare. Cei de 18 ani nici nu se mai informează de pe Facebook, ci se uită cu precădere pe Instagram, aflu și eu la licee când mă duc să vorbesc cu tinerii. Avem nevoie de oameni politici capabili să relaționeze cu acești tineri și de oameni capabili să ofere soluții la problemele tinerilor. Ei trebuie să explice beneficiile apartenenței la UE. Tinerii sunt principalii beneficiari ai UE: Erasmus, program de burse prin care alocăm în fiecare an din bugetul UE 2 miliarde de euro. Anul în care eu am negociat bugetul UE ca negociator am reușit chiar să sporim această sumă cu 15%.

Dragi tineri, trebuie să apărați UE împreună cu noi, căci pentru voi este evident să vă urcați la București sau la Sibiu și să zburați până la Roma sau Paris, 2 ore, să treceți doar printr-un control lejer de pașapoarte, să nu aveți restricții, să studiați în orice stat membru al UE, să lucrați unde doriți. Aceste lucruri nu au fost întotdeauna așa, a fost și o viață în care statele înc are luptau între ele, una în care bunicii și străbunicii mergeu la război și nu mai știam dacă se vor întoarce. Informarea, educarea tinerilor este esențială și este nevoie și de ei îna cest efort de sprijinire a UE. Trebuie să le spunem tinerilor: lumea, așa cum este ea acum, mai bună decât oricând în trecut, trebuie apărată. Dacă nu votați partide pro-europene vor veni naționaliști care vor ziduri, garduri, bariere. În secolul 21, în anul 2019 izolarea înseamnă sărăcie, înseamnă necaz, mai puține perspective, mai puțini prieteni, mai puține locuri de muncă.

Urmăriți și VIDEO INTERVIU Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) explică mizele primei președinții a României la Consiliul UE: Vom gestiona teme majore, de importanță primordială pentru Europa

Calea Europeană: La începutul lunii august a avut loc o schimbare în ceea ce privește procedura și calendarul pentru desemnarea candidaților la alegerile europarlamentare în partidul din care faceți parte.  Schimbarea procedurilor a dus la o transparentizare mai mare. Care sunt planurile dumneavoastră?

Foto: Facebook/ Siegfried Muresan

Siegfried Mureșan: Partidul Național Liberal este un partid serios, am venit cu un calendar, cu criterii transparente pentru a stabili candidații PNL pentru alegerile europarlamentare. Pe 4 august am decis în ședința Consiliului Național cu participarea a peste 1000 de delegați următorul calendar: până la 1 octombrie fiecare membru al PNL care dorește să candideze trebuie să depună candidatura, vom stabili apoi o listă pe care ne-o vom asuma la nivelul conducerii partidului pe baza unor criterii clare privind experiența politică, activitatea politică, activitatea administrativă și proiectul pentru următorii cinci ani, reputația internațională a fiecărui candidat. Avem criterii definite pe baza cărora vom stabili lista. Ne propunem să încheiem lista până pe 15 noiembrie pentru a le spune oamenilor foarte clar, cu șase luni înainte de alegeri, cu cine mergem, care sunt politicienii cărora le cer anumite lucruri, pe care trebuie să îi cunoască. Trebuie să avem și noi șansa să emrgem în rândurile oamenilor și să le spunem care sunt candidații și care este programul electoral. Deci vom merge la alegerile europarlamentare cu cea mai bună listă de candidați și cu cel mai bun program electoral. Este o listă de candidați care va include experiență, caracter profund european, va fi o listă care să corespundă așteptărilor oamenilor în 2019. Vom pune cetățeanul în centru și le vom spune cetățenilor ce vor face europarlamentarii PNL pentru tineri, vârstnici, pentru fermieri, întreprinzători, angajații de la stat. Vom spune oamenilor că europarlamentarii PNL vor fi în continuare membri ai Partidului Popular European, în partidul care contează, cel care influențează emrsul Europei, cel care deține acum președinția Consiliului European, a Comisiei Europene și a Parlamentului European.

PSD își trimite europarlamentarii la social-democrați, un grup care își va pierde mult din influență fiindcă socialiștii sunt peste tot în necaz în Europa, au promis prea mult, nu au livrat, nu au soluții pentru problemele oamenilor. Socialiștii români nu mai sunt credibili deloc în cadrul grupului socialiștilor europeni. Când ataci manifestanți pașnici cu tunuri de apă și gaze lacromogene într-o piață  acționenzi împotriva spiritului european, creezi zero credibilitate, când încerci să croiești o justiție după propriul interes pentru ca tu infractor, recidivist, condamnat penal de la conducerea Camerei Deputaților și a Partidului Sociale Democrat  faci legi pentru a rămâne în libertate, nu mai ai niciun partener de dialog în Europa.

Europarlamentarii PSD vor merge într-un grup al socialiștilor în care nu vor avea niciun cuvânt de spus, nu vor fi ascultați când vor încerca să facă politica lui Liviu Dragnea în Europa. Zero beneficii pentru România de pe urma prezenței oricărui europarlamentar PSD. Partidele politice noi care nu au nicio afiliere acum, de asemenea nu vor putea influența deciziile în măsura în care europarlamentarii PNL din cadrul grupului PPE le vor influența. Cei mai buni europarlamentari care vor lucra în cea mai mare familie politică, cel mai bun program care pune cetățeanul în centrul atenției.

Calea Europeană: Și dacă suntem la capitolul alegerilor, un subiect de actualitate ar fi cel al votului electronic. Ați propus recent votul electronic ca o alternativă la cel clasic pentru ca votarea să mai facilă pentru cetățenii aflați în afara localității de domiciliu. Cum vedeți această propunere conturându-se în viitor? Are România vreo șansă să beneficieze de acest sistem în viitorul apropiat?

Foto: Siegfried Muresan

Siegfried Mureșan: Partidul Național Liberal a anunțat că va veni în sesiunea aceasta parlamentară cu o inițiativă privind introducerea votului electronic. Eu susțin pe deplin această inițiativă. Dacă cineva în ziua alegerilor poate este în vacață, departe de țară, la o conferință în străinătate, la ski iarna sau la mare vara, să poată vota electronic. Persoanele vârstnice care nu se pot deplasa, oamenii care trăiesc în diasporă și cărora guvernul nu va catadicsi să le organizeze suficiente secții de votare pentru a vota. Indiferent de locul unde ești în 2019 în Europa trebuie să putem vota electronic. Facem atât de multe electronic, cumpărm bilete la film, cumpărăm bilete de avion, ne informăm, de aceea susțin votul electronic.

Colegii din parlamentul național vor veni cu o inițiativă legislativă, dar avem nevoie de ajutorul mass-mediei, de ajutorul societății civile, al cetățenilor pentru a pune presiune pe majoritatea parlamentară căci din păcate la acest moment  nu avem majoritate în parlament și trebuie să facem imposibil oricărui parlamentar să voteze împotriva propunerii de introducere a votului electronic. Trebuie să spunem foarte clar parlamentarilor următorul lucru: îmi îngrădești dreptul de a vota la următoarele alegeri, nu te mai votez. Eu ca cetățean vreau să votez indiferent unde mă aflu în ziua votului. Avem nevoie de voci articulate din presă din societatea civilă și mai ales de la nivelul cetățenilor.

 

 

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D): Împreună vom reuși să obținem mai mult în Europa. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este nici slogan, nici utopie

Published

on

Împreună vom reuși să obținem mai mult în Europa, pentru că românii merită mai mult respect. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este nici slogan, nici utopie, a declarat europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D), după o întâlnire pe care acesta a avut-o cu brașovenii.

”Această campanie electorală mi-a dovedit că, dincolo de manipulările incredibile pe care le-am văzut în ultimii ani, majoritatea românilor doresc să fie reprezentați de politicieni care au făcut ceva pentru ei – nu de scandalagii, nu de visători, nu de mincinoși. Iar la Bruxelles au dorința de a trimite oameni care să nu lase interesele țării din mână doar pentru a face poze cu politicienii din alte țări sau pentru a face pe plac unor grupuri politice pan-europene care nu înțeleg întotdeauna nevoile și probleme reale ale României”, a precizat eurodeputatul român într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Precizând că activitatea din Parlamentul European este una complexă și care poate influența mult din destinul României și al românilor, Răzvan Popa a apreciat să vadă că ”brașovenii apreciază în mod real ce s-a făcut în ultimii ani la nivel de guvernare, dar și atitudinea demnă pe care încercăm să o avem în Europa. Sigur, întotdeauna este loc de mai bine, iar angajamentul meu și al colegilor mei este să acționăm în sensul așteptărilor pe care românii le au”.

”În lunile în care am reprezentat țara la Bruxelles am încercat să fac tot ceea ce a depins de mine pentru a apăra, cu adevărat, ceea ce contează pentru români. Onest, brașovenilor cu care m-am întâlnit în aceste zile le-am explicat și ceea ce am făcut, dar și ceea ce eu și colegii mei doresc să facem în continuare. Prezența la vot în 26 Mai este extrem de importantă”, a mai spus eurodeputatul român.

”Deși alegerile europene au fost de multe ori considerate lipsite de relevanță, în realitate acest scrutin este poate mai important decât altele în ceea ce privește definirea unei identități a României în Uniunea Europeană. O Românie puternică în Uniunea Europeană nu este ceva ce putem realiza împreună, pornind de la clasa politică, deci și de la reprezentanții românilor în Parlamentul European, care nu ar trebui să aibă în prim-planul agendei altceva decât apărarea cu orice preț a interesele României în plan european – chiar și atunci când am putea supăra! Dragi brașoveni, dragi români, veniți la vot pe 26 Mai și nu uitați – România merită mai mult respect!”, a conchis europarlamentarul Răzvan Popa, îndemnându-i pe români să voteze la alegerile europene care vor avea loc duminică, 26 mai.

Eurodeputatul Răzvan Popa este membru în Comisia pentru bugete și la Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE din Parlamentul European. Totodată, este membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, în Comisia pentru afaceri juridice, în Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale și la Delegația pentru relațiile cu Canada.

Întreaga activitate a europarlamentarului aici.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: PNL este singurul partid care s-a înscris în campania pentru referendum și este singurul partid din România interesat de statul de drept

Published

on

© PNL/ Facebook

Partidul Național Liberal este singurul partid care s-a înscris la Autoritatea Electorală Permanentă în calitate de competitor electoral în campania pentru referendum, a afirmat miercuri, într-o postare pe Facebook, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European și candidat al PNL pentru un nou mandat în legislatura europeană.

”Fapte, nu declarații electorale goale de conținut. PNL este singurul partid care s-a înscris la AEP în campania pentru referendum. PNL este singurul partid din România interesat de statul de drept și de independența justiției. Toate celelalate partide sunt obligate să le explice cetățenilor de ce nu sprijină referendumul pentru justiție, ca să știm când îi mai credem și când nu”, a scris Marinescu pe Facebook.

Marian-Jean Marinescu este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

În prezent, Marian-Jean Marinescu candidează din partea PNL pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Continue Reading

Răzvan Popa

Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D) continuă campania de informare și promovare a participării la alegerile europene din 26 mai la nivel local

Published

on

Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D) continuă campania de informare și promovare a participării la alegerile europene din 26 mai la nivel local, în orașul natal, Brașov. Politicianul consideră că cetățenii care vor merge la vot trebuie să fie pe deplin informați de activitatea reprezentanților social-democrați în mandatul actual, precum și despre ceea ce își propun aceștia în următorii cinci ani, în beneficiul românilor, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Răzvan Popa subliniază că eurodeputații social-democrați își vor desfășura activitatea la Bruxelles mânați de dorința de a plasa România pe un loc de egalitate în rândul statelor membre și de a diminua decalajele dintre Est și Vest.

,,Brașovenii trebuie să fie bine informați despre cei pe care îi trimit la Bruxelles, dar și despre realizările și proiectele Guvernului PSD. Suntem pe teren zi de zi să oferim oamenilor informațiile necesare despre ce am facut în Parlamentul European și ce își propun eurodeputații PSD în acest nou mandat. Pentru că România contează și vom obține mai mult respect în Europa, fără duble standarde, fără dublă măsură între statele din Est și cele din Vest, fără o Europă cu două viteze”, este mesajul transmis de eurodeputatul brașovean.

 

Răzvan Popa este membru al Comisiei pentru Bugete, dar și membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Comisia pentru afaceri juridice, Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale. De asemenea, Răzvan Popa face parte din Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară ACP-UE și Delegația pentru relațiile cu Canada.

Acesta cadidează din partea PSD pentru un nou mandat în Parlamentul European, aflându-se pe locul 18.

Continue Reading

Referendumul național din 26 mai

#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Dragi români,Cu toții ne dorim să trăim într-o țară în care hoții și corupții stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Pe 26 mai, să spunem răspicat DA pentru România europeană, DA pentru România pe care o iubim, țara oamenilor cinstiți și integri, în care nimeni nu este mai presus de lege. Votați DA la referendum și nu îi lăsați pe alții să decidă în locul vostru! Românii votează pentru că românii contează!#DAlaReferendum #RomaniiVoteaza #RomaniiConteaza

Publicată de Klaus Iohannis pe Joi, 16 mai 2019

”Alege-ți viitorul” – dedataastavotez.eu

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending