VIDEO Interviu cu medicul Florin Lăzărescu, membru fondator al SSER: “În 10 ani, stomatologia digitală cu siguranță va fi prezentă în orice cabinet de medicină dentară”

Medicul Florin Lăzărescu, membru fondator al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER) și președinte al Societății Europene de Cosmetică Dentară (ESCD), a anunțat  într-un interviu pentru Calea Europeană că a fost înființată Societatea de Stomatologie Digitală din România și a declarat că stomatologia digitală cu siguranță va fi prezentă în orice cabinet de medicină dentară în următorii ani.

Dan Cărbunaru: Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER) a reușit să pună România nu doar pe harta Europei, dar și pe cea a lumii cu un eveniment de mare calitate. Cu ce mesaj i-ați întâmpinat pe cei peste 1500 de participanți din acest an?

Florin Lăzărescu: Mesajul este că la cea de-a 15-a ediție aniversară reușim să fim cei mai buni și să ne îmbunătățim calitatea serviciilor. Sunt și președinte al Societății Europene de Cosmetică Dentară și prin prisma acestui lucru particip și la evenimentele naționale, ne inspirăm, suntem alături de organizatori de talie mondială la acest tip de evenimente și pentru prima oară avem și acest studio TV live pentru medicina dentară română. Asigurăm o transmisie live din una din sălile de conferință cu peste 500 de participanți, dar datorită faptului că în urmă cu o lună a trebuit să închidem înregistrările datorită numărului foarte mare de dornici, am hotărât efectuarea de transmisii live pe canalul de streaming dedicate și colegi emdici stomatologi urmăresc lucările congresului prin aceste transmisii. Ne desfășurăm conferințele pe parcusul a trei zile pe 8 săli simultane. Avem un număr de 1500 de participanți, ceea ce e o reușită pentru SSER.

D.C: Care sunt statele reprezentate în aceste zile la congres?

F.L: Avem un număr de 60 de lectori români și internaționali, peste 30 de state care sunt participante, reprezentate atât prin lectori, dar și tot boad-ul Societății turce de estetică dentară, avem o delegație din Republica Moldova, din Marea Britanie. Interesul congresului nostru aș spune că nu este numai local, ci cel puțin regional. 

D.C: Este o ideea bună să folosiți social media și tehnologia pentru a vă conecta în timp real cu cei interesați de ce se întâmplă aici și poate anii viitori îi veți putea primi pe toți cei care doresc să vi se alăture deoarece pentru România, pentru acest domeniu, rămâne principalul standard de calitate. Ați folosit noile tehnologii, dar care sunt noile teme și tranduri pe care le prezentați în acest zile?

F.L: Abordarea noastră este multidisciplinară și avem secțiuni separate de estetică dentară, de implantologie a țesuturilor moi, avem secțiune e ortodonție, una dedicată tehnicielilor dentari. La nivelul medicinii dentare noi ne-am segmentat și lucărm pe diferite specialități, dar în cadrul esteticii dentare putem spune că suntem ca o pălărie care reunește mai multe subspecialități de la nivelul medicinii dentare.

D.C: Pentru că este o dezbatere în România, ce mai facem cu medicii din țară, dacă reușim să îi ținem aici, care este perspectiva pentru meseria de dentist aici în România? 

F.L: Suntem mândri că, pe lângă ediția în limba română care a fost distribuit în peste 10.000 de exemplare, avem ediția în limba engleză, este prima carte de profil care a fost distribuită de prestigioasa editură Quintessence și recent a fost tipărită și distribuită și în China. Am fost în urmă cu o lună în China pentru lansarea acestei cărți și pentru a susține o conferință. Medicii români sunt tot mai conștienți de valoarea muncii și a posibilității de dezvoltare profesională în România. Am avut o discuție cu directorul Casei de Sănătate din România cu care vorbeam despre tendințele de decontare la nivel european de la casele de sănătate și am susținut cu tărie faptul că suntem avantajați că sistemul din România este unul privat pentru că în acest fel calitatea muncii și a serviciilor noastre poate să crească către maxim. În alte țări unde sistemele de decontare sunt funcționale, ele sunt limitative, se plafonează la un anumit nivel al calității, pacienții se complac în a primi acele servicii pentru că sunt gratuite, dar din punct de vedere al medicului intri într-o rutină și ajungi la plafonare. Din perspectiva noastră aș putea spune că medicina privată la nivelul României este un avantaj. Medicii care vor să performeze au un loc foarte bun dezvoltare.

D.C: Prin proiectul desfăsurat cu fonduri europene ați reușit să pregătiți mulți medici. Cum vedeți evoluția pregătirii tinerilor medici români? 

F.L: Avem generații întregi care au crescut alături de SSER în ultimii 15 ani în România. Avem peste 100 de studenți înregistrați la acest eveniment. Conectarea cu tehnologia este reală, este prezentă și va fi din ce în ce mai mult. Am înființat o nouă societate în România, Societatea de Stomatologie Digitală din România unde SSER este medic fondator. Profesorul Ion Pătrașcu, șeful secției de biomateriale și un pionier în partea de stomatologie digitală, a preluat frâiele acestei societăți. În 10 ani stomatologia digitală cu siguranță va fi prezentă în orice cabinet de medicină dentară. Considerăm că este bine să fim pionieri în dezvoltarea orizonturilor medicilor români.

D.C: Sunt 11 de când am intrat în UE, standardul de viață a crescut foarte mult. Se simte asta în nivelul de exigență al pacienților?

F.L: Medicina privară este prioritară și pacienții fac o căutare atentă a medicilor în momentul în care decid alegerea cabinetului. Partea de marketing este secundară în alegerea unui cabinet de medicină dentară, ci mai degrabă se merge pe recomandări. 

Între 17 și 19 mai se desfășoară la București a 15-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară, organizat de Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER). Acesta este un eveniment internațional de mare anvergură ce reunește  peste 1.500 de participanți din întreaga lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.