Connect with us

Daniel Buda

VIDEO Interviu. Daniel Buda, europarlamentar PNL, PPE: Trebuie să creștem ritmul de accesare a fondurilor europene și să eliminăm birocrația. Prezența Comisiei REGI din PE la Cluj, o responsabilizare pentru România

Published

on

În cadrul unei reuniuni organizate de Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European ce a avut loc marți la Cluj-Napoca au fost discutate metodele de simplificare a absorbției fondurilor europene și specializarea inteligentă în domeniul fondurilor UE cu autoritățile locale, regionale și naționale, precum și cu beneficiarii de finanțare europeană, 

Europarlamentarul român Daniel Buda (PNL, PPE), unul dintre inițiatorii evenimentului, a subliniat importanța politicii de coeziune pentru România și pentru recuperarea decalajelor și a explciat că una dintre prioritățile la nivel european o reprezintă eliminarea birocrației pentru ușura procesul de absorbție a fondurilor europene.

”De foarte multe ori se spune în spațiul public că Bruxelles-ul este departe, dar iată că prin această vizită demonstrăm o data în plus că Bruxelles-ul vine în teren pentru a putea să observe prin membrii săi care sunt investițiile făcute din fonduri europene. Chiar acum ne aflăm într-o locație modernizată din fonduri europene pentru că de la Parlamentul European suntem preocupați de modul în care acești bani se folosesc, ce impact au asupra vieții cetățenilor. Politica de coeziune și subpoliticile sale au ca principal obiectiv eliminarea disparităților sociale între membrii UE, și evident, și a cetățenilor. Mă bucur că la Cluj a venit una dintre delegațiile cu cea mai mare <greutate>, sunt patru coordonatori care decid pozițiile de vot în cadrul grupurilor lor politice, nu cred că a mai fost cândva o delegație atât de consistentă”, a declarat, într-un interviu acordat Calea Europeană, europarlamentarul Daniel Buda.

Prezența membrilor Parlamentului European la Cluj reprezintă ”o dublă responsabilizare”, consideră eurodeputatul, care subliniază nevoia creșterii ritmului de absorbție a fondurilor europene.

”(…) Ne obligă să le arătăm exact care sunt problemele și în același timp este o expresie a unei îngrijorări legate de ceea ce înseamnă gradul redus de absorbție a fondurilor europene. Am avut dezbateri pe parcursul acestor două zile împreună cu beneficiarii acestor fonduri, mă refer aici la reprezentanții autorităților publice locale, care ne-au transmis care sunt problemele. E o chestiune pe care noi încercăm să o rezolvăm de la Bruxelles – prea multă birocrație în procesul de absorbție. De altfel, doamna comisar Corina Crețu a și spus în cadrul intervențiilor sale că dacă Bruxelles-ul vine cu 2.000 de pagini pentru regulamentele care vizează absorbția fondurilor europene, de ce statul național adaugă încă 5.000 de pagini pe care trebuie să le respecte un potențial beneficiar? Pentru noi este o preocupare majoră de a simplifica această procedură, proceduri care sunt complicate chiar și pentru alte state membre ale Uniunii Europene și cu atât mai mult pentru noi care nu avem o experiență așa de mare în ceea ce înseamnă acest proces. (…) Avem nevoie de politica de coeziune, chiar dacă statele net contributoare vin astăzi și spun, pe bună dreptate <de ce să pun bani în contul politicii de coeziune dacă voi nu folosiți acești bani?> Trebuie să creștem ritmul de accesare a acestor fonduri, astfel încât acești bani să ne aducă autostrăzi, o infrastructură medicală mai bună, canalizare șamd. (…) Acești bani ne ajută să aducem nivelul de trai din Germania, Italia, Franța în România.”, a declarat pentru Calea Europeană eurodeputatul român.

”Astăzi suntem aici, toate grupurile politice, de la PPE, socialiști, ALDE, verzi. De oricâte ori discutăm despre binele societății, atunci lăsăm deoparte interesele politice și de grup și punem pe primul loc interesele societății. Aceste modele trebuie să fie importate în Româania și vreau să cred că clasa politică din România va învăța să colaborezi la nivel de Bruxelles. Am avut azi aici colegi din PSD, lucrez foarte bine cu ei în Parlamentul European. (…) lucrăm împreună și lăsăm deoaprte culoarea politică pentru binele societății. Nu poți fi un bun politician dacă pui mai presus de interesele cetățeanului interesele tale politice.

 

.

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI: Pactul Ecologic European trebuie să ajute fermierii să facă tranziția către agricultură durabilă într-un mod viabil din punct de vedere economic

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), consideră necesar ca fermierii să fie ajutați să facă tranziția către o agricultură mai durabilă și, în acest scop, transmite că sprijină asigurarea PAC cu un buget care să îi permită să își atingă toate obiectivele, inclusiv îndeplinirea ambiției de mediu a UE, anunță acesta într-o postare pe Facebook.

Anunțul eurodeputatului a fost făcut în contextul în care Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa asupra Pactului ecologic european, la o zi distanță după ce Comisia Europeană a prezentat planul de investiţii care are scopul de a mobiliza investiţii publice şi a contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale Uniunii Europene, în special InvestEU. În rezoluția votată, eurodeputații subliniază că este necesar un obiectiv mai ambițios de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030.

Potrivit vicepreședintelui AGRI, eurodeputații au depus mai multe amendamente la rezoluția privind Pactul Ecologic European, iar unul dintre amendamentele adoptate cer ca pachetul de măsuri să sprijine fermierii în tranziția către o agricultură mai durabilă.

„Am solicitat o PAC durabilă care să ajute și să încurajeze fermierii, prin măsurile sale, să ofere mai multe beneficii pentru mediu și climă și să gestioneze volatilitatea și crizele într-un mod mai bun. De asemenea, am solicitat Comisiei să analizeze contribuția actualei propuneri de reformă a PAC la angajamentele UE privind protecția mediului, a climei și a biodiversității, pentru a o alinia pe deplin la obiectivele stabilite în Acordul verde european, ținând cont de necesitatea menținerii unei condiții de concurență echitabile în Europa și să permită o producție agricolă puternică, rezistentă și durabilă. Consider necesar ca fermierii să fie ajutați să facă tranziția către o agricultură mai durabilă și, în acest scop, sprijin asigurarea PAC cu un buget care să îi permită să își atingă toate obiectivele, inclusiv îndeplinirea ambiției de mediu a UE”, scrie Daniel Buda. 

De asemenea, eurodeputatul PNL scrie că PE a subliniat importanța stimulării agricultorilor la tranziția către metode care să aducă beneficii sporite pentru mediu, mediu și biodiversitate „într-un mod corect, oportun și viabil din punct de vedere economic”.

Tot în contextul dezbaterii privind măsurile de ecologizare propuse de Comisie, Daniel Buda mai spune că europarlamentarii au „luat act de planurile Comisiei de a identifica măsurile de îmbunătățire și restaurare a ecosistemelor deteriorate și de a propune un plan de restaurare a naturii”. 

Am subliniat faptul că eforturile de împădurire, reîmpădurire și restaurare ar trebui să vizeze îmbunătățirea biodiversității, precum și stocarea carbonului”, adaugă acesta. 

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda salută faptul că 20% din bugetul municipiului Cluj-Napoca va fi alocat pentru educație

Published

on

© CoR / European Parliament

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) salută faptul că 20% din bugetul pentru anul 2020 al municipiului Cluj-Napoca va fi alocat pentru educație, precum și faptul că municipalitatea investește 20% din impozitele și taxele locale pentru finanțare suplimentară în acest domeniu.

”20% din bugetul municipiului Cluj-Napoca va fi alocat pentru educație. Banii vor fi cheltuiți pentru dotările școlilor și liceelor, precum și pentru pentru reparațiile curente și investițiile în extinderea și modernizarea mai multor unități de învățământ. În plus, municipalitatea investește 20% din impozitele și taxele locale în ceea ce înseamnă finanțarea suplimentară – adică ceea ce se alocă pe lângă sumele necesare pentru reparații curente și plata utilităților”, a scris Buda, pe pagina sa de Facebook.

În context, eurodeputatul liberal îl citează și pe Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca:

”Prin această finanțare suplimentară asigurăm școlile cu rețele de calculatoare, cu dotări de ultimă generație, cu wi-fi, cu internet de mare viteză, cu table inteligente, cu tot ce înseamnă sisteme moderne de predare-învățare. Un oraș care investește în educație cu siguranță este un oraș care va câștiga pe toate planurile, a spus Emil Boc.

Continue Reading

Daniel Buda

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI: Eurodeputații PPE i-au spus premierului Ludovic Orban că „ne-am eliberat țara” prin preluarea guvernării

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Premierul Ludovic Orban a fost „plimbat” de eurodeputații din grupul PPE prin toate ariile politice, iar prestația sa a fost „foarte bună”, a declarat eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI), pentru caleaeuropeana.ro.

Daniel Buda a făcut aceste declarații pentru corespondentul caleaeuropeana.ro la Bruxelles, în contextul vizitei premierului Ludovic Orban la instituțiile europene și al întâlnirilor acestuia cu liderii europeni și ai grupului PPE.

Întrebat despre primirea avută de șeful Guvernului la Bruxelles în cadrul grupului celei mai influente familii politice de la nivel european, Partidul Popular European, eurodeputatul a apreciat schimbul de opinii al premierului cu eurodeputații:

„Prestația domnului prim-ministru a fost foarte bună. Dacă ați observat, domnia sa a fost plimbat prin toate ariile politice, plecând de la politica externă, politica de vecinătate, politica de extindere a UE. Legat de componenta agricolă, unul dintre colegii mei era preocupat de ceea ce înseamnă acest fenomen de vânzare a terenurilor de către străini, străini care sunt fie din UE, fie din afara ei, și care stârnește îngrijorare la Bruxelles„

De asemenea, legat de discuția avută pe Republica Moldova, „domnul Orban a fost felicitat pentru preocuparea României pentru situația de acolo, o situație dificilă în proximitatea UE”, iar în ceea ce privește un alt subiect actual pe agenda europeană, extinderea în Balcani, premierul a precizat „că suntem pentru, UE având nevoie să exporte regulile și valorile ei și în alte zone, pentru bunăstarea cetățenilor”, a relatat eurodeputatul PNL.

În ceea ce privește situația internă din România, unde liberalii au venit la guvernare în urmă cu peste două luni, eurodeputatul a precizat că „guvernarea socialistă, care s-a aflat la putere câtiva ani, se vedea extrem, extrem de rău, de aici, de la Bruxelles iar acest lucru i-a determinat pe unii eurodeputați PPE să spună, astăzi, că ne-am eliberat țara”. În plus, reconfirmarea pentru un al doilea mandat a președintelui Iohannis este un semnal clar pentru direcția proeuropeană spre care se îndreaptă România, a mai adăugat Daniel Buda.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending