VIDEO INTERVIU Dumitru Costin, președintele BNS: Deficitul cronic din piața muncii a devenit principala amenințare la adresa economiei României

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, consideră că România are de pierdut de pe urma detașării muncitorilor în alte state care sunt plătiți la nivelul din România.

În cadrul unui interviu acordat Calea Europeană, Dumitru Costin a precizat că „deficitele cronice din piața muncii au devenit principala amenințare la adresa economicii și sociale ale României. Investițiile vin, dar nu avem cu cine să le facem.”

Președintele BNS avertizează și cu privire la pierderea forței de muncă la nivelul României: “Dacă un muncitor este detașat și vede că se poate descurca, cu competențele sale în Germania, atunci când va reveni în țară, el va pleca de la angajatorul român pentru a merge la cel germa. Așadar, în acest mod, România pierde forță de muncă în care s-au investit resurse.”

Citiți și: Miza reală a noilor reglementări europene privind munca în UE. Dintre cei peste 2 milioane de lucrători detașați doar 46.000 sunt români

“Trebuie bine puse la punct instrumentele care să ofere un cadru corect și transparent al detașării lucrătorilor. Este abuziv și nefiresc să speculezi competențele profesionale ale unor indivizi, dar în egală măsură să speculezi pe cadrul legislativ al tău, la nivel național, și standardale tale minime pe care țara ți le oferă ție, într-o competiție care va fi firesc distorsionată. Nu e firesc ca acești oameni să fie plătiți la salarii mici în România și să fie detașați, angajatorii să câștige mulți bani de pe urma lor pe perioada detașării și apoi să ajungă în situații disperate. O problemă suplimentară care apare este și cea legată de faptul că ai un impact semnificativ asupra contribuțiilor.”

”Este în defavoarea României și a fondului public de pensii ca un lucrător, conform legislației fiscale din România, să plătească contribuții la pensii la salariul minim din România. România pierde foarte mulți bani la fondul de șomaj prin intermediul acestei scheme, aproape de trei ori mai mulți decât cei care intra în vistierie. Acest lucru se reflectă în standardul de viață al cetățeanului român”, a mai precizat Dumitru Costin.

”Piața muncii are sisteme de asigurare socială, dar în momentul de față aceste sisteme, în multe dintre țările europene  diferă prin calitatea prestațiilor, prin dimensiunea lor. Dacă persoanele știu că au posibilitatea de a își găsi de muncă sau să beneficieze de pe urma plasei sociale din alt stat, se vor duce acolo, unde se simt mai bine. Pe de o parte România va avea o problemă pentru că vor exista mai puține locuri de muncă și mai proaste și vei avea mai puține venituri, deci un sistem de protecție socială mai puțin performant, iar cetățenii se vor deplasa către alte piețe de muncă.”

Președintele BNS a abordat problematica instituirii ueni centralizări la nivel UE, subliniind beneficiile sale: ”În prezent Comisia Europeană dezvoltă un sistem de informații de ultimă generație care va administra întreaga piață de muncă europeană. Se avansează foarte repede, la sfârșitul anului viitor el va deveni funcționa și va trebui să integreze toate insituțiile publice care au treabă cu gestionarea acestor informații din fiecare stat membru, dar de aseamenea se pot racorda și entități de drept privat și să le poată oferi membrilor săi informații, asistență și investiții și să facă în așa fel încât indivizii să aibă acces la informații.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.