Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Interviu | Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D): Nu există bază juridică pentru a lega statul de drept de acordarea fondurilor europene. Consiliul UE a cerut deja un punct de vedere juridic

Published

on

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

La o zi distanță după ce președintele Klaus Iohannis a susținut în premieră un discurs urmat de o dezbatere cu membrii Parlamentului European privind viitorul Europei, eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D) a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că șeful statului a prezentat o poziție pro-europeană, completând că România are un loc important în viitorul Uniunii Europene. Referitor la nevoia de consens politic semnalată de președintele Comisiei Europene în cadrul aceleiași dezbateri, europarlamentarul social-democrat a arătat că România are nevoie de acest lucru și că disputele interne trebuie ținute într-un cadru intern. Mai mult, în contextul dezbaterii privind corelarea acordării fondurilor europene de criterii precum statul de drept, Popa a afirmat că la nivelul Consiliului Uniunii Europene s-au cerut puncte de vedere juridice pe această temă pentru a evalua dacă acest aspect poate fi fundamentat juridic.

”Discursul președintelui, privit la rece, este un discurs corect. Politic, este un discurs corect, pro-european, un discurs al unui șef de stat care a luat parte la dezbaterea tradițională de altfel din Parlamentul European privind viitorul Uniunii Europene și locul pe care România îl are acest viitor. Un loc important aș completa eu. Sunt foarte multe aspecte care pot fi dezbătute, despicate și analizate în ceea ce privește modul în care președintele României a pus problema în fața Parlamentului European”, a spus Răzvan Popa.

Referitor la consensul la care a făcut apel președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prag de preluare a președinției Consiliului UE, Popa a precizat că disputele interne nu mai trebuie aduse la Bruxelles sau la Strasbourg.

”Aceste lucruri ne privesc pe noi, sunt dispute interne. Nu cred că există stat în care să nu existe dispute interne. Asta înseamnă că lucrurile sunt dezbătute, sunt analizate. Sigur că nevoia de consens există, poate chiar mai mult în această perioadă. Dintr-o anumită parte a eșichierului politic aș putea spune că s-a cerut și s-a dorit acest consens tot timpul. Din cealaltă parte nu am primit semnale care să ne arate până în momentul de față că se dorește un consens, ținând cont că România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene anul viitor, ținând cont de faptul că avem proiecte importante care trebuie puse în practică și nu putem face acest lucru decât cu consens politic”, a detaliat europarlamentarul.

Eurodeputatul PSD a descris, totodată, Președinția României la Consiliul UE ca un moment de provocări cu doi piloni de gestionat, Brexit și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

”Preluarea președinției nu înseamnă numai o oportunitate, ci și foarte multe provocări. Avem Brexit, avem bugetul multianual al Uniunii Europene. Sunt practic doi piloni de gestionat. Avem alegeri europene anul viitor, este și summitul de la Sibiu care reprezintă modul în care anumiți lideri europeni încearcă să regândească Uniunea Europeană pentru viitor”, aspus acesta

În opinia lui Popa, care este și membru al Comisiei pentru bugete din legislativul european, este dificil de realizat o încheiere a negocierilor pentru viitorul Cadru Financiar Multianual în perioada Președinției pe care o asigură România, prima parte a anului 2019.

Dar se pot face pași foarte importanți ducând negocierile între statele membre într-un punct foarte avansat”, a spus eurodeputatul social-democrat, menționând și dezbaterea din plenul Parlamentului European privind introducerea condiționalității statului de drept în acordarea de fonduri europene țărilor membre.

Popa a catalogat acest subiect ca fiind unul sensibil și a precizat că, în prezent, Consiliul Uniunii Europene a solicitat serviciului juridic al instituției un punct de vedere de natură juridică.

”Este o chestiune foarte periculoasă pentru că vorbim despre lucruri care nu sunt foarte clare, de elemente care nu sunt cuantificabile. Ce înseamnă statul de drept? Există bază juridică la nivel european pentru ca această sintagmă să devină parte a unui mecanism care să pedepsească anumite state din punct de vedere al Tratatului de la Lisabona?. Consiliul a cerut un punct de vedere juridic din partea Serviciului juridic al instituției pentru a putea fundamenta și pentru a putea lua o decizie în ceea ce privește acest mecanism pe care Comisia încearcă să-l introducă în calitate de condiționalitate pentru acordarea fondurilor europene” a mai explicat Răzvan Popa.

 

.

Andi-Lucian Cristea

Europarlamentarul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședine al Comisiei Afaceri Externe a PE, reacție după demisia lui Wess Mitchell: Este o pierdere importantă, inclusiv pentru România

Published

on

Demisia lui Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa, este o pierdere importantă, inclusiv pentru România, a menționat europarlamentarul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, în cadrul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

”Ca bun cunoscător al provocărilor de securitate din regiune, Wess Mitchell a fost un susținător declarat al NATO și a practicat un dialog responsabil față de Uniunea Europeană. Este important ca România să rămână pe agenda externă a Statelor Unite în anii următori și să continuăm dialogul pe cooperarea economică, politică și de securitate”, a completat acesta.

Reacția sa survine în contextul în care Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene și euroasiatice, a anunțat marți seara că demisionează, la doar 16 luni după ce acesta a preluat funcția.

”Întrucât administrația își încheie cel de-al doilea an de activitate, simt că am finalizat ceea ce am hotărât să fac când am acceptat această poziție“, a scris el, citând dezvoltarea unei strategii europene și ajutând tranziția de la fostul secretar de Stat Rex Tillerson către actualul șef al diplomației americane, Mike Pompeo.

Mitchell va părăsi poziția de asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice la 15 februarie, potrivit sursei citate, rolul său urmând a fi preluat de către Elisabeth Millard, adjunctul său.

Continue Reading

Daciana Sârbu

Europarlamentarul Daciana Sârbu (S&D): Viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română a Consiliului UE

Published

on

Viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română la Consiliului UE, consideră eurodeputata Daciana Sârbu (S&D), care a abordat acest subiect în Comisia de Mediu a Parlamentului European, unde ministrul român al Agriculturii a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Foto: EuroparlamentariiSD.ro

”Cifrele arată că state precum Austria alocă până la două treimi din fondurile agricole pentru agricultura sustenabilă sau agricultura bio, însă majoritatea țărilor alocă sume infime pentru astfel de practici. Puteți să ne asigurați că în Consiliu veți avea în vedere viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor sustenabile?”, a a subliniat eurodeputatul, potrivit unui comunicat postat pe pagina sa.

Daciana Sârbu și-a exprimat și temerile referitoare la gradul de ambiție al statelor membre în ce privește tranziția către o agricultură mai sustenabilă.

Eurodeputatul i-a solicitat reprezentantului Președinției române a Consiliului UE asigurări că, în această calitate, nu va susține ”renaționalizarea Politicii Agricole Comune”, care ar permite ca unele state membre să se îndrepte spre agricultura cu un caracter industrial și mai pronunțat, pe când altele fac eforturi spre reconversie către agricultura bio sau o agricultură mai verde.

Europarlamentarul Daciana Sârbu, care este și vicepreședinte al Comisiei de Mediu, i-a urat ministrului român succes în perioada în care va deține Președinția Consiliului Agricultură-Pescuit, mandat care va include o sarcină extrem de dificilă și importantă – negocierea noii Politici Agricole Comune.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL&PPE): în timpul președinției române a UE, în loc să se vorbească despre prioritățile noastre în domeniul JAI, se discută despre atacurile la adresa statului de drept din România

Published

on

,,Este o rușine pentru Guvernul României că, în timpul președinției române a UE, în loc să se vorbească despre prioritățile noastre în domeniul JAI, se discută despre atacurile lui Toader și Dragnea la statul de drept din România. Acest guvern nu poate pune nicio prioritate pe agenda UE deoarece are zero credibilitate. Așa pierdem o mare oportunitate pentru România. O oportunitate care nu se va întoarce prea curând. Următoarea președinție română a UE va avea loc în anul 2032.”, aceasta este reacția europarlamentarului Siegfried Mureșan, după ce astăzi ministrul Tudorel Toader alături de ministrul Apărării Interne, Carmen Dan au prezentat în fața Comisiei LIBE a Parlamentului European, prioritățile în domeniul justiției ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Sursă video: EBS

,,Ne dorim în mod evident o strânsă colaborare cu Comisia Europeană cu Parlamentul European, pentru că numai împreună putem atinge obiectivele strategice stabilite în prioritățile legislative ale Uniunii Europene. Sigur nu ne vom abate de la reguli, sigur vom apela la metoda consensului unde este posibilă și la metoda compromisului de asemenea unde este necesar. Trebuie să continuăm ce ați realizat până în prezent, în domeniul justiției și în domeniul Afacerilor Interne, astfel încât să promovăm politici orientate către cetățeni, să sporim încrederea cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și viitorul Uniunii Europene. Urmează o perioadă cu provocări, împreună sunt convins ca le vom depăși și că o să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus în periaoda de referință, perioada președinției României. Dorim o președinție eficientă, bazată pe strânsă colaborare și orientată spre rezultate în sensul proiectelor preconizate pe care le avem pe rol. Nu ne vom abate de la principile generale directoare, respectul față de drepturile si libertățile fundamentale, față de statul de drept., a declarat Tudorel Toader.

În schimb, colegii din LIBE, din familiilor politice diferite, și-au început întrebările cu situația privind statul de drept din România. Extrase din întrebări:

• Sunteți dispuși să renunțați la orice modificare a Legilor justiției care nu cuprind recomandările Comisiei de la Veneția?
• Ce soluții aveți pentru ca evenimentele din 10 august să nu se mai repete?
• Vă rugăm să nu adoptați nicio modificare care să legalizeze corupția!
• Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare din noiembrie a fost cel mai dur raport al MCV pe care l-am văzut. Vrem un răspuns la criticile din acel raport.
• Ați vorbit despre statul de drept, dar statul de drept în UE funcționează dacă funcționează în fiecare stat membru. Este esențial ca politicile interne să se potrivească cu politicile externe.

Continue Reading

Trending