Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Interviu | Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D): Nu există bază juridică pentru a lega statul de drept de acordarea fondurilor europene. Consiliul UE a cerut deja un punct de vedere juridic

Published

on

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

La o zi distanță după ce președintele Klaus Iohannis a susținut în premieră un discurs urmat de o dezbatere cu membrii Parlamentului European privind viitorul Europei, eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D) a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că șeful statului a prezentat o poziție pro-europeană, completând că România are un loc important în viitorul Uniunii Europene. Referitor la nevoia de consens politic semnalată de președintele Comisiei Europene în cadrul aceleiași dezbateri, europarlamentarul social-democrat a arătat că România are nevoie de acest lucru și că disputele interne trebuie ținute într-un cadru intern. Mai mult, în contextul dezbaterii privind corelarea acordării fondurilor europene de criterii precum statul de drept, Popa a afirmat că la nivelul Consiliului Uniunii Europene s-au cerut puncte de vedere juridice pe această temă pentru a evalua dacă acest aspect poate fi fundamentat juridic.

”Discursul președintelui, privit la rece, este un discurs corect. Politic, este un discurs corect, pro-european, un discurs al unui șef de stat care a luat parte la dezbaterea tradițională de altfel din Parlamentul European privind viitorul Uniunii Europene și locul pe care România îl are acest viitor. Un loc important aș completa eu. Sunt foarte multe aspecte care pot fi dezbătute, despicate și analizate în ceea ce privește modul în care președintele României a pus problema în fața Parlamentului European”, a spus Răzvan Popa.

Referitor la consensul la care a făcut apel președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prag de preluare a președinției Consiliului UE, Popa a precizat că disputele interne nu mai trebuie aduse la Bruxelles sau la Strasbourg.

”Aceste lucruri ne privesc pe noi, sunt dispute interne. Nu cred că există stat în care să nu existe dispute interne. Asta înseamnă că lucrurile sunt dezbătute, sunt analizate. Sigur că nevoia de consens există, poate chiar mai mult în această perioadă. Dintr-o anumită parte a eșichierului politic aș putea spune că s-a cerut și s-a dorit acest consens tot timpul. Din cealaltă parte nu am primit semnale care să ne arate până în momentul de față că se dorește un consens, ținând cont că România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene anul viitor, ținând cont de faptul că avem proiecte importante care trebuie puse în practică și nu putem face acest lucru decât cu consens politic”, a detaliat europarlamentarul.

Eurodeputatul PSD a descris, totodată, Președinția României la Consiliul UE ca un moment de provocări cu doi piloni de gestionat, Brexit și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

”Preluarea președinției nu înseamnă numai o oportunitate, ci și foarte multe provocări. Avem Brexit, avem bugetul multianual al Uniunii Europene. Sunt practic doi piloni de gestionat. Avem alegeri europene anul viitor, este și summitul de la Sibiu care reprezintă modul în care anumiți lideri europeni încearcă să regândească Uniunea Europeană pentru viitor”, aspus acesta

În opinia lui Popa, care este și membru al Comisiei pentru bugete din legislativul european, este dificil de realizat o încheiere a negocierilor pentru viitorul Cadru Financiar Multianual în perioada Președinției pe care o asigură România, prima parte a anului 2019.

Dar se pot face pași foarte importanți ducând negocierile între statele membre într-un punct foarte avansat”, a spus eurodeputatul social-democrat, menționând și dezbaterea din plenul Parlamentului European privind introducerea condiționalității statului de drept în acordarea de fonduri europene țărilor membre.

Popa a catalogat acest subiect ca fiind unul sensibil și a precizat că, în prezent, Consiliul Uniunii Europene a solicitat serviciului juridic al instituției un punct de vedere de natură juridică.

”Este o chestiune foarte periculoasă pentru că vorbim despre lucruri care nu sunt foarte clare, de elemente care nu sunt cuantificabile. Ce înseamnă statul de drept? Există bază juridică la nivel european pentru ca această sintagmă să devină parte a unui mecanism care să pedepsească anumite state din punct de vedere al Tratatului de la Lisabona?. Consiliul a cerut un punct de vedere juridic din partea Serviciului juridic al instituției pentru a putea fundamenta și pentru a putea lua o decizie în ceea ce privește acest mecanism pe care Comisia încearcă să-l introducă în calitate de condiționalitate pentru acordarea fondurilor europene” a mai explicat Răzvan Popa.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu anunță în ce comisii de specialitate din PE va activa în noul mandat

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul liberal Marian-Jean Marinescu a transmis un mesaj cu privire la planurile sale de activitate în Parlamentul European spunând că va continua să activeze în aceleași comisii precum în mandatul precedent, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Marian-Jean Marinescu a amintit că delegația României în Grupul PPE, care rămâne cel mai puternic grup al Parlamentului European, este a treia cea mai mare, majoritatea componenței acesteia fiind asigurată de eurodeputați ai Partidului Național Liberal, care a obținut victora în alegerile europene din România.

,,Noul Parlament European se structurează acum, după alegerile din 26 mai, iar grupul PPE a trecut, ca de obicei, prin acest proces cel mai rapid dintre toate grupurile politice, dovedindu-și încă o dată eficiența și soliditatea. Cu 14 membri, din care 10 de la PNL, România are cea de-a treia delegație în cadrul Grupului PPE, ceea ce înseamnă că va avea o influență semnificativă în cadrul grupului. Așa cum anticipam înaintea alegerilor, PPE rămâne cel mai puternic și stabil grup politic din Parlamentul European”, scrie europarlamentarul român.

De asemenea, Marinescu a vorbit și despre comisiile de specialitate din Parlamentul European în care va activa începând de la 2 iulie.

,,În ce mă privește, voi continua activitatea în aceleași comisii ca în mandatul precendent: TRAN (Transport și turism), ITRE(Industrie și energie), respectiv CONT (control bugetar)”, anunță acesta.

Marian-Jean Marinescu este cunoscut pentru activitatea sa ca apărător al intereselor transportatorilor români în Parlamentul European. Este unul dintre europarlamentarii cei mai influenți la nivelul PPE. Prin munca sa în Parlamentul European a adus României numeroase beneficii, în special în ceea ce privește infrastructura de transport și interesele transportatorilor români.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Sprijin guvernul Maia Sandu și determinarea acestuia de a menține Republica Moldova pe un traseu pro-european

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a salutat poziția oficială a Partidului Popular European, formațiunea din care face parte, privind sprijinirea guvernului Maia Sandu în Republica Moldova, transmițând că respectă curajul noului prim-ministru și a partenerului său politic, Andrei Năstase, de a menține Republica Moldova pe un traseu democratic și pro-european.

”Cunosc în mod direct situația politică din Republica Moldova. Am fost, în mai multe rânduri, unul dintre reprezentanții Parlamentului European în delegațiile de observare a alegerilor, și nu îmi este străin efortul fraților noștri pentru democratizarea țării”, a scris eurodeputatul PNL&PPE, cel care a făcut parte, în perioada 22-25 februarie, din Delegaţia comună a OSCE, a Parlamentului European şi a Consiliului Europei pentru observarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, din data de 24 februarie 2019.

”Sprijin guvernul Maia Sandu și respect curajul și determinarea domniei sale și a domnului Andrei Nastase de a menține Republica Moldova pe un traseu democratic și pro-european. (…) Salut poziția oficială a Partidului Popular European, familia europeană din care PNL face parte la nivel european, care sprijină fără echivoc deciziile Parlamentului de la Chișinău și guvernul de coaliție condus de Maia Sandu, format în mod legitim și legal și care asigură respectarea voinței cetățenilor moldoveni”, a mai arătat Marinescu, proaspăt reales pentru un nou mandat în Parlamentul European.

În 2009, eurodeputatul liberal a fost şeful delegaţiei de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova. Marinescu, actual vicepreşedinte al grupului PPE, a fost şi raportorul Parlamentului European în dosarul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, adoptat în 2014. 

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul PNL Daniel Buda, despre participarea celor 763 de tineri români în programul DiscoverEU: Vor avea șansa să se conecteze la Europa și să experimenteze ce înseamnă ,,unitatea în diversitate”

Published

on

Inițiativa DiscoverEU, program inițiat de eurodeputații PNL din grupul PPE, oferă șansa a 763 de tineri români să se conecteze la ceea ce se întamplă în Europa și să experiementeze însemnătatea mottoul Uniunii Europene ,,Unitate în diversitate”, transmite europarlamentarul PNL Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook. 

,,Prin intermediului programului DiscoverEU, inițiat de europarlamentarii PNL din grupul PPE, 763 de români în vârstă de 18 ani au primit un permis de călătorie DiscoverEU. Ei vor avea posibilitatea de a călători maximum 30 de zile între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020”, scrie Daniel Buda.

Acesta precizează că tinerii vor avea posibilitatea de a experimenta în practică mottoul Uniunii Europene ”Unitate în diversitate”, care se reflectă puternic în inițiativele Parlamentului European de a promova deschiderea către culturile, tradițiile și limbile atât de diverse ale continentului nostru în rândul tinerilor, dar nu numai.

,,Am speranța ca în urma acestor tipuri de inițiative, fiecare cetățean al Uniunii Europene să fie mai puternic conectat la tot ce se întâmplă pe continentul nostru, iar atunci când este întrebat de unde provine, să răspundă că este european, iar apoi să menționeze țara de origine. Fiecare dintre noi suntem în primul rând cetățeni europeni și trebuie să ne cunoaștem mai bine cultura, valorile, principiile de viață pentru a putea rămâne mereu uniți în diversitate!”, transmite eurodeputatul liberal.

Cea de-a treia rundă a inițiativei DiscoverEU a atras cereri din partea a aproximativ 95 000 de tineri din toate statele membre ale UE. Înscrierile au avut loc pe parcursul a două săptămâni și s-au încheiat la 16 mai 2019. Circa 20 000 de tineri au fost selectați pe baza criteriilor de atribuire și ținând seama de cota stabilită pentru fiecare stat membru al UE. Pe lângă permisul de călătorie, participanții vor primi sprijin tehnic și informații cu privire la diverse aspecte, cum ar fi metodele sustenabile de călătorie și rolul de ambasador al inițiativei DiscoverEU. În această calitate, participanții vor fi invitați să își împărtășească experiențele, fie pe platformele de comunicare socială (Instagram, Facebook și Twitter), fie printr-o prezentare susținută în cadrul școlii sau al comunității locale. De asemenea, vor putea să intre în contact unii cu alții și să își împărtășească experiența pe rețelele sociale.

Citiți și

DiscoverEU: 763 de tineri din România vor beneficia de permise gratuite timp de 30 zile pentru a vizita Uniunea Europeană

Dat fiind interesul manifestat față de inițiativa DiscoverEU, Comisia depune eforturi pentru a o îmbunătăți, bazându-se pe sugestiile primite din partea tinerilor și a altor părți interesante relevante. Astfel, în mai 2018, Comisia a propus alocarea sumei de 700 de milioane euro pentru DiscoverEU ca parte din viitorul program Erasmus în cadrul următorului buget pe termen lung pentru perioada 2021-2027. În cazul în care Parlamentul European și Consiliul aprobă această sumă, un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani ar avea posibilitatea de a călători în cursul următorilor șapte ani.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending