VIDEO Interviu | Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D): Nu există bază juridică pentru a lega statul de drept de acordarea fondurilor europene. Consiliul UE a cerut deja un punct de vedere juridic

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

La o zi distanță după ce președintele Klaus Iohannis a susținut în premieră un discurs urmat de o dezbatere cu membrii Parlamentului European privind viitorul Europei, eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D) a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că șeful statului a prezentat o poziție pro-europeană, completând că România are un loc important în viitorul Uniunii Europene. Referitor la nevoia de consens politic semnalată de președintele Comisiei Europene în cadrul aceleiași dezbateri, europarlamentarul social-democrat a arătat că România are nevoie de acest lucru și că disputele interne trebuie ținute într-un cadru intern. Mai mult, în contextul dezbaterii privind corelarea acordării fondurilor europene de criterii precum statul de drept, Popa a afirmat că la nivelul Consiliului Uniunii Europene s-au cerut puncte de vedere juridice pe această temă pentru a evalua dacă acest aspect poate fi fundamentat juridic.

”Discursul președintelui, privit la rece, este un discurs corect. Politic, este un discurs corect, pro-european, un discurs al unui șef de stat care a luat parte la dezbaterea tradițională de altfel din Parlamentul European privind viitorul Uniunii Europene și locul pe care România îl are acest viitor. Un loc important aș completa eu. Sunt foarte multe aspecte care pot fi dezbătute, despicate și analizate în ceea ce privește modul în care președintele României a pus problema în fața Parlamentului European”, a spus Răzvan Popa.

Referitor la consensul la care a făcut apel președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în prag de preluare a președinției Consiliului UE, Popa a precizat că disputele interne nu mai trebuie aduse la Bruxelles sau la Strasbourg.

”Aceste lucruri ne privesc pe noi, sunt dispute interne. Nu cred că există stat în care să nu existe dispute interne. Asta înseamnă că lucrurile sunt dezbătute, sunt analizate. Sigur că nevoia de consens există, poate chiar mai mult în această perioadă. Dintr-o anumită parte a eșichierului politic aș putea spune că s-a cerut și s-a dorit acest consens tot timpul. Din cealaltă parte nu am primit semnale care să ne arate până în momentul de față că se dorește un consens, ținând cont că România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene anul viitor, ținând cont de faptul că avem proiecte importante care trebuie puse în practică și nu putem face acest lucru decât cu consens politic”, a detaliat europarlamentarul.

Eurodeputatul PSD a descris, totodată, Președinția României la Consiliul UE ca un moment de provocări cu doi piloni de gestionat, Brexit și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

”Preluarea președinției nu înseamnă numai o oportunitate, ci și foarte multe provocări. Avem Brexit, avem bugetul multianual al Uniunii Europene. Sunt practic doi piloni de gestionat. Avem alegeri europene anul viitor, este și summitul de la Sibiu care reprezintă modul în care anumiți lideri europeni încearcă să regândească Uniunea Europeană pentru viitor”, aspus acesta

În opinia lui Popa, care este și membru al Comisiei pentru bugete din legislativul european, este dificil de realizat o încheiere a negocierilor pentru viitorul Cadru Financiar Multianual în perioada Președinției pe care o asigură România, prima parte a anului 2019.

Dar se pot face pași foarte importanți ducând negocierile între statele membre într-un punct foarte avansat”, a spus eurodeputatul social-democrat, menționând și dezbaterea din plenul Parlamentului European privind introducerea condiționalității statului de drept în acordarea de fonduri europene țărilor membre.

Popa a catalogat acest subiect ca fiind unul sensibil și a precizat că, în prezent, Consiliul Uniunii Europene a solicitat serviciului juridic al instituției un punct de vedere de natură juridică.

”Este o chestiune foarte periculoasă pentru că vorbim despre lucruri care nu sunt foarte clare, de elemente care nu sunt cuantificabile. Ce înseamnă statul de drept? Există bază juridică la nivel european pentru ca această sintagmă să devină parte a unui mecanism care să pedepsească anumite state din punct de vedere al Tratatului de la Lisabona?. Consiliul a cerut un punct de vedere juridic din partea Serviciului juridic al instituției pentru a putea fundamenta și pentru a putea lua o decizie în ceea ce privește acest mecanism pe care Comisia încearcă să-l introducă în calitate de condiționalitate pentru acordarea fondurilor europene” a mai explicat Răzvan Popa.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.