VIDEO Interviu | Eurodeputatul și purtătorul de cuvânt al PPE Siegfried Mureșan: Partidul Popular European va câștiga alegerile europarlamentare, iar candidatul nostru va deveni președintele Comisiei Europene

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

La o zi distanță după ce președintele Klaus Iohannis a susținut în premieră un discurs urmat de o dezbatere cu membrii Parlamentului European privind viitorul Europei, eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că șeful statului a fost extrem de clar în prezentarea obiectivelor europene ale României. ”Aderarea la zona euro este prioritate națională și vrem o Uniune Europeană unită, solidară și unde statele membre să trăiască în coeziune unele cu celelalte”, a spus Mureșan, care a solicitat în acest sens Guvernului să stabilească o dată țintă și un calendar de aderare. În calitate de purtător de cuvânt al PPE, eurodeputatul român a prezentat și mizele Congresului PPE de la Helsinki, din 7-8 noiembrie, când popularii europeni își vor alege candidatul pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Siegfried Mureșan a vorbit, de asemenea, și despre amendamentele sale adoptate miercuri de Parlamentul European, prin care legislativul european a aprobat alcoarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și a respins tăierile a 8,5 milioane de euro pentru combaterea bolilor la plante și animale, votate de Guvernul Dăncilă în luna septembrie.

”Astăzi s-a întâmplat un lucru important în plenul Parlamentului European care a votat amendamentele mele prin care am cerut alocarea de fonduri europene pentru ajutorarea fermierilor români afectați de pestă porcină africană. Și plenul Parlamentului a decis să alocăm 50 de milioane de euro, bani din care pot fi despăgubiți fermierii care au sacrificat animale, pot fi repopulate ferme care au pierdut animale, pot fi făcute investiții în noi norme de salubrizare a fermelor, adică se introduc noi criterii de igienă pentru ca un astfel de virus să nu mai poată intra în ferma respectivă, iar fermierii pot să-și retehnologizeze și să-și reconfigureze fermele dacă doresc. (…) Tot astăzi, plenul Parlamentului European a respins tăierile de fonduri votate de guvernul Dăncilă în Consiliul Uniunii Europene. Pe 4 septembrie, guvernul Dăncilă a votat reducerea cu 8,5 milioane de euro a fondurilor pentru fermele afectate de pestă porcină africană, iar astăzi Parlamentul European a respins. Tăierile votate de guvernul României au fost respinse, mergem înainte cu amendamentul meu.

Referitor la discursul președintelui Klaus Iohannis privind viitorul Europei, Siegfried Mureșan l-a apreciat drept un discurs care ”a făcut ceea ce trebuia să facă și anume să prezinte punctul de vedere al României cu privire la viitorul Uniunii Europene”.

”Președintele s-a concentrat pe două domenii pe care și eu le consider importante. În primul rând, securitate și în al doilea rând, prosperitate. Acestea sunt importante pentru că asta așteaptă cetățenii de la Uniunea Europeană în momentul de față”, a spus Mureșan, referindu-se la fenomenul terorist și protecția frontierelor în termeni de securitate și la investiții în digitalizare, educație, tineret și cercetare pentru a atinge prosperitate.

”Așa vrem Uniunea Europeană. O Uniune Europeană care să corespundă nevoilor tuturor. Vrem să aderăm la zona euro și la Schengen. Președintele a spus-o foarte clar: aderarea la zona euro este prioritate națională și vrem o Uniune Europeană unită, solidară și unde statele membre să trăiască în coeziune unele cu celelalte”, a mai precizat eurodeputatul român, afirmând că România a trecut de la trei criterii din cinci îndeplinite pentru aderare la zona euro la doar unul din cinci pentru a adera la moneda comună.

”De aceea spun foarte clar Guvernului: stabiliți o dată țintă de aderare la zona euro și stabiliți în calendar clar de atingere a indicatorilor pe care trebuie să-i îndeplinim. Rată mică a dobânzilor, rată mică a inflației, nivel mic al datoriei publice, o monedă stabilă”, a explicat eurodeputatul PNL

În calitate de purtător de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan a prezentat mizele Congresului Partidului Popular European de la Helsinki din 7-8 noiembrie la care popularii europeni vor desemna dintre liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Alexander Stubb, candidatul formațiunii pentru poziția de președinte al Comisiei Europene după alegerile europene din 23-26 mai 2019.

Pe toate sondajele pe care le avem, Partidul Popular European va câștiga alegerile europarlamentare și de aceea, candidatul nostru va deveni președintele Comisiei Europene. Este foarte important ce se va decide la Helsinki. Cei 734 vor alege candidatul la Helsinki într-un vot liber și transparent. (…) Partidul din care fac parte, Partidul Național Liberal a decis să-l susțină pe Manfred Weber. Asta înseamnă că așa vom vota, noi delegații PNL. Eu, ca purtător de cuvânt, nu voi face campanie pentru niciunul dintre candidați și nu voi intra în detaliile programelor lor”, a declarat Mureșan, amintind că PPE este pionierul procedurii Spitzenkandidat (n.r. – candidat cap de listă) cu un deceniu înainte de anul 2014, când acest proces a fost lansat, când, în 2004, PPE a câștigat alegerile europene și l-a propus la șefia Comisiei Europene pe Jose Manuel Barroso.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.