Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Interviu | Eurodeputatul și purtătorul de cuvânt al PPE Siegfried Mureșan: Partidul Popular European va câștiga alegerile europarlamentare, iar candidatul nostru va deveni președintele Comisiei Europene

Published

on

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

La o zi distanță după ce președintele Klaus Iohannis a susținut în premieră un discurs urmat de o dezbatere cu membrii Parlamentului European privind viitorul Europei, eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că șeful statului a fost extrem de clar în prezentarea obiectivelor europene ale României. ”Aderarea la zona euro este prioritate națională și vrem o Uniune Europeană unită, solidară și unde statele membre să trăiască în coeziune unele cu celelalte”, a spus Mureșan, care a solicitat în acest sens Guvernului să stabilească o dată țintă și un calendar de aderare. În calitate de purtător de cuvânt al PPE, eurodeputatul român a prezentat și mizele Congresului PPE de la Helsinki, din 7-8 noiembrie, când popularii europeni își vor alege candidatul pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Siegfried Mureșan a vorbit, de asemenea, și despre amendamentele sale adoptate miercuri de Parlamentul European, prin care legislativul european a aprobat alcoarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și a respins tăierile a 8,5 milioane de euro pentru combaterea bolilor la plante și animale, votate de Guvernul Dăncilă în luna septembrie.

”Astăzi s-a întâmplat un lucru important în plenul Parlamentului European care a votat amendamentele mele prin care am cerut alocarea de fonduri europene pentru ajutorarea fermierilor români afectați de pestă porcină africană. Și plenul Parlamentului a decis să alocăm 50 de milioane de euro, bani din care pot fi despăgubiți fermierii care au sacrificat animale, pot fi repopulate ferme care au pierdut animale, pot fi făcute investiții în noi norme de salubrizare a fermelor, adică se introduc noi criterii de igienă pentru ca un astfel de virus să nu mai poată intra în ferma respectivă, iar fermierii pot să-și retehnologizeze și să-și reconfigureze fermele dacă doresc. (…) Tot astăzi, plenul Parlamentului European a respins tăierile de fonduri votate de guvernul Dăncilă în Consiliul Uniunii Europene. Pe 4 septembrie, guvernul Dăncilă a votat reducerea cu 8,5 milioane de euro a fondurilor pentru fermele afectate de pestă porcină africană, iar astăzi Parlamentul European a respins. Tăierile votate de guvernul României au fost respinse, mergem înainte cu amendamentul meu.

Referitor la discursul președintelui Klaus Iohannis privind viitorul Europei, Siegfried Mureșan l-a apreciat drept un discurs care ”a făcut ceea ce trebuia să facă și anume să prezinte punctul de vedere al României cu privire la viitorul Uniunii Europene”.

”Președintele s-a concentrat pe două domenii pe care și eu le consider importante. În primul rând, securitate și în al doilea rând, prosperitate. Acestea sunt importante pentru că asta așteaptă cetățenii de la Uniunea Europeană în momentul de față”, a spus Mureșan, referindu-se la fenomenul terorist și protecția frontierelor în termeni de securitate și la investiții în digitalizare, educație, tineret și cercetare pentru a atinge prosperitate.

”Așa vrem Uniunea Europeană. O Uniune Europeană care să corespundă nevoilor tuturor. Vrem să aderăm la zona euro și la Schengen. Președintele a spus-o foarte clar: aderarea la zona euro este prioritate națională și vrem o Uniune Europeană unită, solidară și unde statele membre să trăiască în coeziune unele cu celelalte”, a mai precizat eurodeputatul român, afirmând că România a trecut de la trei criterii din cinci îndeplinite pentru aderare la zona euro la doar unul din cinci pentru a adera la moneda comună.

”De aceea spun foarte clar Guvernului: stabiliți o dată țintă de aderare la zona euro și stabiliți în calendar clar de atingere a indicatorilor pe care trebuie să-i îndeplinim. Rată mică a dobânzilor, rată mică a inflației, nivel mic al datoriei publice, o monedă stabilă”, a explicat eurodeputatul PNL

În calitate de purtător de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan a prezentat mizele Congresului Partidului Popular European de la Helsinki din 7-8 noiembrie la care popularii europeni vor desemna dintre liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Alexander Stubb, candidatul formațiunii pentru poziția de președinte al Comisiei Europene după alegerile europene din 23-26 mai 2019.

Pe toate sondajele pe care le avem, Partidul Popular European va câștiga alegerile europarlamentare și de aceea, candidatul nostru va deveni președintele Comisiei Europene. Este foarte important ce se va decide la Helsinki. Cei 734 vor alege candidatul la Helsinki într-un vot liber și transparent. (…) Partidul din care fac parte, Partidul Național Liberal a decis să-l susțină pe Manfred Weber. Asta înseamnă că așa vom vota, noi delegații PNL. Eu, ca purtător de cuvânt, nu voi face campanie pentru niciunul dintre candidați și nu voi intra în detaliile programelor lor”, a declarat Mureșan, amintind că PPE este pionierul procedurii Spitzenkandidat (n.r. – candidat cap de listă) cu un deceniu înainte de anul 2014, când acest proces a fost lansat, când, în 2004, PPE a câștigat alegerile europene și l-a propus la șefia Comisiei Europene pe Jose Manuel Barroso.

 

 

.

Andi-Lucian Cristea

Europarlamentarul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședine al Comisiei Afaceri Externe a PE, reacție după demisia lui Wess Mitchell: Este o pierdere importantă, inclusiv pentru România

Published

on

Demisia lui Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa, este o pierdere importantă, inclusiv pentru România, a menționat europarlamentarul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, în cadrul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

”Ca bun cunoscător al provocărilor de securitate din regiune, Wess Mitchell a fost un susținător declarat al NATO și a practicat un dialog responsabil față de Uniunea Europeană. Este important ca România să rămână pe agenda externă a Statelor Unite în anii următori și să continuăm dialogul pe cooperarea economică, politică și de securitate”, a completat acesta.

Reacția sa survine în contextul în care Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene și euroasiatice, a anunțat marți seara că demisionează, la doar 16 luni după ce acesta a preluat funcția.

”Întrucât administrația își încheie cel de-al doilea an de activitate, simt că am finalizat ceea ce am hotărât să fac când am acceptat această poziție“, a scris el, citând dezvoltarea unei strategii europene și ajutând tranziția de la fostul secretar de Stat Rex Tillerson către actualul șef al diplomației americane, Mike Pompeo.

Mitchell va părăsi poziția de asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice la 15 februarie, potrivit sursei citate, rolul său urmând a fi preluat de către Elisabeth Millard, adjunctul său.

Continue Reading

Daciana Sârbu

Europarlamentarul Daciana Sârbu (S&D): Viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română a Consiliului UE

Published

on

Viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română la Consiliului UE, consideră eurodeputata Daciana Sârbu (S&D), care a abordat acest subiect în Comisia de Mediu a Parlamentului European, unde ministrul român al Agriculturii a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Foto: EuroparlamentariiSD.ro

”Cifrele arată că state precum Austria alocă până la două treimi din fondurile agricole pentru agricultura sustenabilă sau agricultura bio, însă majoritatea țărilor alocă sume infime pentru astfel de practici. Puteți să ne asigurați că în Consiliu veți avea în vedere viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor sustenabile?”, a a subliniat eurodeputatul, potrivit unui comunicat postat pe pagina sa.

Daciana Sârbu și-a exprimat și temerile referitoare la gradul de ambiție al statelor membre în ce privește tranziția către o agricultură mai sustenabilă.

Eurodeputatul i-a solicitat reprezentantului Președinției române a Consiliului UE asigurări că, în această calitate, nu va susține ”renaționalizarea Politicii Agricole Comune”, care ar permite ca unele state membre să se îndrepte spre agricultura cu un caracter industrial și mai pronunțat, pe când altele fac eforturi spre reconversie către agricultura bio sau o agricultură mai verde.

Europarlamentarul Daciana Sârbu, care este și vicepreședinte al Comisiei de Mediu, i-a urat ministrului român succes în perioada în care va deține Președinția Consiliului Agricultură-Pescuit, mandat care va include o sarcină extrem de dificilă și importantă – negocierea noii Politici Agricole Comune.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL&PPE): în timpul președinției române a UE, în loc să se vorbească despre prioritățile noastre în domeniul JAI, se discută despre atacurile la adresa statului de drept din România

Published

on

,,Este o rușine pentru Guvernul României că, în timpul președinției române a UE, în loc să se vorbească despre prioritățile noastre în domeniul JAI, se discută despre atacurile lui Toader și Dragnea la statul de drept din România. Acest guvern nu poate pune nicio prioritate pe agenda UE deoarece are zero credibilitate. Așa pierdem o mare oportunitate pentru România. O oportunitate care nu se va întoarce prea curând. Următoarea președinție română a UE va avea loc în anul 2032.”, aceasta este reacția europarlamentarului Siegfried Mureșan, după ce astăzi ministrul Tudorel Toader alături de ministrul Apărării Interne, Carmen Dan au prezentat în fața Comisiei LIBE a Parlamentului European, prioritățile în domeniul justiției ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Sursă video: EBS

,,Ne dorim în mod evident o strânsă colaborare cu Comisia Europeană cu Parlamentul European, pentru că numai împreună putem atinge obiectivele strategice stabilite în prioritățile legislative ale Uniunii Europene. Sigur nu ne vom abate de la reguli, sigur vom apela la metoda consensului unde este posibilă și la metoda compromisului de asemenea unde este necesar. Trebuie să continuăm ce ați realizat până în prezent, în domeniul justiției și în domeniul Afacerilor Interne, astfel încât să promovăm politici orientate către cetățeni, să sporim încrederea cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și viitorul Uniunii Europene. Urmează o perioadă cu provocări, împreună sunt convins ca le vom depăși și că o să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus în periaoda de referință, perioada președinției României. Dorim o președinție eficientă, bazată pe strânsă colaborare și orientată spre rezultate în sensul proiectelor preconizate pe care le avem pe rol. Nu ne vom abate de la principile generale directoare, respectul față de drepturile si libertățile fundamentale, față de statul de drept., a declarat Tudorel Toader.

În schimb, colegii din LIBE, din familiilor politice diferite, și-au început întrebările cu situația privind statul de drept din România. Extrase din întrebări:

• Sunteți dispuși să renunțați la orice modificare a Legilor justiției care nu cuprind recomandările Comisiei de la Veneția?
• Ce soluții aveți pentru ca evenimentele din 10 august să nu se mai repete?
• Vă rugăm să nu adoptați nicio modificare care să legalizeze corupția!
• Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare din noiembrie a fost cel mai dur raport al MCV pe care l-am văzut. Vrem un răspuns la criticile din acel raport.
• Ați vorbit despre statul de drept, dar statul de drept în UE funcționează dacă funcționează în fiecare stat membru. Este esențial ca politicile interne să se potrivească cu politicile externe.

Continue Reading

Trending