Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO Interviu | Eurodeputatul și purtătorul de cuvânt al PPE Siegfried Mureșan: Partidul Popular European va câștiga alegerile europarlamentare, iar candidatul nostru va deveni președintele Comisiei Europene

Published

on

Corespondență de la Strasbourg – Robert Lupițu

La o zi distanță după ce președintele Klaus Iohannis a susținut în premieră un discurs urmat de o dezbatere cu membrii Parlamentului European privind viitorul Europei, eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE) a declarat într-un interviu pentru Calea Europeană că șeful statului a fost extrem de clar în prezentarea obiectivelor europene ale României. ”Aderarea la zona euro este prioritate națională și vrem o Uniune Europeană unită, solidară și unde statele membre să trăiască în coeziune unele cu celelalte”, a spus Mureșan, care a solicitat în acest sens Guvernului să stabilească o dată țintă și un calendar de aderare. În calitate de purtător de cuvânt al PPE, eurodeputatul român a prezentat și mizele Congresului PPE de la Helsinki, din 7-8 noiembrie, când popularii europeni își vor alege candidatul pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Siegfried Mureșan a vorbit, de asemenea, și despre amendamentele sale adoptate miercuri de Parlamentul European, prin care legislativul european a aprobat alcoarea a 50 de milioane de euro pentru fermierii afectați de pesta porcină africană și a respins tăierile a 8,5 milioane de euro pentru combaterea bolilor la plante și animale, votate de Guvernul Dăncilă în luna septembrie.

”Astăzi s-a întâmplat un lucru important în plenul Parlamentului European care a votat amendamentele mele prin care am cerut alocarea de fonduri europene pentru ajutorarea fermierilor români afectați de pestă porcină africană. Și plenul Parlamentului a decis să alocăm 50 de milioane de euro, bani din care pot fi despăgubiți fermierii care au sacrificat animale, pot fi repopulate ferme care au pierdut animale, pot fi făcute investiții în noi norme de salubrizare a fermelor, adică se introduc noi criterii de igienă pentru ca un astfel de virus să nu mai poată intra în ferma respectivă, iar fermierii pot să-și retehnologizeze și să-și reconfigureze fermele dacă doresc. (…) Tot astăzi, plenul Parlamentului European a respins tăierile de fonduri votate de guvernul Dăncilă în Consiliul Uniunii Europene. Pe 4 septembrie, guvernul Dăncilă a votat reducerea cu 8,5 milioane de euro a fondurilor pentru fermele afectate de pestă porcină africană, iar astăzi Parlamentul European a respins. Tăierile votate de guvernul României au fost respinse, mergem înainte cu amendamentul meu.

Referitor la discursul președintelui Klaus Iohannis privind viitorul Europei, Siegfried Mureșan l-a apreciat drept un discurs care ”a făcut ceea ce trebuia să facă și anume să prezinte punctul de vedere al României cu privire la viitorul Uniunii Europene”.

”Președintele s-a concentrat pe două domenii pe care și eu le consider importante. În primul rând, securitate și în al doilea rând, prosperitate. Acestea sunt importante pentru că asta așteaptă cetățenii de la Uniunea Europeană în momentul de față”, a spus Mureșan, referindu-se la fenomenul terorist și protecția frontierelor în termeni de securitate și la investiții în digitalizare, educație, tineret și cercetare pentru a atinge prosperitate.

”Așa vrem Uniunea Europeană. O Uniune Europeană care să corespundă nevoilor tuturor. Vrem să aderăm la zona euro și la Schengen. Președintele a spus-o foarte clar: aderarea la zona euro este prioritate națională și vrem o Uniune Europeană unită, solidară și unde statele membre să trăiască în coeziune unele cu celelalte”, a mai precizat eurodeputatul român, afirmând că România a trecut de la trei criterii din cinci îndeplinite pentru aderare la zona euro la doar unul din cinci pentru a adera la moneda comună.

”De aceea spun foarte clar Guvernului: stabiliți o dată țintă de aderare la zona euro și stabiliți în calendar clar de atingere a indicatorilor pe care trebuie să-i îndeplinim. Rată mică a dobânzilor, rată mică a inflației, nivel mic al datoriei publice, o monedă stabilă”, a explicat eurodeputatul PNL

În calitate de purtător de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan a prezentat mizele Congresului Partidului Popular European de la Helsinki din 7-8 noiembrie la care popularii europeni vor desemna dintre liderul grupului PPE în Parlamentul European, Manfred Weber, și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Alexander Stubb, candidatul formațiunii pentru poziția de președinte al Comisiei Europene după alegerile europene din 23-26 mai 2019.

Pe toate sondajele pe care le avem, Partidul Popular European va câștiga alegerile europarlamentare și de aceea, candidatul nostru va deveni președintele Comisiei Europene. Este foarte important ce se va decide la Helsinki. Cei 734 vor alege candidatul la Helsinki într-un vot liber și transparent. (…) Partidul din care fac parte, Partidul Național Liberal a decis să-l susțină pe Manfred Weber. Asta înseamnă că așa vom vota, noi delegații PNL. Eu, ca purtător de cuvânt, nu voi face campanie pentru niciunul dintre candidați și nu voi intra în detaliile programelor lor”, a declarat Mureșan, amintind că PPE este pionierul procedurii Spitzenkandidat (n.r. – candidat cap de listă) cu un deceniu înainte de anul 2014, când acest proces a fost lansat, când, în 2004, PPE a câștigat alegerile europene și l-a propus la șefia Comisiei Europene pe Jose Manuel Barroso.

 

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu anunță în ce comisii de specialitate din PE va activa în noul mandat

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul liberal Marian-Jean Marinescu a transmis un mesaj cu privire la planurile sale de activitate în Parlamentul European spunând că va continua să activeze în aceleași comisii precum în mandatul precedent, se arată într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Marian-Jean Marinescu a amintit că delegația României în Grupul PPE, care rămâne cel mai puternic grup al Parlamentului European, este a treia cea mai mare, majoritatea componenței acesteia fiind asigurată de eurodeputați ai Partidului Național Liberal, care a obținut victora în alegerile europene din România.

,,Noul Parlament European se structurează acum, după alegerile din 26 mai, iar grupul PPE a trecut, ca de obicei, prin acest proces cel mai rapid dintre toate grupurile politice, dovedindu-și încă o dată eficiența și soliditatea. Cu 14 membri, din care 10 de la PNL, România are cea de-a treia delegație în cadrul Grupului PPE, ceea ce înseamnă că va avea o influență semnificativă în cadrul grupului. Așa cum anticipam înaintea alegerilor, PPE rămâne cel mai puternic și stabil grup politic din Parlamentul European”, scrie europarlamentarul român.

De asemenea, Marinescu a vorbit și despre comisiile de specialitate din Parlamentul European în care va activa începând de la 2 iulie.

,,În ce mă privește, voi continua activitatea în aceleași comisii ca în mandatul precendent: TRAN (Transport și turism), ITRE(Industrie și energie), respectiv CONT (control bugetar)”, anunță acesta.

Marian-Jean Marinescu este cunoscut pentru activitatea sa ca apărător al intereselor transportatorilor români în Parlamentul European. Este unul dintre europarlamentarii cei mai influenți la nivelul PPE. Prin munca sa în Parlamentul European a adus României numeroase beneficii, în special în ceea ce privește infrastructura de transport și interesele transportatorilor români.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Sprijin guvernul Maia Sandu și determinarea acestuia de a menține Republica Moldova pe un traseu pro-european

Published

on

© Marian-Jean Marinescu/ Facebook

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a salutat poziția oficială a Partidului Popular European, formațiunea din care face parte, privind sprijinirea guvernului Maia Sandu în Republica Moldova, transmițând că respectă curajul noului prim-ministru și a partenerului său politic, Andrei Năstase, de a menține Republica Moldova pe un traseu democratic și pro-european.

”Cunosc în mod direct situația politică din Republica Moldova. Am fost, în mai multe rânduri, unul dintre reprezentanții Parlamentului European în delegațiile de observare a alegerilor, și nu îmi este străin efortul fraților noștri pentru democratizarea țării”, a scris eurodeputatul PNL&PPE, cel care a făcut parte, în perioada 22-25 februarie, din Delegaţia comună a OSCE, a Parlamentului European şi a Consiliului Europei pentru observarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, din data de 24 februarie 2019.

”Sprijin guvernul Maia Sandu și respect curajul și determinarea domniei sale și a domnului Andrei Nastase de a menține Republica Moldova pe un traseu democratic și pro-european. (…) Salut poziția oficială a Partidului Popular European, familia europeană din care PNL face parte la nivel european, care sprijină fără echivoc deciziile Parlamentului de la Chișinău și guvernul de coaliție condus de Maia Sandu, format în mod legitim și legal și care asigură respectarea voinței cetățenilor moldoveni”, a mai arătat Marinescu, proaspăt reales pentru un nou mandat în Parlamentul European.

În 2009, eurodeputatul liberal a fost şeful delegaţiei de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova. Marinescu, actual vicepreşedinte al grupului PPE, a fost şi raportorul Parlamentului European în dosarul de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, adoptat în 2014. 

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul PNL Daniel Buda, despre participarea celor 763 de tineri români în programul DiscoverEU: Vor avea șansa să se conecteze la Europa și să experimenteze ce înseamnă ,,unitatea în diversitate”

Published

on

Inițiativa DiscoverEU, program inițiat de eurodeputații PNL din grupul PPE, oferă șansa a 763 de tineri români să se conecteze la ceea ce se întamplă în Europa și să experiementeze însemnătatea mottoul Uniunii Europene ,,Unitate în diversitate”, transmite europarlamentarul PNL Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook. 

,,Prin intermediului programului DiscoverEU, inițiat de europarlamentarii PNL din grupul PPE, 763 de români în vârstă de 18 ani au primit un permis de călătorie DiscoverEU. Ei vor avea posibilitatea de a călători maximum 30 de zile între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020”, scrie Daniel Buda.

Acesta precizează că tinerii vor avea posibilitatea de a experimenta în practică mottoul Uniunii Europene ”Unitate în diversitate”, care se reflectă puternic în inițiativele Parlamentului European de a promova deschiderea către culturile, tradițiile și limbile atât de diverse ale continentului nostru în rândul tinerilor, dar nu numai.

,,Am speranța ca în urma acestor tipuri de inițiative, fiecare cetățean al Uniunii Europene să fie mai puternic conectat la tot ce se întâmplă pe continentul nostru, iar atunci când este întrebat de unde provine, să răspundă că este european, iar apoi să menționeze țara de origine. Fiecare dintre noi suntem în primul rând cetățeni europeni și trebuie să ne cunoaștem mai bine cultura, valorile, principiile de viață pentru a putea rămâne mereu uniți în diversitate!”, transmite eurodeputatul liberal.

Cea de-a treia rundă a inițiativei DiscoverEU a atras cereri din partea a aproximativ 95 000 de tineri din toate statele membre ale UE. Înscrierile au avut loc pe parcursul a două săptămâni și s-au încheiat la 16 mai 2019. Circa 20 000 de tineri au fost selectați pe baza criteriilor de atribuire și ținând seama de cota stabilită pentru fiecare stat membru al UE. Pe lângă permisul de călătorie, participanții vor primi sprijin tehnic și informații cu privire la diverse aspecte, cum ar fi metodele sustenabile de călătorie și rolul de ambasador al inițiativei DiscoverEU. În această calitate, participanții vor fi invitați să își împărtășească experiențele, fie pe platformele de comunicare socială (Instagram, Facebook și Twitter), fie printr-o prezentare susținută în cadrul școlii sau al comunității locale. De asemenea, vor putea să intre în contact unii cu alții și să își împărtășească experiența pe rețelele sociale.

Citiți și

DiscoverEU: 763 de tineri din România vor beneficia de permise gratuite timp de 30 zile pentru a vizita Uniunea Europeană

Dat fiind interesul manifestat față de inițiativa DiscoverEU, Comisia depune eforturi pentru a o îmbunătăți, bazându-se pe sugestiile primite din partea tinerilor și a altor părți interesante relevante. Astfel, în mai 2018, Comisia a propus alocarea sumei de 700 de milioane euro pentru DiscoverEU ca parte din viitorul program Erasmus în cadrul următorului buget pe termen lung pentru perioada 2021-2027. În cazul în care Parlamentul European și Consiliul aprobă această sumă, un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani ar avea posibilitatea de a călători în cursul următorilor șapte ani.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending