Connect with us

COMISIA EUROPEANA

VIDEO INTERVIU. Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Am lansat Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice pentru a răspunde nevoilor oamenilor. Dorim să obținem rezultate cât mai multe cu bugetul limitat pe care îl avem

Published

on

“Vreau să îmbunătățim politicile publice care vin de la nivel european, să corespundă mai mult așteptărilor și nevoilor oamenilor, IMM-urilor, tinerilor întreprinzători, micilor ONG-uri și vreau în același timp să eficientizăm cheltuirea banului public. Bugetul UE este limitat. Ca om politic repsonsabil trebuie să cheltuiești banul public chibzuit, cumpătat”, a precizat europarlamentarul Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu acordat CaleaEuropeană.ro cu ocazia lansării Laboratorului de Inovare pentru Politici Publice, proiect-pilot propus de însuși eurparlamentarul din partea grupului PPE în cadrul proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2016 și care a fost aprobat de Parlamentul European în luna octombrie 2015.

“Scopul la lansarea evenimentului a fost să punem oamenii care inovează și care fac politicile publice mai bune la nivel național laolaltă, să îi adunăm în jurul aceleiași mese, să se cunoască să învețe să coopereze” a mai adăugat Siegfried Mureșan. Siegfried muresan

Despre lansarea noului Laborator de Inovare în domeniul al politicilor publice la nivel european: ”Vreau să văd cum putem obține mai multe rezultate cu bugetul limitat pe care îl avem la dispoziție”

Siegfried Mureșan:  Eu am propus în urmă cu un an de zile un proiect pilot finanțat din bani europeni. Am menționat că vreau să finanțăm din bugetul UE lansarea unui laborator de politici publice invatoare la nivelul UE pe lângă Comisia Europeană. Scopul este următoroul: vreau să îmbunătățim politicile publice care vin de la nivel european, să corespundă mai mult așteptărilor și nevoilor oamenilor, IMM-urilor, tinerilor întreprinzători, micilor ONG-uri și vreau în același timp să eficientizăm cheltuirea banului public. Bugetul UE este limitat. Ca om politic repsonsabil trebuie să cheltuiești banul public chibzuit, cumpătat, dar am spus: vreau să văd cum putem obține mai multe rezultate cu bugetul limitat pe care îl avem la dispoziție, lucru ce reprezintă un argument pentru necesitatea inovării în materie de politici publice.

Prima etapă a avut loc astăzi când au fost adunate la Bruxelles ca urmare a inițiativei mele laboaratoare de politici publice inovatoare existente în statele membre UE, deoarece astfel de laboratoare există deja în Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Franța, Spania, Italia. Aceste laboratoare s-au întâlnit astăzi, au pus la comun ideile pe care le au, învață să coopereze. De exemplu, în Germania, Danemarca, Olanda, șomajul în rândul tinerilor este foarte mic – sub 10%. Ce au aceste state în comun? Au un sistem educațional care corespunde nevoilor pieței de muncă, unde sectorul privat se implică în calificarea tinerilor, utilează școli cu mașini epp group logomoderne pe cheltuiala firmelor astfel încât tinerii să lucreze în școli pe utilajele moderne pe care vor lucra mâine în fabrică, nu pe cele de acum 30 de ani. De multe ori, măsurile sunt mult mai concrete, mult mai punctuale. Am învățat de la laboratorul de inovare portughez cum au o carte de identitate cu cip pe care sunt stocate toate datele cetățenilor legate de impozite plătite sau neplătite, contribuții la asigurări sociale, acel card folosesște și drept card de sănătate și este și cartelă de vot, fără aceasta neputând vota nimeni în locul tău.

Scopul la lansarea evenimentului a fost să punem oamenii care inovează și care fac politicile publice mai bune la nivel național laolaltă, să îi adunăm în jurul aceleiași mese, să se cunoască să învețe să coopereze. Cei care fac politici publice în Germania sau Olanda unde șomajul este sub 10% să spună colegilor din Portugalia, Grecia sau Spania unde șomajul în rândul tinerilor este peste 30% – chiar și nouă în România unde șomajul în rândul tinerilor este peste 20% – cum fac ei să reducă șomajul în rândul acestei categorii, cum ajută tinerii întreprinzători să deschidă  firmă, cum poți închide cu cost mic cu o firmă dacă ai eșuat. Acești oameni se cunosc acum, vor coopera, vor face politici publice mai bune în toate statele membre ale UE, iar în a doua etapă vom avea și un centru la Bruxelles. Realitatea este că astfel de laboratoare de inovare care fac politicile publice mai bune există în statele amintite mai sus, dar nu sunt prezente în Bulgaria, Croația, Slovenia, Slovacia, Cehia și nici în România.

Trebuie să înțelegem că avem și noi nevoie de un astfel de laborator iar eu mi-am luat angajamentul ca după alegerile parlamentare să prezint noului guvern pe baza experiențelor din alte state un ghid de implementare a unui astfel de laborator de inovare. Cum un guvern poate să coalizeze ideile existente în mediul universitar, la nivelul societății civile și sectorul privat astfel încât să facă politicile publice mai bune, să simplificie interacțiunea dintre cetățean și stat, să ne asigurăm că învățăm în școală acele lucruri pentru a găsi un loc de muncă, că tinerii noștri au abilități necesare pentru a avea acces la locurile de muncă ale viitorului, în materie de sănătate datele persoanelor și datele privind antecendentele medicale sunt stocate mai bine, că pot fi mai ușor transferate de la un spital la  celălalt în cazul în care este nevoie.

Trebuie culese multe idei bune din societate, dar punctul central trebuie să fie la nivelul administrației centrale pentru că doar atunci efectele bune pot fi multiplicate la nivelul întregului sistem. Dacă un ONG are o idee bună, poate face un proiect de succes, dar va rămâne izolat dacă el nu este extins la nivelul întregului sistem.

VIDEO:

Despre metoda de introducere a unui astfel de “ser european” într-o administrație românească, având în vedere problemele cu care se confruntă România privind capacitatea administrativă în raport cu banii europeni și naționali

Siegfried Mureșan : Acest lucru nu va fi posibil fără sprinijul oamenilor. Dacă ai o idee bună și reușești să o faci cunoscută și prin mass-media oamenilor, acel guvern la început de mandat care își va permite să ignore ideile bune care vor duce la îmbunătățirea politicilor publice mă aștept să fie sancționat de către oameni. Este nevoie de idei concrete, în primul rând. Știm cu toții că educația, sănătatea trebuie reformate. De aceea noi ne propunem să luăm idei concrete de la laboratoarele de inovare din alte state și să le aducem în atenția viitorului guvern din România după alegeri. Nu proiecte mari, laborioase care să nu atace problema la rădăcină, ci soluții punctuale care să adreseze probleme punctuale existente.

Despre puterea exemplului și fezabilitatea intenției de a conecta ideile din zona societății civile cu ceea ce statul ar trebui să ofere.

Majoritatea laboratoarelor pe care le-am vazut au un număr limitat de angajați, de 4-5 angajați. Ele servesc ca punct nodal, de recepție pentru o mulțime de idei bune, existente în societate, la nivelul ONG-urilor și existnd aceste proeicte existente la nivelul întregii adminitrației publice.

Despre importanța sprijinului Comisiei Europene: „Proiectul corespunde gândirii CE din această perioadă care spune exact ca și mie că vrea să obțină rezultate mai bune prin cheltuirea fondurilor europene”

Siegfried Mureșan: Proiectul meu s-a bucurat de sprijinul din partea Comisiei tocmai pentru că acesta corespunde gândirii CE din această perioadă care spune exact ca și mie că vrea să obțină rezultate mai bune prin cheltuirea fondurilor europene, mai mult pentru fiecare euro cheltuit și să nu ne mai uitam doar la rata de absorbiție, ci și la ce a rămas de pe urma chetuirii banilor europeni. Chiar astăzi, am primit un studiu care analizează costurile accesării de fonduri europene. Este un studiu pe care noi în Comisia pentru buget a Parlamentului European l-am elaborat, astăzi am ajuns la variantă finală, îl vom prezenta public la jumătatea lunii noiembrie și acolo ne uităm pe țări, pe regiuni, pe categorii de beneficiari cât costă să accesezi fonduri europene și în ce măsură costul și efortul birocratic în acest sens este, eventul, atât de mare încât descurajează mici întreprinderi, mici antreprenori, mici ONG-uri sau povara birocratică pentru accesarea acestor fonduri face nerentabil demersul. Situația variază de la țară la țară. Este mai ieftin să accesezi fonduri europene în Polonia decât este în România. De ce este mai ieftin? Care sunt costurile în România? Cum putem renunța la ele?

Vrem să fie mai simplu pentru beneficiarii de fonduri europene să acceseze aceste fonduri, prin acest lucru neînțelegând că vrem o reducere a controlului. Nu vreau să creștem birocrația pentru că vreau să reducem, dar nu vreau nici să creăm un cadru în care frauda să fie la ea acasa. Vrem să păstrăm acele elemente de control necesare prevenirii fraudei, dar să facem accesarea de fonduri europene mai simplă și mai ieftină este un studiu pe care îl vom prezenta la jumătatea lunii noiembrie.

Despre credibilitatea europarlamentarului ca furnizor de soluții în contextul situației României, care este un stat codaș privind absorbția fondurilor europene: ”Sunt 10 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană. Este clar că nu mai suntem colegul nou venit ultimul în clasă”

Siegfried Mureșan:  Credibilitatea mea este intactă. Acesta este și motivul pentru care sunt raportorul din partea grupului PPE pe tot bugetul UE. Este pentru prima dată când un europarlamentar din România primește tot bugetul UE pe mâinile sale, 150 miliarde de euro/an.

Sunt 10 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană. Este clar că nu mai suntem colegul nou venit ultimul în clasă. Este evident că toată lumea așteaptă să fim reprezentați bine în Europa, de oameni politici competenți. Toată lumea apreciează progresele care se întregistrează la noi acasa când acest lucru se întâmplă. Toată lumea vede și când ceva nu merge bine, când majoritatea parlamentară încearcă să împiedice acctul de justiție. Tot cee ce noi facem se vede.

Legat de fonduri europene. Noi suntem statul membru UE care are cea mai mică rată de absorbție a fondurilor UE. Acesta este un argunment foarte bun în favoarea ideii de a reflecta asupra necesității unor fonduri europene la același nivel sau reducerea acestora. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru a ne asigura că vom avea în viitor fonduri pentru politica de coeziune și politica agricolă este să folosim banii care alocași, să îii folosim bine, fără fraude. Este necesar să estimăm bine necesarul de fonduri europene. La începutul anului 2015, guvenul existent atunci a spus că vom avea nevoie de 6.6 miliarde de euro anul acesta.

La finalul anului am văzut că acel guvern a reușit să absoarbă doar 2 miliarde de euro. Atunci experții CE se utiă cu scepticism la prognozele venite din partea guvernelor Românie de vreme ce anul trecut ne-am lădat că vom reuși să abosrbim de 3 ori mai mult față de ceea ce am reușit să absorbim în mod real. Predictibilitate, estimări corecte, să absorbim banii care ne stau la dispoziție și să facem bine acest lucru pentru a rămâne ceva în urma lor.

VIDEO:

Despre modul de raportare la eficiența  programului “Garanția pentru tineret”: ”Comisia Europeană va veni în toamnă acestui an cu evaluarea programului și în lumina evaluării vom decide câte fonduri europene vom acorda acestui program pentru anul următor”

Siegfried Mureșan: Șomajul în rândul tienrilor în Europa este prea mare, de aceea UE nu poate privi pasivă de pe margine. S-a lansat acest program prin intermediul căruia oricărui tânăr șomer din UE îi este garantat în timp de 4 luni accesul la locul de muncă, ucenicie sau continuarea formării profesionale. Locurile de muncă sunt create de sectorul privat, nu de cel public. Nu pot fi toți funcționari la stat. Acestea sunt crate în IMM-uri, de mici firme private. Obligația oamenilor politici este aceea de a crea acel climat, cadru proprice pentru investitorul privat în care  acesta să aibă încredere să investească. Eu cred că acest program, Garanția pentru tineret, este în primul rând un program social pentru că nu are drept scopt crearea locurilor de muncă fiindcă investitorul privat nu va crea un loc de muncă doar fiindcă UE acoperă o parte din cheltuieli pe o perioadă limitată eventulalului tânăr șomer. Un întreprinzător va crea locuri de muncă doar dacă economia este puternică, atractivă, competitivă, dacă știe că găsește forța de muncă, calificările de care are nevoie, că o poate angaja astăzi și renunța mâine la ea dacă va fi criză iar propriile produse nu vor mai fi căutate.

Acest program a fost o idee bună, eu am susținut-o de la început. Nu este suficient. Trebuie să susținem dezvoltarea economică fiindcă doar atunci se vor crea locuri de muncă stabile, bine plătite pe termen lung. Acest program nu prea creează locuri de muncă, ci locuri de practică, de ucenicie, continuarea profesională. Acestea sunt toate planuri B. Dacă sunt tânăr și sunt șomer, vreau un loc de muncă stabil, bine plătit, să îmi pot cumpăra o casă, să îmi pot întemeia o familie. Doar cu al șaptelea loc de practică nu pot face acest lucru.

Comisia Europeană va veni în toamnă acestui an cu evaluarea programului și în lumina evaluării vom decide câte fonduri europene vom acorda acestui program pentru anul următor. Vreau să continue pentru că știu că tinerii europeni au nevoie de el ,dar n uvreau să fie un program prin care distribuim tinerilor europeni câte un memory stick pe care scrie că le vom da un loc de muncă în viitor ci un program prin care să se stimuleze inovarea, cercetarea, dezvoltarea, crearea de locuri de muncă cu valoare adăugată.

siegfried muresan plen pe

Despre situația României după 2019, când există posibilitatea ca Marea Britanie, principal contributor la bugetul UE, să părăsească UE: ”Pentru a ne asigura că fondurile europene vin și în viitor, trebuie să absorbim banii acum și să îi cheltuim bine”

Siegfried Mureșan: Marea Britanie era un contributor net, adică asigura mai mult decât beneficia. Trebuie să vedem ce formă va avea viitorea relație dintre UE și Marea Britanie. Dacă aceștia vor acces la piața internă, vor trebui să plătească o taxă pentru acest acces. Înseamnă că banii vor fi transferați tuturor statelor membre sume de bani. Nu știm dacă acestea vor if mai mari sau mici decât contribuția netă a Marii Britanii spre UE.

Dacă Marea Britanie va vrea acces la piața unică europeană, aceasta va trebui să plătească și niște taxe și după ce va părăsi UE. Trebuie să vedem cât vor fi și dacă vor fi mai mici. Dacă vor fi mai mici, va trebui să convingem tot restul UE pentru a păstra nivelul actual al politicii de coeziune, al fondurilor structurale. Eu văd la nivelul statelor bogate care finanțeză această politică următoare grijă: nu ați reușit să absorbiți bine aceste fonduri și nu suntem siguri că sunteți capabili să cheltuiți bine acești bani. Pentru a ne asigura că fondurile europene vin și în viitor, trebuie să absorbim banii acum și să îi cheltuim bine. Politica de coeziune este și în interesul statelor contributoare pentru că este și în interesul Germaniei ca noi să ne dezvoltăm economic, ca produsele să fie competitive, să poată fi exportate în Germania, să cumpărăm de acolo. Teza că doar noi beneficiem de pe urma politicii de coeziune este falsă.

Despre participarea la Reuniunea anuală Fondul Monetar Internațional (FMI) – Banca Mondială: ”Principalul risc în anul următor pentru economia mondială este populismul”

Siegfried Mureșan: Am fost săptămâna trecută la reuniunea anuală a FMI și a Băncii Mondiale. Am discutat cu oameni de afaceri, bancheri, oameni politici despre situația economiei mondiale. Suntem cu toții de acord că principalul risc în anul următor pentru economia mondială este populismul. Populismul pe care l-am văzut în Marea Britanie înainte de referendum și cel pe care îl vedem în SUA în persoana lui Donald Trump.

Acesta este un risc pentru că în ultimii ani lumea este deschisă, interacționăm tot mai mult, dincolo de granițele unei țări, oamenii călătoresc, deci este clar că rezultatele globalizării sunt multiple. Avem schimburi comerciale mai mari, noi exprotăm mai mult către alte state, lucru ce generează bunăstare.

Populiștii care încearcă să ne spună contrariul, că vor ziduri, garduri, vor naționalism, sunt unii eurosceptici –  ar însemna un risc la adresa agendei globale care duce la bunăstare.  Am discutat, de asemenea, despre starea economiei europene și am fost de acord că oamenii politici trebuie să cheltuiască cumpătat banul public. Economia UE are nevoe în continuare de reforme economice pentru a fi credibilă în ochii investitorilor. Situația economică în Europa este bună acum față de alte regiuni ale lumii, dar și sunt câteva state care trebuie monitorizate îndeaproape- cum sunt Grecia și Portugalia. Dacă nu vor aplica politici economice responsabile în anul următor vor fi din nou în criză.

Despre șansele României de aderare la spațiul Schengen: ”Cred că este timpul ca Europa să aibă încredere în noi că putem securiza o frontieră externă a spațiului Schengen și să fim acceptați”

schengenSiegfried Mureșan: Știm că îndeplinim condițiile de aderare. Condițiile tehnice sunt extrem de clare. Comisia Europeană trebuie să le evalueze. Decizia politică este luată de statele membre care ne spun că degeaba aveți instalate camere la frontieră dacă polițiștii sunt corupți și nu putem avea încredere că puteți păzi bine frontiera externă a spațiului Schengen. Eu spun că este timpul pentru a fi acceptați și am spus că lupta împotriva corupției trebuie să fie mai clară pentru ca partenerii noștri europeni să aibă încredere în noi. Vedem în momentul de față că justiția în România își face treaba, în special la nivelul prcuraturii, judecătorilor. Cred că este timpul ca Europa să aibă încredere în noi că putem securiza o frontieră externă a spațiului Schengen și să fim acceptați.

În contextul actual, cred că UE va evalua altfel statele care își păzesc bine frontier externă față de cele care nu fac acest lucru. Cele care nu păzesc bine frontier externă, vor fi ajutate pentru că este în interesul nostru ca Grecia să aibă frontiera externă bine păzită pentru că altfel iar vor veni 1 milion de imigranți ilegali. Evaluarea va fi mult mai dură față de statele care nu își păzesc frontiera externă, dar pentru cele care fac acest lucru vor fi oportunități de a intra în cercul statelor membre ale zonei Schengen.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

Published

on

© European Union 2024

Uniunea Europeană are nevoie de “un nou pact european pentru competitivitate”, “ancorat” într-o piață unică puternică și integrată în cea mai competitivă, inovatoare, avansată din punct de vedere tehnologic și al tranziției verzi și digitale și prin care Uniunea piețelor de capital devine un motor de investiții, au stabilit cei 27 de lideri ai statelor membre la capătul unui Consiliu European special, ultimul înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie, dezbatere impulsionată de prezentarea de către fostul premier italian Enrico Letta a unui raport privind viitorul pieței unice, un document solicitat de instituțiile UE ca punct de plecare pentru noi decizii privind transformarea economică a Europei.

Baza noastră economică și de securitate a fost prea dependentă de surse externe, ceea ce ne afectează competitivitatea și influența. Avem nevoie de un nou pact pentru Europa privind competitivitatea“, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul summitului pe care l-a prezidat.

Într-o conferință comună de presă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful Consiliului European a precizat că acest pact trebuie bazat pe o piață unică puternică, pe politică industrială puternică, pe o veritabilă Uniune energetică, pe investiții masive prin Uniunea piețelor de capital și Banca Europeană de Investiții, pe tranziția digitală și verde și pe o reglementare mai bună și mai inteligentă, fără birocrație.

Potrivit lui Charles Michel, piața unică este “cea mai valoroasă resursă a noastră”, acesta reiterând cele expuse cu o zi în urmă, la anunțarea raportului Letta privind viitorul pieței unice. Piața unică “nu este un proiect tehnic, ci unul politic”.

Avem nevoie de un nou pact pentru Europa privind competitivitatea“, a insistat el.

Totodată, o dimensiune importantă a acestor discuții, elaborată pe parcursul mai multor summit-uri europene în ultimii ani, este cuprinsă în consolidarea Uniunii piețelor de capital.

Michel a arătat că în UE există economii private în valoare de 33 000 de miliarde de euro. El a apreciat că trebuie identificate modalități de a le canaliza către companiile europene.

Întreprinderile nou-înființate din UE primesc mai puțin de jumătate din finanțarea acordată întreprinderilor nou-înființate din SUA. Acest lucru trebuie să se schimbe. Răspunsul este următorul: Uniunea piețelor de capital Uniunea piețelor de capital este IRA-ul nostru european“, a mai spus el, într-o aluzie la Legea americană privind reducerea inflației, adoptată în SUA în 2022 sub forma unui mega-program de subvenții masive pentru stimularea economiei americane și pe care liderii europeni l-au întâmpinat cu protest și l-au perceput ca un risc cu potențial destabilizator pentru competitivitatea economică europeană.

 

Companiile din UE ar putea obține 470 de miliarde de euro anual în plus de pe piețele de capital

Concluziile adoptate de cei 27 de șefi de state sau de guverne subliniază că investițiile în sectoare strategice și infrastructuri cheie necesită o combinație de finanțare publică și privată care să lucreze împreună.

Astfel, pe lângă bugetul UE și puterea financiară a Băncii Europene de Investiții, liderii au stabilit că aprofundarea Uniunii piețelor de capital este esențială pentru deblocarea capitalului privat.

“Aceasta va oferi companiilor europene acces la o finanțare mai diversificată la costuri mai mici, va contribui la canalizarea economiilor interne și va mobiliza volumul substanțial de investiții private necesare pentru a face față provocărilor, în special tranziției ecologice și digitale și nevoilor industriei europene de apărare. Accesul la capital, inclusiv la capitalul de risc și de creștere, ar trebui, de asemenea, să fie facilitat și simplificat, în special pentru IMM-uri și întreprinderile nou înființate”, se arată în concluziile adoptate.

La rândul ei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evaluat că firmele din UE ar putea obține anual 470 de miliarde de euro în plus de pe piețele de capital.

“Prin urmare, trebuie să îmbunătățim accesul la capital. Trebuie să reducem costul energiei, care ne afectează competitivitatea. Să abordăm problema lipsei de competențe. Și să ne continuăm activitatea în favoarea unui comerț deschis și echitabil”, a subliniat ea.

De altfel, șefa Comisiei și premierul belgian, Alexander De Croo, a cărui țară deține președinția Consiliului UE, au organizat ulterior o conferință de presă alături de Enrico Letta, autorului raportului care a servit drept bază de discuție.

În opinia ei, raportul lui Letta reprezintă punctul de plecare pentru a adapta politicile UE la schimbările mediului intern și extern.

Reacțiile liderilor UE. Cum se poziționează România

Discuțiile privind transformarea pieței unice și rolul Uniunii Piețelor de Capital au determinat și reacții diferite din partea liderilor UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a precizat că discuțiile privind Uniunea Piețelor de Capitol au generat  “o dezbatere foarte lungă pentru că avem poziții de plecare care sunt divergente, dar este, de asemenea, o bătălie esențială dacă vrem să reușim în etapele următoare”.

Președintele francez a declarat că liderii au convenit asupra “unei metode, a unor principii și a unui calendar” pentru a face progrese în acest dosar, adăugând că acesta va fi discutat la următoarea reuniune a liderilor din iunie. Macron a adăugat că armonizarea normelor fiscale ale țărilor UE nu a făcut parte din dezbatere și a spus că discuția a permis “ridicarea ambiguităților” cu privire la ceea ce înseamnă Uniunea Piețelor de Capital.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că ipsa unei uniuni a piețelor de capital ar putea fi cauza creșterii economice scăzute a UE. Împreună cu președintele francez Emmanuel Macron, Scholz dorește să adauge uniunea piețelor de capital pe lista de priorități, subliniind că competitivitatea pe piețele globale este de “importanță centrală” pentru UE.

Atunci când “capitalul este colectat”, este, de asemenea, mai ușor de evaluat unde sunt “bunele oportunități de investiții”, a spus el. “Condițiile-cadru similare duc la o interacțiune mai ușoară” între statele membre, deoarece sunt eliminate barierele, a adăugat el.

În schimb, premierul olandez Mark Rutte s-a declarat în favoarea ideii lui Enrico Letta de a acorda UE mai multă putere pentru a supraveghea piața internă și a elimina barierele economice dintre țările UE.

“Piețele naționale, concepute inițial pentru a proteja industriile naționale, reprezintă în prezent o frână majoră în calea creșterii și inovării în sectoare în care concurența globală și considerentele strategice impun trecerea rapidă la o scară europeană”, argumentează raportul lui Letta

“Când este vorba despre piața unică, suntem întotdeauna dispuși să facem acest lucru dacă există un argument corect”, s-a poziționat Rutte.

În ceea ce privește România, rolul prioritar al politicii de coeziune, rolul agriculturii, o abordare integrată a competitivității și ridicarea controalelor la frontierele terestre între România și restul spațiului Schengen au reprezentat punctele centrale evocate de președintele Klaus Iohannis în cadrul dezbaterii dintre liderii UE.

În concluziile lor, liderii au transmis că vor examina periodic progresele înregistrate în ceea ce privește inițiativele de consolidare a competitivității Uniunii, de asigurare a rezilienței economice a acesteia și de realizare a întregului potențial al pieței unice.

Astfel, în cadrul reuniunii sale din iunie 2024, Consiliul European va examina progresele înregistrate și va discuta măsuri suplimentare pentru a aprofunda Uniunea piețelor de capital.

Citiți și Raport revoluționar privind viitorul pieței unice: Enrico Letta le propune liderilor UE să integreze telecomunicațiile, energia și finanțele și propune cea de-a 5-a libertate a pieței unice, consacrată inovării

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și fostul premier italian Enrico Letta au prezentat miercuri raportul privind viitorul pieței unice a Uniunii Europene, un document de 147 de pagini care se află pe masa celor 27 de lideri europeni pentru a-i inspira în pregătirea viitoarei agende strategice a UE 2024-2029 și care propune, între altele, reguli pentru unificarea și integrarea industriilor telecomunicațiilor, a energiei și a piețelor financiare, un nou cod european pentru întreprinderi, cu o foaie de parcurs pentru realizarea de progrese în fiecare sector până în 2029. 

În cadrul reuniunilor lor din martie și iunie 2023, liderii celor 27 de state membre au discutat despre cum să construiască o economie robustă și pregătită pentru viitor, care să asigure prosperitatea. În acest context, ei au făcut apel la acțiuni ambițioase pentru a finaliza piața unică și pentru a valorifica întregul său potențial, mai ales că piața internă a UE a împlinit anul trecut 30 de ani de la înființare.

Astfel, Enrico Letta, președintele Institutului Jacques Delors, a fost însărcinat de statele membre să prezintă un raport independent privind viitorul pieței unice. Raportul lui Letta, intitulat “Mai mult decât o piață“, propune consolidarea pieței unice europene pe trei coordonate – rapiditate, siguranță și solidaritate.

Tema competitivității europene, viitorul pieței unice și impulsionarea avantajului tehnologic global se află și în centrul discuțiilor privind viitoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2024-2029, care va fi adoptată în iunie 2024, după alegerile europene.

Piața unică reprezintă condiție prealabilă pentru competitivitatea pe termen lung a Uniunii Europene, a subliniat în luna februarie Comisia Europeană în raportul anual privind piaţa unică şi competitivitatea.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen face apel la “trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața regimurilor autoritare: Ameninţarea războiului nu este iminentă, dar nu este imposibilă

Published

on

© European Union 2024

Europa trebuie “să se trezească” şi să-şi dezvolte capacitatea industrială în sectorul militar, în faţa ameninţărilor venite dinspre ţări autoritare precum Rusia sau Iran, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce a subliniat că impulsul Europei de a deveni un actor mai puternic în domeniul apărării și securității nu înseamnă că blocul european se va îndepărta de NATO.

“Suveranitatea europeană este necesară, dar suveranitatea europeană nu va fi niciodată în detrimentul aliaților și prietenilor noștri și nu va afecta niciodată importanța și necesitatea NATO”, a declarat aceasta în fața audienței la o conferință europeană pentru apărare și securitate, conform Politico Europe.

Pregătirea, investițiile și parteneriatele sunt cele trei priorități pentru viitor, a adăugat președintele Comisiei, care candidează în prezent pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene și candidează pe o platformă care pune apărarea în prim-plan.

Dar, în timp ce Bruxelles-ul caută să își asume un rol mai important și mai principal în domeniul apărării – lansând, de exemplu, luna trecută o strategie industrială europeană de apărare și cu Ursula von der Leyen pledând pentru crearea unui post de comisar european pentru apărare în viitoarea Comisie, oficialii NATO se tem de suprapunerile cu alianța militară.

“Pe măsură ce ne consolidăm propria securitate în materie de apărare, vom consolida, desigur, parteneriatul nostru de bază cu NATO: O apărare europeană mai suverană și mai bine finanțată nu va face, desigur, decât să întărească NATO”, a declarat von der Leyen.

Făcând apel la “trezirea Europei în materie de securitate și apărare” în fața unor regimuri autoritare precum Iranul, Rusia și Coreea de Nord, care lucrează împreună, ea a încercat totuși să liniștească țările UE care se tem că Comisia Europeană va face o preluare de putere în domeniul apărării.

“Permiteți-mi să fiu foarte clară: statele membre vor fi întotdeauna responsabile pentru trupele lor”, a declarat ea.

“Este momentul ca Europa să se trezească pe planul apărării şi securităţii întrucât mizele sunt imense (…) Ameninţarea războiului probabil că nu este iminentă, dar nu este imposibilă. Trebuie să fim pregătiţi pentru aceasta”, a indicat Ursula von der Leyen.

Apelul lui von der Leyen, care coincide cu reuniunea informală a celor 27 de șefi de stat sau de guvern de la Bruxelles, consacrată în special pieței unice și competitivității europene, vine în aceeași zi în care Parlamentul European a dat publicității ultimul Eurobarometru premergător alegerilor europene din 6-9 iunie.

Potrivit sondajului, privind spre viitor, cetățenii UE indică apărarea și securitatea (37%) ca priorități principale în consolidarea poziției UE la nivel mondial. Pentru cetățenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare și securitate (33%).

La începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire și securitatea Europei, ambele documente ambițioase urmărind ca statele membre “să investească mai mult, mai bine, împreună și european”.

În același context, președinta Comisiei Europene a anunțat că fostul președinte finlandez Sauli Niinisto va întocmi raport privind modul în care poate fi îmbunătățită pregătirea civilă și de apărare a Europei, iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a apreciat că este timpul să punem economia UE “pe picior de război”.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Raportul anual privind Schengen: Comisia Europeană evocă “măsurile istorice luate” pentru completarea spațiului de liberă circulație cu România și Bulgaria

Published

on

© Guvernul României

Mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat spaţiul Schengen în 2023, atingându-se 92% din nivelurile anterioare pandemiei, din 2019, ceea ce a contribuit în mod semnificativ la economia Uniunii Europene, indică raportul anual privind starea spaţiului Schengen publicat marţi de Comisia Europeană.

Raportul din 2024 privind starea spaţiului Schengen prezintă realizările, provocările şi evoluţiile din spaţiul Schengen în decursul ultimului ciclu 2023-2024.

Potrivit acestuia, în 2023 spaţiul Schengen a rămas solid şi este în continuare cea mai vizitată destinaţie din lume, turismul contribuind cu aproape 10% din PIB-ul Uniunii şi oferind locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.

Raportul arată de asemenea că normele Schengen sunt bine aplicate, deşi există unele lacune în materie de implementare, de exemplu un cadru legislativ consolidat, fiind necesare eforturi pentru punerea în aplicare a noilor măsuri, inclusiv a cooperării poliţieneşti, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne, precum şi un cadru de guvernanţă Schengen integrat, pentru care Comisia va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agenţiile UE şi cu statele membre.

Au fost luate măsuri istorice pentru completarea spaţiului Schengen cu Bulgaria şi cu România, începând cu eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime de la 31 martie 2024, aminteşte raportul. Pentru eliminarea controalelor la frontierele interne terestre cu Bulgaria şi cu România este necesară o decizie suplimentară a Consiliului.

Consiliul Schengen programat să se desfăşoare pe 13-14 iunie urmează să dezbată acest raport şi să adopte propunerea de recomandare a Comisiei.

Spaţiul Schengen a devenit cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume, garantând călătorii fără probleme şi în condiţii de siguranţă pentru o populaţie de aproape 450 de milioane de persoane, spaţiul Schengen este esenţial pentru competitivitatea Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA8 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.9 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA10 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA10 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE11 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO12 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G712 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

ROMÂNIA10 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 day ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 day ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA4 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending