VIDEO INTERVIU Michael Schneider, liderul delegației PPE la Comitetul Regiunilor: Fiecare șef de stat și de guvern trebuie să se uite nu numai la ceea ce este bine pentru țara sa, ci și la ceea ce este bine pentru UE

Fiecare șef de stat și șef de guvern din Uniunea Europeană trebuie să se gândească la ceea ce este bine pentru UE și nu doar pentru țările lor, este de părere Michael Schneider, liderul delegației PPE în cadrul Comitetului European al Regiunilor.

Într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro acordat în contextul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2017, Schneider a ținut să arate că lupta împotriva euroscepticismului trebuie câștigată prin politici concrete, prin apărarea diversității și prin consolidarea unității.

 

”Sunt convins că există mult scepticism în Uniunea Europeană de mai mulți ani. Politicienii dezbat modul în care putem lupta împotriva acestui scepticism, sunt sigur că putem să ne luptăm și să-i convingem pe oameni să fie în favoarea Uniunii Europene dacă dovedim prin politici concrete cât de necesară și importantă este Uniunea Europeană pentru viața de zi cu zi a cetățenilor. Există câteva provocări cruciale care pot fi rezolvate mult mai bine împreună mai degrabă ca o Uniune de state, decât fiecare țară pe cont propriu. De exemplu, protecția frontierelor externe, a terorismului, a securității în general, care se confruntă cu situația internațională destul de fragilă”, a spus Michael Schneider.

Oficialul a făcut referire și la consolidarea unității, alături de apărarea diversității.

FOTO: EPP Group CoR/ Facebook

Trebuie să consolidăm unitatea în cadrul Uniunii Europene, iar fiecare șef de stat și fiecare șef de guvern trebuie să se uite nu numai la ceea ce este bine pentru țara sa, ci și la ceea ce este bine pentru Uniunea Europeană, deoarece, în cele din urmă, acest lucru este bine pentru fiecare țară. Dar, în același timp, când consolidăm unitatea, trebuie să consolidăm diversitatea în Uniunea Europeană. Aș sublinia faptul că diversitatea nu este o slăbiciune. Diversitatea este o forță și o diversitate înseamnă mai ales rolul autorităților locale și rolul regiunilor din statele membre. Avem nevoie de autorități locale puternice, avem nevoie de regiuni puternice în statele membre, deoarece acestea sunt autoritățile cele mai apropiate de cetățeni”, a mai spus acesta.

Întrebat despre rolul important al politicii de coeziune în dezvoltarea țărilor UE, în special a celor din est, Schneider a răpsuns că această politică reprezintă ”este expresia respectului față de rolul regiunilor din interiorul Uniunii Europene, deoarece politica de coeziune este o politică regională prin definiție, iar o politică puternică a regiunii este posibilă numai cu regiuni puternice”.

De aceea am înființat această Alianță de Coeziune. Vrem o politică de coeziune puternică pentru viitor, dorim regiuni puternice și o politică regională puternică, deoarece aceasta este rețeta pentru fiecare cetățean din interiorul UE”, a mai spus Schneider.

Interviul cu liderul delegației PPE la Comitetul European al Regiunilor a avut loc în condițiile în care Delegația Partidului Popular European din cadrul CoR a organizat o dezbatere privind ”Politica de Coeziune și Investițiile Strategice ale Europei”, eveniment desfășurat contextul mai larg al Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2017.

În perioada 9-12 octombrie Bruxelles-ul găzduiește cea de-a cincisprezecea ediție a Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor (EWRC), timp în care funcționari din cadrul administraţiilor regiunilor şi oraşelor, precum și experți și reprezentanți ai mediului universitar au ocazia de a face schimb de bune practici și cunoștințe în domeniul dezvoltării regionale și urbane.

În contextul acestuia, Comitetul European al Regiunilor și Comisia Europeană au lansat Alianța pentru Coeziune, iar executivul UE a publicat cel de-al şaptelea raport al UE privind coeziunea economică care arată faptul că politica de coeziune a dat rezultate în toate regiunile UE și a creat 1,2 milioane de locuri de muncă în UE în ultimii 10 ani

Citiți mai multe detalii despre evenimentele din cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor și Orașelor 2017 pe CaleaEuropeana.ro.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.