VIDEO INTERVIU Ministrul Victor Negrescu: Am identificat o serie de teme pentru prioritățile României la președinția Consiliului UE din 2019. Strategia UE pentru Regiunea Dunării va fi o temă principală

Corespondență de la Budapesta – Robert Lupițu

Faptul că România participă cu cea mai mare delegație străină la Forumul Anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării arată că țara noastră își asumă rolul de promotor al acestei strategii, afirmă ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu.

Aflat la Budapesta pentru a participa la lucrările Formului amintit, ministrul afacerilor europene a vorbit într-un interviu pentru CaleaEuropeana.ro despre promovarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), dar și despre rolul României ca stat co-inițiator al acestei strategii, inclusiv în perspectiva deținerii președinției Consiliului UE.

”Este important să căutăm să popularizăm această strategie la nivel european și să convingem partenerii europeni că este nevoie să o finanțeze și să o sprijine suplimentar. România își dorește ca această formă de colaborare regională să cunoască o mai mare dezvoltare în perioada următoare”, a precizat Negrescu, amintind că toate județele țării sunt integrate în această strategie.

Întrebat despre conturarea unei priorități în jurul SUERD în contextul președinției române la Consiliul UE și în condițiile în care precedentele două președinții – Bulgaria și Austria – sunt jucători importanți în cadrul acestei strategii macro-regionale, ministrul a afirmat că ”Strategia Dunării se va regăsi printre temele importante din perioada președinției noastre”.

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

”Trebuie să le spunem cetățenilor că în momentul de față am realizat la nivelul sistemului public, al ministerelor și al autorităților publice locale o consultare amplă în care am identificat o serie de teme posibile pe care România le poate promova în perioada președinției sale. Sperăm ca în următoarele săptămâni să lansăm public în dezbatere aceste teme pentru a identifica împreună prioritățile. Noi ne dorim ca aceste priorități să fie ale României, nu ale unui ministru sau ale unui minister”, a explicat Negrescu amintind în acest context și lansarea Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

”Strategia Dunării este una dintre reușitele României în termeni de politică regională și de politică europeană. Țara noastră este una dintre puținele țări care inclusiv în axele de finanțare a ales să aloce o atenție specială județelelor riverane Dunării. Vor urma o serie de linii de finanțare ale Ministerului Dezvoltării care au fost lansate în dezbatere publică către aplicanți”, a mai afirmat ministrul delegat pentru afaceri europene.

În cadrul interviului, ministrul Victor Negrescu a vorbit și despre relația bilaterală România-Austria, atât în calitate de țări co-inițiatoare ale SUERD, cât și din perspectiva faptului că România va prelua președinția Consiliului UE de la Austria, precizând că Bucureștiul așteaptă ca ”noul guvern să fie format și să vedem care este programul de guvernare” după alegerile în urma cărora liderul conservatorilor, Sebastian Kurz, va deveni cel mai tânăr lider politic european, la doar 31 ani, iar extrema dreaptă a devenit a doua forță politică a țării.

”România are o colaborare foarte bună cu Austria în general și credem că putem continua această colaborare și cu viitorul guvern. Evident, vor exista puncte de vedere diferite, dar România își va susține de fiecare dată cauza, ceea ce înseamnă drepturi garantate de tratatele europene. Cred că un premier tânăr poate aduce mai multă dezbatere, mai multă energie și mai mult dialog în Uniunea Europeană” a mai precizat Victor Negrescu.

Citiți și Strategia UE pentru Regiunea Dunării: Viitorul inițiativei lansate de România și Austria este dezbătut la Budapesta în cadrul Forumului Anual SUERD

Cel de-al șaselea forum anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), inițiativă politică lansată de România și de Austria în anul 2008 și a doua strategie macro-regională din Europa după Strategia UE pentru Marea Baltică, se desfășoară miercuri și joi la Budapesta sub auspiciile președinției maghiare a SUERD, reunind aproximativ 1000 de participanți din 29 de state și din instituțiile Uniunii Europene.

Aproape jumătate dintre delegațiile ce vor lua parte la forumul desfășurat sub motto-ul “o regiune dunăreană sigură, conectată și prosperă” provin din trei țări: Ungaria (statul gazdă – 337), România (98) și Germania (94).

Devenit document cu valoare strategică prin decizia Consiliului European din 24 iunie 2011, SUERD cuprinde teritorial bazinul hidrografic al Dunării și reprezintă o inițiativă la care participă 14 state: 9 state membre UE (Austria şi România – state iniţiatoare, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania – la nivel federal şi landurile Bavaria şi Baden-Württemberg, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi 5 țări ne-membre UE (Serbia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, R. Moldova şi Ucraina).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.