VIDEO INTERVIU | Secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz: Candidatul PPE la șefia Comisiei Europene va veni în România, o țară cheie care poate înclina balanța în Parlamentul European

România este o țară cheie, care din punct de vedere electoral poate înclina balanța în Parlamentul European, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, Antonio Lopez-Isturiz, secretarul general al PPE, cel mai mare partid politic european, al cărei candidat la șefia Comisiei Europene va fi prezent în România în campania pentru alegerile europene de anul viitor.

Oficialul PPE a precizat că principalul obiectiv al popularilor europeni este să devină ”apărători ai Uniunii Europene într-un limbaj care este înțeles de toată lumea”, făcând referire la campania dialogurilor locale PPE cu cetățenii, sub auspiciile căreia a avut loc un astfel de eveniment, săptămâna trecută, la Arad.

”Cine să vorbească mai bine despre Europa decât primari, consilieri locali, miniștri regionali sau politicieni? (…) cred că oamenii care vorbesc aceeași limbă și au aceeași cultură trebuie să traducă idealurile europene oamenilor”, a spus Lopez-Isturiz.

Calea Europeană: Care sunt principalele priorități ale PPE pentru alegerile de anul viitor?

Antonio Lopez-Isturiz: În primul rând, să reușim ceea ce oamenii își doresc de mult timp. Să vorbim despre lucrurile care îi afectează pe ei astăzi. La provocări precum migrația, securitatea, locurile de muncă și economia se gândește toată lumea. În loc să vorbim despre tratate europene complicate sau legislație, vrem să simplificăm limbajul să îl adaptăm realității sociale din zilele noastre. Să devenim apărători ai Uniunii Europene într-un limbaj care este înțeles de toată lumea. Acesta este principalul obiectiv al PPE.

Calea Europeană: Cine va fi principalul dumneavoastră competitor pentru alegerile europene?

Antonio Lopez-Isturiz: Noi înșiși, dacă nu suntem capabili să traducem alegătorilor noștri care sunt lucrurile bune despre UE. Eu nu sunt un politician care consideră că am dușmani în jur, chiar și cei care votează pentru partidele populiste sau au opțiuni extreme, nu îi consider dușmani sau vinovați. Datoria mea este să îi convingem să voteze din nou pentru opțiunile noastre ,care sunt cele mai rezonabile, care doresc să lucreze pentru proiectul european. Este foarte ușor pentru politicieni să fie de partea populistă, dar nu și pentru cei care votează pentru ei, deoarece cetățenii căută răspunsuri pentru a învinge întrebări. Trebuie să fim capabili să recâștigăm cetățenii pentru că au trecut prin situații foarte dificile, în special oameni care au rămas fără locuri de muncă sau care au suferit din mai multe motive. Trebuie să fim capabili să-i redobândim în Uniunea Europeană.

Calea Europeană: Dacă luăm în calcul Brexit, care este cel mai evident exemplu al victoriei pe care populiștii au putut să o obțină, vă este teamă că…

Antonio Lopez-Isturiz: Timpul va spune dacă asta a fost o victorie. Vreau să văd care va fi efectul de anul viitor pentru Regatul Unit. Cred că va fi mai dur decât se așteaptă și acum ei realizează. După cum vă amintiți, majoritatea susținătorilor Brexit s-au retras din pozițiile lor după referendum. S-au speriat pentru că știau foarte bine care sunt consecințele negative ale părăsirii Uniunii Europene. Cred că, în cele din urmă, va fi o înfrângere pentru populiști.

Calea Europeană: Trei instituții europene conduse de lideri PPE au trebuit să găsească o soluție după ce populiștii au creat probleme.

Antonio Lopez-Isturiz: Deci este întotdeauna la fel. Populiștii creează problemele, iar noi suntem cei care găsim soluțiile. Care sunt soluțiile populiștilor? Care sunt soluțiile lui Boris Johnson pentru situația creată? Nu, el a demisionat. Acestea sunt soluțiile populiștilor. Când sunt confruntați cu realitatea, atunci ei pleacă. Când vor să critice, atunci ei sunt primii. Este foarte simplu să critici în politică. Într-adevăr, trebuie să fim critici cu instituțiile Uniunii Europene, dar într-un proces continuu de reformă. Nu este un sistem perfect, dar trebuie să porți lupta din interior, nu din exterior. Este lucrul cel mai puțin curajos de făcut, să mergi în exterior. Lucrul curajos este să rămâi înăntru și să încerci să schimbi lucrurile pentru mai bună siguranță a cetățenilor noștri.

Calea Europeană: Dacă Brexit se va produce în luna martie a anului viitor, atunci va influența campania din luna mai.

Antonio Lopez-Isturiz: Brexit se va întâmpla. Deci nu știm ce influență va avea, vom vedea apoi care sunt consecințele. Consecințe foarte negative pentru Marea Britanie. Pe mine mă îngrijorează cei 400.000 de români care locuiesc și muncesc în Regatul Unit. Asta mă îngrijorează pe mine. Este la fel și pentru cei 300.000 de spanioli. Asta trebuie să mă îngrijoreze. Restul este pentru ei. Pleacă? Ok, la revedere. Suntem noi, cei 27, pentru care trebuie să ne îngrijim și pentru cetățenii noștri care locuiesc acolo.

Calea Europeană: În săptămânile viitoare PPE se va reuni la Helsinki. Va decide cine este Spitzenkandidat între Manfred Weber și Alexander Stubb. Ce credeți că se va întâmpla la Helsinki?

Antonio Lopez-Isturiz: Ambii candidați sunt minunați, termenul limită este încă deschis, așa că nu vă pot spune dacă aceasta este lista finală. Termenul limită este pe 17 octombrie, săptămâna viitoare la prânz, între timp acești doi oficiali și-au prezentat candidaturile – Manfred Weber și Alex Stubb. Ambii au CV-uri fantastice, politicieni europeni foarte bine cunoscuți și politicieni locali în țările lor și în regiunile în care ambii au poziții mari pentru campania electorală în Europa. Și mai avem Congresul. 800 de delegați din întreaga Europă, din partea membrilor noștri, în cazul României din PNL, care vor decide la final cine va fi candidatul nostru pentru a deveni următorul președinte al Comisiei Europene dacă PPE are un rezultat bun în alegerile europene.

Calea Europeană: Îmi amintesc o promisiune cu privire la prezența Spitzenkandidat-ului PPE în România, luând în calcul că România va prelua președinția Consiliului UE. Cât de importantă este situația din România pentru PPE?

Antonio Lopez-Isturiz: Această promisiune va fi îndeplinite. România este o țară importantă și PNL este un partid important pentru noi. Și va fi, sunt sigur, o prezență a candidatului în România. Nu pot să spun dacă va veni o dată, de două sau de mai multe ori. România este o țară cheie, care din punct de vedere electoral poate înclina balanța în Parlamentul European

Calea Europeană: PNL a dat startul unei campanii de dialoguri locale în Arad. Este parte a strategiei PPE să transmită mesaje cheie cetățenilor la nivel local.

Antonio Lopez-Isturiz: Cine să vorbească mai bine despre Europa decât primari, consilieri locali, miniștri regionali sau politicieni? Sau membri ai Parlamentului European. Deoarece sunt sute de poziții politice și locale și regionale care au contact direct cu cetățenii de zi cu zi. Este mai bine ca ei să vorbească despre Europa și să explice Europa mult mai bine decât o pot face eu. Pentru că sunt politician european (…) și cred că oamenii care vorbesc aceeași limbă și au aceeași cultură trebuie să traducă idealurile europene oamenilor. Și eu sunt foarte respectuos, de aceea cred în principiul subsidiarității, ceea ce înseamnă că politicienii locali sunt cei care fac acest lucru pentru Uniunea Europeană.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.