VIDEO Klaus Iohannis, după participarea la Consiliul European: Toate statele UE vor reloca imigranții din Italia și Grecia, fiecare va propune câţi migranţi poate să primească
Președintele Klaus Iohannis a prezentat, vineri, concluziile Consiliului European de vară, ce a avut loc la Bruxelles, printre deciziile adoptate fiind și cea legată de relocarea imigranților ce traversează Marea Mediterană pentru a intra pe teritoriul european. Potrivit șefului de stat, toate statele UE vor participa, iar ”procesul urmează să se desfăşoare pe bază de voluntariat în privinţa numărului de persoane pe care fiecare stat membru ar urma să le preia”.
Totodată, în cadrul summitului, a fost demarată elaborarea unei noi strategii de securitate a UE.
”Consiliul European a mandatat-o pe doamna Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, să demareze procesul de elaborare, în cooperare cu statele membre, a unei noi strategii de securitate a Uniunii Europene” a precizat președintele Klaus Iohannis.
Declarațiile președintelui, redate de Administrația Prezidențială:
Reuniunea Consiliului European care tocmai s-a încheiat a avut ca teme principale de discuţie migraţia, securitatea şi apărarea, creşterea economică, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă.
Tema migraţiei a fost abordată pe larg, acest fenomen reprezentând o provocare importantă pentru Uniunea Europeană. În intervenţia mea, am subliniat că provocările cu care ne confruntăm în prezent au nevoie de un răspuns solidar, coordonat şi cuprinzător. Am arătat, totodată, că transpunerea în plan concret a principiilor solidarităţii şi responsabilităţii partajate la nivel UE trebuie să ia în calcul realităţile specifice din statele membre. Textul Concluziilor reflectă în mod adecvat aceste aspecte. În esenţă compromisul realizat constă în următoarele. Cu privire la relocarea intra-UE, așa-numita „relocation”: toate statele membre s-au angajat să participe la relocarea a 40.000 migranţi aflaţi în Italia şi Grecia. Procesul urmează să se desfăşoare pe bază de voluntariat în privinţa numărului de persoane pe care fiecare stat membru ar urma să le preia. Deci, toată lumea participă, doar numărul este pe bază de voluntariat. Mecanismul va fi unul temporar, pe o perioadă de 2 ani, şi va avea un caracter excepţional. Referitor la relocarea extra-UE, așa-numitul „resettlement”, s-a agreat relocarea, de asemenea, pe baze voluntare, a unui număr de 20.000 de persoane dislocate care au în mod clar nevoie de protecţie internaţională.
În cadrul discuţiilor legate de securitate şi apărare, accentul s-a pus pe revizuirea Strategiei de Securitate a Uniunii Europene şi pe lupta împotriva terorismului. Am avut şi un schimb de opinii cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, care a prezentat măsurile pe care organizaţia le are în vedere pentru a face faţă provocărilor mediului de securitate actual. În discuţie a fost evidenţiată importanţa cooperării dintre Uniunea Europeană și NATO. Cum era de aşteptat şi cum am susţinut şi noi, Consiliul European a mandatat-o pe doamna Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, să demareze procesul de elaborare, în cooperare cu statele membre, a unei noi strategii de securitate a Uniunii Europene.
În cadrul dezbaterilor, am avut un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene. Cu această ocazie, au fost validate Recomandările Specifice de Ţară pentru toate statele membre, în cadrul Semestrului European 2015.
De asemenea, Consiliul European a andosat obiectivele Strategiei privind piaţa unică digitală, prezentată recent de Comisia Europeană. Pentru România este esenţial ca Strategia să ofere soluţii pentru depăşirea decalajului digital existent între diferite regiuni europene şi între mediul rural şi cel urban, precum şi a altor limitări ale activităţilor transfrontaliere desfăşurate în mediul online.
Consiliul European a luat notă de raportul privind „Finalizarea Uniunii economice şi monetare a Europei”, elaborat recent de către Preşedintele Comisiei Europene în colaborare cu Preşedinţii Consiliului European, Băncii Central Europene, Eurogrupului şi Parlamentului European. Din perspectiva obiectivului de aderare la moneda unică, urmărirea cu maximă atenţie şi implicarea în procesul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare dobândesc, pentru România, o importanţă specială.
În cadrul reuniunii, premierul David Cameron a făcut o prezentare a preocupărilor Guvernului britanic în perspectiva viitorului referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Poziţia României pe acest subiect este cunoscută, respectiv identificarea de soluţii la preocupările Marii Britanii în baza prevederilor din Tratatele Uniunii şi cu respectarea deplină a principiilor şi valorilor europene. Dacă aveți întrebări, poftiți!
Întrebare: (…)
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da. Am avut o discuţie cu domnul cancelar federal Werner Faymann. Domnul cancelar federal m-a asigurat că acea poziţie exprimată de ministrul de Externe nu este poziţia Guvernului federal austriac şi nu reprezintă nici poziţia domniei sale. Este, aşadar, acea abordare o opinie personală a domnului ministru de Externe al Austriei.
Întrebare: (…)
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Chestiunea Greciei a fost discutată ieri. Însă, cu toţii am căzut de acord că nu Consiliul European poate să găsească soluţiile la această problemă, ci discuţiile trebuie purtate şi negocierile între reprezentanţii Greciei şi instituţiile de creditare, respectiv, cu miniştrii Finanţelor. Şi, ca atare, am luat act de informările care au fost făcute şi am lăsat discuţia în seama formatelor special înfiinţate pentru această chestiune. Iar la Bucureşti sunt convins că Banca Naţională are evaluări proprii şi, cu siguranţă, după ce vom avea o decizie, vom cunoaşte şi public aceste evaluări.
Întrebare: (…)
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, modul de lucru acum, în principiu, este următorul: Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va solicita propuneri statelor membre. Acesta este voluntariatul. Deci, fiecare va propune, prin entitatea care se ocupă, la noi de exemplu, prin Ministerul de Interne, câţi migranţi poate să primească. Se verifică dacă, adunând aceste propuneri, se acoperă necesarul de 40.000 plus 20.000, relocare şi resettlement. Dacă da, chestiunea este lămurită şi se trece mai departe. Dacă nu, atunci probabil va fi nevoie de o nouă discuţie, nu am stabilit în ce format, pentru a se ajunge la coincidenţa numărului vizat. Mulţumesc. La revedere!
Uniunea Europeană este alături de Ucraina și nu va accepta niciodată o lume condusă de violență brută și îi va trage la răspundere pe cei responsabili de crime și încălcări ale drepturilor omului, a transmis sâmbătă președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul celui de-al doilea „Summit of First Ladies and Gentlemen on Ukraine and the World”, informează comunicatul oficial.
„Voi, poporul ucrainean, luptați cu curaj pentru libertatea voastră. Iar noi vă susținem. Vă susținem și vă susținem țara. Încă din prima zi, am fost alături de voi în unitate și cu sprijin concret. Vom continua să oferim sprijin financiar Ucrainei. În luna mai, Consiliul European a decis asupra principiului unei noi asistențe macrofinanciare excepționale de până la 9 miliarde de euro. În urmă cu două săptămâni, Consiliul UE a adoptat o decizie de a oferi de urgență 1 miliard de euro. Acest lucru nu este suficient și știu că trebuie să facem mai mult”, a declarat Charles Michel.
We spare no effort in condemning Russia and supporting Ukraine:
Just this week we agreed to provide another 500 million euros to support Ukraine’s military.
De asemenea, Charles Michel a precizat că Uniunea Europeană îi va trage la răspundere pe cei responsabili de crime și de încălcări ale drepturilor omului.
„Sprijinim eforturile de colectare a probelor, deoarece impunitatea nu este o opțiune. Susținem pe deplin investigațiile efectuate atât de autoritățile judiciare ucrainene, cât și de cele internaționale. Și condamnăm, de asemenea, tratamentul ilegal și cinic al prizonierilor ucraineni de către Rusia. Vom apăra întotdeauna dreptul umanitar internațional”, a mai spus el.
Potrivit acestuia, Kremlinului are un impact dramatic asupra securității alimentare globale.
„Trebuie să subliniem în mod clar minciunile Rusiei cu privire la cauzele crizei alimentare globale. Războiul Rusiei este singurul vinovat pentru această criză. UE nu are sancțiuni asupra sectorului agricol din Rusia și, de aceea, salutăm acordul de vineri sub auspiciile Națiunilor Unite, de deblocare a Mării Negre pentru exporturile de cereale și îngrășăminte. Iar acum, acesta trebuie să fie pus în aplicare rapid și cu bună credință”, a continuat Charles Michel.
Charles Michel felicită cetățenii și autoritățile din Macedonia de Nord și din Albania pentru „realizarea mult așteptată”: Viitorul nostru este împreună
„Astăzi, am făcut în sfârșit pași importanți în deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania. Îmi dau seama că drumul până la acest punct a fost lung și dificil. După cum am văzut cu ochii mei, dezbaterea a fost deosebit de intensă în Macedonia de Nord, dar în cele din urmă a condus la un vot pozitiv. acedonia de Nord poate conta pe sprijinul meu deplin în această călătorie.Țara a întreprins reforme importante și știu că macedonenii sunt dedicați viitorului nostru comun în UE.”, a declarat Michel, potrivit comunicatului oficial.
Today, we are finally taking important steps forward in the opening of accession negotiations with North Macedonia and Albania.
I congratulate the authorities and citizens of 🇲🇰 and 🇦🇱 for this long-awaited achievement.@DKovachevski@ediramaal
El s-a declarat „încâtat” că Albania se află acum„ pe calea negocierilor”, subliniind că această țară a depus eforturi susținute pentru a asigura rezultate în urma reformelor.
„Astăzi este o zi istorică și un moment pentru a sărbători, dar și un moment pentru a privi la provocările viitoare cu un obiectiv clar: să avansăm fără întârziere pe calea Uniunii Europene”, a continuat președintele Consiliului European.
În paralel, Charles Michel a anunțat că Uniunea Europeană se va concentra pe „reenergizarea” procesului de extindere.
„În cadrul reuniunii liderilor UE-Balcanii de Vest și la Consiliului European din iunie, am decis să insuflăm o nouă dinamică și o nouă determinare de a merge mai departe împreună. Vom avansa în continuare integrarea treptată a UE și a regiunii. Locul Balcanilor de Vest este în UE, iar noi trebuie să facem acest lucru să se întâmple. Viitorul nostru este împreună, iar viitorul copiilor noștri va fi mai prosper și mai sigur pe măsură ce avansăm în proiectul nostru de valori comune”, a conchis șeful Consiliului European.
Africa și Europa reprezintă o forță puternică atunci când acționează împreună, împărtășind aceeași ambiție: să construim împreună, bucățică cu bucățică, un spațiu comun de pace, securitate, prosperitate și progres, a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, în discursul său susținut la cea de-a 4-a reuniune de coordonare la jumătatea anului a Uniunii Africane, găzduită de Lusaka, Zambia.
”În urmă cu cinci luni, liderii europeni și africani s-au reunit la Bruxelles în cadrul unui summit excepțional. Împreună am convenit o nouă paradigmă, un nou program pentru parteneriatul nostru strategic, un program ancorat în principiile respectului reciproc, intereselor comune, valorilor împărtășite și egalității între parteneri. Împărtășim aceeași ambiție: să construim împreună, bucățică cu bucățică, un spațiu comun de pace, securitate, prosperitate și progres. Aceasta este promisiunea noastră comună, aceasta trebuie să fie datoria noastră comună față de tinerele generații din Africa și Europa. Și acum trebuie să ne respectăm angajamentele și tocmai acest lucru am început să facem împreună, prin parteneriate de calitate. Scopul parteneriatului nostru este de a crea legături, nu dependențe, legături puternice pentru a face față provocărilor împreună”, a punctat Michel în intervenția sa.
Acesta a subliniat că ”securitatea și prosperitatea, pacea și prosperitatea” reprezintă ”două fețe ale aceleiași monede”, fundament pentru ”dezvoltare economică și socială”.
”Uniunea Europeană este pregătită să sprijine eforturile africane de prevenire și soluționare a conflictelor și de consolidare a păcii ori de câte ori v-ați exprimat dorința de a face acest lucru”, a dat asigurări oficialul european.
În încheiere, Charles Michel și-a exprimat sprijinul pentru a garanta ”Africii un loc în G20”.
” Împreună, Africa și Europa reprezintă un potențial de dezvoltare fără precedent în secolul XXI. Împreună avem dinamismul, talentul, cunoștințele și ingeniozitatea necesare pentru mai multă prosperitate și stabilitate. (…) Din nou, nu împărțim sărăcia, ci prosperitatea. Din acest motiv, doresc să subliniez în mod solemn că susțin pe deplin apelul președintelui Macky Sall, în numele Uniunii Africane, de a garanta Africii un loc în cadrul G20. Este corect ca continentul african să ocupe un loc deplin și să fie parte interesată în deciziile care îl influențează și îl modelează. Împreună, Africa și Europa pot forma un arc de pace, de prosperitate, de cooperare pentru acest secol. Leadershipul, respectul și încrederea reciproce pot fi coloana vertebrală a acestui parteneriat”, a conchis președintele Consiliului European.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Pingback: ONU cere statelor UE să ia “angajamente concrete” în legătură cu criza refugiaților | caleaeuropeana.ro
Pingback: Eurodeputatul Andi Cristea: Președintele României și delegația română din PPE ”să trimită la colț” revizionismul lui Orban | caleaeuropeana.ro