VIDEO Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European: Calendarul pentru ieșirea Marii Britanii din UE – la 29 martie 2019 – nu va fi respectat. Nu putem să trecem peste puncte sensibile de dragul unei agende

Calendarul avansat inițial pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – în doi ani de la data activării articolului 50 (29 martie 2019) – nu va fi respectat, a anunțat președintele Klaus Iohannis la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.

”Astăzi am avut o discuție în formatul UE-27, fără Marea Britanie. Negocierile au fost intense, s-au făcut progrese, dar nu suficiente. Nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare cu Marea Britanie. Se va negocia în continuare și vom încerca să ajungem în situația de a da ok-ul pentru continuare la următorul Consiliu în decembrie”, a explicat președintele.

Întrebat dacă aceste negocieri vor fi finalizate până la termenul de 29 martie 2019, atunci când Marea Britanie ar trebui să iasă din UE conform activării articolului 50, președintele României a transmis că este evident faptul că acel ”calendar nu se mai respectă”.

Asta este clar. Nu putem de dragul unei agende să trecem peste puncte sensibile”, a punctat Iohannis.

Răspunzând unei întrebări din partea presei de la Bruxelles cu privire la eventualitatea unei sume avansate de premierul Marii Britanii în contul angajamentelor financiare, șeful a statului a punctat că ”propunerile doamnei May sunt mai pozitive și mai orientate spre soluții”.

”Așa este și abordarea noastră. Când cineva spune că negocierile s-au blocat, nu este așa. Negocierile nu au înregistrat un progres suficient pentru a intra în faza următoare”, a mai spus Iohannis.

Citiți și Liderii UE o țin în șah pe Theresa May: Consiliul European nu aprobă deschiderea negocierilor pentru viitoarea relație UE-Marea Britanie

Liderii UE-27 reuniți în formatul Consiliului European pe baza articolului 50 privind ieșirea Marii Britanii din UE, nu au aprobat avansarea negocierilor privind Brexit până ce nu va exista o ”convergență care să ofere certitudine și garanții juridice” și până ce Regatul Unit nu va arăta angajamentul ferm de a-și onora obligațiile financiare. Klaus Iohannis, Angela Merkel, Emmanuel Macron și ceilalți șefi de stat sau de guvern au lăsat totuși o ușă deschisă pentru ca la summitul UE din decembrie să adopte adopte linii directoare suplimentare în ceea ce privește cadrul pentru viitoarea relație și eventualele acorduri tranzitorii. 

Anterior, la finalul primei zi a Consiliului European de toamnă, liderii UE au decis să continue pe baza progresului obținut în domenii precum migrația, agenda digitală, securitatea și apărarea, iar la capitolul relații externe, Klaus Iohannis și ceilalți șefi de stat sau de guvern au solicitat Coreei de Nord ”să renunțe la programele sale nucleare” și și-au reafirmat ”angajamentul deplin față de acordul nuclear cu Iranul” în pofida poziției președintelui american Donald Trump de a denunța acordul și de a retrage SUA din această înțelegere.

Citiți și Deciziile primei zi a Consiliului European: Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni susțin acordul nuclear cu Iran în pofida intenției lui Donald Trump de a denunța acordul

”Au fost două zile de discuții bune. Mesajul general este unul pozitiv. Suntem uniți și hotărâți să mergem înainte să facem Uniunea mai funcțională și mai bună, mai aproape de cetățean. Am lucrat în ambele formate: UE-28 și UE-27. Aș menționa două, trei din concluzii. Astăzi am discutat așa numita agendă a liderilor propusă de președintele Tusk, o agendă pentru următorii doi ani care planifică cum și unde ne întâlnim pentru a lămuri cât mai multe probleme și pentru a fi în situația să proiectăm viitorul Uniunii. Este o schimbare de paradigmă importantă: în ultimii ani am reacționat și am încercat să gestionăm crize. Acum vrem să intrăm într-o zonă de planificare strategică și să construim noi viitorul”, a mai declarat Iohannis în acest sens.

Cu referire la angajamentul reafirmat al liderilor UE pentru acordul nuclear cu Iran, Iohannis a precizat că ”am decis să susținem în unanimitate acest acord”.

”A fost prima discuție pe migrație pe un ton optimist și încrezător. Avem rezultate bune pe toate rutele de migrație”, a spus președintele. 

Cei 28 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană s-au reunit pentru Consiliul European de toamnă, primul summit al liderilor UE după discursul privind Starea Uniunii Europene al președintelui Comisiei Europene, inițiativa pentru Europa anunțată de președintele francez Emmanuel Macron, evenimentele secesioniste din Catalonia, dar și alegerile generale din Germania.

Summitul european de la Bruxelles a fostși întâia reuniune a liderilor europeni de la capătul unei perioade politice europene marcate de evenimente electorale importante în Olanda, Franța, Germania și, cel mai recent, Austria, alegeri câștigate de forțele pro-europene, însă momente care au confirmat și ascensiunea extremei drepte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.