VIDEO Klaus Iohannis, la Timișoara: ”Educația și Cercetarea trec dincolo de frontierele naționale. Ne dorim conectarea elitelor românești”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la Timișoara, că proiectul ”România Educată” reprezintă începutul reașezării societății românești pe valori, dezvoltării unei culturi a succesului, bazată pe performanță, merit, muncă și profesionalism.

Șeful statului a subliniat că acest proiect prinde “rădăcini” și arată tuturor importanța dialogului și acordului în acțiuni, cu rezultate “măsurabile în viitorul apropiat”.

“Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbatere regională, am scos acest domeniu din zona bunelor intenții niciodată concretizate și l-am reașezat pe agenda publică instituțională și suntem abia la început”, a spus Iohannis.

El a susținut că Educația și Diaspora sunt două segmente “speciale” pentru el și foarte importante pentru țară, întrucât în învățământul superior și în cercetare, Diaspora contribuie la dezvoltarea României.

“Salut sprijinirea legăturilor dintre cercetători și profesori români dinăuntrul și dinafara granițelor, în contextul unei conferințe științifice de înaltă ținută, în care avem cu toții același țel, un nou pas spre transformarea României într-un stat puternic și prosper. Astăzi, Educația și Cercetarea trec dincolo de frontierele naționale. Practic, ne dorim conectarea elitelor românești din jurul lumii pe domeniu de expertiză și apropierea lor de comunitatea academică și științifică din România, precum și de instituțiile statului român. Această legătură intelectuală are un potențial uriaș în dezvoltarea României și ne va aduce mai aproape de o societate a cunoașterii, bazată pe performanță, merit, competență și inovare”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

În viziunea sa, este esențial ca universitățile și institutele noastre de cercetare să se conecteze la comunitățile de români din afară, dorindu-se crearea unor “rețele” de specialiști în diverse domenii de interes strategic pentru România.

“Cred că este esențial ca întoarcerea cercetătorilor români în țară să nu fie umbrită de lungi procese birocratice de recunoaștere a diplomelor sau de proceduri dificile de integrare a copiilor în școală”, a mai spus șeful statului.

Iohannis a subliniat că România se află pe harta europeană a cercetării printr-o serie de proiecte cu un potențial deosebit, printre care laserul de la Măgurele și Centrul Național pentru Cercetări Avansate “Fluvii Delte Mări”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.