VIDEO LIVE Traian Basescu, declarații de la Vilnius: UE a trecut Prutul. Iurie Leanca: Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana. Corespondenta speciala de la Summit-ul Parteneriatului Estic

Dan Carbunaru, Alexandru Padure, Alexandra Ariton

Urmariti pe caleaeuropeana.ro corespondenta speciala de la Summit-ul Parteneriatului Estic, Vilnius, 28-29 noiembrie 2013:

Live streaming video by caleaeuropeana.ro

UPDATE 16:22

Traian Băsescu și Nicolae Timofti susțin o declarație de presă comună

Șeful statului român:

Vizita mea este un extrem de neplanificata, dar arata ca drumul unui presedinte roman, de laVilnius la Bucuresti, trece pe la Chisinau

Este un moment extrem de important pentru cetățenii din Moldova.
Este momentul de a se îndrepta către locul lor isoric, de a se ancora în Europa

Parafarea acordului de asociere si a acorduluide liber schimb nu este o optiune definitiva, vreau sa subliniez acest lucru, drumul este lung pana la integrarea si adesea dificil

Entuziasmul reusitei (…) trebuie sa fie combustibilul R. Moldova

Romania a semnat acordul de ascoiere in 1993 si a ajuns in UE, in 2007, la 14 ani de la semnarea celor doua acorduri, dar evolutiile au fost extraordinare iar schimbarea s-a facut din temelii

Vreau sa cred ca urmare a celor stabilite la acest summit si urmare a celor stbilite de Comisiei, cetatenii R.Moldova vor putea circula liber in UE

Libera circulatie a cetatenilor alaturi de cea a marfurilor vor da R. Moldova o perspectiva de dezvoltare temeinica

R. molodva va reusi cu sau fara sprijinul Romaniei, pentru ca va doriti sa reusiti.

Pentru Romania este o mare bucurie ce ati reusit astazi

Va doresc din suflet mult succes!

UPDATE 14:10 Ce va face președintele Băsescu la Chișinău

Traian Basescu, se va deplasa vineri in Republica Moldova, dupa summit-ul de la Vilnius, după cum a anunțat în cadrul conferinței de presă.

Potrivit programului oficial, președintele  va sustine o conferinta de presa comuna cu presedintele Nicolae Timofti si va participa in jurul orei 18.15 la receptia oferita de Ambasada Romaniei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Astfel, Traian Basescu urmeaza sa aterizeze la Chisinau la ora 16.30, unde va sustine o conferinta de presa comuna cu presedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti.

Președintele urmează să revină în țară în jurul orei 20:00.

UPDATE: 13:25

Președintele Băsescu susține declarații de presă:

photoTraian Basescu:

– Din punctul nostru de vedere, rezultatul este ca UE a trecut Prutul, ceea ce are semnificatii nu numai din punct de vedere al intereselor romanilor de pe ambele mari, ci semnificatii adanci cu privire la forta si atractivitatea UE

– Dupa baltici, alte state din fosta URSS opteaza pentru solutia europeana

– Asta ne incurajeaza sa speram ca tari precum Moldova, Georgia, Azerbaidjan, vor deveni mai devreme sau mai tarziu tari ale UE

– Dezavantajul unei tari ca Moldova in raport cu Romania e spre exemplu ca in Romania toate fortele politice au dorit intrarea in UE si ne-au trebuit 13 ani

– Astazi Moldova a facut un prim pas dar drumul e lung pana la atingerea obiectivului actualei coalitii, de a fi membri ai UE.

–  Moldova, cultural, nu se poate indrepta catre Uniunea Eurasiatica, unde ar vrea sa  o indrepte opozitia

– Un subiect important a fost Ucraina, toate statele membre au ridicat orice conditionalitate legata de semnarea celor doua acorduri.

-Senzatia pe care eu am avut-o, atat in interventia de aseara, cat si de azi, a fost ca dl Ianukovici venise la un targ. Ori in UE principiile nu se targuiesc, se accepta, si atunci esti un partener, sau nu, si atunci nu poti fi un partener.

-Sper ca dl presedinte sa fi inteles atat din pozitia in mod deosebit a Poloniei, Romaniei, Bulgariei, Germania, dar si mult mai delicatele interventii de azi sa fi inteles ca principiile UE nu se negociaza

-Trec si pe la Chisinau si pentru o discutie cu pre;edintele REpublicii Moldova. Ambasada Romaniei la Chisinau sarbatoreste Ziua Nationala, e o buna oportunitate sa ii felicitam pe moldoveni la ei acasa.

-Nu a existat nicio obiectie la liberalizarea vizelor pentru R. Moldova. Consiliul UE va lua decizia in decembrie, probabil la JAI

– Am avut o discutie cu premierul Cameron pe tema liberalizarii pietei muncii, o sa va spun la Bucuresti

 Decizia pentru Ucraina a fost exclusiv a presedintelui Ianukovici

 

UPDATE 13:00 Președintele ComisieI Europene și președintele Conciliului European suțin declarații de presă

Jose Manuel Barroso:

-”Nu putem accepta un veto venit din partea unei țări terțe” în ceea ce privește dorința noastră de a ne apropia de alte state vecine

-Am propus discutii trilaterale pe tema energiei cu Rusia si Ucraina, iar oferta inca este valabila

– Rusia este un partener strategic al Europei si pe care il respectam. Insa, asta nu inseamna ca atunci cand negociem bilateral cu Ucraina, ca o a treia parte trebuie sa se implice. Este inacceptabil.

Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite:

Daca ai dorinta politica de a rezista si de a nu ceda, presiunile nu au  efect.

Daca ai dorinta politica de a rezista si de a nu ceda, presiunile nu au  efect.

Presa a intrebat privitor la recentele declaratii privind semnarea de anul viitor a Republicii Moldova a Acordului de Asociere. Oficiali moldoveni au declarat ca dosarul transnistrean nu este o precondiție în semnarea acestuia, în timp ce oficiali ruși susțin că Acordul nu poate fi semnat fără negocieri pe această temă.

Rompuy a declarat:

Noi sprijinim integritatea teritoriala a Moldovei și Georgiei . Semnarea acordului de Asociere poate merge mai departe fara viitoare negocieri pe tema Tranistriei.

”Cu cat mai repede, cu atat mai bine”, a spus Rompuy, confirmand ca Acordul va fi semnat in 2014.

UPDATE 12:00

In cateva momente, seful statului va face declaratii de presa.
Update 11.16

Publika.md: Traian Basescu merge asta-seara la Chisinau

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se va deplasa vineri in Republica Moldova, dupa summit-ul de la Vilnius, informeaza Publika.md, citand surse guvernamentale.

Cel mai probabil, Traian Basescu va participa la receptia oferita cu ocazia Zilei Romaniei.

Update 9.45

Iurie Leanca: Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana!

Screen Shot 2013-11-29 at 09.43.10Premierul moldovean Iurie Leanca a tinut un discurs in engleza, de la tribuna semnarii documentelor care marcheaza un nou pas pe drumul catre UE – parafarea Acordului de asociere cu UE. “Traim un moment istoric. Un acord intre Moldova si UE a fost initiat. Simbolizeaza cooperarea. Moldova e o tara europeana. Imparte aceeasi istorie, imparte aceeasi civilizatie. Apartine aceleiasi familii, a spus Leanca, in engleza. A anuntat apoi ca are un mesaj pentru poporul sau, pe care l-a rostit in romana: Moldova astazi am asigura drumul nostru spre Uniunea Europeana!”

 

Screen Shot 2013-11-29 at 09.43.04

Update 9.34

Dupa discursurile Presedintei Lituaniei, celui al Comisiei Europene si celui al Consiliului European, incepe ceremonia parafarii documentelor.

Update 9.04

Traian Basescu – este un pas inainte, dar nu un mare succes

tb vilnius“Este un pas inainte, dar nu este un mare succes, pentru ca Ucraina nu semneaza”, a declarat Traian Basescu, la intrarea la lucraile Summit-ului de la Vilnius. Presedintele a remarcat ca este important acest pas pentru Moldova si Georgia.

Update ora 8.52

Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite: “Liderii Ucraineni nu sunt gata sa mearga mai departe si sa semneze acordul cu UE. Poporul ucrainean va fi dezamagit”. – “Ukrainian leaders are not ready to go futher and sign the agreement with #EU. People of #Ukraine should be dissapointed”

“Sefa diplomatiei europene, Cathrine Ashton, la intrarea la lucrarile Summit-ului de la Vilnius: “Este un Sumit important. vrem sa avem o relatie puternica, in speciala economic. Sunt multe de facut impreuna. Negocieri intense, indelungate, ne-au adus la un punct important, dar Ucraina trebuie sa ia o decizie. Usa UE e deschisa, dar sunt lucruri importante de facut”.

Update 29 noiembrie, 8.30

Discutiile liderilor europeni s-au intins pana spre miezul noptii. Din pacate, fara mari sperante privind semnarea Acordului de Asociere de catre Ucraina. Liderii europeni au incercat, fara succes, sa obtina o decizie pozitiva din partea presedintelui ucrainen, Victor Ianukovich. Fotografia de mai jos ilustreaza aceste eforturi-Van Rompuy ii deschide usa lui Ianukovich, care ezita sa treaca:

rompuy ianukovich

foto-http://www.eu2013.lt

ue ianucovich

Presedintele Consiliului European, Hermann Von Rompuy pare sa explice in aceasta a doua fotografie cat de putin lipseste pentru ca Ucraina sa faca un pas decisiv spre UE. Presedintele Comisiei, Barroso, pare a fi ramas perplex, in fata unui esec al UE, in timp ce premierul ucrainean arata prin aceasta pozitie atat indecizia sa, cat si pozitia confuza a tarii pe care o reprezinta la Vilnius. Intre timp, Moldova este prezentata ca exemplu de succes pentru parcursul european. Ieri, premierul Iurie Leanca a avut o intrevedere cu omologul sau lituanian, care a declarat ca dintre tarile Parteneriatului Estic, Moldova a facut cele mai importante progrese. Moldovenii au o sansa extraordinara, fiind “vedeta” si exemplul de succes al unui Summit care, in final, lasa in spate gustul amar al lucrurilor facute pe jumatate…

Update 28 niembrie, ora 19.00

Corul sclavilor evrei rasuna pe strazile centrului vechi din Vilnius. Studentii ucraineni si un grup care cere UE sa isi trimita un reprezentant in Tibet canta celebra arie din Nabucco.


Update 17.35

20131128-174207.jpgIn fataPalatului Marelui Duce din Vilnius, zeci de ucraineni protesteaza impotriva deciziei de amanare a semnarii Acordului de Asociere cu UE.

Protestatarii i-au adus Presedintelui Ianukovici un creion urias si alte cateva sute de pixuri colectate de la ucraineni care isi doresc apropierea de UE. Protestatarii striga: Ucraina este Europa! Ianukovici, semneaza!

In aceasta seara, liderii europeni vor decide daca vor semna Acordul Ucraina in pofida mentinerii in inchisoare a fostului premier. Presedintele Traian Basescu participa la intalnire.

Interviu cu protestatarii ucraineni, realizat pentru caleaeuropeana.ro:

Relatare

UPDATE 12:45 Traian Băsescu:  “Ucraina este tema principala a intalnirii”.

– Marea problema a summit-ului este Ucraina, care va face si diferenta, daca va semna va fi un summit de succes, daca nu va semna va fi doar un important pas inainte in relatiile de parteneriat ale UE cu cele sase state din vecinatatea estica.

Ieri s-a stabilit ca inainte de intalnirea informala din aceasta seara sa aiba loc un Consiliu European, pentru calibrarea pozitiilor legat de Ucraina, astfel ca maine toate statele UE sa vorbeasca aceeasi limba.”

Vom sustine in summit nevoia ca Rep. Moldova, inainte de alegerile europene, sa semneze cele doua acorduri si sa fie modificat regulamentul privind vizele.

-Romania sustine ridicarea oricarei rezerve care este in fara conditiilor tehnice pentru a permite Ucrainei sa semneze, daca presedintele va dori asta.

Declarația integrală susținută de șeful statului, AICI.

 

UPDATE 12:20 Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă îl însoțește pe președintele Băsescu la Vilnius

Chirtoacă va călători alături de preşedintele Băsescu la Summitul de la Vilnius, unde Republica Moldova va parafa un acord de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.

Cel mai scurt drum către Bruxelles este pe la Bucureşti”, a spus Chirtoacă, înainte de a pleca spre summit.

Video streaming by Ustream   Summitul dintre Uniunea Europeană şi şase foste republici sovietice se deschide, joi, la Vilnius, Lituania.

20131128-174152.jpgToţi şefii de stat sau de guverne din cele 28 de ţări membre vor participa la Summitul de la Vilnius, România fiind reprezentată de preşedintele Traian Băsescu. Pe lângă liderii europeni, în capitala lituaniană vor veni şi preşedinţii sau premierii statelor vizate de Parteneriatul Estic – Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.

Parteneriatul Estic este un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008, direcţionat către şase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Parteneriatul Estic a fost lansat de Uniunea Europeană şi cele şase state partenere pe 7 mai 2009, în cadrul unui summit la Praga.

Republica Moldova urmează să parafeze la Summitul Parteneriatului Estic Acordul de Asociere cu UE, după mai bine de doi ani de negocieri și speră să semneze acordul în septembrie 2014. Acordul de Asociere va permite racordarea sistemelor politic şi economic ale Republicii Moldova cu valorile europene şi standardele şi reglementările Uniunii Europene. Practic, odată semnat şi apoi ratificat, Republica Moldova se conectează, mai întâi de toate, la Piaţa Unică Europeană, un pas uriaş pentru o economie încă dependentă de exporturile spre Rusia.

20131128-174133.jpg

Parafareaacordului la Vilnius echivalează cu un vot de încredere dat Republicii Moldova, și aprecierea reformelor pe care Chişinăul care trebuie să le implementeze de-a lungul acestui segment, precum consolidarea democraţiei şi statului de drept şi asigurarea independenţei justiţiei.

La est de graniţele sale, însă, Ucraina a cedat presiunilor Rusiei şi a anunțat că amână să semneze Acordul de Asociere. Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE a fost dictată de probleme economice, a declarat recent premierul Mikola Azarov. “Decizia de a suspenda pregătirile în vederea acordului de asociere este dificilă, dar singura posibilă, ţinând cont de situaţia economică din Ucraina. Această decizie are un caracter economic”, a adăugat el. Premierul a subliniat că poziţia FMI, care a cerut Kievului să crească tarifele la gaze şi să blocheze salariile, a fost “ultima picătură”, care a umplut paharul.

 

 

 

NOTA – fotografiile si imaginile VIDEO nu pot fi folosite fara acordul explicit al redactiei caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.