Connect with us

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

VIDEO LIVE Traian Basescu, declarații de la Vilnius: UE a trecut Prutul. Iurie Leanca: Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana. Corespondenta speciala de la Summit-ul Parteneriatului Estic

Published

on

Dan Carbunaru, Alexandru Padure, Alexandra Ariton

Urmariti pe caleaeuropeana.ro corespondenta speciala de la Summit-ul Parteneriatului Estic, Vilnius, 28-29 noiembrie 2013:

Live streaming video by caleaeuropeana.ro

UPDATE 16:22

Traian Băsescu și Nicolae Timofti susțin o declarație de presă comună

Șeful statului român:

Vizita mea este un extrem de neplanificata, dar arata ca drumul unui presedinte roman, de laVilnius la Bucuresti, trece pe la Chisinau

Este un moment extrem de important pentru cetățenii din Moldova.
Este momentul de a se îndrepta către locul lor isoric, de a se ancora în Europa

Parafarea acordului de asociere si a acorduluide liber schimb nu este o optiune definitiva, vreau sa subliniez acest lucru, drumul este lung pana la integrarea si adesea dificil

Entuziasmul reusitei (…) trebuie sa fie combustibilul R. Moldova

Romania a semnat acordul de ascoiere in 1993 si a ajuns in UE, in 2007, la 14 ani de la semnarea celor doua acorduri, dar evolutiile au fost extraordinare iar schimbarea s-a facut din temelii

Vreau sa cred ca urmare a celor stabilite la acest summit si urmare a celor stbilite de Comisiei, cetatenii R.Moldova vor putea circula liber in UE

Libera circulatie a cetatenilor alaturi de cea a marfurilor vor da R. Moldova o perspectiva de dezvoltare temeinica

R. molodva va reusi cu sau fara sprijinul Romaniei, pentru ca va doriti sa reusiti.

Pentru Romania este o mare bucurie ce ati reusit astazi

Va doresc din suflet mult succes!

UPDATE 14:10 Ce va face președintele Băsescu la Chișinău

Traian Basescu, se va deplasa vineri in Republica Moldova, dupa summit-ul de la Vilnius, după cum a anunțat în cadrul conferinței de presă.

Potrivit programului oficial, președintele  va sustine o conferinta de presa comuna cu presedintele Nicolae Timofti si va participa in jurul orei 18.15 la receptia oferita de Ambasada Romaniei cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Astfel, Traian Basescu urmeaza sa aterizeze la Chisinau la ora 16.30, unde va sustine o conferinta de presa comuna cu presedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti.

Președintele urmează să revină în țară în jurul orei 20:00.

UPDATE: 13:25

Președintele Băsescu susține declarații de presă:

photoTraian Basescu:

– Din punctul nostru de vedere, rezultatul este ca UE a trecut Prutul, ceea ce are semnificatii nu numai din punct de vedere al intereselor romanilor de pe ambele mari, ci semnificatii adanci cu privire la forta si atractivitatea UE

– Dupa baltici, alte state din fosta URSS opteaza pentru solutia europeana

– Asta ne incurajeaza sa speram ca tari precum Moldova, Georgia, Azerbaidjan, vor deveni mai devreme sau mai tarziu tari ale UE

– Dezavantajul unei tari ca Moldova in raport cu Romania e spre exemplu ca in Romania toate fortele politice au dorit intrarea in UE si ne-au trebuit 13 ani

– Astazi Moldova a facut un prim pas dar drumul e lung pana la atingerea obiectivului actualei coalitii, de a fi membri ai UE.

–  Moldova, cultural, nu se poate indrepta catre Uniunea Eurasiatica, unde ar vrea sa  o indrepte opozitia

– Un subiect important a fost Ucraina, toate statele membre au ridicat orice conditionalitate legata de semnarea celor doua acorduri.

-Senzatia pe care eu am avut-o, atat in interventia de aseara, cat si de azi, a fost ca dl Ianukovici venise la un targ. Ori in UE principiile nu se targuiesc, se accepta, si atunci esti un partener, sau nu, si atunci nu poti fi un partener.

-Sper ca dl presedinte sa fi inteles atat din pozitia in mod deosebit a Poloniei, Romaniei, Bulgariei, Germania, dar si mult mai delicatele interventii de azi sa fi inteles ca principiile UE nu se negociaza

-Trec si pe la Chisinau si pentru o discutie cu pre;edintele REpublicii Moldova. Ambasada Romaniei la Chisinau sarbatoreste Ziua Nationala, e o buna oportunitate sa ii felicitam pe moldoveni la ei acasa.

-Nu a existat nicio obiectie la liberalizarea vizelor pentru R. Moldova. Consiliul UE va lua decizia in decembrie, probabil la JAI

– Am avut o discutie cu premierul Cameron pe tema liberalizarii pietei muncii, o sa va spun la Bucuresti

 Decizia pentru Ucraina a fost exclusiv a presedintelui Ianukovici

 

UPDATE 13:00 Președintele ComisieI Europene și președintele Conciliului European suțin declarații de presă

Jose Manuel Barroso:

-”Nu putem accepta un veto venit din partea unei țări terțe” în ceea ce privește dorința noastră de a ne apropia de alte state vecine

-Am propus discutii trilaterale pe tema energiei cu Rusia si Ucraina, iar oferta inca este valabila

– Rusia este un partener strategic al Europei si pe care il respectam. Insa, asta nu inseamna ca atunci cand negociem bilateral cu Ucraina, ca o a treia parte trebuie sa se implice. Este inacceptabil.

Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite:

Daca ai dorinta politica de a rezista si de a nu ceda, presiunile nu au  efect.

Daca ai dorinta politica de a rezista si de a nu ceda, presiunile nu au  efect.

Presa a intrebat privitor la recentele declaratii privind semnarea de anul viitor a Republicii Moldova a Acordului de Asociere. Oficiali moldoveni au declarat ca dosarul transnistrean nu este o precondiție în semnarea acestuia, în timp ce oficiali ruși susțin că Acordul nu poate fi semnat fără negocieri pe această temă.

Rompuy a declarat:

Noi sprijinim integritatea teritoriala a Moldovei și Georgiei . Semnarea acordului de Asociere poate merge mai departe fara viitoare negocieri pe tema Tranistriei.

”Cu cat mai repede, cu atat mai bine”, a spus Rompuy, confirmand ca Acordul va fi semnat in 2014.

UPDATE 12:00

In cateva momente, seful statului va face declaratii de presa.
Update 11.16

Publika.md: Traian Basescu merge asta-seara la Chisinau

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se va deplasa vineri in Republica Moldova, dupa summit-ul de la Vilnius, informeaza Publika.md, citand surse guvernamentale.

Cel mai probabil, Traian Basescu va participa la receptia oferita cu ocazia Zilei Romaniei.

Update 9.45

Iurie Leanca: Moldova, astazi am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeana!

Screen Shot 2013-11-29 at 09.43.10Premierul moldovean Iurie Leanca a tinut un discurs in engleza, de la tribuna semnarii documentelor care marcheaza un nou pas pe drumul catre UE – parafarea Acordului de asociere cu UE. “Traim un moment istoric. Un acord intre Moldova si UE a fost initiat. Simbolizeaza cooperarea. Moldova e o tara europeana. Imparte aceeasi istorie, imparte aceeasi civilizatie. Apartine aceleiasi familii, a spus Leanca, in engleza. A anuntat apoi ca are un mesaj pentru poporul sau, pe care l-a rostit in romana: Moldova astazi am asigura drumul nostru spre Uniunea Europeana!”

 

Screen Shot 2013-11-29 at 09.43.04

Update 9.34

Dupa discursurile Presedintei Lituaniei, celui al Comisiei Europene si celui al Consiliului European, incepe ceremonia parafarii documentelor.

Update 9.04

Traian Basescu – este un pas inainte, dar nu un mare succes

tb vilnius“Este un pas inainte, dar nu este un mare succes, pentru ca Ucraina nu semneaza”, a declarat Traian Basescu, la intrarea la lucraile Summit-ului de la Vilnius. Presedintele a remarcat ca este important acest pas pentru Moldova si Georgia.

Update ora 8.52

Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite: “Liderii Ucraineni nu sunt gata sa mearga mai departe si sa semneze acordul cu UE. Poporul ucrainean va fi dezamagit”. – “Ukrainian leaders are not ready to go futher and sign the agreement with #EU. People of #Ukraine should be dissapointed”

“Sefa diplomatiei europene, Cathrine Ashton, la intrarea la lucrarile Summit-ului de la Vilnius: “Este un Sumit important. vrem sa avem o relatie puternica, in speciala economic. Sunt multe de facut impreuna. Negocieri intense, indelungate, ne-au adus la un punct important, dar Ucraina trebuie sa ia o decizie. Usa UE e deschisa, dar sunt lucruri importante de facut”.

Update 29 noiembrie, 8.30

Discutiile liderilor europeni s-au intins pana spre miezul noptii. Din pacate, fara mari sperante privind semnarea Acordului de Asociere de catre Ucraina. Liderii europeni au incercat, fara succes, sa obtina o decizie pozitiva din partea presedintelui ucrainen, Victor Ianukovich. Fotografia de mai jos ilustreaza aceste eforturi-Van Rompuy ii deschide usa lui Ianukovich, care ezita sa treaca:

rompuy ianukovich

foto-http://www.eu2013.lt

ue ianucovich

Presedintele Consiliului European, Hermann Von Rompuy pare sa explice in aceasta a doua fotografie cat de putin lipseste pentru ca Ucraina sa faca un pas decisiv spre UE. Presedintele Comisiei, Barroso, pare a fi ramas perplex, in fata unui esec al UE, in timp ce premierul ucrainean arata prin aceasta pozitie atat indecizia sa, cat si pozitia confuza a tarii pe care o reprezinta la Vilnius. Intre timp, Moldova este prezentata ca exemplu de succes pentru parcursul european. Ieri, premierul Iurie Leanca a avut o intrevedere cu omologul sau lituanian, care a declarat ca dintre tarile Parteneriatului Estic, Moldova a facut cele mai importante progrese. Moldovenii au o sansa extraordinara, fiind “vedeta” si exemplul de succes al unui Summit care, in final, lasa in spate gustul amar al lucrurilor facute pe jumatate…

Update 28 niembrie, ora 19.00

Corul sclavilor evrei rasuna pe strazile centrului vechi din Vilnius. Studentii ucraineni si un grup care cere UE sa isi trimita un reprezentant in Tibet canta celebra arie din Nabucco.


Update 17.35

20131128-174207.jpgIn fataPalatului Marelui Duce din Vilnius, zeci de ucraineni protesteaza impotriva deciziei de amanare a semnarii Acordului de Asociere cu UE.

Protestatarii i-au adus Presedintelui Ianukovici un creion urias si alte cateva sute de pixuri colectate de la ucraineni care isi doresc apropierea de UE. Protestatarii striga: Ucraina este Europa! Ianukovici, semneaza!

In aceasta seara, liderii europeni vor decide daca vor semna Acordul Ucraina in pofida mentinerii in inchisoare a fostului premier. Presedintele Traian Basescu participa la intalnire.

Interviu cu protestatarii ucraineni, realizat pentru caleaeuropeana.ro:

Relatare

UPDATE 12:45 Traian Băsescu:  “Ucraina este tema principala a intalnirii”.

– Marea problema a summit-ului este Ucraina, care va face si diferenta, daca va semna va fi un summit de succes, daca nu va semna va fi doar un important pas inainte in relatiile de parteneriat ale UE cu cele sase state din vecinatatea estica.

Ieri s-a stabilit ca inainte de intalnirea informala din aceasta seara sa aiba loc un Consiliu European, pentru calibrarea pozitiilor legat de Ucraina, astfel ca maine toate statele UE sa vorbeasca aceeasi limba.”

Vom sustine in summit nevoia ca Rep. Moldova, inainte de alegerile europene, sa semneze cele doua acorduri si sa fie modificat regulamentul privind vizele.

-Romania sustine ridicarea oricarei rezerve care este in fara conditiilor tehnice pentru a permite Ucrainei sa semneze, daca presedintele va dori asta.

Declarația integrală susținută de șeful statului, AICI.

 

UPDATE 12:20 Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă îl însoțește pe președintele Băsescu la Vilnius

Chirtoacă va călători alături de preşedintele Băsescu la Summitul de la Vilnius, unde Republica Moldova va parafa un acord de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.

Cel mai scurt drum către Bruxelles este pe la Bucureşti”, a spus Chirtoacă, înainte de a pleca spre summit.

Video streaming by Ustream   Summitul dintre Uniunea Europeană şi şase foste republici sovietice se deschide, joi, la Vilnius, Lituania.

20131128-174152.jpgToţi şefii de stat sau de guverne din cele 28 de ţări membre vor participa la Summitul de la Vilnius, România fiind reprezentată de preşedintele Traian Băsescu. Pe lângă liderii europeni, în capitala lituaniană vor veni şi preşedinţii sau premierii statelor vizate de Parteneriatul Estic – Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina.

Parteneriatul Estic este un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008, direcţionat către şase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Parteneriatul Estic a fost lansat de Uniunea Europeană şi cele şase state partenere pe 7 mai 2009, în cadrul unui summit la Praga.

Republica Moldova urmează să parafeze la Summitul Parteneriatului Estic Acordul de Asociere cu UE, după mai bine de doi ani de negocieri și speră să semneze acordul în septembrie 2014. Acordul de Asociere va permite racordarea sistemelor politic şi economic ale Republicii Moldova cu valorile europene şi standardele şi reglementările Uniunii Europene. Practic, odată semnat şi apoi ratificat, Republica Moldova se conectează, mai întâi de toate, la Piaţa Unică Europeană, un pas uriaş pentru o economie încă dependentă de exporturile spre Rusia.

20131128-174133.jpg

Parafareaacordului la Vilnius echivalează cu un vot de încredere dat Republicii Moldova, și aprecierea reformelor pe care Chişinăul care trebuie să le implementeze de-a lungul acestui segment, precum consolidarea democraţiei şi statului de drept şi asigurarea independenţei justiţiei.

La est de graniţele sale, însă, Ucraina a cedat presiunilor Rusiei şi a anunțat că amână să semneze Acordul de Asociere. Decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE a fost dictată de probleme economice, a declarat recent premierul Mikola Azarov. “Decizia de a suspenda pregătirile în vederea acordului de asociere este dificilă, dar singura posibilă, ţinând cont de situaţia economică din Ucraina. Această decizie are un caracter economic”, a adăugat el. Premierul a subliniat că poziţia FMI, care a cerut Kievului să crească tarifele la gaze şi să blocheze salariile, a fost “ultima picătură”, care a umplut paharul.

 

 

 

NOTA – fotografiile si imaginile VIDEO nu pot fi folosite fara acordul explicit al redactiei caleaeuropeana.ro

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Peste 2.000 de politicieni PPE se reunesc la Congresul de la Zagreb: O nouă conducere, combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea tinerilor și Balcanii de Vest

Published

on

Dan Cărbunaru

Liderii PPE se reunsesc, în această săptămână, la Zagreb, unde timp de două zile – miercuri și joi – are loc Congresul popularilor europeni, cea mai importantă forță politică din Uniune.

Singur candidat la poziția de Președinte PPE, polonezul Donald Tusk îl va înlocui pe francezul Joseph Daul. Acesta din urmă va găzdui Congresul, alături de premierul croat Andrej Plenkovic și secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz.

Pe lângă alegerea noii garnituri de lideri – președinte, 10 vicepreședinți, secretar general și trezorier -, cei peste 2000 de participanți din 40 de țări vor discuta despre soluțiile de combatere a schimbărilor climatice, sprijinirea tinerei generații și despre Balcanii de Vest, zonă care a resimțit din plin efectele veto-ului președintelui francez Emanuel Macron din Consiliul European, care a blocat începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

Între delegațiile naționale prezente la Congres se află și cea a Partidului Național Liberal, care va participa cu 30 de delegați, începând cu președintele Klaus Iohannis, președintele PNL și prim-ministrul Ludovic Orban, cei zece eurodeputați din partea PNL și alți 18 delegați naționali.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat deja prezența la Zagreb, unde va sosi a doua zi după dezbaterea organizată de SNSPA în cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale.

Urmăriți corespondența noastră de la Zagreb pentru a afla care sunt deciziile luate de liderii PPE și cum va fi reprezentată România.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Galerie FOTO/VIDEO din Bruxelles: Peste 1000 de români așteaptă să voteze la una dintre cele 8 secții de votare din Belgia

Published

on

©️ CaleaEuropeană.ro
Corespondență din Bruxelles

Corespondentul Calea Europeană, directorul Dan Cărbunaru, se află la Bruxelles de unde relatează cele mai proaspete informații privind alegerile pentru Parlamentul European, pe măsură ce acestea vor fi difuzate.

Duminică, sediul Parlamentului European din Bruxelles este transformat într-un uriaș centru de informare, în care aproximativ 1.300 de jurnaliști din țări UE și non-UE vor relata despre alegerile europene, considerate cruciale pentru viitorul Uniunii Europene, informează Parlamentul European printr-un comunicat.

S-au format cozi deja la secțiile de votare din principalele orașe din Europa. Sute de români așteaptă să-și exercite dreptul la vot. În Bruxelles există 8 secții de votare, iar la secția de votare de pe strada Montoyer peste 1000 de români așteaptă să voteze. În 2 ore s-a avansat maxim 20-30 de metri.  Există și o coadă specială pentru familiile care au venit împreună cu copiii. Coada formată de oameni se întinde deja pe o distanță de 3 străzi, informează jurnalistul Dan Cărbunaru.

UPDATE 26 mai, ora 14:55 

Poliția este prezentă în Belgia pe strada Montoyer din Bruxelles, unde zeci de români împreună cu familiile așteaptă să voteze atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendum.

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

©️ CaleaEuropeană.ro

Cetățenii români, alături de cetățenii din alte 20 de state membre ale Uniunii Europene, își aleg duminică reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii cinci ani în cadrul unor alegeri europene cruciale ce vor da startul deopotrivă unei schimbări la nivelul de vârf al ierarhiei instituțiilor europene și unui nou ciclu decizional pentru viitorul Uniunii Europene.

Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore, în intervalul 25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 (orele României), când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe.

Alegătorii români şi comunitari care se află în străinătate în ziua votului pot vota pentru ambele scrutine la oricare dintre aceste secţii între orele locale 07.00 – 21.00. Alegătorii care la ora închiderii se vor afla în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot.

Citiți și: Alegeri europene 2019: Românii din diaspora au format deja cozi la vot. LISTA COMPLETĂ a celor 441 de secții unde votează românii din străinătate

La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris pe listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European.

În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate.

Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător.

CaleaEuropeană.ro vă va ține la curent cu cele mai importante evoluții – prezența la urne, declarații politice, proiecții și rezultate – pe parcursul acestor alegeri pe care România le organizează, în premieră, din postura de țară ce asigură președinția Consiliului Uniunii Europene.

Continue Reading

CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ

Președintele PE, Antonio Tajani, reiterează poziția de susținere pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef european, arătând că nu este dispus să facă nicio concesie Consiliului pentru deblocarea negocierilor în favoarea candidatului francez

Published

on

Corespondență Bruxelles

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a reiterat sprijinul instituției pentru candidatura Laurei Codruța Kövesi la funcția de procuror-șef al Parchetului European într-un moment în care nu se cunoaște data la care vor fi reluate discuțiile eșuate cu Consiliul UE, transmite corespondentul CaleaEuropeană.ro de la Bruxelles.

,,Poziția Parlamentului European este foarte clară: avem un candidat român și pe acesta îl susținem pentru funcția de procuror-șef european”, a răspuns Tajani la o întrebare adresată de un jurnalist cu privire la felul în care s-ar putea soluționa blocajul din procesul de negociere pe această chestiune între Consiliu și Parlament. ,,Dezbaterea rămâne deschisă”, a adăugat acesta fără a indica că PE ar putea face o concesie Consiliului UE, respectiv statelor membre, în favoarea alegerii candidatului francez Jean-Francois Bohnert. 

De altfel, după cea de-a treia rundă de negocieri interinstituționale, care s-a încheiat fără vreun rezultat săptămâna trecută, PE a acuzat Consiliul UE că ,,cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”, fiind esențial ca acesta ,,să aleagă un candidat care să facă instituția (Parchetul European n.r.) puternică și credibilă”, afirma Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președintele comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului.

De asemenea, Judith Sargentini (Grupul Verzilor, Olanda), vicepreședintele Comisiei pentru Libertăți Civile, justiție și afaceri interne (LIBE), declara tot atunci că ,,opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităților române scoate în evidența curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European”. Sargentini punea blocajul apărut în negocierile dintre Parlament și Consiliu pe seama faptului că ,,hărțuirea din partea guvernului român (a Laurei Codruța Kövesi n.r.) a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, care pare acum singurul instrument la îndemâna statelor membre pentru a o bloca pe Kövesi, de altfel, ,,de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post”.

Amintim faptul că cele două comisii, LIBE și CONT au avut un rol esențial în evaluarea celor trei candidați aflați în cursa pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. 

Cea de-a patra rundă de negocieri între Parlament și Consiliu ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 10 aprilie, însă a fost anulată pe fondul urgențelor prezentate de Brexit. Consiliul UE s-a arătat deschis la continuarea tratativelor săptămâna aceasta, însă Parlamentul European nu a dat curs acestei propuneri, au declarat surse europene în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

,,Parlamentul nu a răspuns la propunerea Consiliului de a continua negocierile. Discuțiile pe actuala legislatură mai pot avea loc maxim până la data de 18 aprilie”, au explicat sursele citate, arătând astfel că în cazul nu care nu se va ajunge la un compromis între cele două instituții, numirea procurorului-șef european va fi amânată până la formarea noii configurații a Parlamentului European. De altfel, chiar Consiliul recunoștea săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, că ,,în cazul în care negocierile nu vor fi încheiate până săptămâna viitoare, este probabil ca acestea să fie reluate odată ce noul Parlament intră în funcțiune”.

În orice caz, procurorul-şef trebuie să fie numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu în urma negocierilor, pentru un mandat de șapte ani. Astfel, cele două instituții vor fi nevoite să găsească o cale de a ieși din impas, în condițiile în care co-legislativul european o susține pe Laura Codruța Kövesi, spre deosebire de preferințele Consiliului UE, unde țările membre au optat prin vot secret pentru candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Parchetul European se așteaptă să devină operațional în 2020 și este creat pe baza cooperării consolidate între 22 de state membre. Cele 6 state care nu participă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, însă se vor putea alătura în orice moment cooperării dacă doresc, cu excepția Danemarcei care are drept de opt-out asupra chestiunilor ce țin de afaceri interne și justiție și a Marii Britanii, care se va retrage din UE.

Antonio Tajani a făcut această declarație în cadrul evenimentului ,,Choose Your Future”, organizat de Parlamentul European pentru presa din statele membre, ca parte a campaniei de promovare a alegerilor europene din 23-26 mai 2019. Evenimentul se desfășoară la Bruxelles în perioada 9-10 aprilie. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu: Indiferent de schimbările politice, legătura transatlantică rămâne esențială ca pilon al stabilității globale

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 hours ago

Gheorghe Falcă, apel către români să respingă ferm orice formă de extremism: Cei care glorifică crimele trecutului nu merită să ne reprezinte viitorul

SUA7 hours ago

La Forumul Economic Mondial de la Davos, Scholz a făcut apel la „calm” în privința președinției lui Trump: Parteneriatul dintre Europa și SUA este indispensabil pentru pacea și securitatea globală

U.E.7 hours ago

Decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris reprezintă o ”evoluție cu adevărat nefericită”, subliniază UE: Europa va continua să colaboreze cu toate națiunile care doresc să protejeze natura

U.E.9 hours ago

Invocând cazul României, Comisia Europeană va lua măsuri ferme împotriva manipulării digitale în procesele electorale și pentru combaterea dezinformării

ROMÂNIA9 hours ago

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, în unanimitate, cererea lui Călin Georgescu de reluare a alegerilor prezidențiale anulate de CCR

U.E.9 hours ago

Vicepreședinta CE, Roxana Mînzatu, a discutat cu partenerii sociali din Polonia despre provocările cu care se confruntă pe piața muncii din UE

CHINA9 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

POLITICĂ9 hours ago

SONDAJ INSCOP: 69,1% dintre români ar vota un naționalist ca președinte. 61,6% și-ar schimba opțiunea dacă respectivul candidat ar propune ieșirea din UE și 81% ar face la fel dacă ar propune apropierea de Rusia

U.E.10 hours ago

SONDAJ INSCOP: Aproape 9 din 10 români se opun ieșirii din NATO și UE și susțin direcția Occident a României. 45% consideră că Rusia susține propaganda în România

CHINA9 hours ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA1 day ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA1 day ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA5 days ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA6 days ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA6 days ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE

U.E.2 weeks ago

Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern

U.E.2 weeks ago

Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa

Trending