VIDEO. NATO a început un amplu exercițiu militar în nordul Poloniei în contextul temerilor privind activitatea Rusiei în regiune

Mii de soldați polonezi și alți militari ai NATO, inclusiv români, au lansat un exercițiu de apărare major în nordul Poloniei. Exercițiile militare în cauză apar în contextul în care Zapad-2017, exercițiul militar rus, s-a încheiat, dar și ca urmare a preocupărilor legate de securitate, informează Adevarul.ro.

La manevrele numite Dragon-17, ce vor dura până la 29 septembrie, participă circa 17.000 de trupe terestre, aeriene şi navale, şi aproximativ 3.500 de unităţi de echipament, notează ABC News. Pentru prima dată, exerciţiului bianual i se alătură noile Forţe teritoriale de apărare ale Poloniei, care antrenează voluntari civili.

Pentru prima dată, la exerciţii participă şi noua structură de apărare a Poloniei, Forţele de Apărare Teritorială, care antrenează voluntari civili să susţină trupele armatei.

Viceministrul polonez al Apărării, Michal Dworczyk, care va lua și el parte la exercițiile militare, a precizat că aceste operațiuni au un caracter defensiv și vin într-un context de înrijorare cu privire la activitatea militară rusă în regiune.

Rusia a desfășurat la porțile Uniunii Europene și la granița flancului estic al Alianței Nord-Atlantice ample manevre, alături de Belarus, în perioada 14-20 septembrie, la care au luat parte 12.700 de militari, 70 de aeronave și 680 de echipamente militare (250 de tancuri, 200 de arme, mortiere şi sisteme de rachete).

Preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite a declarat că exerciţiile militare Zapad-2017 reprezintă un semn că Rusia se pregăteşte pentru un conflict serios cu NATO. Manevrele Zapad 17 au fost o ocazie pentru Rusia de a-şi vedea linia de front actualizată, crede Newsweek, adăugând că exerciţiul ruso-belarus din acest an a asigurat o îmbunătăţire a comenzii militare şi a integrării forţelor terestre cu suportul aerian şi naval al armatei ruse.

În acelaşi timp, chiar în ziua încheierii exerciţiului Zapad, Forţele strategice de rachete ale Rusiei au testat una dintre cele mai noi rachete balistice intercontinentale, RS-24 Yars, informează Defense One.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.