VIDEO Noi proteste de amploare la Budapesta, după victoria premierului Viktor Orban în cadrul alegerilor. Zeci de mii de demonstranți au fluturat drapelele Ungariei și UE

Zeci de mii de unguri au participat, sâmbătă, la un nou protest la Budapesta, ca formă de contestare a realegerii prim-ministrului Viktor Orban. Protestatarii îl acuză că a preluat controlul mass-media și au devenit un instrument de propagandă, informează Deutsche Welle.

Cel puţin 30.000 de persoane, potrivit corespondentului agenţiei France Presse, au defilat prin întreaga capitală pentru a se alătura unui miting unde cei care au luat cuvântul au cerut neimplicarea politicului în media publice, conform Agerpres.

Manifestația de sâmbătă reprezintă cea de-a doua demonstrație de amploare, după ce premierul Orban a câștigat alegerile parlamentare, care au avut loc pe data de 8 aprilie.

Mulți dintre demonstranți au scandat ”Democrație” și au fluturat stegurile Ungariei și ale Uniunii Europene în timpul marșului pe străzile capitalei.

Alianța politică condusă de FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, a obținut o victorie categorică în alegerile din Ungaria, reușind să își asigure o majoritate de două treimi în Parlament. În acest context, Viktor Orban se pregătește să fie numit prim-ministru pentru a patra oară (după 1998, 2010 și 2014) și să rămână la putere până în 2022.

Fidesz a obţinut 49,9% din voturi la alegerile generale din 8 aprilie, iar potrivit sistemului electoral ungar şi-a asigurat astfel 133 de mandate parlamentare din cele 199, adică o majoritate de două treimi, care îi permite inclusiv să modifice Constituţia.

Nemulțumirile cetățenilor intervin și pe fondul situației democrației și a statului de drept în țara lor. În urmă cu câteva zile, Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European a recomandat ca Guvernul ungar să fie sancţionat din cauza, în opinia sa, unei lipse de respect faţă de democraţie şi statul de drept.

Parlamentul maghiar se va reuni pe 7 și 8 mai, pentru prima dată după alegerile care au avut loc pe 8 aprilie.

În prima sa sesiune, noul parlament va lua în discuţie pachetul legislativ guvernamental “Stop Soros!” împotriva “grupurilor civile pro-migraţie” şi proiectul de buget pe 2019 al Ungariei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.