VIDEO Premieră: România a găzduit primul exercițiu NATO care a utilizat tehnică de realitate virtuală

Exercițiile în realitate virtuală reprezintă o importantă componentă pentru viitor pe care NATO le întrebuințează pentru a complementa exercițiile sale militare în întreaga lume, iar România a găzduit ultimul astfel de exercițiu desfășurat de trupe NATO alături de servicii de urgență locală.

Scopul exercițiului în realitate virtuală a fost de testare a beneficiilor acestui tip de exerciții, anunță NATO pe pagina sa de Facebook, alături de care Alianța a postat și un video demonstrativ al exercițiului și scenariului aferent.

 

Exercițiul intitulat ”Digital Exercise and Seminar on Civil military cooperation on health disaster response” s-a desfășurat între 6-11 iulie la Târgu Mureș, fiind organizat  de Centrul Euro Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC) al NATO și România, cu sprijinul Grupului de lucru pentru Sănătate, Alimentație și Agricultură al NATO (JHAFG) și Grupul de Protecție Civilă (CPG), sub egida NATO.

În cadrul acestuia a fost testată capacitatea reală de reacție, fiind folosită în premieră o tehnică de realitate virtuală.

Exercițiul a început, luni, cu o explozie într-un amplasament chimic ipotetic, care a afectat o zonă rezidențială, după care ulterior a mai apărut un incident, un accident între un tren de pasageri și un tren de marfă, care avea și vagoane cu substanțe chimice.

În total au fost 595 de victime, dintre care 39 de persoane decedate, 137 de persoane cu cod roșu, 106 persoane cu cod galben și 313 persoane cu cod verde. Pe lângă victime, s-a simulat evacuarea a peste 30.000 de persoane din zona în care era norul toxic, 8.623 au fost evacuate cu mijloace mobilizate de ISU, care au inclus autocare și microbuze din județul Mureș, un tren pus la dispoziție de CFR cu zece vagoane, iar Ministerul Apărării a pus la dispoziție 20 de camioane, scrie Agerpres.

Exercițiul a fost văzut într-un sens pozitiv. Resursele folosite au fost cele tehnologice pentru că noi am folosit realitatea virtuală, nu am folosit oameni în teren. Însă în același timp pe comunicații am avut sprijin din partea STS, am avut din partea diferitelor direcții și organisme ale Ministerului Afacerilor Interne, bineînțeles în principal Departamentul pentru Situații de Urgență, Direcția Generală pentru Management Organizațional, IGSU, am avut tot în sistemul virtual Poliția, Jandarmeria, Ministerul Apărării Naționale, dar fără mobilizare de forțe în teren”, a explicat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), care a adăugat că rezultatele sale vor fi discutate și detaliate la reuniunea miniștrilor Apărării din NATO din toamna acestui an.

Pentru intervenție s-au folosit 827 de forțe de la ISU, 54 de la Jandarmerie, 90 de la Poliție, 14 de la Ministerul Apărării Naționale, la care se adaugă și partea de Aviație de la MApN, 13 de la Serviciile Voluntare de Pompieri, echipaje de intervenție la accidente chimice, biologice și radio-nucleare de la Sibiu, Brașov și de la Sighișoara și echipaje mobilizate din toate județele limitrofe: Cluj, Harghita, Brașov, Sibiu, Bistrița și Alba. Gradual au fost implicate resurse naționale, iar apoi a fost solicitat sprijin internațional, mai arată sursa citată.

În timpul exercițiului s-a luat în calcul inclusiv partea psihologică și partea de sprijin a populației, s-a creat și un centru de contact pentru a se putea afla informații despre cei internați sau identificați și un modul nou, de social media.

Din partea României au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne din Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Horea al județului Mureș, precum și din alte structuri operative, iar parteneri au fost Unitatea de Primiri Urgențe — SMURD a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Ministerul Apărării Naționale.

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.